Oι συζητήσεις για την ανωνυμία στο διαδίκτυο είναι κάτι που δεν έχει σταματήσει σχεδόν από την αρχή της υπαρξής του.
Ανα περιόδους και με διάφορες επικαιρικές αφορμές είτε από κρούσματα που εκμεταλλευόμενα αυτό ακριβώς το δομικό συστατικό του ίντερνετ παραβαίνουν το νόμο είτε από μη δημοκρατικά κράτη που προσπαθούν να περιορίσουν θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών τους ανεγείρονται ευκαιρίες επανεξέτασης και καμιά φορά επανακαθορισμού της διαδικτυακής ανωνυμίας.
Απόψε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών βέβαια απόπειρες επανακαθορισμού δε θα υπάρξουν. Ούτε κάποια προφανής επικαιρική αφορμή. Η πρόσφατη διαμαρτυρία για τα SOPA (Stop Online Piracy Act) και PIPA (Protect IP Act), τα δυο αμερικανικά νομοσχέδια που έχουν σκοπό να αλλάξουν το Internet όπως το γνωρίζουμε σήμερα ίσως εφάπτονται σε κάποιο βαθμό θεματολογικά αλλά δεν θα αποτελέσουν το κεντρικό πυρήνα.
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες το Διαδίκτυο παρέχει στους χρήστες την ελευθερία να επικοινωνούν μεταξύ τους και να εκφράζονται δημόσια διατηρώντας την ανωνυμία τους, εφόσον το επιθυμούν.
Σε πολλές χώρες του κόσμου, η προστασία της ταυτότητας του χρήστη μπορεί να κάνει τη διαφορά ακόμη και ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Σε καθεστώς δημοκρατίας, πόσο σημαντικό είναι να διασφαλίζεται το ίδιο δικαίωμα στην ανωνυμία και με ποιον τρόπο αυτή η ανωνυμία συνδέεται με την προστασία της ελευθερίας του λόγου;
Αυτό είναι που ο αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Σταύρος Τσακυράκης και η διευθύντρια του Τμήματος για την Παγκόσμια Ελευθερία Έκφρασης, Electronic Frontier Foundation Τζίλιαν Γιόρκ με τη βοήθεια του κοινού θα επιχειρήσουν να διερευνήσουν.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού.
Αναγκαίο Κακό ή Καλό;
>>>Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.
>>>Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
σχόλια