Στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα βότκα, οφείλεται ο μεγάλος αριθμός πρόωρων θανάτων στη Ρωσία, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιοποιείται στο περιοδικό Lancet.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 25% των ανδρών στη Ρωσία πεθαίνει πριν τα 55, λόγω αιτιών που σχετίζονται με το αλκοόλ. Το μέσο προσδόκιμο ζωής των ανδρών στη Ρωσία είναι μόνο 64 έτη, ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο.
Στις συνηθέστερες αιτίες πρόωρου θανάτου συγκαταλέγονται παθήσεις του ήπατος και η δηλητηρίαση λόγω της τοξικότητας των ποτών. Πολλοί επίσης πεθαίνουν σε δυστυχήματα λόγω μέθης, ή σε καυγάδες.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες 151.000 ενηλίκων σε τρεις ρωσικές πόλεις για διάστημα έως 10 ετών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι έπιναν τρία ή περισσότερα μπουκάλια βότκα την εβδομάδα αντιμετώπιζαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους έπιναν λιγότερο από ένα μπουκάλι εβδομαδιαίως.
Αναλυτικότερα, ένας γερός πότης (πάνω από ενάμισι λίτρο βότκα την εβδομάδα) και ταυτόχρονα καπνιστής, ηλικίας 35 έως 54 ετών, είχε 35% κίνδυνο πρόωρου θανάτου έναντι μόνο 16% για κάποιον που έπινε λιγότερο από μισό λίτρο βότκα την εβδομάδα. Οι κίνδυνοι πρόωρου θανάτου για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (55 έως 74 ετών) ήσαν 64% και 50% αντίστοιχα.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι στη σύγχρονη ρωσική ιστορία η θνησιμότητα εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις ανάλογα με την πολιτική που κάθε κυβέρνηση έχει ακολουθήσει σχετικά με την κατανάλωση βότκας και γενικότερα αλκοόλ.
Για παράδειγμα, μετά τους περιορισμούς που επέβαλε ο Γκορμπατσόφ το 1985, η κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε σημαντικά κατά 25% και ανάλογα μειώθηκε η θνησιμότητα. Μετά όμως την κατάρρευση του κομμουνισμού, επί Γιέλτσιν, η κατανάλωση του αλκοόλ αυξήθηκε θεαματικά και κάτι παρόμοιο συνέβη επίσης με τη θνησιμότητα.
Πιο πρόσφατα, επί Πούτιν, μετά τη νέα περιοριστική πολιτική για το αλκοόλ που τέθηκε σε ισχύ το 2006 (αύξηση φόρων και περιορισμοί στις πωλήσεις), πάλι υποχώρησε σημαντικά (σχεδόν κατά το ένα τρίτο) η κατανάλωση αλκοόλ, με ανάλογη μείωση στους πρόωρους θανάτους των ανδρών κάτω των 55 ετών (από το 37% στο 25%), αν και η θνησιμότητά τους παραμένει υψηλή.
Πηγή: ΑΠΕ
σχόλια