Ρώσος καλλιτέχνης κάρφωσε τους όρχεις του στην Κόκκινη Πλατεία

Facebook Twitter
31

Την Κυριακή που μας πέρασε ένας Ρώσος καλλιτέχνης προέβη σε μια άκρως... επώδυνη πράξη διαμαρτυρία, στην Κόκκινη Πλατεία. Έξω ακριβώς από το Μαυσωλείο του Λένιν, ο Pyotr Pavlensky έβγαλε τα ρούχα του και κάρφωσε τους όρχεις του στο δρόμο μέρα-μεσημέρι.

Δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες σε κοντινό νοσοκομείο και μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα. Σήμερα θα εμφανιστεί σε δικαστήριο της Μόσχας και ενδέχεται να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης έως και 15 μέρες.

Η ιδιότυπη διαδήλωση στρεφόταν εναντίον του αστυνομικού κράτους, σε μια μέρα μάλιστα που στη Ρωσία εορτάζεται η "μέρα της αστυνομίας". Ο καλλιτέχνης σε δήλωση του ανέφερε: "Η περφόμανς μπορεί να ιδωθεί ως μια μεταφορά για την απάθεια, την πολιτική αδιαφορία και την μοιρολατρεία της σύγχρονης Ρωσικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε μια μεγάλη φυλακή, κλέβει από τον κόσμο και χρησιμοποιεί τα λεφτά για να μεγαλώσει το κράτος της αστυνομίας και άλλους κατασταλτικούς μηχανισμούς, και η κοινωνία το επιτρέπει αυτό, ξεχνώντας το αριθμητικό της πλεονέκτημα και φέρνοντας το θρίαμβο του αστυνομικού κράτους πιο κοντά με την αδράνειά της".

Ο Pavlensky έχει ξανακάνει τέτοιους είδους διαδηλώσεις στο παρελθόν. Έχει ράψει τα χείλη για να διαδηλώσει εναντίον της φυλάκισης του συγκροτήματος Pussy Riot και έχει τυλιχθεί σε συρματόπλεγμα, το οποίο συμβόλιζε "την ύπαρξη ενός ανθρώπου μέσα σε ένα καταπιεστικό νομικό σύστημα".

31

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM