Όταν ρωτάς κάτι τους φίλους σου ή τους (συνήθως) κατά πολύ περισσότερους «φίλους» σου στο facebook, τα «όχι» έχουν συχνά μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα «ναι». Πριν κάτσω να γράψω, λοιπόν, για την υπόθεση των τραπεζοκαθισμάτων στην Ομόνοια, είπα να απευθυνθώστην πιο κοντινή μου διαδικτυακή κοινότητα, τους φίλους μου στο facebook. Το ερώτημα ήταν πολύ απλό: «Θα πηγαίνατε να πιείτε τον καφέ σας στην Ομόνοια, τώρα που προγραμματίζονται οι ανάλογες υποδομές;». Πρώτη έκπληξη: τα «ναι» πολύ περισσότερα από τα «όχι». Για να είμαι ειλικρινής, περίμενα ακριβώς το αντίθετο. Αλλά, είπαμε: τις περισσότερες φορές τα «όχι» έχουν περισσότερο ζουμί από τις καταφάσεις. «Με απόλυτη ειλικρίνεια όχι», μου απαντάει η Μ.Γ., «γιατί η πλατεία αυτή καθεαυτή είναι πολύ άσχημη και θορυβώδης και εξαιρετικά βρόμικη!». «Στην Ομόνοια για καφέ; Με τίποτα...», δεν αφήνει πολλά περιθώρια ο Π.Κ. «Θα συνεχίσω να επιλέγω τα λίγα μέρη του κέντρου μακριά από αυτοκίνητα, οπότε Ομόνοια μάλλον όχι. Κυρίως εάν τα μαγαζιά που υπάρχουν τώρα, παραμείνουν (Kentucky Fried Chicken, Εverest, Γρηγόρης κ.λπ.)», γράφει η Μ.Σ. Το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων
επισημαίνει η Ρ.Κ. «Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα και στην Αθήνα είναι τραπεζοκαθίσματα! ΕΛΕΟΣ! Δεν υπάρχουν παγκάκια να καθίσεις χωρίς να πρέπει να πληρώσεις τη φραπεδιά σου, δεν υπάρχουν δέντρα, δεν υπάρχουν χώροι ελεύθεροι καθαροί; Κι εγώ, νεοβαρβαριστί: YAIKS!». Από την πλευρά του, ο Α.Δ., που δεν μου φαίνεται καθόλου «παιδί της Ομόνοιας», εμφανίζεται πιο ανοιχτός: «Ναι, την πρώτη φορά από περιέργεια, και μετά, αν μου άρεσε, θα ξαναπήγαινα. Πάντως, η ιδέα είναι σωστή, γιατί δημιουργεί stakeholders για μια σχετική ευταξία και ασφάλεια στην πλατεία».
Μια ενδιαφέρουσα διάσταση βάζει ο Γ.Κ. «Ναι, εφόσον είχα κάποια δουλειά εκεί κοντά (ψώνια, επαγγελματικό ραντεβού, σινεμά ή θέατρο ή μουσική, μουσείο ή γκαλερί, φαγητό, συνάντηση με φίλους κ.λπ., κ.λπ.). Αλλά θα είχα;», αναρωτιέται. Ο Φ.Δ. (και) με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου δεν έχει αμφιβολίες: «Ναι, θα πήγαινα, ήδη περνάω συχνά. Είμαι υπέρ των τραπεζοκαθισμάτων στην Ομόνοια και συνέβαλα στην ιδέα της προσπάθειας για την αναβάθμιση της Ομόνοιας ως δημοτικός σύμβουλος. Η Αθήνα πρέπει να επανέλθει σε ένα “κεντρικό δίπολο”: Σύνταγμα - Ομόνοια. Καλύτερα πολλά τραπεζοκαθίσματα στην Ομόνοια παρά στη Σκουφά και τη Ναυαρίνου, όπου δυσκολεύεσαι να περάσεις και ο θόρυβος ενοχλεί». Η Μ.Π. κάνει συγκρίσεις με έξω: «Προφανώς θα πήγαινα! Στη διάρκεια της ημέρας την επισκέπτομαι και τώρα. Είσαι ασφαλής, αν είσαι αδιάφορα ντυμένος και δείχνεις πως ξέρεις πού πας. Έχω περπατήσει με τον ίδιο τρόπο και στις χειρότερες συνοικίες της Νέας Υόρκης και της Βοστώνης».
