Η Ελένη Βιτάλη για τη Τζένη Βάνου

Η Ελένη Βιτάλη για τη Τζένη Βάνου Facebook Twitter
2

Η Ελένη Βιτάλη για τη Τζένη Βάνου Facebook Twitter

 

Έμαθα απότομα για το θάνατο της Τζένης Βάνου. Μου τηλεφώνησε μια φίλη μου χθες το πρωί για να μην το μάθω από αλλού. Ήταν ανάγκη να με πάρεις τώρα που ξύπνησα; Δε μπορούσες να με πάρεις 5 λεπτά πιο μετά; Τι να πω για τη Τζένη Βάνου;

 

Η Τζένη Βάνου ήταν ένας άνθρωπος πάρα πολύ απλός και καθόλου απλοϊκός. Ένας άνθρωπος που αγάπησε τη ζωή. Το λέω πρώτο αυτό γιατί μιλάω για τον άνθρωπο, όχι για την τραγουδίστρια Τζένη Βάνου. Έχει σημασία γι' αυτούς που ρίχνουν το βάρος στην καριέρα τους και το προφίλ τους, διότι μπορεί νά'χεις ένα προφίλ που νά'ναι en face.

 

Είχα την τύχη, την τιμή και την ευλογία να τη γνωρίσω. Φίλες δεν ήμασταν, αλλά τραγουδήσαμε κάποτε μαζί τιμής ένεκεν σε συναυλίες άλλων.

 

Όσοι είναι μεσ' στα πράγματα, οι μέχρι 50 - 60 ετών, δεν οφείλει δηλαδή να το ξέρει αυτό όλος ο κόσμος, γνώριζαν ότι τη Τζένη Βάνου δεν την ενδιέφερε η καριέρα στο εξωτερικό. Υπήρχε η Νάνα Μούσχουρη τότε.

 

Η Βάνου ερωτεύθηκε τόσο τη ζωή και τη μητρότητα! Ήτανε μάνα με το δάκρυ της, το κλάμα της, τη συγκίνηση της και δεν κοίταξε να κάνει τη μεγάλη καριέρα.

 

Πήγε σε μαγαζιά που είχανε αμεσότητα, λαϊκά μαγαζιά, όπου εκεί ένιωθε πιο άνετα. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι μετά τις πρώτες συνεργασίες της με τους μεγάλους του ελαφρού τραγουδιού, η Βάνου στράφηκε στα λαϊκά. 

 

Εγώ ήμουν 16 ετών και ακόμη δεν είχα μορφώσει γνώμη για τα πράγματα. Χωρίς να κρατάω ονόματα συνθετών, την άκουγα κι έλεγα Τι ωραία που τραγουδάει τα λαϊκά τραγούδια!

 

Όλα αυτά για κάποιον είναι καλούδια, για εκείνη δεν ήταν! Τα λαϊκά μαγαζιά της, τον έρωτα της, αυτά ήθελε. Δεν έλεγε Σήμερα μ' αρέσει αυτός, αύριο εκείνος, ερωτευόταν η γυναίκα κι αφού ερωτευόταν, μια χαρά δεν είναι αυτό;

 

Η Ελένη Βιτάλη για τη Τζένη Βάνου Facebook Twitter

 

Απ' τον μάταιο τούτο κόσμο η Τζένη Βάνου έφυγε χορτάτη! Για μένα, στην ηλικία που βρίσκομαι, δεν έχει σημασία αν είσαι δοξασμένος, αλλά αν είσαι ευλογημένος. Πέτυχες στη ζωή σου; Αυτό είναι το σημαντικότερο.

 

Η Τζένη Βάνου πέτυχε στη ζωή της! Έφυγε ευλογημένη, χαρούμενη, όσο χαρούμενος μπορεί να φύγει κανείς που παλεύει με την αρρώστια. Εννοώ έφυγε χωρίς βάρος, Α γιατί αυτός δε με κάλεσε στο Μέγαρο Μουσικής; κλπ. Όχι τέτοια πράγματα!

 

Ο Γιώργος Κόρος προ ημερών έφυγε με το παράπονο γιατί δεν έπαιξε στο Μέγαρο. Δεν το είπε ο ίδιος, γιατί είχε ήδη πάθει το εγκεφαλικό, αλλά οι άνθρωποι του, τα παιδιά του, όσοι τον αγαπούσαν και τον αγαπάνε. Το Μέγαρο όμως είναι μια τρίχα απ' τα μαλλιά του Γιώργου και της Τζένης! Το Μέγαρο φτιάχνει τον καλλιτέχνη;

 

Μπορεί να λένε ότι πήγε χαμένη η Βάνου. Δεν πήγε καθόλου χαμένη! Αγάπησε, τσαλακώθηκε - τι ωραία!

 

Ας χρονομετρήσουμε από τώρα για πόσο θ' ακούγονται τα τραγούδια της ακόμη!

 

* Απόσπασμα από τη συνέντευξη - ποταμό της Ελένης Βιτάλη που έρχεται στη LIFO

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια