Διαδήλωση στην Αλεξάνδρεια δύο χρόνια πριν...
Αναζήτησα τον φίλο Χάλεντ Ραούφ, σκηνοθέτη, συγγραφέα και μεταφραστή ελληνικής λογοτεχνίας στην Αλεξάνδρεια για να μου μιλήσει για όσα θλιβερά συμβαίνουν στην Αίγυπτο τις τελευταίες μέρες. Όλα όσα μου είπε συμφωνούν απόλυτα με αυτά που μαθαίνω από Έλληνες φίλους που ζουν εκεί και άλλους Αιγύπτιους και τα οποία διαφέρουν αρκετά από όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.
Χάλεντ, μαθαίνω ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διαχειρίζονται πάρα πολλά λεφτά κι ότι διαθέτουν όπλα τελευταίας τεχνολογίας....
Χ.Ρ. :Η οργάνωση έχει πολλά λεφτά στη διάθεση της. Λέγεται ότι ο Μόρσι ξόδεψε για τις εκλογές περί τα 15 με 20 εκατομμύρια δολλάρια. Έχουν σίγουρα την υποστήρξη του Κατάρ μέχρι τώρα, και κυρίως του ΑL JAZΕΕRA που λέει ένα σωρό ψέματα μέρα νύχτα και αλλοιώνει τα γεγονότα – υπάρχουν πολλά βίντεο και παραδείγματα όπως όταν έδειξαν τα περίπου 30 εκατομμύρια κόσμου που βγήκε στις 30 Ιουνίου στους δρόμους ως υποστηρικτές του Μόρσι. Επίσης σύμφωνα με δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα στο Κογκρέσο οι ΗΠΑ ξόδεψαν 25 δις για τους ΑΜ για να κυβερνούν την Αίγυπτο γιατί έχουν συνδέσεις με τη Χαμάς (ως παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Παλαιστίνη για να μην κάνουν επιθέσεις στο Ισραήλ, και όντως έχουν παύσει έκτοτε). Ένας διεθνής οργανισμός που υπάρχει σε πολλές χώρες.
Οπότε έχουν τη δύναμη να κάνουν ό,τι θέλουν….
Χ.Ρ.: Μετά την επανάσταση της 30 Ιουνίου…
Αυτό που η Δύση αποκαλεί «πραξικόπημα»;
Χ.Ρ.: Δεν ήταν πραξικόπημα γιατί βγήκε όλος ο κόσμος έξω, κι ο στρατός έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Εγώ που έχω πάει σε όλες τις μεγάλες διαδηλώσεις από το 2011, αυτό που είδα στους δρόμους, τόσο κόσμο δεν έχω ξαναδεί ποτέ! Εδώ υπολογίζεται ότι βγήκαν στους δρόμους πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή όλη η Αλεξάνδρεια. Στο Κάιρο ήταν ακόμα περισσότεροι. Όταν βγαίνουν στους δρόμους της χώρας 30 εκατομμύρια άνθρωποι και ο στρατός δεν κυβερνά δεν μπορείς να το ονομάζεις "πραξικόπημα".
Τώρα γιατί δεν βγαίνουν να υπερασπιστούν την «επανάσταση» ;
Χ.Ρ.: Έχουν βγει επανειλημμένως τον τελευταίο μήνα, κάθε φορά που τους ζητήθηκε να διαδηλώσουν για να επιβεβαιώσουν ότι είναι ο λαός που θέλει να φύγει ο Μόρσι από την εξουσία. Τώρα έχει αναλάβει ο στρατός να εκτελέσει αυτά που θέλει ο κόσμος. Δηλαδή, να φύγουν από την εξουσία οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και να ξαναγίνει νέο σύνταγμα από την αρχή και όχι αυτό που έκαναν στα μέτρα τους. Να ξανακάνουμε βουλευτικές εκλογές με ένα νέο σύνταγμα που να ταιριάζει σ’ όλο τον λαό, κι όχι σε μια μερίδα και μετά να ξαναγίνουν προεδρικές εκλογές.
Το όλο πράγμα όμως έχει εκτροχιασθεί. Μια μερίδα της κοινωνίας που υποστηρίζει την Μουσουλμανική Αδελφότητα θέλει να επιβάλει τους όρους της.
Χ.Ρ.: Είχαν πει πριν τις εκλογές ότι αν δεν έβγαιναν θα έκαιγαν την χώρα. Μάλιστα, μετά την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου του 2011 δεν είχαν δεχτεί να γίνει πρώτα νέο σύνταγμα και μετά εκλογές. Απαίτησαν πρώτα τις εκλογές ώστε να κάνουν το σύνταγμα που αυτοί ήθελαν. Αυτό που θέλουν τώρα είναι να κάψουν τη χώρα ώστε να φανεί ότι η Αίγυπτος είναι μια αδύναμη χώρα, ότι δεν υπάρχει καμία τάξη.
