Το γλυπτό που εξόργισε τη Μόσχα

Το γλυπτό που εξόργισε τη Μόσχα Facebook Twitter
28

Την έντονη αντίδραση των ρωσικών αρχών προκάλεσε έργο Πολωνού καλλιτέχνη το οποίο απεικονίζει έναν Σοβιετικό στρατιώτη να βιάζει έγκυο γυναίκα.

Ο νεαρός καλλιτέχνης Jerzy Bogdan Szumczyk τοποθέτησε το έργο του χωρίς άδεια στην Λεωφόρο Νίκης στο Γκντανσκ, τραβώντας τα βλέμματα και την προσοχή μέχρι να το αποσύρει η αστυνομία, λίγες ώρες μετά.

Παρότι το έργο έμεινε για λίγο σε κοινή θέα, προκάλεσε την οργή της Μόσχας και την σκληρή ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στην Βαρσοβία. «Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από αυτόν το σπουδαστή Καλών Τεχνών που με την ψευτο-art ασισθητική του προσέβαλε πάνω από  600.000 σοβιετικούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Πολωνίας», έγραψε ο Ρώσος πρέσβης Alexander Alekseev, στην επίσημη ιστοσελίδα της πρεσβείας. Βρήκε επίσης το γλυπτό «χυδαίο» και «φανερά βλάσφημο", ελπίζοντας ότι οι πολωνικές αρχές θα έχουν την "κατάλληλη αντίδραση".

Ο καλλιτέχνης συνελήφθη και αφέθηκε αργότερα ελεύθερος. Ο εισαγγελέας είπε ότι η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει, αν με το έργο του υποκίνησε το «φυλετικό ή εθνικό μίσος."

"Ήθελα να δείξω τη φρίκη του πολέμου"

Ο ίδιος ο Jerzy Bogdan Szumczyk δήλωσε ότι με το έργο του ήθελε να στείλει ένα μήνυμα ειρήνης. «Ήθελα να δείξω την τραγωδία των γυναικών και τη φρίκη του πολέμου», είπε στα πολωνικά ΜΜΕ, συμπληρώνοντας πάντως ότι εμπνεύστηκε από ιστορικά κείμενα που περιγράφουν «τις θηριωδίες του Κόκκινου Στρατού, στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

28

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM