Οι 8 πιο διάσημες φωτογραφίες των '90s

Οι 8 πιο διάσημες φωτογραφίες των '90s Facebook Twitter
5

[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]

1. Η Πτώση του Αγάλματος της KGB (1991)

Οι 8 πιο διάσημες φωτογραφίες των '90s Facebook Twitter
Τον Αύγουστο του 1991, άτομα μέσα από τους σκληροπυρηνικούς κύκλους του Κομμουνιστικού Κόμματος απαίτησαν την απομάκρυνση του Σοβιετικού Προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος ήθελε να υπογράψει συνθήκη που θα οδηγούσε στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Τον έθεσαν σε κατ’ οίκον περιορισμό και επέβαλλαν αυστηρή λογοκρισία στην χώρα.Ωστόσο, ήρθαν αντιμέτωποι με την μαζική αντίσταση των πολιτών, ιδιαίτερα στην πόλη της Μόσχας.Πολύ γρήγορα φάνηκε πως οι σκληροπυρηνικοί δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν τη υποστήριξη του λαού. Το πραξικόπημα τους ανετράπη σε τρεις μόλις μέρες. Οι φωτογράφοι Olga Shalygin και ο Alexander Zemlianichenko, απαθανάτισαν αυτή την εικονική εικόνα των Μοσχοβιτών την ώρα που κατέστρεφαν το μεγάλο άγαλμα του ιδρυτή της KGB , Feliks Edmundovich Dzerzhinsky. Η φωτογραφία κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ, κι έγινε σύμβολο της αρχής του τέλους της Σοβιετικής Ένωσης.

2. Το υποσιτισμένο παιδί στο Σουδάν (1993)

Οι 8 πιο διάσημες φωτογραφίες των '90s Facebook Twitter
Το βραβείο Pulitzer κέρδισε και αυτή η φωτογραφία του Kevin Carter που απεικονίζει ένα όρνιο το οποίο καραδοκεί πίσω από ένα παιδί που λιμοκτονεί, περιμένοντας τον θάνατο του.Ήταν μια φρικιαστική εικόνα, που έφερε στον δυτικό κόσμο την κατάσταση των παιδιών στο Σουδάν. Ο Carter δέχθηκε, επίσης, σφοδρή κριτική για την επιλογή του να φωτογραφίσει το παιδί, και όχι να το βοηθήσει άμεσα..

 

 

3. H απελευθέρωση του Nelson Mandela (1991)

Οι 8 πιο διάσημες φωτογραφίες των '90s Facebook Twitter
Μετά από 27 χρόνια ποινή φυλάκισης για την συμμετοχή του στο επαναστατικό κίνημα εναντίον του απαρτχάιντ στην Αφρική, ο Νέλσον Μαντέλα απελευθερώθηκε, τελικά, το 1991. Περιχαρής πια, για το τέλος της άδικης φυλάκισης του.

 

 

4. Επιχείρηση: Καταιγίδα της Ερήμου (1990)

Οι 8 πιο διάσημες φωτογραφίες των '90s Facebook Twitter
Η Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου, γνωστή και ως ο Πόλεμος του Κόλπου, ήταν ο πόλεμος που διεξήχθη από συμμαχικές δυνάμεις εγκεκριμένες από τον ΟΗΕ- υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εναντίον της Ιρακινής εισβολής στο Κουβέιτ.Ο πόλεμος σηματοδότησε μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα κανάλια σε ολόκληρο τον κόσμο αναμετέδιδαν τις ειδήσεις του πολέμου, καθώς τα γεγονότα αναμεταδίδονταν ζωντανά με απευθείας σύνδεση, από το μέτωπο του πολέμου στα σπίτια των πολιτών του δυτικού κόσμου.Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο Πόλεμος του Κόλπου ονομάστηκε και Πόλεμος- Βιντεοπαιχνίδι.