Aλλά τι πρόκειται να συμβεί στην πραγματική ζωή; Και πότε θα δούμε «τραπεζάκια έξω» στην Ομόνοια; Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου ο δήμος είχε θέσει το θέμα σε δημόσια διαβούλευση, συμπεριλαμβάνοντας και τις πλατείες Κοτζιά και Βικτωρίας. Στην πρόταση του δήμου, ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόρριψη της ιδέας τοποθέτησης ξύλινων δαπέδων τύπου ντεκ. Αντίθετα, η ΚΙΠΟΚΑ (Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας), ο μόνος οργανωμένος φορέας που φαίνεται να έχει καταθέσει προτάσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης, τάσσεται αναφανδόν υπέρ του ξύλινου δαπέδου. Επίσης, υποστηρίζει τη μικρή επέκταση των προσφερόμενων χώρων για τραπεζοκαθίσματα, ενώ προτείνει την κατασκευή τουριστικού περιπτέρουημείου ενημέρωσης των τουριστών πάνω στην πλατεία.
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων, η οριοθέτηση των χώρων εντός των χωροθετημένων ζωνών επιτυγχάνεται με τη χρήση διαχωριστικών μεταλλικών πλαισίων με ένθετο πλέγμα από ανοξείδωτο συρματόπλεγμα ή πολυκαρβονικό φύλλο ή άθραυστο γυαλί (laminate), σε συνδυασμό με τη χρήση μεταλλικών ανθοδόχων.
Η σκίαση/προστασία των χώρων τραπεζοκαθισμάτων γίνεται αποκλειστικά με ομπρέλες. Οι ομπρέλες θα είναι μονόχρωμες ή ριγέ, σε έναν από τους χρωματισμούς λευκό ή αποχρώσεις του κίτρινου, ώστε να εξασφαλίζεται η θερμική άνεση και η φωτεινότητα του χώρου. Οι ομπρέλες θα είναι όμοιου χρώματος/σχεδίου και κατασκευής ανά κατάστημα. Εντός του παραχωρούμενου χώρου επιτρέπεται η τοποθέτηση κινητού βοηθητικού πάγκου μέγιστων διατάσεων 1,00 μ. x 1,00 μ. x 0,80 μ. (ύψος). Κατ’ εξαίρεση, και αποκλειστικά για τον κεντρικό χώρο της πλατείας Ομονοίας, όπου η θέση των τραπεζοκαθισμάτων είναι σε μεγάλη απόσταση από την όψη των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιτρέπεται, εντός του παραχωρούμενου χώρου, η τοποθέτηση ενός κινητού σταθμού εξυπηρέτησης ανά κατάστημα, μέγιστων διαστάσεων 1,00 μ. x 2,00 μ. x 0,80 μ. (ύψος). Ο σταθμός δεν επιτρέπεται να έχει συνδέσεις παροχής νερού και αποχέτευσης.
Τα καθίσματα και τα τραπέζια πρέπει να έχουν μορφή, μέγεθος και υλικό που αισθητικά θα εναρμονίζονται με τον γενικότερο χαρακτήρα της πλατείας και θα είναι ίδιου τύπου-χρώματος ανά κατάστημα. Δεν επιτρέπεται η χρήση ευτελούς αξίας πλαστικών καθισμάτων, τραπεζιών ή άλλων στοιχείων. Υπομονή: την Τρίτη 16 Οκτωβρίου το θέμα «περνάει» από το Δημοτικό Συμβούλιο.
σχόλια