Εισιτήριο στην τσέπη σου

Facebook Twitter
3

ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΑΚΥΡΩΣΗΣ 

«...Διότι 1,40 να πας και 1,40 να γυρίσεις, 2,80! Και 3,50 τα τσιγάρα; 6,30 φιλαράκι, φαΐ – καφέ έχεις πάρει απ’ το σπιτάκι, αλλά μάνι μάνι το δεκάρικο σου λέει bye. Κι εγώ με 10 ευρώ βγάζω δύο μέρες. Μη σου πω τρεις..».

Ώρα 7.30, βαγόνι του ηλεκτρικού σαρδελοποιημένο, φάτσες ακόμη νυσταγμένες, πάντα κάποιος είναι πιο ζωηρός, μιλάει πιο δυνατά, στην Ελλάδα ακόμη πιάνει αυτό, ειδικά στις ηλικίες που δεν διασχίζουν την πόλη με ακουστικά στ’ αυτιά.

Ακόμη υπάρχει κάποιος, κατά κανόνα πιο «ξινισμένος» που θα «φορτώσει» («εμείς κορόιδα είμαστε που πληρώνουμε εισιτήριο, δηλαδή;»), που αν υπήρχε αστυνομία λαθρεπιβίβασης θα είχε αγκυλωθεί το δάχτυλο από το «δόσιμο».

Ακόμη υπάρχει όρεξη για κόντρες πάνω από ένα χαρτάκι που σε πάει από τον Πειραιά στην Κηφισιά και από Δουκίσσης Πλακεντίας, Ομόνοια, ακόμη ανοίγονται κουβέντες στο ποδάρι για το τι έγινε με το νέο μέτρο του αυστηρότερου ελέγχου που άρχισε να εφαρμόζεται από τις 24 Σεπτεμβρίου, ακριβώς για να μην ακριβύνει κι άλλο το χαρτονάκι της μετακίνησης στα σημεία του αόρατου ταξικού νέφους που ακόμη σκεπάζει την πρωτεύουσα.

(Περιεργάκι, πάντως. Από εκείνη την ημέρα που υποτίθεται οι έλεγχοι θα γίνονταν αυστηρότεροι, η θεά Τύχη, η γνωστή και ως «στραβέγκλω» είναι με τους λαθρεπιβάτες. Με εξαίρεση το Σύνταγμα, το τρόλεϊ 15 και μερικές ακόμη «γραμμές» με παράδοση στα σχετικά «ντου», έλεγχος πουθενά. Ωχ! Στον Θεό θα το φτάσουν το εισιτήριο).

«Τους ζητιάνους και τους μουζικάντηδες που μπαίνουνε στα τρένα τους έχει σταματήσει ποτέ ελεγκτής;» (απορία γιαγιάς που λίγο πριν είχε βγάλει 20λεπτο για δυο πακέτα χαρτομάντιλα από παιδάκι με τη σχετική πραμάτεια στην αγκαλιά του).

«Και τι αηδία είναι πια αυτή που όλοι αφήνετε τα εισιτήρια σας πάνω στα ακυρωτικά; Και μετά μας φταίει το κράτος που δεν μαζεύει λεφτά! Από που να τα μαζέψει, όταν το κλέβουμε και από εδώ; Καλά είπε ο Πάγκαλος “μαζί τα φάγαμε”! Κάτι τέτοια εννοούσε» (κύριος με σεβαστή μπυροκοιλιά, παραπλεύρως – της γιαγιάς – καθήμενος με ελαφρύ άσθμα).

«Εγώ έχω ακούσει ότι αυτοί που κόβουν τα πρόστιμα παίρνουν ποσοστό... Έτσι, κάνω κι εγώ τον ελεγκτή!» (άλλη κυρία, όπισθεν της γιαγιάς).

«Να πάρεις ποδήλατο, φίλε μου, άμα δε θες να πληρώνεις. Άντε από ‘κει χάμου, μάθατε όλοι στο τζαμπέ, την έχετε γονατίσει τη χώρα!» (Οντότητα ευρύστερνη, κοντοκουρεμένη, μαυροφορεμένη, ύφος αγριωπό. Και μετά η σιωπή των αμνών. Τι να πεις;)

Σταθμός Σύνταγμα, στο τέλος των κυλιόμενων ελεγκτές. «Να δω λίγο το εισιτήριο σας;». Άλλοι δείχνουν, φεύγουν, άλλοι μένουν δια τα περαιτέρω στα γραφεία του σταθμού, μια κοπέλα λαχανιασμένη εξηγεί ότι δεν έχει ταυτότητα πάνω της, δεν έχει λεφτά, μόνο την κάρτα ανεργίας. «Μανίκι» για τους ελεγκτές.

Τηλεφωνώ στον φίλο που έρχεται. Εκτός από άνεργος, έχει και την ευλογημένη συνήθεια να μπαίνει σε λεωφορεία, ΜΕΤΡΟ και τρένα στο «έτσι». Και τι χαρά κάνει, δεν περιγράφεται.

«Βγάλε εισιτήριο. Στο Σύνταγμα έχει ελεγκτές!»

«Χέστηκα. Τους λέω ότι είμαι άνεργος και μάλιστα από εκείνους που δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας. Τους δείχνω και τα χαρτάκια μου και την “κάνω”. Κλείσε θα αργήσω και θα με βρίζεις».

«Να βγάζετε κάρτα ή να παίρνετε ημερήσιο. Είναι ωραίο αυτό που παθαίνετε τώρα; Να ξεφτιλίζεστε για 1,40;», λίγο πιο κάτω, κυρία νουθετεί τέσσερις πέντε που περιμένουν έξω απ’ τα γραφεία δια τα περαιτέρω... Μάλιστα. Έχει πλάκα το πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι την «ξεφτίλα».

Κάνουμε τρεχαλιτζίδικα τις δουλειές μας στην Αθήνα, καφές στο ποδάρι και μετά πάλι τρέξιμο και πιο μετά ο δρόμος της επιστροφής. Στις κυλιόμενες, δυο ηλικιωμένοι μας φωνάζουν «μη βγάλετε, πάρτε τα δικά μας, σας φτάνουν για κανά μισάωρο, 40 λεπτά».

Φτάνοντας στα ακυρωτικά μηχανήματα, παραδίπλα μας, μια κυρία φωνάζει σε μια κοπελίτσα «μην το χτυπάς! Πάρε αυτό!».

Kοιτάζω το χέρι του φίλου να δω, αν έβαλε στην τσέπη το εισιτήριο. Έχει τόσο ξεμάθει, που τον έχω ικανό να ξεχάστηκε και να το πέταξε.

Χωρίζουν οι δρόμοι μας. Σύνταγμα – Μοναστηράκι – Θησείο, κατεβαίνω. Μαζί μου κατεβαίνει αλλοδαπός, καθαρό περιποιημένο πουκαμισάκι, σκοτισμένο βλέμμα, σκέψεις. Πριν απομακρυνθεί, πισωγυρίζει, βγάζει από την τσέπη το εισιτήριο και το ακουμπάει πάνω στο ακυρωτικό. Τον ένοιαξε να το κάνει. Μου φτάνει.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Μάλλον πρέπει να έχουν τρελή αίσθηση του χιούμορ οι υπεύθυνοι του Μετρό.Παντού υπερβολή σε όλα. Υπερβολικά τα μάρμαρα και τα έργα τέχνης που τώρα μουλιάζουν από την υγρασία, Υπερβολικοί έλεγχοι εισιτηρίων ανά περιόδους όμως. Όποτε το θυμόμαστε δηλαδή. Υπερβολικές ακόμα και οι ανακοινώσεις για τα προσωπικά μας αντικείμενα. Δεν αφήνουμε λέω τα λόγια και να βάλουμε κάνα αστυνομικό στο μετρό αντί να κυνηγούν οι επιβάτες τον πορτοφολά που άρπαξε την τσάντα της γιαγιάς.Όσο για τα εισιτήρια να καλό είναι να πληρώνουμε για να χρησημοποιούμε το Μετρό και τα άλλα ΜΜΜ αλλά για οι άνεργοι να τα χρησιμοποιούν δωρεάν.
Πράγματι, θα μπορούσαν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδεςνα έχουν μειωμένο ή και μηδενικό εισιτήριο για κάποιες ώρες.Δεν θα είχαν έτσι και δικαιολογία οι υπόλοιποι, που είναι απλοί τζαμπατζήδες.Το μετρό, από κει που τά 'βγαζε τα λεφτά του, τα τελευταία χρόνια μπαίνει μέσα λόγω των αθρόων προσλήψεων γαλάζιων παιδιών και της τζαμπαντάν νοοτροπίας.