Η Αθήνα έχει ανάγκη απο φίλους περισσότερο απο ποτέ

Facebook Twitter
5

Έργο του Bleeps σε τοίχο της Αθήνας

Από ανάγκη ή από επιλογή, το να ζεις στις μέρες μας στην ελληνική επαρχία σου δίνει μια ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα κυλούν όπως πριν. Ψευδαίσθηση επαναλαμβάνω και όχι βεβαιότητα. Γιατί και στην επαρχία υπάρχει η κρίση αλλά κουκουλώνεται πιο εύκολα. Η δυστυχία των ανθρώπων στην Αθήνα χρόνια τώρα έμοιαζε με μια χύτρα ταχύτητας που σιγόβραζε. Τώρα, το καπάκι έχει ανοίξει. Οι δρόμοι έχουν γεμίσει με τσακισμένες ανθρώπινες μορφές. Θολές φιγούρες που παραπατούν ανάμεσα στην ζωή και στον θάνατο.

Είναι δύσκολο να τους αγνοήσεις. Ακόμα και αν είσαι χαμένος στον κόσμο σου, οι εικόνες έρχονται βίαια προς τα πάνω σου. Παντού. Στο μετρό, στα πεζοδρόμια, στις στάσεις των λεωφορείων, στην ουρά του σούπερ μάρκετ, στα παγκάκια. Χρειάζεται υπερβολική δόση κυνισμού για να μην παίρνεις χαμπάρι τι συμβαίνει ή μια καλά προφυλαγμένη ζωή σε κάποιο προάστιο. Όμως όπου και αν είσαι η δυστυχία της πόλης σε βρίσκει.

Στην επαρχία μπορείς πιο εύκολα να αποφύγεις την δυστυχία του διπλανού σου και εκείνος μπορεί να την κρύψει ευκολότερα. Ακόμα και αυτοί που δεν έχουν που να πάνε, όταν θα πέσει το σκοτάδι κάπου θα βρουν να τρυπώσουν. Στην Αθήνα η δυστυχία μοιάζει με μια μονίμως ανοιχτή βεντάλια. Απλώνεται από την μια άκρη της πόλης στην άλλη.

Καθώς καταπίνεις ένα κομματάκι μπριζόλας καθισμένος στο μπαλκόνι ρίχνεις μια ματιά κάτω και ένας άνθρωπος ψάχνει τροφή στον κάδο των σκουπιδιών. Στην ουρά του σούπερ μάρκετ κάποιος μετράει και τα πεντάλεπτα για να αγοράσει μόνο ένα μπουκάλι γάλα. Στα λεωφορεία τα ίδια τρεμάμενα χέρια ζητιανεύουν καθημερινά. Στους δρόμους τα ίδια χαρτόνια με ανορθόγραφα «πεινάω» σηκώνονται σαν την αγριότερη, σιωπηλή διαμαρτυρία των καιρών μας.

Κάποτε λέγανε ότι οι μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα σκληραίνουν τους ανθρώπους. Μπορεί και να συνέβαινε. Έχω την αίσθηση όμως ότι η Αθήνα αυτή την στιγμή, αναγκάζει τους ανθρώπους να γίνουν περισσότεροι συναισθηματικοί και ευαίσθητοι με τον διπλανό τους. Οι δρόμοι μοιάζουν πια με καθημερινή εξομολόγηση.

Σαν να σου εκμυστηρεύεται ένας φίλος κάτι φρικτό που ακόμα και αν δεν μπορείς να τον βοηθήσεις οφείλεις να τον ακούσεις. Και η Αθήνα έχει ανάγκη από φίλους που θέλουν να ακούσουν το δράμα της περισσότερο από ποτέ.

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Υπέροχο άρθρο. Μια σκέψη μόνο. "Κάποτε λέγανε ότι οι μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα σκληραίνουν τους ανθρώπους. Μπορεί και να συνέβαινε. Έχω την αίσθηση όμως ότι η Αθήνα αυτή την στιγμή, αναγκάζει τους ανθρώπους να γίνουν περισσότεροι συναισθηματικοί και ευαίσθητοι με τον διπλανό τους" Δεν νομίζω οτι ισχύει απαραίτητα αυτό. Ίσως στους πιο ευαίσθητους πολίτες ναι αλλά στους περισσότερους δημιουργεί και θρέφει τον φόβο. Τους κάνει να μπαίνουν στο τρυπάκι της επιβίωσης και οδηγούνται σε ακόμα πιο ακραίες καταστάσεις. Πως αλλιώς εξηγείς την εμφάνηση της ξενοφοβίας του μίσους, του ρατσισμού με ένα απο τα κορυφώματα την άνοδο της χρυσής αυγής?
Οι "θολές φιγούρες που παραπατούν ανάμεσα στην ζωή και στον θάνατο" δεν θα σταματησουν να υποφερουν, εφ οσον πολλοι Ελληνες δεν δινουν δεκαρακι και συνεχιζουν τα ιδια. Οσο ακουμε, ακομα και σημερα, "με αποδειξη 800 ευρω, χωρις αποδειξη 500" οι θολές φιγούρες θα συνεχισουν να παραπατούν αναμεσα στη ζωη και στο θανατο. Δυστυχως, παρα πολλοι Ελληνες δεν εχουν ιδεα του τι σημαινει κοινωνια, κοινωνικο συστημα, διοτι το μονο που τους νοιαζει ειναι η δικια τους στρουγκα και τιποτα περισσοτερο. Η Ελλαδα ειναι η μονη χωρα στο πλανητη οπου, οχι μονο πολιτικοι εχουν 50+ σπιτια ο καθενας, αλλα και φτωχοι εργατες εχουν τρια διαμερισματα και ενα εξοχικο, κι οσο αυτο συνεχιζεται τοσο θα συνεχιζονται και οι στρατιες με τις θολες φιγουρες. Σιγουρα οι θολες φιγουρες χρειαζονται ενα φιλο, αλλα για να σταματησει το κακο χρειαζεται αλλαγη του σαπιου πολιτικου-κοινωνικου συστηματος! Οσο η σαπιλα συνεχιζεται, οχι μονο στο πολιτικο σωμα αλλα και στο συνολο του κοινωνικου συστηματος, δυστυχως τοσο και πιο πολλες θα ειναι οι θολες φιγουρες...
Ω ναι! ..οπως φτωχη οικογενεια που εχει ενα σπιτι στην Αθηνα και ενα εξοχικο (ξεπληρωμενα-οχι δανεια) αλλα τρωνε σε συσσιτια της Εκκλησιας επειδη... ειναι απενταροι!