Τριάντα τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά την πρεμιέρα της Λάμψης, της σημαντικότερης ίσως ταινίας τρόμου των τελευταίων δεκαετιών, και ακόμα κι αυτές οι backstage φωτογραφίες μπορούν ώρες ώρες να φέρουν ανατριχίλα, ενώ την παράσταση κλέβει, για ακόμη μία φορά προφανώς, ο Τζακ Νίκολσον.
Οι φωτογραφίες είναι από το blog 'The Overlook Hotel', ένα tumblr αφιερωμένο στην ταινία σταθμό ασφυκτικά γεμάτο με κάθε είδους trivia και άλλους .. θησαυρούς.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρείται καλή ταινία αυτό το πράγμα που έκανε ο Kubrick. Στη λίστα μου, με τις πιο υπερτιμημένες ταινίες όλων των εποχών, παίρνει την πρωτιά.
Συγνώμη που επιμένω, ίσως φαίνεται χαζό αυτό αλλά στο μέτρημα τις βγάζω 39. Μπορεί να βοηθήσεις κάποιος;;;Υ.Γ.: Που ειστέ; Μη φύγει κανείς. Θα ψαχτούμε!... : )
Αν διαβασετε το βιβλιο θα, χασετε πασα ιδεα για την ταινια.Ευτυχως ή δυστυχως ,διαβασα πρωτα το βιβλιο και πηρα μεγαλη απογοητευση βλεποντας αργοτερα την ταινια.Για ενα τετοιο βιβλιο,πολυ κακογυρισμενη.Δεν μιλαω για τον Νικολσον εννοειται,γιατι ηταν πολυ καλος οπως παντα,αλλα ολα τα υπολοιπα fail.Μονο κορυφαια δεν την λες.
Όντως η ταινία του Κιούμπρικ είναι πολύ διαφορετική από το βιβλίο όμως είναι εξίσου καλή και στο λέω όντας φαν του Κίνγκ. Αντιθέτω η ταινία για την λάμψη που γύρισε ο Κίνγκ επειδή τα τσούγκρισε με τον Κιούμπρικ καλλιτεχνικά ήταν πολύ μάπα. Έκαστος στο είδος του θα έλεγα εγώ σε αυτή την περίπτωση.
Και που να διαβάσεις, αγαπητέ CheckThisOut, το Κουρδιστό Πορτοκάλι στο πρωτότυπο, που είναι γεμάτο λογοπαίγνια ανάμεσα στα ρώσικα και τα (cockney) αγγλικά. Και μάλιστα όχι την λογοκριμένη αμερικανική εκδοχή που είχε διαβάσει ο Κιούμπρικ, με το εντελώς διαφορετικό τέλος από αυτό του βιβλίου του Burgess. Θα χάσεις πάσαν ιδέα για την ταινία...(not). Αλλά το να συγκρίνεις έργα λογοτεχνίας με τις κινηματογραφικές διασκευές τους είναι φάουλ, όπως έγραψε και ο Νοών. Και στην προκειμένη περίπτωση, είναι και ολίγον ανιστόρητο, αν μου επιτρέπεις, μια και η Λάμψη είναι ταινία-σταθμός στην ιστορία των ψυχολογικών θρίλερ/ταινιών τρόμου. (Το δε Κουρδιστό Πορτοκάλι είναι κλασικό futuristic dystopian film, και από τις πρώτες ultra-βίαιες ταινίες).
@CheckThisOutΚι εγώ διάβασα πρώτα το βιβλίο και την ταινία την είδα αργότερα. Δε νομίζω ότι μπορείς να πεις τι είναι καλύτερο και τι χειρότερο. Το ένα είναι βιβλίο, το άλλο είναι ταινία. Δεν μπορούν να είναι ίδια. Αλλά και να θέλαμε να είναι ίδια, ίδια με τι; Με αυτό που φαντάστηκες εσύ διαβάζοντάς το; εγώ; ο Στήβεν Κινγκ που το έγραψε; ο Κιούμπρικ που το σκηνοθέτησε; Γίνεται μπέρδεμα. Η ταινία σαν ταινία, είναι αριστούργημα κατά τη γνώμη μου, όπως επίσης και το βιβλίο. Και τα δύο προτείνονται ανεπιφύλακτα.
σχόλια