Σύμφωνα με εγκυρότατες επιστημονικές μελέτες οι εργαζόμενοι που δεν παίρνουν άδεια για μεγάλο χρονικό διάστημα κινδυνεύουν να εμφανίσουν το «Σύνδρομο ολοκληρωτικής εξάντλησης λόγω υπερβολικής εργασίας» (burnoutsyndrome).
Τα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού είναι υπερβολική κούραση, κατάθλιψη, έλλειψη ενδιαφέροντος και απουσία ενθουσιασμού, γαστρεντερικά προβλήματα, συχνές φιλονικίες και συγκρούσεις με άτομα του επαγγελματικού και οικογενειακού περιβάλλοντος, κρίσεις υπερφαγίας η αφαγίας, μείωση της σεξουαλικής διάθεσης, αύξηση του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.
Είκοσι μέρες διακοπών μειώνουν κατά 30% τις πιθανότητες να κρυολογήσει κάποιος τον χειμώνα. Όλα τα στομαχικά προβλήματα υποχωρούν λόγω των διατροφικών αλλαγών, αλλά και χάρη στο μειωμένο άγχος.
Η αναγκαστική κινητικότητα των διακοπών τονώνει το καρδιαγγειακό σύστημα και έτσι βελτιώνεται και η ψυχική διάθεση. Η ηρεμία και η φυσική ζωή βοηθούν ώστε να μειωθούν δραστικά η χοληστερίνη και πίεση. Ο καθαρός αέρας και η αλλαγή παραστάσεων τονώνουν την λειτουργία της μνήμης και βελτιώνουν τα αντανακλαστικά μας. Η αποχή από την εργασία ξεκουράζει τα εγκεφαλικά κύτταρα ενώ η χαλάρωση μειώνει δραματικά τα προβλήματα αϋπνίας.
Μπορεί τώρα οι πρόγονοί μας να μην είχαν την λεπτομερή αυτή πληροφόρηση για τα οφέλη των διακοπών, αλλά το υγιές ένστικτό τους τούς καθοδηγούσε σωστά. Έτσι από το 1862 και μετά, ήταν πολύ συνηθισμένο για τους κατοίκους της Παλιάς Αθήνας να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές.
Η Πόλη μας άδειαζε για ένα τρίμηνο (αρχές Ιουνίου-τέλη Αυγούστου) κι έδινε την εντύπωση έρημου τοπίου. Ο κόσμος σκόρπιζε στις γύρω κοντινές περιοχές, κατά προτίμηση κοντά στη θάλασσα, νοικιάζοντας πρόχειρα ξύλινα παραπήγματα-παράγκες ή αν επέτρεπαν τα οικονομικά του, δωμάτια σε σπίτια αγροτών. Οι πλουσιότεροι κατέφευγαν σε εξοχικά ξενοδοχεία και οι εφημερίδες γέμιζαν διαφημίσεις, μαρουσιώτικων και κηφισιώτικων ξενοδοχείων.
Η εικόνα από τα κάρα που ξεκινούσαν πρωί-πρωί για την εξοχή, ήταν πολύ γραφική. Σ’ ένα μεγάλο άσπρο σεντόνι οι νοικοκυρές έβαζαν τα ασπρόρουχά τους, μαξιλάρια και σκεπάσματα, καθώς και τα ρούχα τους, και τα έκλειναν προσεκτικά, φτιάχνοντας το ογκώδες και «μεγαλοπρεπέστατο» σε εμφάνιση «τεμπιλίκι». Σε κοφίνια έμπαιναν τρόφιμα, καπέλα, παπούτσια κι ό, τι άλλο χρειώδες για την πολύμηνη παραμονή. Αυτά, βεβαίως, από τη λαϊκή τάξη.
Οι πλουσιότεροι κουβαλούσαν στα ξενοδοχεία, τα καλά τους ρούχα σε βαλίτσες, για τις ανάγκες των κοσμικών τους εμφανίσεων, ενώ το φαγητό τους ήταν εξασφαλισμένο στο εστιατόριο.
Εξοχή: θάλασσα, βουνό, πράσινο, τεμπελίκι, καθαρός αέρας, κοσμική ζωή. Οι χρονογράφοι όμως στις εφημερίδες, μας τα παρουσιάζουν κάπως διαφορετικά. Διαβάζουμε λοιπόν:
«Περιττόν θα ήτο να προσθέσωμεν ότι εις τας εξοχάς πολλάκις εύρισκον και ζέστην μεγαλυτέραν και μυίγας επιθετικωτέρας και κορεούς πειναλέους».
Έτσι σταδιακά, όλο και περισσότεροι Αθηναίοι έμεναν στην πόλη και έκαναν ημερήσιες εκδρομές στα Φάληρα και τις Γλυφάδες...
Ας κλείσουμε όμως, όπως σας υποσχεθήκαμε στην αρχή, με τα συμπτώματα που θα πρέπει οπωσδήποτε να σας προβληματίσουν:
Σύμπτωμα 1. Μπερδεμένα όνειρα με επίκεντρο την πισίνα.
Σύμπτωμα 2. Συγκεχυμένες παραστάσεις για λάγνα σεξουαλικά συμπλέγματα.
Σύμπτωμα 3. Συνεχείς επαναλαμβανόμενες εικόνες με καλοκαιρινά φαγητά με παράλληλη έντονη δυσφορία λόγω πείνας.
Σύμπτωμα 4. Σας εμφανίζεται ένα καλάθι λαχταριστά σύκα κι’ ενώ απλώνεται το χέρι σας, αυτά εξαφανίζονται. (Το εν λόγω σύμπτωμα πρέπει να σας προβληματίσει περισσότερο και πρέπει να ζητήσετε ιατρική γνωμάτευση )
Σύμπτωμα 5. Οι παραστάσεις σας περί ηλιοθεραπείας δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που αποκαλούμε κοινή λογική. (βλέπε πρώτη εικόνα για λεπτομέρειες)
Σύμπτωμα 6 (τελευταίο). Βλέπετε επαναλαμβανόμενα στον ύπνο σας την εικόνα που ακολουθεί .
Η συστηματική επίσκεψη της Παλιάς Αθήνας ωφελεί την υγεία σας.
σχόλια