Οι τιμές στα τρόφιμα ανεβαίνουν και οι αρτοποιοί ετοιμάζουν ανατιμήσεις στο ψωμί, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής.
Η μέση τιμή της φρατζόλας που σήμερα διαμορφώνεται στα 1,2 ευρώ μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1,40, ενώ κάποιοι φούρνοι έχουν περάσει ήδη τις πρώτες αυξήσεις στα ράφια τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.
Καταναλωτές παρατηρούν «μικρή διαφορά» της τάξεως του «10% – 12% παραπάνω», «Παίρνεις δηλαδή μισή φρατζόλα μπορεί να φτάσει και το 1,30 ας πούμε», αναφέρουν.
Ο λόγος που οδήγησε στις ανατιμήσεις είναι το ενεργειακό κόστος, αλλά και οι αυξήσεις στα άλευρα. Το μαλακό αλεύρι, που χρησιμοποιεί η μεγαλύτερη μερίδα αρτοποιών για την παρασκευή ψωμιού κοστίζει πλέον 48-49 λεπτά το κιλό, με τις αλευροβιομηχανίες να έχουν ανακοινώσει αυξήσεις 4-5 λεπτών, ανεβάζοντας το κόστος στα 52-54 λεπτά το κιλό.
Μιλώντας στο EΡΤnews, ο πρόεδρος Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, Παναγιώτης Σαχινίδης, σχολίασε: «Δυστυχώς μετά από πάρα πολύ καιρό η ενέργεια έχει ανέβει πάνω από 120%. Από ‘κει που πληρώναμε 8 λεπτά την κιλοβατώρα, τώρα πληρώνουμε 19 λεπτά. Το αλεύρι έχει ακριβύνει, οι πρώτες ύλες, βούτυρα, λάδια, σουσάμι. Είναι αναπόφευκτο να ανεβάσουμε τις τιμές».
Από τα 80 λεπτά το 2020 στα 1,2 ευρώ, η αύξηση της τιμής στο ψωμί πλήττει το καταναλωτικό κοινό, που προσπαθεί πλέον να καταφύγει σε φθηνότερες επιλογές.
Σύμφωνα με την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ η μέση μηνιαία κατανάλωση ψωμιού ανά νοικοκυριό υποχώρησε στα 8,1 κιλά το 2023 από περίπου 8,5 κιλά το 2022, ενώ η ημερήσια κατανάλωση υπολογίζεται στα 100 γραμμάρια ανά άτομο, όταν το 2011 ήταν 200 γραμμάρια.
Οι ίδιες πληροφορίες μεταφέρουν, ότι περίπου 800 φούρνοι έχουν βάλει λουκέτο από το 2022, με τους αρτοποιούς να ζητούν αυξημένη επιδότηση από το κράτος για τους λογαριασμούς ρεύματος.