[ΓΝΩΜΕΣ] Πώς θα μας φαινόταν άραγε αν έβγαινε αύριο μία λίστα με τις δικές μας καταθέσεις;

[ΓΝΩΜΕΣ] Πώς θα μας φαινόταν άραγε αν έβγαινε αύριο μία λίστα με τις δικές μας καταθέσεις; Facebook Twitter
38

> Και κάπως έτσι, μετά από πολλές παλινωδίες στην πολιτική ζωή της χώρας, που σημάδεψαν τη θεσμική λειτουργία του πολιτεύματος, η περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» βρέθηκε.

> Η λίστα βρέθηκε, αλλά δεν δόθηκε στους αρμόδιους φορείς. Δόθηκε στη δημοσιότητα.

> Γιατί έτσι έχουμε μάθει να λειτουργούμε στην Ελλάδα, που δεν έχουμε εμπεδώσει την έννοια του έννομου κράτους.

> Ακούω από το πρωί πολύ κόσμο να λέει «ααα...τον είδες; - ο τάδε είναι στη λίστα....», «ο μαφιόζος», «μαύρο χρήμα» και άλλα πολλά αντίστοιχα. Όλοι έχουν φροντίσει πριν τη δικαιοσύνη, πριν από κάθε επίσημο φορέα της πολιτείας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τα χιλιάδες ονόματα καταθετών.

> Όλοι έχουν μαύρα λεφτά, προϊόν απάτης ή φοροδιαφυγής. Κανένας δεν σκέφτηκε πως κάποιος μπορεί να έχει λογαριασμό στην Ελβετία επειδή απλώς εκεί ζει ή έζησε, επειδή κάνει δουλειές με την Ελβετία ή με γειτονικά κράτη, ή επειδή για λόγους ασφάλειας μετέφερε εκεί καταθέσεις.

> Κανένας δεν σκέφτηκε βέβαια αν θα ήθελε να λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο τον πολίτευμά μας. Χωρίς κανένα σεβασμό στην ιδιωτική ζωή του καθενός μας.

> Πώς θα μας φαινόταν άραγε αν έβγαινε αύριο μεθαύριο μία λίστα με τις δικές μας καταθέσεις, τις δικές μας οικονομίες στην τράπεζα; Πώς θα μας φαινόταν όλους εμάς τους μεγάλους κριτές των πάντων πως θα ήταν να ήξερε ο γείτονας, ο διπλανός μας, αν έχουμε και πόσους λογαριασμούς στην τράπεζα;

> Δεν ξέρω και προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν οι λόγοι του κ.Βαξεβάνη. Δεν θέλω να μπω σε θεωρίες. Αν αυτή είναι η δημοκρατία που αντιλαμβάνεται και επιθυμεί δικαίωμά του. Σίγουρα δεν είναι ένα κράτος νόμων και θεσμών που φαντάζομαι εγώ.

Ελλάδα
38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112 - Τι είπε για την κακοκαιρία Elena

Ελλάδα / Κακοκαιρία Elena - Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112, ποιες νέες λειτουργίες θα περιλαμβάνει

«Θα υπάρχει distress code και silent button σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειες ή της οποιαδήποτε κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο έναν συμπολίτη μας και δεν μπορεί να πάρει και να μιλήσει στο τηλέφωνο» τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Είτε είχα 10 εκατομμύρια ευρώ, είτε είχα 10 ευρώ δε θα είχα κανένα πρόβλημα αν θα έβγαιναν στη φόρα οι καταθέσεις μου και δε μιλώ εκ του ασφαλούς. Αν ήμουν καθ'όλα νόμιμος κι εντάξει απέναντι στο κράτος, δε θα με ενδιέφερε το οποιοδήποτε κουτσομπολιό εις βάρος μου για τον απλούστατο λόγο ότι θα ήταν ανυπόστατο. Αν δεν έχουν κάτι να φοβηθούν λοιπόν οι κύριοι που βρίσκονται στις λίστες τότε δε χρειάζεται και να ανησυχούν. Ωστόσο, όταν εν καιρώ κρίσης, όλοι έχουν ξεμείνει από καταθέσεις ενώ κάποιοι άλλοι έχουν εκατομμύρια είναι λιγάκι ύποπτο.
Ο ελλην ξανανακαλυψε την την λαμογια των πολιτκων του. Ο ιδιος ελλην που επι δεκαετιες ψηφιζε τους ιδιους και που Καθε φορα εκοβε στην συνεχεια το χερι! Και παντα η συνομωσια. Η αιωνια ελληνικη συνομωσιολογια. Ολοι κανουν δουλειες βρομικες στις πλατες μας και εμεις δεν κανουμε τιποτα για να τους σταματησουμε και απλως αγανακτουμε! Και καθε φορα ανακαλυτεται ενας νεος θησαυρος(που συνηθως αποδεικνυεται ανθραξ!).
Γιαυτό κι εμείς στηρίζουμε το νόμο περί ευθύνης που δεν είναι πυροτέχνημα, θέτει τους πολιτικούς στο απυρόβλητο και διαγράφει τις βρωμιές τους μόλις αλλάξει η βουλή. Η κατάσταση θα αλλάξει με το "σεις" και με το "σας" και όχι με παράκαμψη των θεσμών (τους).
"Αν οι δυο υπουργοί, το ΣΔΟΕ και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είχαν κάνει τη δουλειά τους και το καθήκον τους -όπως έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ σε Γαλλία και Γερμανία-, δεν θα υπήρχε λόγος να δημοσιευτεί η λίστα." pitsirikos
Καλά ο αρθρογράφος μάλλον ζει σε άλλο πλανήτη ή μας κάνει πλάκα...Δεν εξηγείται αλλιώς. Αν είναι δυνατόν να λέμε τέτοια πράγματα για ένα δημοσιογράφο που δημοσιοποίησε μία λίστα με πιθανούς φοροφυγάδες, όταν επί δύο χρόνια οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς έκαναν το παν, για να την εξαφανίσουν.... Το πρόβλημα της δημοκρατίας μας δεν είναι ο Βαξεβάνης, αλλά οι Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Καπελέρης, Διώτης και οι όμοιοι τους, που δρούσαν και δρουν με τη λογική της ομερτά.
Και να συμπληρώσω πως τα κανάλια φαγώθηκαν πως οι λίστα περιέχει φοροφυγάδες. Και βρέθηκαν μέσα σε αυτή τα ονόματα των αφεντικών τους. Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε ξαφνικά έγιναν οικονομίες τους, νόμιμα, για επιχειρηματικές δραστηριότητες. Πριν δε ήταν?
Ακριβώς! Ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι οι καταθέσεις κάποιων από τους 2000 (που δε θα είναι και λίγοι) είναι καθ' όλα νόμιμες και φορολογημένες στην Ελλάδα, ο στίγμα μένει στους ανθρώπους που είδαν τα προσωπικά τους δεδομένα φόρα παρτίδα, βορρά της κάθε κακόπιστης κουτσομπόλας. Απ' την άλλη τελικά ο μόνος τρόπος πίεσης σε ένα ξεχαρβαλωμένο κράτος είναι η δημοσιότητα. Ετσι λειτουργούμε εδώ.