ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Εφετείο: Ελεύθερος ο κατά συρροή βασανιστής κρατουμένων με ηλεκτροσόκ!

Εφετείο: Ελεύθερος ο κατά συρροή βασανιστής κρατουμένων με ηλεκτροσόκ! Facebook Twitter
16

 

Άναυδος έμεινε ο 32χρονος Γιάννης Παπακώστας όταν άκουσε την ετυμηγορία του Α’ Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών (ΜΟΕ), στις 14 Φεβρουαρίου 2014. Το ΜΟΕ ομόφωνα μεν επικύρωνε την επίσης ομόφωνη πρωτόδικη καταδίκη του 53χρονου συνταξιούχου πια αστυνομικού Χρήστου Ευθυμίου για τα κατά συρροή βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ (Άρθρα 137Α παρ. 1 στοιχ. α΄ και 2, 137Β παρ. 1 στοιχ. α και 138Γ Π.Κ.) που είχε κάνει στις 14 Αυγούστου 2002 στο Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου σε αυτόν (που ήταν τότε 20χρονος φαντάρος) και σε έναν τότε άγνωστό του, τον τότε 17χρονο Γιώργο Σιδηρόπουλο,όταν είχαν προσαχθείγια βεβαίωσηπαραβάσεωντου ΚΟΚ.

 

Ομόφωνα όμως το ΜΟΕ ανέτρεπε την πρωτόδικη ποινή κάθειρξης 6 ετών με παράλληλη 10χρονη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του και τη μετέτρεπε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών, την οποία μετέτρεπε σε χρηματική με το ελάχιστο ποσό των 5 ευρώ την ημέρα (το άρθρο 82 παράγραφος 3 ΠΚ αναφέρει εύρος 5-100 ευρώ) και με το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό 36 μηναίων δόσεων (το άρθρο 82 παράγραφος 4 ΠΚ αναφέρει εύρος 24-36 μηνών) για την καταβολή του που μάλιστα δεν θα άρχιζαν αμέσως αλλά από 1 Απριλίου 2014. Αντί λοιπόν να πάει φυλακή για τουλάχιστο 2 χρόνια, ο βασανιστής έφυγε ελεύθερος σπίτι του με τη μόνη υποχρέωση να πληρώνει για τρία χρόνια περί τα 500 ευρώ το μήνα. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν «τιμώρησε» η Ελλάδα το μοναδικό αστυνομικό που καταδικάστηκε τελεσίδικα για βασανιστήρια από τότε που νομοθετήθηκαν τα σχετικά άρθρα 137Α-Δ το 1984. Τα θύματα των βασανιστηρίων αισθάνθηκαν –και δικαιολογημένα- πως η δικαιοσύνη τους κορόιδευε.  

 

Αυτή την «εξοντωτική» ποινή μάλιστα η δικαιοσύνη την επέβαλε μάλιστα 12 χρόνια μετά τα βασανιστήρια. Όπως αποφάνθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2014 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην Υπόθεση Camekan κατά Τουρκίας (τραυματισμός διαδηλωτή) «με δεδομένη την πολύ σημαντική αυτή καθυστέρηση στη διαδικασία ενώπιον των εγχώριων δικαστικών αρχών –όπου ακόμα η υπόθεση εκκρεμεί [επί 13 χρόνια]- οι τουρκικές αρχές δεν ενήργησαν με επαρκή ταχύτητα και εύλογη σπουδή, για αυτό υπάρχει παραβίαση της υποχρέωσης που απορρέει από το διαδικαστικό σκέλος του άρθρου 2 της Σύμβασης»[1] (δικαίωμα στη ζωή.) Ανάλογη υποχρέωση απορρέει και από το διαδικαστικό σκέλος του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) (απαγόρευση βασανιστηρίων). Άρα, στην εκκρεμούσα ενώπιον του ΕΔΔΑ από το Μάιο 2010 προσφυγή των Παπακώστα και Σιδηρόπουλου μέσω του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), ελπίζεται πως το ΕΔΔΑ θα βγάλει ανάλογη απόφαση για την υπόθεση αυτή που μπορεί στο μεταξύ να πάει και στον Άρειο Πάγο αν το επιδιώξει ο βασανιστής και άρα να καθυστερήσει περισσότερο μέχρι η καταδίκη να γίνει αμετάκλητη.

