Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει o Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στην πρόταση του Κιρ Στάρμερ για την «συμμαχία των προθύμων», μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News.
Συγκεκριμένα, ο Βανς σχολίασε ότι η ανάπτυξη μιας δύναμης με Βρετανούς και Γάλλους στρατιώτες στο έδαφος της Ουκρανίας ισοδυναμεί με «20.000 στρατιώτες από κάποια τυχαία χώρα που δεν έχει πολεμήσει εδώ και 30 ή 40 χρόνια»
Πρόσθεσε μάλιστα πως μια συμφωνία για τα ορυκτά που θα έδινε στις ΗΠΑ οικονομικό μερίδιο θα προσέφερε αποτελεσματικότερη προστασία από την επιθετική πολιτική της Ρωσίας. «Αν θέλεις πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας, αν θέλεις να διασφαλίσεις ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα εισβάλει ξανά στην Ουκρανία, η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας είναι να προσφέρεις στους Αμερικανούς οικονομικό όφελος στο μέλλον της Ουκρανίας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Bad news for Starmer and Macron. Vance confirms the only US security guarantee in Ukraine will be the mineral deal. He also plays down British & French peacekeeping troops as “20k troops from some random country that hasn’t fought a war in 30 or 40 years”.pic.twitter.com/6bujpsjygX
— Antonello Guerrera (@antoguerrera) March 4, 2025
Ο Βανς άσκησε δριμεία κριτική και κατά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχολιάζοντας την άγρια κόντρα με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.
«Έδειξε σαφή απροθυμία να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία που ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι είναι η πολιτική του», είπε χαρακτηριστικά ο Βανς.
Και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η πραγματική κατάρρευση. Νομίζω ότι ο Ζελένσκι δεν είχε φτάσει ακόμη εκεί. Και, ειλικρινά, ακόμα δεν είναι εκεί. Αλλά νομίζω πως τελικά θα φτάσει εκεί, πρέπει να φτάσει». Υποστήριξε επίσης ότι η «πόρτα είναι ανοιχτή εφόσον ο Ζελένσκι είναι πρόθυμος να μιλήσει σοβαρά για ειρήνη».