 

 

5. H σφαγή στην Ρουάντα (1994)

Οι 8 πιο διάσημες φωτογραφίες των '90s Facebook Twitter
Στις 6 Απριλίου του 1994, μια ομάδα των Χούτου ξεκίνησαν σφαγή κατά των Τούτσι, στην αφρικανική χώρα της Ρουάντα. Η κτηνωδία συνεχίστηκε για 100 ημέρες με τη γενοκτονία να αφήνει πίσω της 800.000 νεκρούς! Η υπόλοιπη παγκόσμια κοινότητα και οι ισχυρές δυνάμεις επέτρεψαν τη σφαγή, χωρίς να παρέμβουν με οποιοδήποτε τρόπο.Αν και υπάρχουν διάφορες καταστροφικές εικόνες της τραγωδίας, αυτή η φωτογραφία της Annie Leibovitz είναι μία από τις πιο στοιχειωμένες εικόνες, καθώς δείχνει τις ματωμένες πατούσες μικρών παιδιών που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη σφαγή, σκαρφαλώνοντας τοίχους..

 

 

6. Το θανατηφόρο τροχαίο της Πριγκίπισσας Diana (1997)

Οι 8 πιο διάσημες φωτογραφίες των '90s Facebook Twitter
Στις 31 Αυγούστου του 1997, η αγαπημένη πριγκίπισσα της Ουαλίας Diana, πεθαίνει, μαζί με τον σύντροφο της Dodi Fayed, σε ένα τρομακτικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε μία προσπάθεια να ξεφύγει από τους παπαράτσι, στο Παρίσι. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι ο οδηγός τους ήταν μεθυσμένος, ενώ είχε καταναλώσει και ισχυρά ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά χάπια.

 

 

7. Η σφαγή στο Λύκειο Columbine, στις H.Π.Α (1999)

Οι 8 πιο διάσημες φωτογραφίες των '90s Facebook Twitter
Στις 20 Απριλίου του1999, δύο μαθητές του Λυκείου Columbine στο Κολοράντο, - ο Dylan Klebold και ο Eric Harris - άνοιξαν πυρ εναντίον των συμμαθητών τους. Ήταν η πρώτη μαζική δολοφονία μαθητών στις ΗΠΑ, και συγκλόνισε την διεθνή κοινότητα.13 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

 

 

8. "Bliss" (1996)

Οι 8 πιο διάσημες φωτογραφίες των '90s Facebook Twitter
Τραβηγμένη από τον Charles O'Rear, η πασίγνωστη ταπετσαρία της Microsoft, είναι στην πραγματικότητα μια φωτογραφία των λόφων της Sonoma County, στην Καλιφόρνια. Η φωτογραφία δεν έχει δεχθεί καμία επεξεργασία!Ο φωτογράφος δεν μπορεί να αποκαλύψει το ακριβές ποσό που πληρώθηκε για να παραχωρήσει όλα τα δικαιώματα της εν λόγω φωτογραφίας, λέγεται όμως ότι πρόκειται για τα πιο ακριβοπληρωμένα δικαιώματα χρήσης πνευματικού έργου που αγοράστηκαν ποτέ στην ιστορία..

[ via ]

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Όχι ότι έχει και φοβερή σημασία, αλλά μαζικές επιθέσεις σε μαθητές/φοιτητές από συμμαθητές/συμφοιτητές τους σημειώνονταν στις ΗΠΑ ήδη από τα 60's. (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_school_shootings_in_the_United_States#List_of_U.S._school_attacks) Από τα 70's και μετά μάλιστα το φαινόμενο γινόταν όλο και συχνότερο. Η βασική διαφορά του Columbine ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων, που ως τότε κυμαίνονταν συνήθως μεταξύ 1-6 (αλλά συνήθως με αρκετούς τραυματίες).
Οταν λεει οτι η φωτογραφια αποτυπωνει ενα τοιχο που σκαρφαλωναν τα παιδια για να σωθουν, τι ακριβως περιμενεις να δεις; Πατουσακια νουμερο 30; Προφανως δεν εχεις σκαρφαλωσει τοιχο ποτε