 

Το ΕΔΔΑ θα συνεκτιμήσει και το γεγονός πως μεταξύ της πρωτόδικης καταδίκης από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών (ΜΟΔ) στις 13 Δεκεμβρίου 2011, εννεάμισυ χρόνια μετά τα βασανιστήρια, και της καθαρογραφής της απόφασης το καλοκαίρι του 2013 πέρασαν 19-20 μήνες. Όπως και ότι χρειάστηκε αναφορά του ΕΠΣΕ στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου στις 20 Ιουνίου 2013 για να καθαρογραφούν το καλοκαίρι του 2013 τρεις χρονίζουσες πάνω από ένα χρόνο αποφάσεις (μεταξύ των οποίων και η απόφαση του ΜΟΔ για το βασανιστή) και να ασκηθούν πειθαρχικές αγωγές κατά των δύο προεδρευόντων δικαστών που τις κρατούσαν στα συρτάρια τους για τόσο μεγάλο διάστημα (την τρίτη απόφαση δεν την έχει γράψει ο γραμματέας και έτσι γλύτωσε την πειθαρχική αγωγή ο πρόεδρος).

 

Ο ελεγχόμενος μόνο για την καθυστέρηση της καθαρογραφής της πρωτόδικης απόφασης πρόεδρος του ΜΟΔ είναι πάντως υπεύθυνος και για τη χαμηλή πρωτόδικη ποινή των έξι χρόνων κάθειρξη. Στις 13 Δεκεμβρίου 2011 είχε πει από έδρας πως «με φιλάγαθη διάθεση» το ΜΟΔ επέβαλε στον καταδικασθέντα αρχικά την ελάχιστη ποινή των πέντε ετών για καθεμιά από τις δύο πράξεις του και τελικά κατά συγχώνευση τη συνολική ποινή έξι ετών για τις δύο πράξεις συνοδευόμενη από δεκαετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του και με ανασταλτικό χαρακτήρα για την έφεση που έκανε αμέσως ο καταδικασθείς. Ο πρόεδρος στο τέλος δήλωσε τότε πως η ποινή που επιβλήθηκε έχει στόχο ο μεν καταδικασθείς να καταλάβει τον παράνομο χαρακτήρα της πράξης του οι δε αστυνομικοί γενικά να συνειδητοποιήσουν ότι παρόμοιες ενέργειες δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν και πως αυτή η ποινή δεν στρέφεται γενικά κατά της αστυνομίας.

 

Για να καταλάβει ο/η μέσος/η αναγνώστης/τρια την εξευτελιστικά χαμηλή ποινή στο βασανιστή αξίζει να αναφερθεί πως για βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ η ποινή είναι 10-20 χρόνια για κάθε πράξη. Επειδή το ΜΟΔ αναγνώρισε το ελαφρυντικό ότι ο βασανιστής συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά την πράξη του (Άρθρο 84 παρ. 2 στοιχ. ε’ ΠΚ) –και το διάστημα ήταν μεγάλο λόγω καθυστέρησης της δικαιοσύνης-, η ποινή για κάθε πράξη μπορούσε να είναι κάθειρξη 5-12 χρόνια ή φυλάκιση 2-5 χρόνια.

 

