Mercan Dede

Facebook Twitter
0
Ακόμη κι ο πλέον πολυσχιδής ή πολυπράγμων καλλιτέχνης, είναι μία και μόνη αδιάσπαστη ενότητα ανεξαρτήτως του πλήθους των δραστηριοτήτων. Αυτή μοιάζει να είναι η εντυπωσιακά σύνθετη περίπτωση του Μερτσάν Ντεντέ ο οποίος εκ πρώτης όψεως σκιαγραφείται από πολυεπίπεδες τριχοτομήσεις: Κινείται στην παγκόσμια world σκηνή, στην παραδοσιακή τουρκική, αλλά και στην πολυμορφική χορευτική techno/electronica. Είναι συνθέτης, παραγωγός και ντισκ-τζόκεϋ, αλλά και δεξιοτέχνης οργάνων όπως το νέυ και το μπεντίρ. Δηλώνει κάτοικος Καναδά, γεννημένος στην ιστορική Προύσα, ενώ ταξιδεύει κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, με δεκάδες εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο. Είναι μέλος τριών σχημάτων, του Mercan Dede Trio, της Secret Tribe και του Mercan Dede Ensemble. Συνδιαλέγεται με ομοτέχνους του από ολότελα διαφορετικά μουσικά ιδιώματα, όπως η ποπ και η κλασική, η τζαζ και η αναγεννησιακή, η φολκ και η ραπ! Αυτοπροσδιορίζεται ως αταξινόμητη περσόνα, μυστικιστής Σούφι, κοσμοπολίτης μουσικός. Τέλος, γεννήθηκε με το όνομα Arkin Ilicali, αργότερα ακολούθησε μια αξιοσημείωτη πορεία ως DJ Arkin Allen, ενώ σήμερα είναι ευρύτερα γνωστός ως Mercan Dede, με εννέα προσωπικούς δίσκους και πολλές διακρίσεις (BBC 3 Awards, Womex 2008, World Music Charts).
Η ιστορία του: Ερωτεύτηκε τον ήχο του νέυ ακούγοντας ραδιόφωνο όταν ήταν έξι ετών. Σπούδασε και ασχολήθηκε με ποικίλα ενδιαφέροντα, όπως φωτογραφία, ποίηση, δημοσιογραφία, μουσική. Ποικίλα και τα επαγγέλματα: Βιβλιοθηκάριος, μπάρμαν, καθηγητής καλλιτεχνικών. Την περίοδο 1995-98 άλλαξε το όνομά του και κυκλοφόρησε το άλμπουμ Sufi Dreams, για να ακολουθήσει η παρουσία του σε ένα γερμανικό ντοκυμανταίρ. Αυτό άνοιξε τις πύλες μιας ευρύτερης αναγνώρισης στην πατρίδα του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη του εμφάνιση το κοινό περίμενε κάποιον ηλικιωμένο, καθώς Dede σημαίνει «παππούς» στα τουρκικά. Κορωνίδα στη διαδρομή του αποτελεί η συνεργασία με την εμβληματική χορογράφο Pina Bausch και τη βοκαλίστα Susheela Raman. Τον έχουν κατηγορήσει ότι «εισάγει καινά δαιμόνια» στις μουσικές και φιλοσοφικές παραδόσεις. Απαντάει: «Η ουσία του σουφισμού είναι αντιστικτική. Το καθετί συνυπάρχει με το αντίθετό του. Προτιμώ αυτόν που ακολουθεί την καρδιά του, όπου κι αν εκείνη τον πάει».
 
Mercan Dede: ηλεκτρονικά, νέυ, μπεντίρ

Μουσικοί
Oray Yay: perküsyon (κρουστά)
Cafer Nazlıbaş: kemane (τουρκικό βιολί), cümbüs
Tanju Yıldız: bağlama (τουρκική κιθάρα)
Burak Malçok: νέυ
Ergun Senlendirici: κλαρίνο

Χορευτής
Ceyhun Varışlı: περιστρεφόμενος δερβίσης
 
20:30 Κεντρική Σκηνή / Τιμές εισιτηρίων: 18 - 25 - 32 € Μειωμ. 10 - 15 €
 
 
 
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