Η ακτινογραφία μιας συνέντευξης. Από τον Ευτύχη Βαρδουλάκη

Η ακτινογραφία μιας συνέντευξης. Από τον Ευτύχη Βαρδουλάκη Facebook Twitter
7
Η ακτινογραφία μιας συνέντευξης. Από τον Ευτύχη Βαρδουλάκη Facebook Twitter

Ποιοι ήταν οι κεντρικοί άξονες του Αντώνη Σαμαρά:

 Έλεγχος της πολιτικής «ατζέντας». Στην αρχή της συζήτησης μπήκε εμφατικά το ζήτημα της «τάξης», όχι μόνο λόγω επικαιρότητας. Τα ζητήματα «τάξης» (που ΔΕΝ ταυτίζονται απολύτως με τα ζητήματα βίας, αλλά στο μυαλό των ψηφοφόρων συνδέονται) προκύπτουν από όλες τις έρευνες ως κεντρικό πολιτικό ζητούμενο, μιας κοινωνίας ή οποία μετά από σχεδόν 5 χρόνια συνεχούς έντασης εμφανίζει έντονα σημεία κόπωσης. Το δεύτερο σκέλος του ελέγχου της ατζέντας αφορούσε τη διαχείριση των σχέσεων με την τρόικα, όπου διατυπώθηκε η πρόθεση της ταχύτερης δυνατής ολοκλήρωσης της επιτήρησης ώστε να καταστεί άνευ ουσίας και το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο».

Παραδοχή των προβλημάτων και των δυσκολιών. Πρόκειται για την εφαρμογή ενός βασικού κανόνα της ναυσιπλοΐας: όταν πας κόντρα στο κύμα χαμηλώνεις ταχύτητα και δεν ανεβάζεις στροφές. Ο Πρωθυπουργός τον ακολούθησε και σε κάποια σημεία υπερθεμάτισε κιόλας. Ο στρατηγικός στόχος ήταν σαφής: Αναγνώριση των δυσκολιών, απορρόφηση της όποιας δυσαρέσκειας, δέσμευση για μη-λήψη νέων μέτρων, σύμπλευση μαζί με τον πολίτη και όχι «τιμωρητικό» ύφος απέναντί του.

Χαμηλοί τόνοι. Υπήρξαν ελάχιστες κορώνες και επίκληση περισσότερο της λογικής παρά του θυμικού. Γενικά ο πήχης μπήκε χαμηλά, με έμφαση σε βραχυπρόθεσμους στόχους (π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα), κάτι που ξένισε πολλούς, μεταξύ άλλων τον συνομιλητή του κ. Πρετεντέρη ο οποίος επικαλέστηκε μια παλιά φράση του Πομπιντού ότι «κανείς δεν έδωσε τη ζωή του για να πέσει λίγο ο πληθωρισμός». Όμως εδώ υπάρχει ένα επικοινωνιακό-στρατηγικό τρυκ του Πρωθυπουργού. Αυτό που ο Σαμαράς εμφανίζει ως «εθνικό στόχο», είναι το τεκμήριο επιτυχίας, πάνω στο οποίο θα επιδιώξει να χτίσει την πολιτική του. Κανείς ψηφοφόρος δεν θα εκστασιαστεί με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (ειδικά αν αυτό δεν αλλάξει τη ζωή του) όμως πολλοί ενδέχεται να σκεφτούν «το είπε, το έκανε», το οποίο ενδέχεται να του προσδώσει αξιοπιστία.  

Καλλιέργεια μηνύματος ότι «κάτι αλλάζει». Αναφορές σε στοιχεία των διεθνών αγορών που το πιστοποιούν (spreads, επιτόκια ομολόγων, κλπ) ώστε να χτιστεί γύρω από αυτό ένα μήνυμα αισιοδοξίας και θετικής προοπτικής. Παράλληλα είδαμε πολλές αναφορές σε ζητήματα ενδιαφέροντος νέων ψηφοφόρων (ευκαιρίες έναρξης επαγγελμάτων, ζητήματα τεχνολογιών, κλπ), οι οποίοι αποτελούν την εκλογική  «μαύρη τρύπα» της ΝΔ. (Σε πολλές δημοσκοπήσεις η ΝΔ έβγαινε 3η δύναμη στις ηλικίες κάτων των 25, μετά από ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ).

Κλιμάκωση κόντρας με ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί απόρησαν για τις πολλές ονομαστικές αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ και θεώρησαν ότι ο Πρωθυπουργός έπρεπε να είναι πιο «υπεράνω». Ωστόσο στρατηγικά η στάση Σαμαρά είναι απολύτως κατανοητή. Το ισχυρότερο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «οι άλλοι δοκιμάστηκαν και έφεραν τη χώρα ως εδώ. Δοκιμάστε και εμάς». Είναι ένα μήνυμα πανίσχυρο, εύκολα αντιληπτό και λειτουργικό, ακριβώς επειδή δεν είναι έντονα ιδεολογικοποιημένο. Ο Σαμαράς προσπαθεί να το ακυρώσει αναδεικνύοντας όσα ο ίδιος θεωρεί αδύναμα σημεία του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να μεταφέρει την αντιπαράθεση από το επίπεδο «δοκιμασμένοι-αδοκίμαστοι» στο πεδίο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, δυο κομμάτων δηλαδή με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και στίγμα.


Το κρίσιμο ερώτημα είναι: Πόσο αποτελεσματικά υλοποιήθηκε η στρατηγική του Πρωθυπουργού μέσω της συνέντευξης;

Εδώ υπάρχουν δύο δεδομένα. Το πρώτο αφορά την ψυχρή αποτύπωση της συνέντευξης, δηλαδή τα νούμερα τηλεθέασης, τα οποία συχνά εμπεριέχουν και κάποια άλλα χρήσιμα στοιχεία. Τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού είδαν κατά μέσο όρο το 21,3% των τηλεθεατών (826.000 άτομα) ενώ έστω για λίγο της παρακολούθησαν συνολικά 2.700.000 πολίτες. Γενικά θεωρείται καλό νούμερο για πολιτικές συνεντεύξεις. Ένα βασικό στοιχείο είναι ότι η τηλεθέαση έμεινε σταθερή σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης και μάλιστα με ελαφρώς αυξητικές τάσεις, κάτι που δείχνει ότι δεν έκανε «κοιλιά».

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο καθαυτό, οι εκτιμήσεις είναι υποκειμενικές. Οι φίλα προσκείμενοι θα βρήκαν τα περισσότερα σωστά, οι αντίπαλοι τα περισσότερα λάθος. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να μπούμε στην ουσία του τι ειπώθηκε και στην ακρίβειά τους. Δεν είναι αυτός εξάλλου ο σκοπός αυτών των σχολίων, αλλά η όσο δυνατόν πιο ψυχρή στρατηγική ανάλυση όσων βλέπουμε.

Στρατηγικά, λοιπόν, η συνέντευξη υπηρέτησε τη γραμμή που έχει χαραχθεί από το Μαξίμου εδώ και καιρό και είναι απολύτως ευδιάκριτη: Άνοιγμα και έλεγχος ατζέντας, εμπέδωση κλίματος ότι κάτι αλλάζει και μετατροπή των επόμενων εκλογών σε μετωπική αναμέτρηση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με πολλά πεδία σύγκρουσης και τελικό ερώτημα «τι χώρα θέλουμε;». Το αν θα πετύχει αυτή η στρατηγική ασφαλώς δεν θα κριθεί από μια συνέντευξη, αλλά κυρίως από τα αποτελέσματα της πολιτικής και το κατά πόσο το μήνυμα ότι «κάτι αλλάζει» θα μπορεί να υποστηριχθεί αποτελεσματικά. Όμως το ότι η συνέντευξη ήταν αυστηρά προσανατολισμένη σε αυτή τη στρατηγική, δείχνει ότι αν μη τι άλλο υπάρχει σχέδιο. Αν όχι για τη χώρα, τουλάχιστον για τις εκλογές...

ΥΓ: ένα θεματάκι με το body-language το είχε πάντως ο Πρωθυπουργός. Πολύ ώρα το κεφάλι κάτω, πολύ «χύμα» κάθισμα, πολλές νευρικές κινήσεις. Θα μου πείτε, από το 1977 πολιτεύεται ο Σαμαράς και είναι γνωστό ότι “you can’t teach an old dog new tricks”. Όμως λίγη παραπάνω προσοχή σε αυτό τον τομέα δεν θα έβλαπτε.

[email protected]

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Ο Σαμαράς πολιτεύεται απ' το 77 και έχει ένα θεματάκι με το body-language, αλλά προχθές είχε θέμα ολόκληρο με το body-language. Μιλάμε τον ρωτούσε ο Πρετεντέρης και χαμήλωνε το κεφάλι και έπαιζε με τα χέρια ακριβώς όπως κάνουν ορισμένα μικρά παιδιά όταν τα ρωτά ο δάσκαλος, με το ίδιο ύφος κ.λπ. Τόσο χάλια δεν έχει ξανασταθεί και αλίμονο, έχει τις δυνατότητες να μην ξανασταθεί. Προσωπικά, δεν έχω ξαναδεί πολιτικό, οποιουδήποτε βεληνεκούς, να στέκεται τόσο χάλια σε μια συνέντευξη. Πιστεύω πως την πάτησε και βγήκε αυτό το αποτέλεσμα απ' τις σκέψεις/υποβολές που έκανε: η εποχή επιβάλλει οι πολιτικοί να μην φαίνονται σαν αριστοκράτες, πρέπει να μοιάζουν/ταιριάζουν με τον κόσμο.Μετά η έντονη αναφορά του ονομαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει και με τους ψήφους της Χρυσής Αυγής. Όσο μεγαλώνει η κόντρα αυτών των δυο τόσο ξεθωριάζουν οι υπόλοιποι.
"συνέντευξη"; εννοείτε πληρωμένη καταχώρηση φαντάζομαι.το δε εντυπωσιακότερο όλων στο σχόλιο για το wifi, είναι σε ποιά ερώτηση δόθηκε ώς απάντηση: σε αυτή περί δυσπιστίας των νέων προς την πολιτική. συγκλονιστικά ενδεικτική η σημειολογία.
Εμένα αυτό που με ενθουσίασε ιδιαίτερα με αυτήν τη συνέντευξη είναι το free WIFI. Μπορεί η ανέργια να συνεχίσει να αυξάνεται αλλά τουλάχιστον ο καθένας μας θα μπορεί να καλλιεργεί το χωραφάκι του στο Farmville. Aκόμα και αυτοί που δεν είχαν πλέον την οικονομική δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο INTERNET θα μπορούν να είναι διαδικτυακοί farmers. Μαγκιά.Επίσης ο Πρετεντέρης παραδίδει μαθήματα αντικειμενικής δημοσιογραφίας με πονηρές ερωτήσεις που κάνουν τον πρωθυπουργό μας να βγάζει τον καλύτερο του εαυτό. Well done boys, well done.
Πολυ καλη και αντικειμενικη αναλυση. Εγω προσωπικα ειμαι απο αυτους που πιστευει πως παρασχοληθηκε με την αντιπολιτευση και συγκεκριμενα με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλα αμα ετσι ηταν το plan, τι να κανεις;