Μπορώ να κουβαλάω ένα σουγιά επάνω μου;

Facebook Twitter
11


1.

Ενδιαφέρομαι μαζί με άλλους να ιδρύσω ΜΚΟ. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι τι διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω για τη νομότυπη ίδρυσή της και πως θα πετύχω την επιχορήγησή της.

Ευθυμία

Αγαπητή Ευθυμία,

Ο Έλληνας νομοθέτης έχει αναγνωρίσει σε πλήθος διατάξεων την ύπαρξη των «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» (ΜΚΟ) που είναι μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (συνήθως σωματεία, σύλλογοι και αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες).

Ο νόμος αναφέρεται συνήθως σε «πιστοποιημένες ΜΚΟ», ήτοι αυτές που είναι καταχωρημένες στα ειδικά μητρώα που τηρούν τα αρμόδια Υπουργεία ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητας της κάθε ΜΚΟ (τέτοιο μητρώο υπάρχει στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Υγείας κ.α.).

Η ίδρυση της ΜΚΟ ακολουθεί τον τύπο που προβλέπεται για το αντίστοιχο είδος νομικού προσώπου (π.χ. σωματείο). Για την καταχώριση της ΜΚΟ στα μητρώα η εφαρμοστέα διαδικασία εξαρτάται από τον τομέα δραστηριότητας (π.χ. προγράμματα στο χώρο της υγείας, προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες, κλπ.)

Σχετικά με την χρηματοδότηση και επειδή ακούμε πολλά για «αμαρτωλές ΜΚΟ» από άσχετους συνωμοσιολογούντες ή από όσους ενοχλούνται από τη δουλειά των ΜΚΟ και τις εχθρεύονται (ή ακόμη και από τη μία ΜΚΟ εις βάρος της άλλης, συμβαίνουν κι αυτά): οι ΜΚΟ δεν «επιχορηγούνται» γενικώς και αορίστως. Επιδοτούνται από συγκεκριμένα κονδύλια για την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων. Δηλαδή καταθέτουν προτάσεις για προγράμματα τα οποία η Πολιτεία ή υπερεθνικοί οργανισμοί (πολλές ΜΚΟ υλοποιούν ευρωπαϊκά προγράμματα ή προγράμματα του ΟΗΕ) αποφασίζουν εάν θα χρηματοδοτήσουν. Αλλά το βασικό είναι αυτό: επιδοτείται το εκάστοτε συγκεκριμένο πρόγραμμα όχι η ΜΚΟ γενικά. Η ΜΚΟ λογοδοτεί (ή θα έπρεπε να λογοδοτεί) για τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων που εισπράττει. Σε πολλές μάλιστα το Δημόσιο χρωστάει αρκετά χρήματα τα οποία δεν τους καταβάλει παρά το γεγονός ότι έχουν δικαιωθεί δικαστικά. Υπάρχουν βέβαια και φαινόμενα αδιαφάνειας αλλά δεν είναι αυτά ο κανόνας.

Φτιάξτε λοιπόν εσείς το σωματείο σας, ξεκινήστε την προσφορά σας και μετά ερευνήστε εάν και πώς τα προγράμματά σας μπορούν να επιδοτηθούν.

_____________

2.

Κύριε Γραμματίδη θα ήθελα να σας συγχαρώ για την βοήθειά σας και να σας υποβάλλω ένα ερώτημα.
Είμαι αναγκασμένος να κυκλοφορώ σε μια περιοχή που μαστίζεται από εγκληματικότητα (κυρίως κλοπές/ληστείες). Θα ένιωθα περισσότερο ασφαλής αν μετέφερα μαζί μου ένα μικρό σουγιά (περίπου 8 πόντους). Τι θα συμβεί αν η αστυνομία το εντοπίσει πάνω μου σε ένα ενδεχόμενο έλεγχο;.