Το ΜΟΔ επέβαλε τη χαμηλότερη ποινή κάθειρξης 5 χρόνων για την κάθε πράξη και στη συγχώνευση για τις δύο πράξεις επέλεξε τη μικρότερη δυνατή προσαύξηση του 1 χρόνου ενώ μπορούσε να φτάσει μέχρι 3 χρόνια. Το ΜΟΔ δηλαδή τιμώρησε το βασανιστή με τη μικρότερη δυνατή ποινή κάθειρξης των 6 χρόνων ενώ θα μπορούσε να επιβάλει μέχρι 21 χρόνια (12 + 9). Το ΜΟΕ ξεπέρασε σε επιείκεια το ΜΟΔ για να διασφαλίσει πως ο βασανιστής δεν θα πάει φυλακή. Του επέβαλε μόνο φυλάκιση (και όχι κάθειρξη) 4 ετών για κάθε πράξη και στη συγχώνευση επέλεξε πάλι τη μικρότερη δυνατή του 1 χρόνου ώστε η συνολική ποινή να μην ξεπεράσει το ανώτατο όριο για μετατροπή (5 χρόνια). Και όπως προαναφέραμε του έκανε και τη μεγαλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση να αποπληρώσει τη χρηματική ποινή σε 36 μήνες με το ελάχιστο ποσό εξαγορά των 5 ευρώ ανά ημέρα.

 

Για να ολοκληρωθεί η τραγελαφική εικόνα της εκδίκασης της υπόθεσης, πρέπει να αναφερθεί πως στις 14 Φεβρουαρίου 2014 το δικαστήριο εξέτασε το ένα θύμα (το Γιάννη Παπακώστα) –καθώς το δεύτερο ήταν στο εξωτερικό και εκπροσωπείτο από πληρεξούσιο δικηγόρο του ΕΠΣΕ- και τους απόστρατους στρατηγούς της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνο Αποστολόπουλο και Ευάγγελο Δημητρουλάκο οι οποίοι όπως και στην πρωτόδικη δίκη ουσιαστικά ψευδόρκισαν υιοθετώντας τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου πως τα σημάδια στα θύματα τα είχε προκαλέσει η κεραία ενός ασύρματου που είχε και όχι μηχάνημα για ηλεκτροσόκ (taser)! Η στάση τους αυτή στην ουσία ενοχοποίησε ολόκληρη την ΕΛ.ΑΣ. η οποία προσπάθησε κατά τη δωδεκαετία που πέρασε, ανεπιτυχώς, να σώσει το βασανιστή αστυνομικό της.

 

Πιθανώς να τον έσωζε με μετατροπή του αδικήματος από βασανιστήρια σε προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που είναι πλημμέλημα που τιμωρείτε με φυλάκιση 3-5 χρόνια αλλά μαζί με το παραπάνω ελαφρυντικό τιμωρείται με ποινή μέχρι το ελάχιστο της φυλάκισης (10 ημέρες).[2] Στην περίπτωση του βασανιστή όμως ανάλογη μετατροπή του αδικήματος σε πλημμέλημα θα οδηγούσε σε παραγραφή λόγω παρέλευσης της οκταετίας από το αδίκημα, και αυτό θα εξέθετε σε διώξεις τους δικαστικούς λειτουργούς που θα κρίνονταν υπεύθυνοι για την καθυστέρηση και άρα για την παραγραφή.     

 

Τέλος, δικηγόρος του κατηγορούμενου στο ΜΟΕ ήταν ο πρώην βουλευτής Πέτρος Μαντούβαλος ο οποίος προφανώς επιτρέπεται να δικηγορεί, παρά την καταδίκη του σε κάθειρξη εφτά χρόνων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο παραδικαστικό κύκλωμα στις 18 Ιουνίου 2013 («είχε δώσει το 2001, μέσω ενός συνεργάτη του, ποσό της τάξης των 20.000 ευρώ στον δικαστή κι επίσης κατηγορούμενο Ευάγγελο Καλούση προκειμένου να τύχει ευνοϊκής δικαστικής μεταχείρισης ένας πελάτης του»[3]), κατά της οποίας έχει ασκήσει έφεση που έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. 



