Pandora Team: Τα τρομερά παιδιά του ΑΠΘ

Facebook Twitter
4

Το ραντεβού μας έχει οριστεί λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του Α.Π.Θ. για τον άμεσο κίνδυνο της λειτουργίας του. Ο Κωνσταντίνος Τσουράπας και η υπόλοιπη ομάδα της Pandora έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί στους διαδρόμους και τα εργαστήρια του Αριστοτελείου. Παρόλ' αυτά πριν από λίγο καιρό έφεραν το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας στη 2η θέση του Παγκοσμίου Διαγωνισμού RobocupRescue 2013. Το Αϊντχόφεν της Ολλανδίας υποκλίθηκε στους Έλληνες.

«Το ρομπότ της PANDORA είναι ένα αυτόνομο ρομποτικό όχημα που έχει την δυνατότητα πλοήγησης και ανίχνευσης πιθανών θυμάτων σε χώρους οι οποίοι έχουν υποστεί καταστροφή (π.χ. από σεισμό). Πιο αναλυτικά η αυτονομία του οχήματος σημαίνει πως είναι ανεξάρτητο από το χειριστή και έχει την ικανότητα να χαρτογραφεί το χώρο, να αποφασίζει πως θα κινηθεί και να ανιχνεύει θύματα. Ο χειριστής ουσιαστικά λαμβάνει απλά την πληροφορία από το όχημα ενώ ακόμα και σε περίπτωση απώλειας της επικοινωνίας το όχημα συνεχίζει κανονικά την αποστολή του. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ο εντοπισμός θυμάτων πραγματοποιείται με βάση δεδομένα που συλλέγονται από κάμερες, αισθητήρια ανίχνευσης διοξειδίου του άνθρακα καθώς και αισθητήρια ήχου και θερμοκρασίας».

Το τελευταίο διάστημα ισχυροί σεισμοί έχουν επισκεφτεί την ελληνική επικράτεια, κάνοντας το έργο των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ ακόμα σημαντικότερο.

«Γεγονός είναι πως η χώρα μας είναι μία αρκετά σεισμογενής χώρα και στο παρελθόν έχουμε βιώσει μεγάλες καταστροφές. Άλλωστε αυτός ήταν και ένας από τους λόγους δημιουργίας της ομάδας, καθώς απώτερος στόχος και όραμα είναι η χρήση των οχημάτων σε πραγματικές συνθήκες. Αυτή τη στιγμή το όχημα είναι ερευνητικό και χρειάζονται κάποιες αλλαγές προκειμένου να βελτιωθεί η αξιοπιστία του. Γενικά, πάντως όλη η προσπάθεια είναι σε αυτή την κατεύθυνση και με την ανάλογη υποστήριξη μπορούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δούμε ένα όχημα της PANDORA να διασώζει συνανθρώπους μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος.



Η παρέα του πάλεψε σκληρά για την κορυφή, αλλά είδε την ομάδα Hector του Πανεπιστημίου του Darmstadt να φτάνει πρώτη στην πηγή, σε έναν διαγωνισμό που έλαβαν μέρος συνολικά 20 ομάδες.

«Ο διαγωνισμός ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός και το ταξίδι δεν ήταν σε καμία περίπτωση ταξίδι αναψυχής. Δουλεύαμε από νωρίς το πρωί έως το βράδυ κάνοντας συνεχώς βελτιώσεις στο όχημα, ενώ ορισμένα άτομα της ομάδας συνέχιζαν τη δουλειά ακόμα και στο ξενοδοχείο προκειμένου να είμαστε έτοιμοι το επόμενο πρωί. Ειδικά τις πρώτες ημέρες αντιμετωπίσαμε πολλά τεχνικά προβλήματα τα οποία ευτυχώς ξεπεράσαμε καταφέρνοντας να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Στον τελικό αντιμετωπίσαμε μία από τις καλύτερες ομάδες, με μεγάλη παράδοση στο διαγωνισμό, την οποία ανταγωνιστήκαμε αλλά δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε, κατακτώντας τελικά τη 2η θέση. Η ομάδα του πανεπιστημίου του Darmstadt ήταν εντυπωσιακή. Βέβαια ο προϋπολογισμός τους ήταν τριπλάσιος, δίνοντας τους τη δυνατότητα να έχουν εξοπλισμό πολύ καλύτερο από το δικό μας. Γενικότερα υπήρχαν πολύ καλές ομάδες με μεγάλη παράδοση στο χώρο που υποστηρίζονται από μεγάλες εταιρείες».



Υποστήριξη που η ελληνική αποστολή δεν μπόρεσε να λάβει από τον επίσημο φορέα, με τη συμμετοχή της στη μεγάλη διοργάνωση να κρίνεται ουσιαστικά την τελευταία στιγμή.

«Δυστυχώς, όπως όλοι γνωρίζουμε η κατάσταση στο πανεπιστήμιο είναι επιεικώς απογοητευτική. Θα αναφέρω μόνο ότι μέχρι και 10 μέρες πριν το διαγωνισμό δεν ξέραμε εάν θα συμμετέχουμε γιατί δεν είχαμε τα απαιτούμενα χρήματα για τα έξοδα του ταξιδιού και την εγγραφή της ομάδας στο διαγωνισμό. Ευτυχώς, τελικά μέσω εταιριών που πίστεψαν στην προσπάθεια μας και μας χορήγησαν το απαιτούμενο ποσό κατέστη δυνατή η συμμετοχή μας.

Είχαμε τρομερές ελλείψεις σε εξοπλισμό και υποδομή. Τα περισσότερα εργαλεία τα είχαμε φέρει από το σπίτι μας, με τους καθηγητές της ομάδας να κάνουν υπερπροσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τον αναγκαίο εξοπλισμό για το όχημα. Πρέπει να αναφέρω πως επειδή το σύνολο του εξοπλισμού είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένο το κόστος είναι μεγάλο αλλά και οι προμηθευτές περιορισμένοι. Ως αποτέλεσμα πολλές φορές λόγω έλλειψης χρημάτων καθυστερούσε υπερβολικά μία παραγγελία πηγαίνοντας πίσω όλο το εγχείρημα και δημιουργώντας ασφυκτική πίεση στο τέλος. Επίσης, η συμμετοχή στην ομάδα είναι εθελοντική και επιπλέον του προγράμματος σπουδών, αναγκάζοντας όλα τα παιδιά να θυσιάσουν άπλετο προσωπικό χρόνο και τουλάχιστον δύο εξεταστικές περιόδους».

Μου μιλάει για τα μελλοντικά του σχέδια, τη δύσκολη προοπτική της 1ης θέσης καθώς και τον μονόδρομο του «έξω».

«Βασικός στόχος της ομάδας είναι η συνεχής βελτίωση και άρα η διεκδίκηση της 1ης θέσης είναι μονόδρομος. Για να έχουμε αυτή την ευκαιρία απαιτείται η κατασκευή ενός νέου πιο σύγχρονου και ανταγωνιστικού οχήματος. Ευτυχώς, η απαραίτητη γνώση και τεχνογνωσία υπάρχει σε μεγάλο βαθμό. Δυστυχώς, όμως, το απαιτούμενο budget δεν υπάρχει. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε μέσω χορηγών να εξασφαλίσουμε τα απαιτούμενα για την εκκίνηση της προσπάθειας και σταδιακά να μπορέσουμε στη συνέχεια να ολοκληρώσουμε το εγχείρημα.

Προσωπικά στη νέα ομάδα δε θα συμμετέχω ενεργά, αλλά θα παρέχω, βέβαια, βοήθεια και υποστήριξη στα νέα μέλη. Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές μου στην Ελλάδα προσανατολίζομαι στην αναζήτηση δουλειάς ή στη συνέχιση των σπουδών μου στο εξωτερικό. Άλλωστε αυτός είναι ο δρόμος που έχει ακολουθήσει και η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ομάδας τα προηγούμενα έτη».

Οι εξαγωγές μυαλών, άλλωστε, είναι το μεγαλύτερο success story που έχει να επιδείξει αυτή η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Υ.Γ. Η ομάδα της Pandora απαρτίζεται, επίσης, από τον Καθηγητή Βασίλη Πετρίδη, την Καθηγήτρια Ζωή Δουλγέρη, τον Αν. Καθηγητή Λουκά Πέτρου, τον Επίκ. Καθηγητή Ανδρέα Συμεωνίδη, τον Λέκτορα Χαράλαμπο Δημούλα καθώς και από 22 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος. Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε εδώ και για την ομάδα εδώ.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Eπειδη τυχαινω να γνωριζω την υποστηριξη ομαδων απο πανεπιστημια του εξωτερικου σε τετοια θεματα πραγματικα οσοι διαβασατε το αρθρο καντε μια ερευνα να μαθετε πως ηταν οι αλλες ομαδες μονο και μονο για να κατανοησετε ποσο πραγματικα δυσκολο ηταν το εργο της ελληνικης ομαδας . Οταν το δειτε σκεφτειτε αυτην την ομαδα με σωστη υποστιριξη...ποια πρωτη θεση??απλα μπραβο τους!!!