Μάρκος

Αγαπητέ Μάρκο,

Κατ’ αρχήν τα μαχαίρια κάθε είδους θεωρούνται «όπλα» με βάση το νόμο. Μαχαίρια επιτρέπεται να κατέχει κάποιος στο σπίτι του μόνο για οικιακή ή επαγγελματική ή εκπαιδευτική χρήση ή για κυνήγι, ψάρεμα κλπ. Απαγορεύεται όμως να κυκλοφορεί με μαχαίρι πάνω του. Αν το κάνει, διαπράττει το πλημμέλημα της παράνομης οπλοφορίας. Επίσης ο νόμος προβλέπει ότι όσοι έχουν λόγους να μην αισθάνονται ασφαλής δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση στον εισαγγελέα και να του ζητήσουν να τους δώσει την άδεια να οπλοφορούν. Δοκίμασε αν και νομίζω ότι θα απορριφθεί αφού η εγκληματικότητα δεν είναι επαρκής λόγος οπλοφορίας. Αν ήταν έτσι, θα κυκλοφορούσαμε όλοι με κουμπούρια (όπως ονειρεύονται οι αστείοι τύποι του Tea Party).

_____________

3.

Αγαπητέ Χρήστο,
θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποιος νόμος που να απαγορεύει τη χρήση της τουαλέτας σε καφετέρια αν η απόδειξη που έχει λάβει ο πελάτης είναι μικρότερη των 2,50€. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοιος νόμος μπορεί να γίνει κάποια καταγγελία, κι αν ναι που?
Σ' ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ηρώ

Αγαπητή Ηρώ,

Σύμφωνα με το νόμο, ο ιδιοκτήτης της καφετέριας υποχρεούται να επιτρέπει τη χρήση του αποχωρητηρίου σε όλους τους πελάτες. Αρκεί δηλαδή κάποιος να αγοράσει έστω και ένα μπουκαλάκι νερό (0,50 λεπτά) και άμεσα αποκτά δικαίωμα χρήσης του αποχωρητηρίου. Ο ιδιοκτήτης που λέει ότι πρέπει να κάνεις κατανάλωση τουλάχιστον 2,50 ευρώ για να χρησιμοποιήσεις την τουαλέτα, παραβαίνει την σχετική υγειονομική διάταξη περί ύπαρξης αποχωρητηρίων για τους πελάτες. Αυτό είναι πταίσμα που τιμωρείται με κράτηση μέχρι 3 μηνών ή με πρόστιμο μέχρι 3.000 ευρώ. Μπορείς να καλέσεις την αστυνομία.

Αυτά για το νόμο. Πέρα από παράνομη όμως η συμπεριφορά του καταστηματάρχη είναι και αντικοινωνική. Σε μια κοινωνία ανθρώπων (και όχι ζώων) είναι αδιανόητο να εξαρτάται το αν θα πας τουαλέτα από το εάν έχεις χρήματα να πληρώσεις. Άσε που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε και δημόσια αποχωρητήρια της προκοπής ούτε σε όλα τα σημεία. Με κάτι τέτοια, φουντώνει η δημόσια ούρηση.

