Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής με τίτλο «Το χρέος μετά το τέλος του «Μνημονίου» (2014)», προτείνει εκ νέου τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους.
Στην έκθεση γίνεται επίσης λόγος για «δικλείδες ασφαλείας» σε περίπτωση που τελικά αποφασιστεί και νέο «κούρεμα» προκειμένου να μην υπάρξει κανένας «ηθικός κίνδυνος» για τις άλλες χώρες.
«Ακόμη και αν επιτευχθεί ο στόχος ενός λόγου χρέους 124% ΑΕΠ έως το 2020 η κατάσταση δεν θα είναι διατηρήσιμη!», αναφέρεται στην έκθεση που προσθέτει ότι η «σταθεροποίηση και πολύ περισσότερο η φιλόδοξη μείωσή του στο 110% από το επίπεδο του 175,5% του ΑΕΠ το 2013, διευκολύνεται αν υπάρξει περικοπή του αποθέματος του χρέους», ενώ τονίζεται ότι δεν είναι δυνατόν να περιμένει «κανείς σοβαρή μείωση του χρέους μέσω ιδιωτικοποιήσεων».
«Η χώρα είναι αδύνατο να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίου για να αναχρηματοδοτήσει το τεράστιο χρέος της με λογικούς όρους. Το μέγεθός του θα λειτουργεί αποτρεπτικά για τους πιθανούς δανειστές. Η οργανωμένη διαγραφή μέρους του χρέους εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης θα δημιουργούσε νέα δεδομένα. Το σπουδαιότερο είναι ότι θα ενσωματωνόταν σύντομα στις προσδοκίες των αγορών. Επίσης, θα κατένειμε πιο ισόρροπα τα βάρη ανάμεσα σε δανειστές και οφειλέτες, συνεισφέροντας έτσι στη σταθεροποίηση της ΕΕ. Υπενθυμίζουμε ότι και στο ΔΝΤ είχαν γίνει σχετικές προτάσεις για όλες τις χώρες αλλά προσέκρουσαν σε ανυπέρβλητες τότε αντιδράσεις», αναφέρεται παρακάτω στην έκθεση.
Σημαντικό είναι επίσης, ότι σύμφωνα με τους οικονομολόγους υπάρχουν τρόποι για διαγραφή χρέους χωρίς «κούρεμα».