1.
Καλησπέρα
Ισχύει το "μετά την απομάκρυνση απ το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται"; Για να γίνω πιο σαφής, όσο μπορώ δηλαδή, αν εισπράξω χρήματα από δημόσιο, πχ ΙΚΑ, και έχουν κάνει λάθος που μου τα δίνουν μπορούν μετά να μου τα ζητήσουν πίσω αν ανακαλύψουν το λάθος; Κι αν δεν τα έχω πια; Ελπίζω να καταλάβατε την ερώτηση και να μπορείτε να μου την απαντήσετε. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων, φανταστικέ δικηγόρε!
Έφη
Αγαπητή Έφη,
Η διαδικασία είσπραξης από το Δημόσιο των ποσών που κατέβαλε από λάθος ή χωρίς να υπάρχει νόμιμη αιτία (των λεγόμενων «αχρεωστήτως καταβληθέντων») προβλέπεται στο νόμο περί Δημοσίου Λογιστικού και Ελέγχου των Δαπανών του Κράτους, στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και στην φορολογική νομοθεσία. Συγγνώμη που σε στενοχωρώ, αλλά μόλις το αντιληφθούν θα τα πάρουν πίσω και μάλιστα εντόκως. Αν δεν τα έχεις πια, θα εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις για τους οφειλέτες του Δημοσίου.
_____________
2.
Καλησπέρα,
Ήθελα να ρωτήσω κάτι που χρόνια το έχω απορία! Υπάρχει σεξουαλική παρενόχληση ή βιασμός από γυναίκα προς άντρα; Ναι σίγουρα υπάρχει αλλά ένας άντρας στην Ελλάδα μπορεί να καταγγείλει μία γυναίκα για σεξουαλική παρενόχληση ή βιασμό και η καταδίκη της γυναίκας θα είναι αντίστοιχη με αυτή ενός άντρα βιαστή; Και τέλος τι αντιμετώπιση θα έχει αυτός ο άντρας απ' το δικαστήριο; Ευχαριστώ!
ΥΓ: Μη παρεξηγηθώ, δε θέλω να βιάσω κανέναν! Απλά φοβάμαι μήπως οι άντρες είναι καταδικασμένοι να δέχονται τα πάντα για να μην αμφισβητήσει η κοινωνία τον "αντρισμό" τους!
Κατερίνα
Αγαπητή Κατερίνα,
Το άρθρο που τιμωρεί το βιασμό (336 Ποινικού Κώδικα) αναφέρει ότι: «όποιος με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου εξαναγκάζει άλλον σε συνουσία ή σε άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή της τιμωρείται με κάθειρξη». Μέχρι το 1984, με την παλιά διατύπωση του άρθρου, προστατεύονταν μόνο οι γυναίκες. Από το 1984 και μετά γίνεται δεκτό ότι θύμα βιασμού μπορεί να είναι και άντρας. Ένας άντρας μπορεί βέβαια να βιασθεί από έναν άλλο άντρα αλλά και από γυναίκα: υπάρχει νομολογία ότι βιασμός τελείται π.χ. και στην περίπτωση του εξαναγκασμένου αυνανισμού ή της εξαναγκασμένης πεολειχίας (δηλ. το θύμα είναι δεμένο και του επιχειρείται αυνανισμός ή πεολειχία παρά τη θέλησή του). Βέβαια στις διαθέσιμες αποφάσεις και το θύμα και ο δράστης ήταν άνδρες αλλά νομικά θα ίσχυαν τα ίδια κι αν ακόμη ο δράστης ήταν γυναίκα.
Τώρα, για την αντιμετώπιση από το δικαστήριο: μέχρι κάποια χρόνια πριν νομίζω ότι ένας άντρας που θα δήλωνε ότι βιάσθηκε από μια γυναίκα μπορεί και να είχε περίεργη αντιμετώπιση, με το επιχείρημα «και σιγά πια, τι πάθατε;» διότι υπήρχε η άποψη ότι μια γυναίκα μπορεί να υποστεί βάναυσο σοκ όταν υφίσταται ασελγείς πράξεις παρά τη θέλησή της ενώ ένας άντρας όχι. Σήμερα πια, όλοι έχουν καταλάβει ότι και ένας άντρας μπορεί να υποστεί τις απαίσιες ψυχολογικές συνέπειες του βιασμού όχι μόνο όταν τον βιάσει κάποιο μέλος του βιολογικού φύλου του αλλά ακόμη και όταν επιχειρήσεις εις βάρος του μια γυναίκα ασελγείς πράξεις.
Τα ίδια ισχύουν και για την σεξουαλική παρενόχληση, που ορίζεται ως οποιαδήποτε ανεπιθύμητη λεκτική, μη λεκτική ή σωματική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα που αποσκοπεί ή έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος. Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να αφορά στον ίδιο βαθμό άνδρες και γυναίκες και απαγορεύεται τόσο στον εργασιακό χώρο και κατά την αναζήτηση εργασίας όσο και κατά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών.
_____________
3.
Γεια σου φίλε, τι κάνεις;
Ήθελα να ρωτήσω κάτι που το είχα πάντα απορία. Μπορώ, όταν με το καλό αποδημήσω εις τόπον χλοερόν, να αφήσω εντολή να θαφτεί το σώμα μου σε δικό μου χώρο; Εννοώ σε κάποιο κτήμα, ας πούμε;
Ευχαριστώ πολύ?
θνητός
Αγαπητέ θνητέ,
Λυπάμαι πολύ αλλά όχι. Η διατύπωση του νόμου είναι απολύτως σαφής, τόσο σαφής που απλώς σου την παραθέτω:
«Ο ενταφιασμός νεκρών πραγματοποιείται μόνο στα νεκροταφεία και απαγορεύεται απολύτως η ταφή εκτός αυτών».
_____________
Υ.Γ. Και μια ανακοίνωση για κάτι που μάθαμε και βρήκαμε ενδιαφέρον:
Στο Καφέ «Φλοράλ» της πλατείας Εξαρχείων, κάθε Τετάρτη απόγευμα, μία συνεργατική ομάδα δικηγόρων, αποτελούμενη από 11 νομικούς, θα παρέχει δωρεάν νομική υποστήριξη σε οικονομικά αδύναμους πολίτες. Όσοι ενδιαφέρονται για δωρεάν νομικές συμβουλές, μπορούν να προστρέξουν στην ομάδα, η οποία θα βρίσκεται στο «Φλοράλ» της πλατείας Εξαρχείων κάθε Τετάρτη από τις 18.00 μ.μ. έως τις 20.00 μ.μ.
Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).
Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.
σχόλια