1.
Εργαζόμουν σε μια εταιρεία για περίπου 3 μήνες χωρίς ποτέ να μου κάνουν σύμβαση. Εν τέλει με απέλυσαν. Για να εξασφαλίσω τον εαυτό μου, έστελνα κενά email από το εταιρικό στο προσωπικό μου, ένα το πρωί κι ένα το απόγευμα που τελείωνα. Επίσης τις πρώτες ημέρες χρησιμοποιούσα το προσωπικό μου email για ανταλλαγή κάποιων αρχείων με άτομα της εταιρείας. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία;
Που πρέπει να πάω να κάνω καταγγελία για τα ένσημα αυτών των 3 μηνών γιατί τα χρειάζομαι για την ανανέωση.
Αγανακτισμένος
Αγαπητέ Αγανακτισμένε,
Πρέπει να κάνεις την καταγγελία σου στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ (του εργοδότη, όχι το δικό σου) και να δώσεις τα στοιχεία του εργοδότη: ΑΦΜ, έδρα και ακριβή επωνυμία. Χρειάζονται όσο γίνεται περισσότερα αποδεικτικά ότι όντως εργαζόσουν εκεί: τα e-mail που έχεις (αν και έχουν περιορισμένη αξία), τυχόν φωτοτυπίες από αποδείξεις πληρωμής ή τραπεζικά εμβάσματα, μάρτυρες που να πιστοποιούν ότι δούλευες εκεί (συνάδελφοι ή γείτονες). Μάλιστα δεν αρκεί να πεις τα ονόματα των μαρτύρων, αλλά πρέπει να συνυποβάλλεις υπεύθυνη δήλωση με γνήσιο της υπογραφής συμπληρωμένη από κάθε μάρτυρα.
Τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία είναι πολύ μεγάλα πλέον και επίσης θα υποχρεωθεί να καταβάλλει προσαυξημένες τις ασφαλιστικές εισφορές.
_____________
2.
Καλησπέρα.
Πως μπορώ να αναγκάσω τον εργοδότη μου να μου καταβάλει μισθούς που μου χρωστάει μήνες τώρα?
Ευχαριστώ,
Νίκη
Αγαπητή Νίκη,
Ο εργοδότης, καθώς και κάθε διευθυντής ή εκπρόσωπος της επιχείρησης που δεν καταβάλλει μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο τις αποδοχές των εργαζομένων τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή. Το αδίκημα είναι αυτόφωρο, αν γίνει η μήνυση στο χρόνο που έπρεπε να πληρωθεί ο μισθός , κατά τη συμφωνία ή την επιχειρησιακή συνήθεια της επιχείρησης ( ημέρα μισθοδοσίας ).
Εκτός από τις παραπάνω ποινικές κυρώσεις ο εργοδότης θεωρείται «υπερήμερος» σε περίπτωση που καθυστερεί την πληρωμή των αποδοχών. Έτσι , ο εργαζόμενος μπορεί να ζητήσει την πληρωμή τόκων υπερημερίας για τις καθυστερούμενες αποδοχές. Επίσης , δικαιούται να κάνει επίσχεση εργασίας , δηλαδή να διακόψει την παροχή της εργασίας του μέχρι την εξόφληση των αποδοχών του.
Θα σε συμβούλευα να απευθυνθείς σε κάποιο συνάδελφο δικηγόρο που θα σε βοηθήσει.
_____________
3.
