Από το λίγο που έχω αντέξει να δω τις εκπομπές του Νίκου Μάνεση, σ' αυτές υπάρχουν άπειροι, εναλλασόμενοι κανονικοί πολίτες στο δρόμο, που ο ένας μετά τον άλλον, με καταιγιστικούς ρυθμούς μας, λέει είτε τον πόνο του ή κάποια εξυπνακίστικη ατάκα.
Για να το πω αλλιώς: μοιάζει να ξύνεται η μονάχα επιφάνεια. Γνωρίζουμε τον τόπο που ο δημοσιογράφος επισκέφτηκε μέσα από κουραστικές, ομιλούσες κεφαλές περαστικών που έτυχε να βρεθούν στο διάβα του.
Προχτές, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κατηγόρησε τον δημοσιογράφο ότι παρουσίασε μονοδιάστατα την πόλη του, και ενδιαφέρθηκα αμέσως να διαβάσω το τι και το πώς, μιας και το Μεσολόγγι με ιντριγκάρει αφάνταστα, από τότε που παρουσιάστηκα εκεί ως νεοσύλλεκτος φαντάρος...
Διάβασα για την εν λόγω εκπομπή
Αρκούντως είχε προβληθεί τις προηγούμενες μέρες ο ερχομός στην περιοχή του Μεσολογγίου του δημοσιογράφου Νίκου Μάνεση που αυτήν την τηλεοπτική σεζόν επιμελείται την εκπομπή με τίτλο «60 λεπτά Ελλάδα», με οδοιπορικά σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Όμως ο ερχομός του δημοσιογράφου συνέπεσε με την γνωστή υπόθεση εμπορίας και εκμετάλλευσης αλλοδαπών εργατών γης στην περιοχή Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, με αποτέλεσμα ο δημοσιογράφος να επικεντρώσει σε αυτό το ζήτημα με έμφαση και έτσι να περάσουνε σε δεύτερη μοίρα οι όποιες αναφορές στον πολιτισμό, το περιβάλλον, τις παραδόσεις κα την ιστορικότητα της περιοχής του Μεσολογγίου.
Έτσι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μετά την προβολή της εκπομπής στην τηλεόραση του Alpha , μάλλον έμειναν με μια πικρία , για να μην πούμε με οργή, αφού η εκπομπή μάλλον δυσφήμισε παρά διαφήμισε το Μεσολόγγι.
Να τι είχε συμβεί την περίοδο που επισκέφτηκε το Μεσολόγγι ο Νίκος Μάνεσης:
Με άλλα λόγια, ο Νίκος Μάνεσης έκανε το καθήκον του: Αντί να φτιάξει μια συνηθισμένη Αγιογραφία ενός έτσι κι αλλιώς υπέροχου τόπου (πράγμα πολύ γνωστό), και από τη στιγμή που είχε μόλις σκάσει μια μεγάλη είδηση για την περιοχή που επισκεπτόταν, ερεύνησε στην εκπομπή του την καινούργια "Μανωλάδα" που αποκαλύφθηκε κοντά στο Μεσολόγγι. Υπόθεση που οδήγησε και σε αρκετές συλλήψεις πριν από μερικές εβδομάδες.
Καθόλου δεν συμπαθώ την εκπομπή του, αλλά μπορώ να κατανοήσω και να εκτιμήσω το ότι ασχολήθηκε και με αυτό το θέμα στην εκπομπή του, κάνοντας το Δήμαρχο να αναφωνήσει: "Δεν είμαστε το «Ελληνικό Μπαγκλαντές» και λυπάμαι για την εικόνα που παρουσιάσατε..."
(Όχι, είμαστε η Ελλάδα, όπου εκμεταλλευόμαστε τους ανθρώπους του Μπαγκλαντές και μετά γκρινιάζουμε για την ύπαρξή τους στη χώρα, και ψηφίζουμε τους ναζί που θα τους διώξουν, αλλά μέχρι να τους διώξουν τους εκμεταλλευόμαστε λιγάκι ακόμα)
*Κάθε τοπικός άρχοντας ευλογά τα γένια του τόπου του και θέλει να μας πείσει ότι είναι το καλύτερο μέρος της Ελλάδας ή και του κόσμου ακόμα, συχνά εθελοτυφλώντας αφάνταστα. Δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει με την παρακάτω επιστολή, όμως σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον.
«Κύριε Μάνεση,
Δεν είχα την τύχη να σας γνωρίσω. Κατά ένα παράδοξο τρόπο και σε αντίθεση με ότι έχετε κάνει μέχρι σήμερα σε άλλες περιοχές της χώρας που έχουν παρουσιασθεί μέσω της εκπομπής σας, δεν μπήκατε καν στον κόπο να μου τηλεφωνήσετε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο Δήμο μας.
Ας είναι... Αν όμως το είχατε κάνει, θα σας είχα προτείνει να επισκεφθείτε και να καταγράψετε με την κάμερά σας, ορισμένες αξιόλογες πτυχές που συνθέτουν το παζλ της εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας. Για παράδειγμα, θα σας είχα προτείνει να καταγράψετε τα τρία Αρχαία μας Θέατρα (Οινιάδες, Πλευρώνα, Καλυδώνα), τις Ρωμαϊκές Θέρμες, το Βυρώνειο – Μουσειακός χώρος αφιερωμένος στο Λόρδο Βύρωνα και το Φιλελληνισμό, το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», την Πινακοθήκη Χ&Σ Μοσχανδρέου κ.α. Ακόμη και ο χρόνος που αφιερώσατε στο μνημείο - Κιβωτό - της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, τον Κήπο των Ηρώων, ήταν ελάχιστος.
Θα σας είχα προτείνει μια βόλτα μισής ώρας στα πιο όμορφα ορεινά μας χωριά, του Αρακύνθου και στο Δάσος του Φράξου.
Θα σας προέτρεπα να απολαύσετε τον καφέ σας στο χώρο της μαρίνας (υπάρχει στο «φτωχικό» μας τόπο και αυτή η υποδομή).
Πολλά θα μπορούσα να σας είχα προτείνει, έτσι ώστε να μην παρουσιάσετε μια μονοδιάστατη παρακμιακή εικόνα για τον τόπο μας.
Θεωρώ πως θα συμφωνήσετε μαζί μου, πως κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις. Αναμφίβολα δεν είμαστε η εξαίρεση στην Ελλάδα της κρίσης. Και εδώ έχουν ανοίξει κοινωνικές και οικονομικές πληγές, με πιο σημαντική εκείνη της άδικης απώλειας του ΤΕΙ.
Όμως δεν είμαστε ένας τόπος «τριτοκοσμικός», σε κατάσταση παρακμής και εξαθλίωσης, όπως μας παρουσιάσατε.
Υπάρχει σημαντικό δυναμικό ανθρώπων που παράγει, κυρίως στον αγροτικό χώρο. Εσπεριδοειδή, λάδι, ελιές (το 30% της παραγωγής της χώρας παράγεται εδώ) καθώς και κτηνοτροφικά προσόντα ποιότητας.
Δεν είμαστε το «Ελληνικό Μπαγκλαντές» και λυπάμαι για την εικόνα που παρουσιάσατε...
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ»
σχόλια