Λάρι Φλιντ: Να μην επιβληθεί θανατική ποινή στον νεοναζί που με πυροβόλησε

Λάρι Φλιντ: Να μην επιβληθεί θανατική ποινή στον νεοναζί που με πυροβόλησε Facebook Twitter
2
Λάρι Φλιντ: Να μην επιβληθεί θανατική ποινή στον νεοναζί που με πυροβόλησε Facebook Twitter

Ο Λάρι Φλιντ ζητά επιείκεια για τον Τζοζεφ Πολ Φράνκλιν, τον δολοφόνο που τον πυροβόλησε.

Ο πορνογράφος, υπέρμαχος των πολιτικών ελευθεριών ζητά να μην επιβληθεί στον νεοναζί Φράνκλιν η θανατική ποινή, λέγοντας πως αυτό, δεν είναι «δικαιοσύνη, αλλά εκδίκηση».

«Αν η θανατική ποινή λειτουργούσε αποτρεπτικά, θα την είχα υποστηρίξει, αλλά δεν λειτουργεί έτσι» είπε στον Observer ο περιβόητος Φλιντ που έχει μείνει παράλυτος από τη σφαίρα του Φράνκλιν.

O Φλιντ εξέφρασε τις απόψεις του για τη θανατική ποινή, στην εφημερίδα Hollywood Reporter, την περασμένη εβδομάδα.

Αναφερόμενος στη Βρετανία του 18ου αιώνα, ο Φλίντ έγραψε: «Μια φορά την εβδομάδα τα πλήθη συγκεντρώνονταν σε κάποια πλατεία για να δουν δημόσιους απαγχονισμούς καταδικασθέντων πορτοφολάδων, χωρίς να γνωρίζουν ότι και οι δικές τους τσέπες έχουν αδειάσει από κλέφτες που βρίσκονταν γύρω τους... Αν ποτέ χρειαστεί να πείσετε κάποιον γιατί η θανατική ποινή δεν είναι λειτουργεί αποτρεπτικά, αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα».

Ο Φλιντ, η ζωή του οποίου έχει γίνει ταινία «The People vs Larry Flynt» είναι γνωστός για τις αμφιλεγόμενες θέσεις του όσον αφορά τις ατομικές ελευθερίες.

Λάρι Φλιντ: Να μην επιβληθεί θανατική ποινή στον νεοναζί που με πυροβόλησε Facebook Twitter

Το 1983, αφού διέρρευσε βίντεο παρακολούθησης του FBI που έδειχναν αστυνομικούς να απειλούν τον βιομήχανο αυτοκινήτων John DeLorean κατά τη διάρκεια διακίνησης κοκαίνης, ο Φλίντ φόρεσε ως εσώρουχο αστέρια και ρίγες και φυλακίστηκε για 6 μήνες με την κατηγορία βεβήλωσης της σημαίας . Ο DeLorean απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες.

Η απόφαση του Φλίντ να μιλήσει για την εκτέλεση του Φράνκλιν, έρχεται σχεδόν 35 χρόνια μετά τον πυροβολισμό που τον καθήλωσε σε αναπηρική καρέκλα . Παρότι ο Φράνκλιν δεν καταδικάστηκε ποτέ για τον πυροβολισμό, ωστόσο ομολόγησε την απόπειρα δολοφονίας κατά του Φλιντ, το 1978. Μάλιστα κατά την ομολογία του είπε ότι πυροβόλησε τον Φλιντ επειδή είχε δημοσιεύσει στο περιοδικό Hustler, επειδή είχε δημοσιεύσει μια φωτογραφία που απεικόνιζε ένα διαφυλετικό ζευγάρι .

Ο νεοναζί δολοφόνος, που συνδέεται ακόμα με 20 δολοφονίες, 16 ληστείες τραπεζών και δύο βομβιστικές επιθέσεις , καταδικάστηκε σε θάνατο το 1997, όταν πυροβόλησε έναν άντρα έξω από μπαρ, κατά τη διάρκεια εβραϊκής γιορτής mitzvah σε προάστιο του Σεντ Λούις.

Παρότι περιγράφεται ως παρανοϊκός σχιζοφρενής, από τον δικηγόρο του, ο Φράνκλιν, που πήρε τα ονόματα Joseph Paul από τον επικεφαλής προπαγάνδας του Χίτλερ, Τζόζεφ Γκέμπελς, εξήγησε στην ομολογία του ότι ήθελε να ξεκινήσει φωλετικό πόλεμο ταξιδεύοντας στη χώρα και πυροβολώντας διαφυλετικά ζευγάρια.

Η ομολογία του Φράνκλιν για τον πυροβολισμό του Φλιντ δεν ήρθε παρά το 1994 και μέχρι τότε ο εκδότης προσπαθούσε να κατανοήσει τον λόγο της επίθεσης.

«Το Hustler ήταν αρκετά αμφιλεγόμενο και είχα κατηγορηθεί από πολλούς, γι αυτό δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι κάποιος με πυροβόλησε. Δεν το περίμενα, αλλά δεν ήρθε και ως έκπληξη. Με λάτρευε η μισή χώρα και με μισούσε η άλλη μισή. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα μια καλή θέση για κανέναν...»

Ο Φλιντ λέει ότι τα συναισθήματά του όσον αφορά τη θανατική ποινή άρχισαν να αποκρυσταλλώνονται μετά τον πυροβολισμό του. «Δεν μιλούσα για την θανατική ποινή γιατί ήξερα ότι θα ήταν μια φωνή στο πουθενά. Αυτό το έθνος είναι αποφασισμένο να εκτελεί ανθρώπους και είναι πολύ δύσκολο να κάνεις οποιονδήποτε τόσο αποφασισμένο να δει τα πράγματα ορθολογικά. Όμως πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι περισσότεροι δεν ενδιαφέρονται για την δικαιοσύνη, αλλά για την εκδίκηση – και η εκδίκηση είναι λάθος.»

Δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι ο Φράνκλιν θα εκτελεστεί τον επόμενο μήνα. Το Μισούρι είναι μέσα στις πολιτείες που έχουν εξαντλήσει τις προμήθειες που χρησιμοποιούν για τις εκτελέσεις τους.

Για τον Φλιντ η μέθοδος είναι παντελώς αδιάφορη. «Ηλεκτρική καρέκλα, απαγχονισμός, εκτελεστικά αποσπάσματα. Τα φάρμακα (σ.σ: θανατηφόρες ενέσεις) φαίνεται πως είναι ο πιο πολιτισμένος τρόπος – αν υπάρχει πολιτισμένος τρόπος.

Δεν νομίζω πως έχει νόημα για τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις εκτελέσεις. Κοστίζει λιγότερο να τους κρατά φυλακισμένους και πιστεύω ότι αν φυλακιστεί κάποιος για το υπόλοιπο της ζωής του σε ένα κελί, είναι πολύ χειρότερη τιμωρία από το να χάσει τη ζωή του μέσα σε δευτερόλεπτα».

(Πηγή: theguardian)

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
To προβλημα της θανατικης ποινης στηριζεται καθαρα στη λογικη .Πρωτον δεν εχει μειωθει η εγκληματικοτητα στις περιοχες που υπαρχει η θανατικη ποινη,δευτερον υπαρχει η αντιθεση οτι αυτος που κανει την ενεση,που παταει το κουμπι κτλ δηλαδη ο εκτελεστης , μπορει να εχει φτασει να εκτελεσει νομιμα περισσοτερους απο αυτους που σκοτωσαν οι εκτελεσθεντες.Ο θανατος ειναι θανατος,ειναι παραλογο να υπαρχει νομιμος θανατος και παρανομος.