Καλησπέρα. Στην γειτονιά μου λειτουργεί χωρίς άδεια φροντιστήριο ξένων γλωσσών.Σε περίπτωση πυρκαγιάς ή φυσικής καταστροφής ΔΕΝ υπάρχει έξοδος κινδύνου!!! Ούτε καν ληγμένοι πυροσβεστήρες. Είναι ο τρίτος χρόνος λειτουργίας και οι Καταγγελίες που έγιναν κατά καιρούς όχι μόνο δεν ελέχθησαν αλλά δεν είδα καμία κίνηση. ΠΡΟΣΟΧΗ η θέρμανση γίνεται με ξύλα λόγω κρίσης. Πού πρέπει να απευθυνθώ για να κάνουν έστω και οπτικό έλεγχο αρμόδιο κλιμάκιο;
Μαρία
Αγαπητή Μαρία,
Ο νόμος προβλέπει ότι σχετικά με την κτιριολογική υποδοµή των Κέντρων Ξένων Γλωσσών απαιτείται να υπάρχουν τα εξής: (α) ισχύουσα οικοδοµική άδεια, (β) πιστοποιητικό πυροπροστασίας σύµφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις, (γ) ο συνολικός αριθµός εκπαιδευοµένων ανά ώρα να µην υπερβαίνει την αναλογία ενός ατόµου ανά 3 τετραγωνικά µέτρα στο συνολικό εµβαδόν του φορέα και τον αριθµό των 75 εκπαιδευόµενων συνολικά, (δ) να αναλογεί 1,5 τετραγωνικό µέτρο ανά εκπαιδευόµενο στις αίθουσες διδασκαλίας, (ε) επαρκής και άµεσος φυσικός φωτισµός και αερισµός, (στ) να υπάρχει 1 WC ανά 30 εκπαιδευόµενους, (ζ) ελάχιστο εµβαδό αίθουσας διδασκαλίας 12 τετραγωνικά µέτρα και (η) βεβαίωση δύο µηχανικών περί της στατικής επάρκειας του κτηρίου.
Σε περίπτωση που κάποιο Κέντρο Ξένων Γλωσσών παραβιάζει τα ανωτέρω το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισµού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελµατικού Προσανατολισµού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) μπορεί να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας. Το τηλέφωνο του αρμόδιου τμήματος Αδειοδότησης Δομών είναι 210-2709037 και εκεί μπορείς να μάθεις πληροφορίες για το πώς θα κάνεις την καταγγελία σου.
_____________
4.
Αγαπητέ Χρήστο,
Είμαι μέλος ενός μη κερδοσκοπικού σωματείου και θέλουμε να αλλάξουμε το καταστατικό μας, σχετικά με εκλογές του ΔΣ κλπ.
Ξέρεις που θα πρέπει να το καταθέσουμε μετά και πότε θα είναι εν ισχύ; Χρειαζόμαστε δικηγόρο ή μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας; Δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε πολλά έξοδα..
Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Βαγγέλης
Αγαπητέ Βαγγέλη,
Για να τροποποιηθεί το καταστατικό σωματείου χρειάζεται οπωσδήποτε δικηγόρος. Αυτός θα συντάξει και θα καταθέσει σχετική αίτηση στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο. Μαζί με την αίτηση θα πρέπει να καταθέσει αντίγραφο του ισχύοντος καταστατικού, πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης για την απόφαση της τροποποίησης του καταστατικού, τροποποιημένο και κωδικοποιημένο καταστατικό, πίνακα μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, πιστοποιητικό του αρμόδιου Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου περί μεταβολών του σωματείου.
Κατόπιν ο Ειρηνοδίκης εκδίδει διάταξη, με την οποία διατάσσεται η τροποποίηση του καταστατικού του σωματείου. Η διάταξη αυτή επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ περίληψη της τροποποίησης του καταστατικού δημοσιεύεται στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ταμείου Νομικών και σε μία εφημερίδα ημερήσιας κυκλοφορίας.
Σχετικά με τα έξοδα υπολόγισε περίπου 100-120 Ευρώ για το Δικηγορικό Σύλλογο και τα ένσημα, περίπου 30-40 Ευρώ για τον Δικαστικό Επιμελητή, περίπου 50-100 ευρώ για τις δημοσιεύσεις συν την αμοιβή του δικηγόρου.
_____________
Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά.
Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.
σχόλια