Προειδοποιούμε: Λίαν επικίνδυνο το σύνδρομο ολοκληρωτικής εξάντλησης για όσους δεν πάνε διακοπές

Προειδοποιούμε: Λίαν επικίνδυνο το σύνδρομο ολοκληρωτικής εξάντλησης για όσους δεν πάνε διακοπές Facebook Twitter
6



Σύμφωνα με εγκυρότατες επιστημονικές μελέτες οι εργαζόμενοι που δεν παίρνουν άδεια για μεγάλο χρονικό διάστημα κινδυνεύουν να εμφανίσουν το «Σύνδρομο ολοκληρωτικής εξάντλησης λόγω υπερβολικής εργασίας» (burnoutsyndrome). 

 

Τα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού είναι υπερβολική κούραση, κατάθλιψη, έλλειψη ενδιαφέροντος και απουσία ενθουσιασμού, γαστρεντερικά προβλήματα, συχνές φιλονικίες και συγκρούσεις με άτομα του επαγγελματικού και οικογενειακού περιβάλλοντος, κρίσεις υπερφαγίας η αφαγίας, μείωση της σεξουαλικής διάθεσης, αύξηση του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.

Είκοσι μέρες διακοπών μειώνουν κατά 30% τις πιθανότητες να κρυολογήσει κάποιος τον χειμώνα. Όλα τα στομαχικά προβλήματα υποχωρούν λόγω των διατροφικών αλλαγών, αλλά και χάρη στο μειωμένο άγχος.

Η αναγκαστική κινητικότητα των διακοπών τονώνει το καρδιαγγειακό σύστημα και έτσι βελτιώνεται και η ψυχική διάθεση. Η ηρεμία και η φυσική ζωή βοηθούν ώστε να μειωθούν δραστικά η χοληστερίνη και πίεση. Ο καθαρός αέρας και η αλλαγή παραστάσεων τονώνουν την λειτουργία της μνήμης και βελτιώνουν τα αντανακλαστικά μας. Η αποχή από την εργασία ξεκουράζει τα εγκεφαλικά κύτταρα ενώ η χαλάρωση μειώνει δραματικά τα προβλήματα αϋπνίας.


Μπορεί τώρα οι πρόγονοί μας να μην είχαν την λεπτομερή αυτή πληροφόρηση για τα οφέλη των διακοπών, αλλά το υγιές ένστικτό τους τούς καθοδηγούσε σωστά.  Έτσι από το 1862 και μετά, ήταν πολύ συνηθισμένο για τους κατοίκους της Παλιάς Αθήνας να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές.

Η Πόλη μας άδειαζε για ένα τρίμηνο (αρχές Ιουνίου-τέλη Αυγούστου) κι έδινε την εντύπωση έρημου τοπίου. Ο κόσμος σκόρπιζε στις γύρω κοντινές περιοχές, κατά προτίμηση κοντά στη θάλασσα, νοικιάζοντας πρόχειρα ξύλινα παραπήγματα-παράγκες ή αν επέτρεπαν τα οικονομικά του, δωμάτια σε σπίτια αγροτών. Οι πλουσιότεροι κατέφευγαν σε εξοχικά ξενοδοχεία και οι εφημερίδες γέμιζαν διαφημίσεις, μαρουσιώτικων και κηφισιώτικων ξενοδοχείων.


Η εικόνα από τα κάρα που ξεκινούσαν πρωί-πρωί για την εξοχή, ήταν πολύ γραφική. Σ’ ένα μεγάλο άσπρο σεντόνι οι νοικοκυρές έβαζαν τα ασπρόρουχά τους, μαξιλάρια και σκεπάσματα, καθώς και τα ρούχα τους, και τα έκλειναν προσεκτικά, φτιάχνοντας το ογκώδες και «μεγαλοπρεπέστατο» σε εμφάνιση «τεμπιλίκι». Σε κοφίνια έμπαιναν τρόφιμα, καπέλα, παπούτσια κι ό, τι άλλο χρειώδες για την πολύμηνη παραμονή. Αυτά, βεβαίως, από τη λαϊκή τάξη.

Οι πλουσιότεροι κουβαλούσαν στα ξενοδοχεία, τα καλά τους ρούχα σε βαλίτσες, για τις ανάγκες των κοσμικών τους εμφανίσεων, ενώ το φαγητό τους ήταν εξασφαλισμένο στο εστιατόριο.

Εξοχή: θάλασσα, βουνό, πράσινο, τεμπελίκι, καθαρός αέρας, κοσμική ζωή. Οι χρονογράφοι όμως στις εφημερίδες, μας τα παρουσιάζουν κάπως διαφορετικά. Διαβάζουμε λοιπόν:

«Περιττόν θα ήτο να προσθέσωμεν ότι εις τας εξοχάς πολλάκις εύρισκον και ζέστην μεγαλυτέραν και μυίγας επιθετικωτέρας και κορεούς πειναλέους».

Έτσι σταδιακά, όλο και περισσότεροι Αθηναίοι έμεναν στην πόλη και έκαναν ημερήσιες εκδρομές στα Φάληρα και τις Γλυφάδες...

Ας κλείσουμε όμως, όπως σας υποσχεθήκαμε στην αρχή, με τα συμπτώματα που θα πρέπει οπωσδήποτε να σας προβληματίσουν:

Σύμπτωμα 1. Μπερδεμένα όνειρα με επίκεντρο την πισίνα.



