Εις μνήμην Νίκου Μεϊμάρη

Εις μνήμην Νίκου Μεϊμάρη Facebook Twitter
1

 

Διαβάζω τα νέα στο διαδίκτυο για το θάνατο του λαϊκού τραγουδοποιού Νίκου Μεϊμάρη – τίτλοι βαρύγδουποι «Έφυγε ο σημαντικός συνθέτης» κ.λπ. Πόσο σημαντικός τώρα ήταν ένας συνθέτης που ελάχιστοι, για να μην πω κανένας, απ' όλους αυτούς τον ήξεραν ή είχαν έστω αναφέρει ξανά το όνομα του, σηκώνει μεγάλη κουβέντα.

 

Γιατί ο Μεϊμάρης, πέραν της αγάπης και της εκτίμησης που του είχαν οι συνάδελφοι και κάποιοι «μελετητές» του, έζησε αθόρυβα, στο περιθώριο των δημοσίων σχέσεων, δικαιώνοντας τον Γκοντάρ που είπε κάποτε ότι τα πιο σπουδαία πράγματα σ' ένα βιβλίο γράφονται στο περιθώριο των σελίδων του, εννοώντας φυσικά τις σημειώσεις του εκάστοτε αναγνώστη.

 


 

Κι ας είχε σχεδόν 150 τραγούδια στο ενεργητικό του ο Μεϊμάρης, αρχής γινομένης από το Όταν αγαπάς στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Τότε που ο Κούνδουρος και ο Χατζιδάκις, παιδιά ανήσυχα, γύριζαν τις ταβέρνες ανακαλύπτοντας μεθυστικούς καπνούς και πρόσωπα τραχιά, φωτισμένα από φανούς θυέλλης, σε καπνισμένα υπόγεια.

 

Για τον Μεϊμάρη μου 'χε πρωτομιλήσει ο Κούνδουρος αρκετά χρόνια πίσω, τότε που εγώ μες στην άγνοια μου νόμισα πως οι γλυκόλαλοι –με τη φωνή του Πάνου Γαβαλά– Γλάροι ήτανε του Βασίλη Τσιτσάνη. Για καιρό μάλιστα μπέρδευα τους Γλάρους του Μεϊμάρη και του Τσάντα με τα Λιμάνια του Τσιτσάνη, πιθανώς λόγω κοινής θεματικής.

 

Γέννημα θρέμμα Καισαριανιώτης ο Μεϊμάρης, γιος της μαντολινίστριας Ελένης Τσαμπαρλή που ήρθε με τους πρόσφυγες από τη Σμύρνη, γείτονας της Δόμνας Σαμίου την ίδια περίοδο που οι δεξιοί έριξαν όλμο στην περιοχή για να γλιτώσουν απ' τους «κουμμουνιστές», πρωτοβγήκε στο πάλκο σε νεαρή ηλικία «Στου Καρανταμπάνη», το περίφημο κουτούκι στο Παγκράτι – σήμερα μουσική ταβέρνα με το ίδιο όνομα υπάρχει στη Μεταμόρφωση και δε γνωρίζω αν πρόκειται για συνωνυμία ή για «μετακόμιση» από τους απογόνους του πρώτου ιδιοκτήτη.

 

Αυτοδίδακτος μουσικός ο Μεϊμάρης, κουρέας στο επάγγελμα, συνήθιζε να κουρεύει τον Πάνο Γαβαλά, το τσαγκάρικο του οποίου ήταν λίγο παραπέρα από το δικό του μαγαζί. Μιλάμε για το 1948, τότε που ο ένας έπαιζε μπουζούκι και ο άλλος τραγουδούσε σε εντελώς φιλικό πλαίσιο μέσα στο μικρό κουρείο.

 

Πελάτης σε εκείνο το κουρείο ήταν και ο Καρανταμπάνης, που άκουσε μια μέρα τους δυο φίλους να παίζουν και τους κάλεσε στην ταβέρνα του. Εκεί –όπως συνέβαινε συνήθως– τους άκουσε κάποιος και τους πρότεινε δουλειά για «να μην τους ακούει μόνο το Παγκράτι, αλλά και η Αθήνα και μετά ολόκληρη η Ελλάδα».

 

Έτσι, από την παγκρατιώτικη ταβέρνα οι Γαβαλάς – Μεϊμάρης βρέθηκαν να μοιράζονται το πάλκο με την Ιωάννα Γεωργακοπούλου και τον τυφλό Στέλιο Χρυσίνη.

 

Ενδεικτικό της φιλίας των δύο ανδρών είναι πως όταν ο ιδιοκτήτης αυτού του πρώτου μεγάλου μαγαζιού ζήτησε να σταματήσει ο Γαβαλάς, παραιτήθηκε μαζί και ο Μεϊμάρης παρά το υψηλό μεροκάματο. Τελικά προσλήφθηκαν οι δυο τους πάλι κατόπιν πιέσεων της Γεωργακοπούλου στον μαγαζάτορα.

 

Από μαγαζί σε μαγαζί, από σεζόν σε σεζόν, έχτισαν την κοινή τους πορεία για να φτάσουμε στα 1967 – 68, όπου ο Μεϊμάρης συνθέτει σε στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη τους Γλάρους και χαρίζει στον φίλο του, Πάνο Γαβαλά, τη μεγαλύτερη επιτυχία του. Δεύτερη γυναικεία φωνή στον Γαβαλά έκανε η Βούλα Γκίκα, γνωστή ερμηνεύτρια «σιγόντων» της δεκαετίας του 1960.

 

 

Άλλα γνωστά τραγούδια του Μεϊμάρη ήταν η Αζίζα με τον Μανώλη Αγγελόπουλο, το Φέρε μας φέρε μας με τη Ζωή Νάχη, το Μείνε κοντά μου με την ερμηνεία του ιδίου, ο Μπαρμπα-Θωμάς με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση κ.ά.

 

«Εμείς οι δυο θα πεθάνουμε μαζί» άρεσε να λέει στον Μεϊμάρη ο Γαβαλάς, αυτός που έφυγε αρκετά νωρίτερα. Και ο Μεϊμάρης συνήθιζε να πηγαίνει στο κοιμητήριο της Καισαριανής και να του ανάβει το καντήλι. Από σήμερα μακάρι να συναντηθούν και πάλι, ασύλληπτα μακριά από τον κόσμο τούτο. O Νίκος Μεϊμάρης είχε γεννηθεί τον Ιανουάριο του 1927.

 

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια