Το μυστικό της σακούλας

Facebook Twitter
3

``




Τυροπιτάδικο, κοντά στον ηλεκτρικό, κάθε βράδυ οι ίδιες (τις λες και χαρούμενες) κινήσεις, είτε έχει εκείνος βάρδια είτε οι δύο κοπέλες που τον βοηθάνε στο μαγαζί: τυρόπιτες και μπουγάτσες που περίσσεψαν μπαίνουν σε σακουλίτσα, μαζί και κανά γάλα, κάποιο κομμάτι γλυκό, τα χερούλια γίνονται φιόγκος και το πακέτο «βγαίνει» στον εξωτερικό πάγκο του μαγαζιού, εκεί που το πρωί πίνουν τον καφέ τους οι περαστικοί.

Πολλές φορές, η σακούλα δίνεται «συστημένη» σε τρία πιτσιρίκια που έρχονται πιασμένα χέρι – χέρι, το ένα πιο ζωηρό, κάνει μανούρες για να το προσέξουν.

«Πες μου ένα ανέκδοτο», «τι έμαθες σήμερα στο σχολείο;», εκείνος καθαρίζει τον πάγκο από τα ψίχουλα της ημέρας, ο μικρός απαντάει βλέποντας τη σακούλα να γεμίζει, κουβέντες του λεπτού, αστεία πράγματα, σημαντικά, όμως.

Πάντως, κάθε βράδυ, η σακούλα – οι σακούλες, πολλές φορές – είναι έξω, περιμένουν.

Κι όλο το μυστικό σακούλας δεν είναι ούτε στις περισσεύουμενες τυρόπιτες, ούτε στο γάλα. Είναι στη στιγμή που δίνεται: χαμόγελο μεγάλο, βλέμμα σταθερό που δεν πλανάρει μια γύρα για να δει ποιος (τον) βλέπει και μετά πάλι πίσω στη δουλειά, λάντζα, απολύμανση, προεργασία για την επόμενη μέρα.

Μόνο μια φορά «έσπασε» το συνήθειο και η ησυχία του «φουρνίζω – ξεφουρνίζω» και η ρουτίνα του πάγκου. Καβγάς με τον βοηθό. «Φαί σου ζητήσανε, ρε, την ψυχή σου δεν σου ζητήσανε!», φύγανε τα βετέξ στον πάγκο, τραντάχτηκαν τα ταψιά με τις μπουγάτσες, είχαν έρθει τα πιτσιρίκια κι είχανε φύγει νηστικά…

Και μετά, στην από πάνω ενορία («Τετάρτη και Παρασκευή, πληροφορίες εντός ναού») έχει συσσίτιο και «πλούσιο φιλανθρωπικό έργο». Μαζεύονται τσάντες με τρόφιμα, παπούτσια και ρούχα, παιχνίδια και βιβλία, κολάζεσαι καμιά φορά να σκέφτεσαι πού καταλήγουν και μετά μπολάκια πλαστικά λευκά ή τενεκεδένια σάνιτας ταψάκια, ταπεράκια, «εσείς; Δελτίο έχετε συμπληρώσει; Πόσοι είστε; Να συνεννοηθείτε με τη νεωκόρισσα, από εδώ περάστε…», σπρώχνονται τα μπολ προς το μέρος τους, «δεν φαίνονται όλοι “της ανάγκης”», κολάζεται και η κυρία που μεγάλη ψυχή έχει και βοηθάει σκοτώνοντας τον χρόνο της στα της… αποστολικής διακονίας, «πήγε κι αυτή η ευλογημένη και έκανε τόσα παιδιά! Απαπα! Δεν το σκεφτότανε;».

 

Προφανώς δεν το σκεφτότανε, αλλά κι εσύ καλή κυρία, άραγε τι να σκέφτεσαι; Ότι σώζεις την ψυχή σου σπρώχνοντας ένα χλιαρό κάτι με πατάτες προς το μέρος της; Διεκπεραιώνεις ή χαίρεσαι; Γιατί το κάνεις θέμα; Γιατί δεν της χαμογελάς;  «Ξεκλειδώνει» ο Παράδεισος, λες, με το συσσίτιο της ενορίας ή μήπως όχι; Γιατί αναρωτιέσαι «αν είναι όλοι της ανάγκης»;

Και μετά πάλι πίσω, κουβέντες του... μπουγατσάδικου, «ξέρεις, η κρίση δεν έφυγε, εδώ είναι και έρχεται το βράδυ κόσμος, στα κρυφά, κάνουμε ότι δεν βλέπουμε, ντρέπονται και ντρεπόμαστε κι εμείς που ντρέπονται, γιατί μέχρι χθες δουλεύανε και έρχεται κι ο απέναντι και σου λέει “μην το κάνεις, μετά το μαθαίνουνε και γίνεται πανικός”, αλλά να σου πω και κάτι, μακάρι να μπορούσα να τους πω, ότι δεν θα σωθούν με 5-10 τυρόπιτες και δυο πιάτα φαί που ξώμειναν από το ταβερνείο... Αλλά, δεν θέλω να τσακώνομαι και ν’ ακούω αμπελοφιλοσοφίες. Το κάνω για ‘μένα, αντί να πάω ν’ ανάψω ένα κερί. Άντε, μη σε κρατάω. Καλός ο καφές; Καλό δρόμο!».

 

Γιατί το μυστικό, δεν είναι να «δίνεις». Ή να δίνεις, όταν δεν έχεις. Το μυστικό είναι στο «πώς» δίνεις. Στο να θυμάσαι ποιον έχεις απέναντι σου και πώς μπορεί να ήταν μέχρι χθες. Στο ότι αυτός με το άφθαρτο ρούχο, στο παραδίπλα στενό μπορεί να ψάχνει τα σκουπίδια και η καρδιά του ξέρει πόσες πέτρες σήκωσε μέχρι να ‘ρθει στο κατώφλι σου και να πάρει αυτό που θα του δώσεις. Χαμογέλα, λοιπόν και μη σπρώχνεις το μπολ, σα να σπρώχνεις βράχους. Απλώς, δώσε τη σακούλα, χαμογέλα του και μην το κάνεις θέμα.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια