[φωτογραφίες: Κωνσταντίνα Μαυρίδου, Νάσια Ευθυμίου]
Απόγευμα Παρασκευής. Ο κόσμος μαζεύεται από νωρίς. Δεύτερη συνεχόμενη μέρα δράσης κατά του Gay Pride. Είχε ακολουθήσει η αγρυπνία της Πέμπτης. Τώρα το πρόγραμμα δεν έχει αγρυπνία, έχει δράσεις και ομιλίες κατά της «ακολασίας» που τελείται λίγους δρόμους παραπάνω. Τα πρώτα πανό κάνουν την εμφάνισή τους και 23 χριστιανικά σωματεία παίρνουν θέση στο προαύλιο του Αγίου Δημητρίου. Ο πρώην νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, χαιρετάει έναν έναν τους παρευρισκόμενους, την ίδια ώρα που η απουσία του Άνθιμου είναι αισθητή.
«Δύο πράγματα προπαγανδίζονται σήμερα στη Δύση τόσο συστηματικά και έντονα, το Ισλάμ και η ομοφυλοφιλία. Δεν είναι πρόοδος αλλά κάτι αντίθετο. Πρόκειται για την Νέα Τάξη Πραγμάτων, που στοχεύει στην παγκόσμια κυριαρχία των αγορών και στη διάλυση της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται πρόσωπα, ούτε πολίτες. Θέλει ένα ζαλισμένο κοπάδι», αναφέρει ο μοναχός Αρσένιος Βλιαγκόφτης, διδάκτωρ Θεολογίας και κεντρικός ομιλητής.
Δύο νέοι παίρνουν το μικρόφωνο. Ο άντρας αναφέρεται στην υπερπροβολή των ομοφυλοφιλικών προτύπων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που έχει γιγαντώσει το φαινόμενο, την ώρα που η γυναίκα που στέκεται δίπλα του εξυμνεί τον ρόλο και τη σημασία της οικογένειας στην κοινωνία του σήμερα.
Την ίδια ώρα οι πρώτες δηλώσεις δίνουν τη θέση τους σε συνθήματα και γιουχαΐσματα. Ο Αντίχριστος θα είναι ομοφυλόφιλος, συνωμοσία των ομοφυλόφιλων που οδηγεί σε νέα αρνητικά κοινωνικά δεδομένα, μαγεία και αποκρυφισμός που πηγάζει από πρότυπα της Γιουροβίζιον. Τα πανό υψώνονται.
Στο πλήθος βρίσκονται αρκετά νέα άτομα. Ένα από αυτά είναι ο Στάθης. Ήρθε στη διαμαρτυρία ως ομοφυλόφιλος για να δει με τα μάτια του τι συμβαίνει στην αντίπερα όχθη. «Η Θεσσαλονίκη, για εμένα, έχει ανάγκη τώρα περισσότερο από ποτέ το gay pride. Μπορεί να βγαίνει προς τα έξω πως πρόκειται για μία πόλη προοδευτική και επαναστατική, αλλά η παρουσία του φασισμού στις γωνιές της αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Ήρθα και χθες στην αγρυπνία. Τις αντιδράσεις και τα σχόλια των μεγαλύτερων ατόμων τα περίμενα. Με τρόμαξε η παρουσία τόσων νέων ανθρώπων. Το υποκριτικό για εμένα είναι πως η εκκλησία κρίνει ως άρρωστους συνανθρώπους της με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις, την ίδια ώρα που δέχτηκε χθες και σήμερα στις εκδηλώσεις της άτομα από τη Χρυσή Αυγή, το πιο άρρωστο κομμάτι της κοινωνίας μας».
Δύο δρόμους παρακάτω οι πρώτες φωνές ηχούν από την Εγνατία. Το πάρτι της Παρασκευής έχει αρχίσει στους δρόμους της Βαλαωρίτου και οι πρώτες αστυνομικές δυνάμεις πυκνώνουν για να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια. Κλούβες βρίσκονται σε κάθε παράλληλο δρόμο για να χωρίσουν τα δύο στρατόπεδα. Σημαίες, συνθήματα και φιλιά. Η κάτω πλευρά της Εγνατίας δίνει τη δική της απάντηση πριν τη μεγάλη μέρα.
Μέρα που για τον Δημήτρη είναι η γιορτή της ισότητας. Ο ίδιος, ως ομοφυλόφιλος, έχει παρευρεθεί και στο pride της Αθήνας πριν από μία εβδομάδα, κατηφορίζοντας φέτος και στην εκδήλωση του Λευκού Πύργου. «Καμία σεξουαλική ταυτότητα δεν πρέπει να δομείται ως υποδεέστερη κάποιας άλλης. Θεωρώ πως εδώ επιτυγχάνεται καλύτερα η μείξη ανθρώπων που ήρθαν για αυτό και ανθρώπων που απλά βολτάρουν. Είναι ευκολότερο να περαστεί το μήνυμα και να συμμετέχει περισσότερος κόσμος».
Η Μαρία είναι εθελόντρια και συμμετέχει για τρίτη φορά στο pride μαζί με τον σύντροφό της. «Φέτος ο κόσμος είναι περισσότερος. Αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα της ημέρας. Έρχομαι εδώ με τον φίλο μου. Κάθε ρατσισμός απέναντι στον διπλανό μου, ομοφυλόφιλο, διαφορετικό κτλ είναι ρατσισμός και ως προς εμένα. Πρέπει να κατανοήσουν ο Άνθιμος και οι λοιποί ότι δεν πρόκειται για «άρρωστα» πρόσωπα και μιάσματα. Αυτές είναι αντιλήψεις περασμένων αιώνων».
Ο Τάσος περπατάει χέρι χέρι με τον φίλο του πίσω από το πρώτο άρμα. Είναι το πρώτο pride που παίρνει μέρος, το πρώτο που δεν φοβάται να αγκαλιάσει τον άνθρωπό του. «Πολλοί θεωρούν το pride ως αχρείαστη προβολή. Για εμένα τώρα περισσότερο από ποτέ είναι επιβεβλημένο, σε μία κοινωνία όπου ο φασισμός στο διαφορετικό είναι εμφανής σε κάθε έμφαση της ζωής μας».
Αριστοτέλους, τύμπανα, ένα πλήθος πολλών χιλιάδων ανθρώπων χορεύει σε μία πολύχρωμη γιορτή και στροφή για τον Λευκό Πύργο. Το πάρτι έχει αρχίσει, με τους διοργανωτές να εξυμνούν τη στάση του Δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη και να απαντούν με συνθήματα αγάπης στον πρόσωπο των ημερών, τον Άνθιμο.
Η αστυνομία είναι πλέον διακριτική, ο «κίνδυνος» έχει περάσει. Ίσως μετά από χρόνια τα «στρατόπεδα» της Εγνατίας να μη χωρίζονται από κλούβες και ρητορείες μίσους αλλά από κατανόηση και σεβασμό. Ίσως το περσινό «Άνθιμε, αγάπα» να μετατραπεί σε ένα απλό «αγάπα». Αρκεί.
σχόλια