Σταυρίδης: «Δεν έκανα τίποτε μεμπτό»

Σταυρίδης: «Δεν έκανα τίποτε μεμπτό» Facebook Twitter
14

«Δεν έκανα τίποτε μεμπτό», επιμένει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, μια ημέρα μετά την αποπομπή του από το Ταμείο.

Όπως έγινε γνωστό χθες, η αποπομπή είχε αιτία το ταξίδι του Σταυρίδη με το ιδιωτικό αεροσκάφος του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη.

Ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου, μιλώντας στο Mega ανέφερε πως το ταξίδι αυτό «δεν ήταν αφέλεια αλλά επιλογή. Καταλαβαίνω ότι ζούμε σε μια υποκριτική κοινωνία. Είμαι απόλυτα διαφανής και θεωρώ ότι δεν μπορώ και δεν πρέπει να κρύβομαι. Δεν είχα καμία μύγα για να μυγιαστώ», είπε και έσπευσε να προσθέσει: «Δεν ταυτίζονται με προηγούμενους διοικητές οργανισμών που ήταν άψογοι αλλά καταλήστευσαν την Ελλάδα».

«Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να έφερα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σε δύσκολη θέση και για αυτό λυπάμαι βαθύτατα. Ξέρω ότι είμαστε βορά σε μια δημοσιότητα η οποία είναι αμείλικτη. Ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια. Κινούμεθα σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο δέχεται πιέσεις γιατί η κοινωνία δεν αντέχει».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι σέβεται και αποδέχεται πλήρως την απόφαση της κυβέρνησης, αλλά πως δεν ξέρει «αν αυτή ήταν η αφορμή ή η αιτία», αφήνοντας σαφείς αιχμές.

Απάντηση στην αντιπολίτευση

Ο κ. Σταυρίδης απάντησε και στα πυρά που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση. «Η αντιπολίτευση, η οποία δεν θέλει αποκρατικοποιήσεις, πάντα θα βρίσκει λόγους να ζητά πάγωμα κ.λπ. Η ιστορία του ΟΠΑΠ έληξε όταν η Emma Delta έδωσε τη βελτιωμένη της προσφορά...Η ουσία είχε λήξει τον Απρίλιο όταν είχαν έρθει οι προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ».

«Κάναμε άψογα τη δουλειά μας», είπε και τόνισε πως «οι οργανισμοί έχουν συνέχεια ανεξαρτήτως προσώπων».

«Δεν μετάνιωσα»

Σε συνέντευξή του αργότερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο κ. Σταυρίδης υπεραμύνθηκε και πάλι των κινήσεών του, σημειώνοντας ότι δεν μετάνιωσε καθόλου.

«Καθόλου δεν μετάνιωσα κάθε άλλο μάλιστα, ό,τι κάνω είναι με απόλυτη διαφάνεια και έχει μια πρακτικότητα...Ήταν επιλογή μου, όχι ελαφρότητα, να δεχθώ τη μεταφορά με το αεροπλάνο του Μελισσανίδη, θέλω να είμαι διαφανέστατος και να μην ντρέπομαι γι' αυτό που κάνω. Δε θα γίνω μοναχός στα καλά καθούμενα επειδή πήρα τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ».

Όσον αφορά στην απομάκρυνσή του, είπε ότι τού τηλεφώνησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας:  «Με πήρε τηλέφωνο, και μου είπε "με λύπη μου πρέπει να σου ζητήσω την παραίτησή σου". Δεν μου είπε το λόγο ήταν φανερός, τού ζήτησα να την ζητήσει δημόσια και ότι η παραίτησή μου είναι αμέσως στο τραπέζι, δεν μπορούσα να αρνηθώ ούτε δευτερόλεπτο».

Γ. Μιχελάκης: Η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να φαίνεται τίμια

«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ.

Δ. Παπαδημούλης: Να επανεξεταστούν οι πράξεις Σταυρίδη

Την επανεξέταση όλων των πράξεων και παραλείψεων του κ. Σταυρίδη στο ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Διαφορετικά, όπως είπε, «η απομάκρυνση είναι για τα μάτια του κόσμου».

Ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε ότι «γεννάται ένα σοβαρό θέμα για την ίδια την κυβέρνηση, η οποία επέλεξε τον κ. Σταυρίδη για τη θέση αυτή»

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Καλό είναι να αποφεύγετε ο συγχρωτισμός με το κεφάλαιο όταν είσαι δημόσιος υπάλληλος ειδικά όταν αυτό συναλλάσεται άμεσα με το κράτος.Φιλικά ΓΛ
Δεν πιστεύω ότι είναι λαμόγιο αλλά δεν είναι αισθητικά ωραίο ούτε πρέπον αυτό που έκανε ο Σταυρίδης. Όφειλε να το καταλάβει. Σημειολογικά θυμάμαι μάλιστα η στάση του σώματός του την ημέρα των υπογραφών με είχε ενοχλήσει, καθόταν σκυφτός σα να μην ήταν αντάξιος να σταθεί δίπλα στον αγοραστή.Δυστυχώς από την άλλη η θέση του επίσημου ελληνικού κράτους ακριβώς αυτή ήταν, να παρακαλάει επί μήνες το Μελισσανίδη να αγοράσει τον ΟΠΑΠ. Γενικά η υπόθεση των αποκρατικοποιήσεων είναι κωμωδία, από την άλλη μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε τραγωδία.
Αφού λοιπόν συμφωνείτε μαζί του, ξανασκεφτείτε το. Ίσως κάτι να είναι λάθος.(Η συγκεκριμένη ρήση έχει πολυχρησιμοποιηθεί. Όταν χρησιμοποιείται από πολιτικούς των οποίων οι ομόσταυλοι την έχουν "ξεσκίσει" τότε χάνει παντελώς την αξία της.)
Ελάτε τώρα... Το είχε το δίκιο του...Πόσες φορές πολλοί από εσάς (κι εγώ μαζί) δεν θέλατε να πείτε σε όλους αυτούς τους χρηματοψυχάκηδες: «Πάρτε το κωλοχρήμα σας, βάλτε το στον κώλο σας και εξαφανιστείτε, που μας έχετε γαμήσει τις ζωές...».
Προκαταβολικά συγγνώμη για το μέγεθος του σχολίου, ελπίζω να προσθέτει κάτι ουσιαστικό.Σύμφωνα με το άρ. 1 παρ. 3 του συστατικού Νόμου του ΤΑΙΠΕΔ 3986/2011: «Το Ταμείο λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δεν εφαρμόζονται σε αυτό, καθώς και στις εταιρείες των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Ταμείο, οι διατάξεις που διέπουν εταιρείες που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο, με εξαίρεση όσων ρητά ορίζονται στις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου.»Αυτό νομίζω πως σημαίνει ότι ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας (Ν. 3528/2007) δεν εφαρμόζεται για το προσωπικό του ΤΑΙΠΕΔ, επομένως ο κ. Σταυρίδης δεν διέπραξε παθητική δωροδοκία (άρ. 235 ΠΚ) ή πειθαρχικό παράπτωμα.Ωστόσο, σύμφωνα με το άρ. 1 παρ. 1 του παραπάνω συστατικού νόμου «[…] Το Ταμείο έχει αποκλειστικό σκοπό την Αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου[…] σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς και με εγγυήσεις πλήρους διαφάνειας, […]».Η *πλήρης* διαφάνεια, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί παρά να ερμηνευθεί ως διεξοδικότερη και εκτενέστερη από την συνήθη. Αν δηλαδή η συνήθης διαφάνεια στην λειτουργία ενός οργανισμού συνίσταται στην δημοσιοποίηση κάθε πράξης του, πέραν των πράξεων Δ.Σ., Γ.Σ. κλπ που ούτως ή άλλως απαιτεί ο Νόμος από τις Α.Ε., η πλήρης διαφάνεια θεωρώ ότι συμπεριλαμβάνει την δημοσιοποίηση του προγράμματος επαφών των στελεχών του, την ενημέρωση για την πορεία αυτών αφού γίνουν, την δημοσιοποίηση των επαγγελματικών, περιουσιακών ή προσωπικών σχέσεων των στελεχών του που ενδέχεται να είναι πηγή σύγκρουσης συμφερόντων, την υποχρέωση ουσιαστικής απάντησης σε αίτημα Έλληνα πολίτη για πληροφόρηση, την τήρηση προσβάσιμου αρχείου, τις τακτικές εκθέσεις απολογισμού κλπ.