Νομίζω ότι τα πράγματα είναι απλά, παρ' ό,τι κάθε φορά τα μέλη της ΕΣΗΕΑ που διαγράφονται κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν.
Η ΕΣΗΕΑ, καλώς ή κακώς, απαγορεύει σε όλα τα μέλη της να κάνουν διαφημίσεις. Το απαγορεύει - τελεία και παύλα. Όταν γίνονται μέλη της οι δημοσιογράφοι το ξέρουν αυτό, και παρ' όλα αυτά δέχονται να γίνουν μέλη της.
Αφού γίνουν μέλη, μερικοί, ειδικά οι τηλεοπτικοί αστέρες αποφασίζουν να κάνουν διαφημίσεις, επειδή προφανώς υπολογίζουν ότι τα οφέλη (χρήματα που θα πάρουν, προβολή) είναι μεγαλύτερα από το κόστος (διαγραφή από την ΕΣΗΕΑ για ένα χρόνο). Και το κάνουν.
Το έχει κάνει η Τατιάνα Στεφανίδου, πολλές φορές, και τη διέγραψαν οριστικά, το έκανε η Εύα Αντωνοπούλου και διεγράφη για κάποιο καιρό, ενώ ακόμα και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος διαφήμιζε κάτι μαγικά θερμαντικά γιλέκα και η ΕΣΗΕΑ τον διέγραψε για κάποιους μήνες.
Επίσης, το έκανε, ή μάλλον το ξαναέκανε, η Πόπη Τσαπανίδου.
Διαβάζω εδώ:
Τη διαγραφή της Πόπης Τσαπανίδου για ένα χρόνο αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ για τηλεοπτική διαφήμιση προϊόντος, από τη δημοσιογράφο.
Στο κατηγορητήριο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ενώ σε προηγούμενη πειθαρχική δίωξη εναντίον της για το ίδιο αδίκημα και για το οποίο καταδικάσθηκε, είχε δηλώσει ότι η διαφήμιση θα προβάλλεται μέχρι τέλους του 2012, και ότι δεν προτίθεται να επαναλάβει διαφήμιση, εντούτοις ενώ παρήλθε το χρονικό αυτό διάστημα, εμφανίζεται πάλι σε διαφήμιση της ίδιας εταιρείας».
Στο απολογητικό της υπόμνημα, η Πόπη Τσαπανίδου, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«... Καλούμαι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να απολογηθώ μετά την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος μου για παραβίαση της διάταξης του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, που απαγορεύει την συμμετοχή σε διαφήμιση. Πρόκειται για την συμμετοχή μου σε διαφήμιση εταιρείας, η οποία δικάστηκε από το Συμβούλιο σας και κρίθηκα πειθαρχικά ελεγκτέα. Η νέα πειθαρχική δίωξη σε βάρος μου αφορά το ίδιο αδίκημα, καθώς πρόκειται για εμφάνιση διαφημίσεων της ίδιας εταιρείας. Ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, που διέπει το πειθαρχικό δίκαιο, στο άρθρο 57 ορίζει ότι αν κάποιος έχει καταδικασθεί αμετάκλητα ή αθωωθεί, δεν μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του για την ίδια πράξη, ακόμη και αν δοθεί σε αυτή διαφορετικός χαρακτήρας.
Το άρθρο 110 παράγραφος 3 του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων, που αφορά τη λειτουργία πειθαρχικού οργάνου, απαγορεύει την κρίση για το ίδιο αδίκημα. Επιπλέον, το άρθρο 50 του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καθορίζει τις σχέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη ορίζουν την αρχή «ου δις δικάζειν». Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο «κανείς δεν διώκεται ούτε τιμωρείται ποινικά για αδίκημα για το οποίο έχει αθωωθεί ή καταδικαστεί εντός της Ένωσης με οριστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου, σύμφωνα με το νόμο».
Η νέα άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος μου έρχεται ως συνέχεια του ιδίου αδικήματος το οποίο δεν μπορεί να επανακριθεί, καθώς υπάρχει οριστική απόφαση από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και δεν πρόκειται για διαρκές επαναλαμβανόμενο αδίκημα. Με δεδομένο ότι τα Πειθαρχικά Συμβούλια λειτουργούν με βάση τους κανόνες που διέπουν τα δικαστήρια, θεωρώ ότι δεν πρέπει να κριθώ πειθαρχικά ελεγκτέα από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ».
Όμως, το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο τιμώρησε την κ. Τσαπανίδου με το σκεπτικό ότι η δημοσιογράφος δεν αρνείται ότι «πράγματι μετείχε σε διαφήμιση καλλυντικών, όπως στο κατηγορητήριο αναφέρεται.» Στο σκεπτικό σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η Πόπη Τσαπανίδου «εμφανίζεται και πάλι σε διαφημίσεις της, [έστω και] ίδιας εταιρίας καλλυντικών».
====
[Και η απάντηση της στο twitter]
Δεν ξέρω αν εννοεί κάποιον συγκεκριμένο που βραβεύτηκε ή αν είναι απλώς ευφυολόγημα, πάντως οι οι συνέπειες των διαφημίσεων, αν είσαι μέλος της ΕΣΗΕΑ, είναι γνωστές -και δεν είναι και οι χειρότερες του κόσμου.
Ποιος ο λόγος μετά να προβάλλεις δικολαβίστικες εξηγήσεις (με καταδικάσατε για κάτι, οπότε όσες φορές κι αν το ξανακάνω δεν μπορείτε να μου κάνετε τίποτα!!!) ή να πετάς σπόντες (αν διαφήμιζα κάτι άλλο θα με βραβεύατε)...
Σχεδόν κάθε φορά που κάποιος διαγράφεται προσωρινά απ' την ΕΣΗΕΑ για διαφημίσεις προσπαθεί να βγει και από πάνω, πράγμα που προσωπικά δεν το καταλαβαίνω.
Η Πόπη Τσαπανίδου είναι πανέμορφη -δεν χρειάζεται καν τις κρέμες, πιστεύω!-, είναι καλή στη δουλειά της, είναι συμπαθητική.
Και είναι δικαίωμά της να παραβαίνει τους (απαρχαιωμένους; δίκαιους; άδικους;) κανόνες της ΕΣΗΕΑ. Αρκεί βέβαια να δέχεται μετά τις συνέπειες, με αξιοπρέπεια, όπως και κάθε δημοσιογράφος που βρίσκεται σ' αυτήν τη θέση.
Εναλλακτικά, όλοι όσοι νιώθουν τόσο αδικημένοι, ας πολεμήσουν για να αλλάξουν τους κανόνες.
σχόλια