_____________

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

11

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
υπάρχει και η άλλη λύση ......να κουβαλάς πάνω σου ένα κατσαβίδι και άμα σε σταματήσουν και σε ρωτήσουν τι είν τούτο , τους λες πάω να μαστορεψω το dvd της γιαγιάς μου , με περίστροφα δακρυγόνα ασπίδες αλεξίσφαιρα ,τεθωρακισμένες λιμουζίνες εεεεε αυτά είναι για τους πολιτικούς και για τα ένστολα όργανα της τάξεως
Σχετικά με το 1: Οι νομικές μορφές που προσφέρονταν για κάτι τέτοιο μέχρι πρόσφατα ήταν τα σωματεία και οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες (ΑΜΚΕ).Πλέον προβλέπεται και μια νέα μορφή, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, για την οποία μπορείτε να βρείτε πληροφορίες εδώ: http://tinyurl.com/cyzemq6
Σχετικά με το #2: βλέπω πόσο προστασία σας προσφέρει η αστυνομία, όταν πέφτετε θύματα εγκληματιών. Τουλάχιστον στις πολιτείες των ΗΠΑ, όπου η κατοχή όπλων στο σπίτι προστατεύεται από το Σύνταγμα, κάποιος έχει τη δυνατότητα να υπερασπίσει την οικογένεία του και τη περιουσία του, Tea Party η όχι.
Αντί για αυτό, σκοτώνουν λάθος άνθρωπο. Στατιστικά κλέφτης στο σπίτι δε μπαίνει κάθε μέρα, ενώ το νήπιο παιδί σου ψάχνει τα ντουλάπια κάθε μέρα, το έφηβο παιδί σου γυρίζει σπίτι στα σκοτάδια από παρτάκι, οι σύζυγοι τσακώνονται κάθε μέρα...
TheChristina, υπάρχουν κάτι πράγματα που λέγονται κλειδαριές, κουτιά ασφαλείας και εν τέλει, κάποιος που αποφασιζει να έχει όπλο στο σπίτι, έχει και την υποχρέωση και ευθύνη για να λάβει μέτρα προστασίας. Στη τελική, ο καθένας ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά. Αν εσύ θε θέλεις να έχεις όλπο στο σπίτι σου για να πτροστατεύεσαι, πάρε μπαστούνι του baseball, αλλά άσε τον άλλο να έχει το δικαίωμα να διαλέγει τι θα κάνει.
Εγκέλαδε, στείλε ένα μήνυμα στη στήλη να σου εξηγήσει γιατί το ότι έχεις όπλο δε σημαίνει ότι δικαιούσαι να πυροβολείς όποιον μπουκάρει σπίτι σου...
Καταλαβαίνω το ότι στην Ελλάδα ο νόμος είναι έτσι φτιαγμένος που έχει ευνουχίσει τον νομοταγή πολίτη στο μπορεί να διαλέξει πως και με τι θα αμυνθεί ενάντια σε κάθε παράνομο που, στη τελική, δε δίνει δεκάρα για τα δικαιώματα του άλλου η για το νόμο. Το σχόλιό μου ήταν για το σαρκαστικό σχόλιο του δικηγόρου-συμβουλάτορα εναντίον του Tea Party. Για σας στην Ελλάδα, το κάθε τι Αμερικανικό (για να μη πω για το Τέξας) είναι άξιο κοροϊδίας. Δε ξέρω τι σας ποτίζουν από τα ΜΜΕ και τι καταλαβαίνετε από τις ταινίες που βλέπετε, αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά στις ΗΠΑ από ότι σας τα παρουσιάζουν. Το δικαίωμα και υποχρέωση της προσωπικής άμυνας είναι κάτι το πραγματικό (βλέπε 2ο άρθρο του Συντάγματος)λ Στις πολιτείες όπου η τοπική κυβέρνηση προσπάθησε να το ευνουχίσει, διαπίστωσε δυστυχώς σε τι άνιση κατάσταση έφερε τους πολίτεςλ Ευτυχώς που το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τους περιορισμούς ως αντισυνταγματικούς. ΤΟ τελευταίο προπύργιο του αφοπλισμού ήταν η πολιτεία του Illinois, από την οποία προέρχεται και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, από τους μέγιστους πολέμιους της οπλοφορίας.Δε περιμένω να καταλάβετε τη κατάσταση στις ΗΠΑ, άλλωστε ζείτε σε μιά χώρα όπου τα πάντα τα περιμένετε από μιά κυβέρνηση. Είμαι ικανοποιημένος που έχω το δικαίωμα, στο επίπεδο που μου επιτρέπει ο νόμος, να μπορώ να αμυνθώ με όλα τα μέσα που μπορώ να αποκτήσω. Για σας είναι λάθος. Κανένα πρόβλημα. we agree to disagree. Καλή μέρα να έχετε και κακό να μη σας βρει.
Δηλαδή ρε φίλε άντε και ήταν νόμιμο. Αν στην πέσει ο άλλος και συ με τον σουγιά τον σκοτώσεις, είσαι έτοιμος να περάσεις αρκετά χρόνια από τη ζωή σου στη φυλακή; Γιατί δεν ξέρω αν στο χουν πει αλλά αυτό θα συμβεί.