Σύμπτωμα 2. Συγκεχυμένες παραστάσεις για λάγνα σεξουαλικά συμπλέγματα.




Σύμπτωμα 3. Συνεχείς επαναλαμβανόμενες εικόνες με καλοκαιρινά φαγητά με παράλληλη έντονη δυσφορία λόγω πείνας.



Σύμπτωμα 4. Σας εμφανίζεται ένα καλάθι λαχταριστά σύκα κι’ ενώ απλώνεται το χέρι σας, αυτά εξαφανίζονται. (Το εν λόγω σύμπτωμα πρέπει να σας προβληματίσει περισσότερο και πρέπει να ζητήσετε ιατρική γνωμάτευση )



Σύμπτωμα 5. Οι παραστάσεις σας περί ηλιοθεραπείας δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που αποκαλούμε κοινή λογική. (βλέπε πρώτη εικόνα για λεπτομέρειες)

Σύμπτωμα 6 (τελευταίο). Βλέπετε επαναλαμβανόμενα στον ύπνο σας  την εικόνα που ακολουθεί .

 

Η συστηματική επίσκεψη της Παλιάς Αθήνας ωφελεί την υγεία σας.












 

 

 

   

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Παρά το χιούμορ του άρθρου, το θέμα είναι όντως σοβαρό.Μπορεί κανείς να κάνει ολιγοήμερες διακοπές με ελάχιστα χρήματα. Επειδή έχω φίλους που δεν είχαν ούτε αυτά τα ελάχιστα χρήματα και αρνήθηκαν να ψάξουν να τα βρουν, πρέπει να πω ότι το χειμώνα τελικά τα έδωσαν στους γιατρούς, επί 5. Και τότε βέβαια δεν τα είχαν, αλλά επειδή επρόκειτο για γιατρό, γίναν λάστιχο και τα βρήκαν.Κατά τη γνώμη μου καλύτερα να γίνεις (λίγο) λάστιχο για να πας διακοπές, παρά να συσσωρεύσεις τέτοια ένταση που να αρρωστήσεις εν τέλει, για να δώσεις πολλαπλάσια ποσά στους γιατρούς. Επιπλέον τα προβλήματα υγείας είναι κάτι το σωρευτικό και ενδεχομένως μόνιμο.Πάρτε ένα σλίπιν μπαγκ ή μια σκηνή, βρείτε μια γωνιά για λίγες μέρες, φάτε φρουτάκια και παξιμάδι-ντομάτα-τυρί. Μπορεί να σας σώσει κυριολεκτικά. Στοιχίζει λιγότερο από δύο επισκέψεις σε παθολόγο.Κατανοώ απολύτως τις δυσκολίες της εποχής και τις υφίσταμαι κι εγώ, αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να κάνουμε 365 μέρες το χρόνο σκόντο στην αναζήτηση λίγης χαράς.
Κατανοώ οπωσδήποτε τη θέση σας. Μερικές φορές δεν ξέρω πως θα το αντιληφθεί κάποιος αυτό που γράφω. Ελπίζω κάποιο χιούμορ που κρύβουν συνήθως οι αναρτήσεις μου να μη παρεξηγηθεί. Κουράγιο απ' όλη μου την καρδιά αγαπητή φίλη και καλή βδομάδα.
Με τόσο αγχος και τόσα προβλήματα, την κατάθλιψη και την απελπισία, ο κόσμος απλά εύχεται να μπορούσε να έχει εξασφαλισμένο το μηναίο χρημάτικό ποσό που είναι απαραίτητο απλά να βγει ο μηνας και ας μην κάνουν ούτε μια μέρα διακοπές...Ελλαδα 2013... Φοβάσαι να κοιμηθείς ,φοβάσαι να βγεις όμως και έξω ,φοβάσαι μην σου κόψουν το ρέυμα και μην σε βρουν οι τράπεζες , φοβασαι μήπως ποτέ τίποτα δεν αλλάξει...Ναι!!! Οι διακοπές είναι πολυτέλεια που λίγοι μπορούν πια να το απολαύσουν...Ας είχαμε όμως να ζήσουμε και ας μην κάναμε ποτέ διακοπές...
Επειδή ανήκω ηλικιακά στην ομάδα που κάποτε "παραθέριζε", όπως τόσο ωραία διατυπώνετε, να σας κεντρίσω περισσότερο γράφοντας ότι πραγματικά φτάναμε στο σημείο να αισθανόμαστε ... "φτάνει πια πότε θα γυρίσουμε επι τέλους πισω απο τις διακοπές". Αδιανόητη σκέψη με τα σημερινά δεδομένα. Η ζωή μας όμως τρέχει με ασύλληπτες ταχύτητες και δεν πρέπει να κολλάμε μόνο στο τι γινόταν παλιά, παρ' ολο που θα συμφωνήσετε μαζί μου, μερικές φορές γίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό. Να έχετε μια καλή Κυριακή.
Πρόσφατα σκεφτόμουν ότι εξέλιπε από το λεξιλόγιό μας πια η λέξη "παραθερίζω", περνάω δηλαδή όλο μου το καλοκαίρι κάπου. Υπάρχει πια άνθρωπος που μπορεί να κάνει διακοπές ενός διμήνου, όπως τότε που μας περιγράφετε; Πόσο τους ζηλεύω δεν λέγεται...