Και, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να θεωρείται διαφανής η διοίκησή σου, αν δέχεσαι εξυπηρετήσεις και μικρά ή μεγάλα δώρα από τους συναλλασσόμενους με την εταιρεία που διοικείς – η οποία εταιρεία σε καμία περίπτωση δεν είναι δική σου.Πέρα από τα νομικά, νομίζω πως είναι παραγνωρισμένη και υποτιμημένη η αξία της προσφοράς υπηρεσιών στο Δημόσιο. Σε μια τέτοια υπηρεσία, όσο αυξάνεται η, άμεση ή έμμεση, κρατική εξουσία και οι παρεχόμενοι κρατικοί πόροι, τόσο θα πρέπει να αυξάνονται οι επιβαλλόμενες ευθύνες αλλά και το κοινωνικό κύρος της θέσης (αν αποδειχθείς άξιος αυτής). Υπό αυτήν την οπτική, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δυστυχώς έχει μεγαλύτερη εξουσία από πολλούς υπουργούς, θα έπρεπε λοιπόν να έχει ήδη αντιληφθεί τις εξαιρετικές ευθύνες του και να συμπεριφέρεται ανάλογα.Και, στο κάτω-κάτω, αν ήταν μοναδικός μέτοχος μιας Α.Ε. και έβλεπε τον επικεφαλής που αυτός τοποθέτησε να δέχεται δωρεάν ταξίδια από τους συναλλασσομένους του, δεν θα του έμπαιναν ψύλλοι στ’ αυτιά; Δεν θα του έκοβε το βήχα; Δεν θα τον απέλυε;
Είναι έντιμος και δεν αποδέχεται, άμεσα ή έμμεσα, οποιοδήποτε δώρο(προσφορά αντικειμένου ή υπηρεσίας με χρηματική αξία, δάνειο, έκπτωση, διευκόλυνση, διασκέδαση, φιλοξενία, ταξίδι, στέγαση και διατροφή σε χαμηλή τιμή, καθώς και εκπαίδευση) για υπόθεση που ο ίδιος χειρίζεται, είτε προέρχεται από τον ενδιαφερόμενο πολίτη είτε από τρίτο. Εάν ο ίδιος ή κάποιος από τους στενούς συγγενείς του γίνει αποδέκτης δώρου, οφείλει, αφού ενημερώσει σχετικά την υπηρεσία του, να το επιστρέψει αμέσως ή να πληρώσει την αγοραίααξία του. Από τον Οδηγό Καλής Συμπεριφοράς Δημοσίων Υπαλλήλων. Α,ξέχασα δεν ήταν δημόσιος υπάλληλος, ήταν της κατηγορίας "αλεξιπτωτιστή"...
Δήλωση του κ. Σταυρίδη κατά λέξη όπως δημοσιεύθηκε στον τύπο μετά την συμφωνία πώλησης του ΟΠΑΠ ΄΄Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους επενδυτές που έδειξαν αυτή την εμπιστοσύνη κλπ............΄΄Από πότε εκπρόσωπος ενός δημόσιου οργανισμού εκφράζεται με τέτοια εγκαρδιότητα προς τον αντισυμβαλλόμενο, μιας τεράστιας οικονομικής σύμβασης με αμοιβαίο όφελος.Τέτοια δήλωση θα ταίριαζε αν πωλούσε καμία οικοσυσκευή του σπιτιού του και είχε προσωπικό όφελος, εκτός και αν είχε και στη συγκεκριμένη περίπτωση και του ξέφυγε από υπέρμετρο ζήλο.Ο κ. Σαμαράς, που εξελέγη με ενσυνείδητα και οδυνηρά ψέματα για χιλιάδες μικροσυνταξιούχους, ότι δεν θα πειράξει τις συντάξεις τους, και μετά έκοψε τα δώρα ακόμη και των συνταξιούχων του ΟΓΑ (376 ευρώ η κατώτερη σύνταξη) που έδιναν μία κάποια ανάσα σ΄ αυτούς και τους οικείους τους ,(μερικοί δυστυχώς δεν μπορεί να καταλάβουν την σημασία των 800 ευρώ ετησίως που κόπηκαν από τους συνταξιούχους του ΟΓΑ), πρέπει να δώσει λόγο και για αυτές τις τοποθετήσεις (Στουρνάρας ,Σταυρίδης) και για τις πολιτικές που περιθωριοποιούν σημαντικά τμήματα του ελληνικού πληθυσμού.