Τηλεκοντρόλ, μπιμπελό και λοιπά είδη πρώτης ανάγκης

Facebook Twitter
0

Παρασκευή απόγευμα. Ο Δ. έχει πάει να δει τη γιαγιά του. Της έχει φέρει  κεράσια και δυο σουβλάκια στη ζούλα, γιατί η γιαγιά τρελαίνεται για σουβλάκια, αλλά δεν πολυκάνει κιόλας να τα τρώει. H γιαγιά του Δ. είναι 87 ετών. Περπατάει με πι και μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία για μεταγγίσεις, αλλά τα’ χει τετρακόσια. Λίγο πριν τσακίσει το δεύτερο πιτόγυρο, ξεσπάει: «Αχ παιδάκι μου, τι θα γίνει αν δεν πάρουμε την πέμπτη δόση;». Ο Δ. την κοιτάζει στην αρχή χωρίς να καταλαβαίνει. Το μυαλό του πάει σε φάρμακα και σε δοσολογίες. Η γιαγιά όμως άλλο λέει. Και έχει άγχος. Το ΔΝΤ έχει μπει στη ζωή της και την απασχολεί. Στο σπίτι της μπήκε προχθές ένας Ρουμάνος (ο ίδιος δήλωσε Ρουμάνος), αλλά ούτε αυτό δεν την τάραξε τόσο. Δεν ξέρω καν αν κατάλαβε ότι ο τύπος αυτός δεν είχε μπει με καλό σκοπό, αφού τρύπωσε από την πίσω πόρτα, μόλις βγήκε από την μπροστινή η κυρία που την φροντίζει. Τον είδε ξαφνικά μέσα στην κουζίνα της, αλλά κι εκείνος πρόλαβε να δει ότι δεν ήταν μόνη, όπως είχε μάλλον υπολογίσει. «Ποιος είσαι εσύ;» του είπε, «Ρουμάνος, πεινάω, έχεις φαγητό;» απάντησε εκείνος. Η γειτόνισσα που είχε κατεβεί για παρέα έβαλε τις φωνές και τον έδιωξε άρον άρον, αυτός αποχώρισε αναίμακτα και η γιαγιά ούτε που ξανασχολήθηκε. Η πέμπτη δόση όμως την καίει.

Δύο πράγματα φοβούνται οι ηλικιωμένοι. Τη δυσκοιλιότητα και την περικοπή των συντάξεων. Και δεν έχουν άδικο. Και τα δύο δυσκολεύουν τη ζωή τους και μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία τους. Δυαδική είναι όμως και η πίστη των ηλικιωμένων. Πιστεύουν στο Θεό και στην τηλεόραση. Και επειδή η θρησκεία δεν έχει κατορθώσει να γεμίζει κάθε στιγμή της καθημερινότητάς τους, τον ιερό αυτό σκοπό τον έχει αναλάβει η τιβί. Πώς να μην ανησυχεί η γιαγιά του Δ. όταν βλέπει ήδη τη σύνταξή της κουτσουρεμένη και η τηλεόραση της λέει «ετοιμάσου γιατί έρχονται κι άλλα»; Μήπως άραγε, αν αύριο έβγαιναν στην τηλεόραση για να πανηγυρίσουν επειδή «σωθήκαμε» και «όλα από δω και πέρα θα πάνε καλά», δεν θα έβγαιναν οι γριές στους δρόμους μ’ αναμμένα κεριά, όπως το 2002, στην Ομόνοια, μετά την υπογραφή Μπους-Πούτιν για την «Κοινή Διακήρυξη της Νέας Στρατηγικής Σχέσης»;

Η πραγματικότητα σήμερα ελάχιστη σχέση έχει με την τηλεοπτική. Παρόλα αυτά, ο τηλεοπτικός κόσμος όχι μόνο συνυπάρχει με τον αληθινό, αλλά συχνά προπορεύεται στη συνείδηση των τηλεθεατών αποκτώντας μια θέση τόσο καίρια που μοιάζει ρεαλιστικότερη της πραγματικής. Οι πιο αδύναμοι, οι πιο μόνοι, αλλά και γενικότερα οι μεγαλύτεροι που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τα νέα μέσα ώστε να έχουν και εναλλακτική, δέχονται αυτό που ο Τσόμσκι ονομάζει προπαγάνδα των ΜΜΕ σαν κομμάτι της κανονικής τους ζωής, χωρίς δηλαδή να αμφισβητούν την εγκυρότητά του ή να κρατάνε, έστω, μια πισινή. Εδώ και χρόνια, η κα Α. τρομοκρατείται συστηματικά τα καλοκαίρια από τις τηλεοπτικές ανακοινώσεις για επικείμενο καύσωνα. Η κα Α. δεν έχει χωράφι, δεν έχει δουλειά στον ήλιο, δεν έχει καν λόγο να βρίσκεται έξω 12-3. Tα νεύρα της όμως παίζουν βιολί, καθώς τα κανάλια κλιμακώνουν την τρομολαγνική τους επίθεση. «Καμίνι πάλι από αύριο, η Αθήνα. Πως δεν θα κινδυνεύσουν παιδιά και ηλικιωμένοι». Η Α. μένει πολλές ώρες στο σπίτι. Η τηλεόραση της κάνει παρέα όσο μαγειρεύει, όσο κάνει δουλειές, ακόμη και λίγο πριν κοιμηθεί. Δεν είναι τυχαίο πως πιάνει τον εαυτό της να στοιβάζει τα παγάκια στην κατάψυξη και τηλεφωνεί έντρομη στη 40άχρονη κόρη της για να τσεκάρει αν φοράει καπέλο.

Τον τελευταίο καιρό παλεύω να συζητήσω για την επικαιρότητα με τον πατέρα μου. Ως ηλικιωμένος-αλλά-όχι-και-πολύ, μου αφήνει κάποια περιθώρια να τον ξαφνιάσω ή να τον προβληματίσω με κάτι που εγώ πιστεύω, ενώ εκείνος όχι. Έχω παρατηρήσει ότι η επικοινωνία γίνεται αισθητά δυσκολότερη μετά το δελτίο των οκτώ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