Χάλεντ Ραούφ
Σκοτώνονται πάρα πολλοί άνθρωποι στους δρόμους όμως. Πού βρέθηκαν τόσα όπλα;
Χ.Ρ.: Όπως σου είπα, από τη Χαμάς. Άνοιξαν την πόρτα στη Χαμάς η οποία προσπαθεί να κάνει τα ίδια σε πολλές μουσουλμανικές χώρες.
Τι περιμένει ο κόσμος να συμβεί; Τι περιμένει ο μέσος «νοικοκύρης» ;
Χ.Ρ.: Όλος ο λαός, σε διαβεβαιώνω γι’ αυτό γιατί συναντάω πάρα πολύ κόσμο, θέλει να φύγουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Δεν θέλουν Ισλαμικό Φασισμό. Δεν θέλουν την πολιτική να αναμιχτεί με τη θρησκεία. Βέβαια, ξέραμε ότι έχουν δύναμη, κι ότι με τις βουλευτικές εκλογές μετά τον Μουμπάρακ θα έμπαιναν στη Βουλή, αλλά δεν περιμέναμε να χρησιμοποιήσουν τα άλλα πολιτικά κόμματα. Έκαναν πολλά για να επηρεάσουν τους φτωχούς ανθρώπους, συσσίτια και άλλες αγαθοεργίες, αλλά τώρα πρέπει να καταλάβει και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας πως ό,τι κάνουν είναι για το δικό τους συμφέρον. Επίσης, αποδείχτηκε ότι ήταν εντελώς ανίκανοι να κυβερνήσουν. Όποιον έβαλαν στα υπουργεία δεν είχε καμία ικανότητα να κάνει οτιδήποτε σωστό. Ακόμα όμως και με το δικό τους σύνταγμα έχουν γίνει αμέτρητες παρανομίες. Ευτυχώς υπάρχει ο στρατηγός Ελ Σίσσυ τον οποίο αγαπάει ο λαός και εμπιστεύεται ο στρατός. Αλλά κι αυτός ήρθε σε ρήξη μαζί τους. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν εξελιχθεί σε μια τρομοκρατική οργάνωση. Αυτή τη στιγμή, λαός, στρατός και αστυνομία βρίσκονται απέναντι από αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό που συμβαίνει στην Αίγυπτο τώρα είναι άγριο το παραδέχομαι- Αλλά ήταν αναμενόμενο, δηλαδή αυτή η ρήξη μεταξύ λάου και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, διότι είναι δύο χρόνια τώρα που απειλούν ότι θα κουβαλούν τα όπλα για να υποστηρίξουν το δικό τους σύστημα. Αυτό που συμβαίνει είναι ΠΟΛΕΜΟΣ ενάντια του Ισλαμικού φασισμού και την τρομοκρατία που είμαστε σίγουροι ότι θα τελειώσει σύντομα. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάνουν διαδηλώσεις με όπλα, ασκούν συστηματικές και αδιάκριτες δολοφονίες αστυνομικών και πολιτών και στη συνέχεια ισχυρίζονται ότι είναι ειρηνικοί διαδηλωτές. Έκαψαν πάνω από 20 εκκλησίες σε όλη την Αίγυπτο. Έχουν κάψει αρκετά αστυνομικά τμήματα αφού σκότωσαν όσους ήταν μέσα και έχουν κάψει κτίρια κρατικά και μη σε όλη την χώρα. Αν αυτοί δεν είναι τρομοκράτες, τότε τί είναι η τρομοκρατία;
Και τι θα γίνει με τον στρατό;
Πρέπει να ξέρει η Δύση ότι: 1ον Ο στρατός δεν κυβερνά την Αίγυπτο, απλώς έχει αναλάβει την ασφάλεια μαζί με την αστυνομία αυτό το διάστημα, και 2ον Έχουμε μια πολιτική κυβέρνηση και προσωρινό πρόεδρο μέχρι την ολοκλήρωση του συντάγματος και τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών και των προεδρικών εκλογών και την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού συστήματος αντάξιο της Αιγύπτου. Αυτά ήταν και είναι τα ζητήματα του λάου μετά τις 30 Ιουνίου και αυτό συμβαίνει τώρα.
Συνέντευξη: Χρήστος Παρίδης
σχόλια