[2] Ας θυμηθούμε πως για το βιασμό του πρόσφυγα Νεζάτι Ζοντούλ το 2001 δύο λιμενικοί καταδικάσθηκαν από το Αναθεωρητικό Ναυτοδικείο το 2006 σε ποινές 5-6 μηνών με μετατροπή σε χρηματική ποινή και στη συνέχεια καταδικάστηκε η Ελλάδα από το ΕΔΔΑ το 2012 για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ (για απαγόρευση των βασανιστηρίων) επειδή θεώρησε την επιείκεια του ελληνικού δικαστηρίου δυσανάλογη προς το αδίκημα (http://www.nsk.gov.gr/webnsk/pdf.jsp?fileid=30873091)

16

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

12 σχόλια
Χαλάρωσε λίγο. Μείωσε τον καταγγελτικό τόνο. Κόψε κανέναν επιθετικό προσδιορισμό . Κράτα καμία επιφύλαξη για όσα γράφεις. Μην ξεχνάς ότι κρίνεις δικαστική απόφαση από ένα ιεραρχικά υψηλό Δικαστήριο , αποτελούμενο από δικαστές και πολίτες . Και , μετά από αυτά , μπορεί και να συμφωνήσουμε.
Τί διαφορά έχει η ποινική αντιμετώπιση του αστυνομικού αυτού από οποιονδήποτε άλλο εγκληματία στην Ελλάδα; Επιεικής είναι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα γενικώς και ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ. Απλά εδώ είναι μαζεμένοι όσοι δε γουστάρουν τους μπάτσους, αλλού είναι μαζεμένοι όσοι δε γουστάρουν ξέρω'γω τους αναρχικούς. Εδώ παίζει το έργο "οι δικαστές είναι οπισθοδρομικοί, θρησκόληπτοι, φασίστες", αλλού παίζει το έργο "η δικαιοσύνη έχει αλωθεί απ'την εθνομηδενιστική και σχετικιστική αριστερά". Περάστε το χαλκά στο μυαλουδάκι σας και μην πιάνεστε κορόιδα : στην Ελλάδα καταδικάζεσαι με τα προβλεπόμενα εξαιρετικά σπάνια και μόνο αν είσαι αθεράπευτα σεσημασμένος ή αν έχεις την κοινή γνώμη εναντίον σου και δικάζεσαι μέσα στη φούρια του γεγονότος. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, είτε είσαι μπάτσος, είτε αναρχικός, είτε του κοινού ποινικού, κατά πάσα πιθανότητα θα τη γλυτώσεις φτηνά
Το να κρινουμε αναλογα με τις αποφασεις και τα περιστατικα δεν μπορουμε να το κανουμε; Θα πρεπε να το κανουν και οι δικαστες αλλα καποιοι απ αυτους ειναι γνωστο οτι εχουν ιδεολογικα κολληματα. Φανταζομαι αυτο επαιξε ρολο στην αποφαση να δοθει η μικροτερη δυνατη ποινη σε αστυνομικο που βασανιζε με ΠΑΡΑΝΟΜΟ στην Ελλαδα όπλο, και εν γνωσει ΟΛΩΝ των συναδελφων του στο τμημα. Φανταζομαι επισης οτι το ευρωπαικο δικαστηριο που μας εχει ριξει τοσες καταδικες, δεν ειναι εναντιον των μπατσων και των δικαστων γενικα. Καλο ειναι παντα να κρινουμε εκ του αποτελεσματος. By the way, νομιζω ότι οι αναγνωστες της lifo ειναι απο τους πιο αντικειμενικους που κυκλοφορουν στο ελληνικο διαδικτυο.
η δικαστική εξουσία πάσχει πολύ περισσότερο από την πολιτική, σκεφτείτε πόσο σκανδαλώδες θεωρείται που οι βουλευτές διώκονται μόνο από άλλους βουλευτές και συνειδητοποιείστε ότι το ίδιο ισχύει για το σύνολο των δικαστών. Και μάλιστα αν ένας δικαστής κριθεί στο ΕΔΔΑ ότι έκανε μ@@κία και το θύμα πρέπει να πάρει αποζημίωση 100.000, τα 100.000 τα πληρώνουμε ΕΜΕΙΣ και όχι ο δικαστής. Είναι κραυγαλέο παράδειγμα θεσμικού bug, δηλαδή τι να κάνουμε μπορεί να θεωρείται κριτήριο δημοκρατικότητας παγκοσμίως οι δικαστές να κρίνονται μόνο από άλλους δικαστές, αλλά σε ελληνικές συντεχνίες πολύ απλά ΔΕΝ χορηγείς τέτοια εξουσία γιατί ΘΑ την καταχραστούν.
Οι επιπτώσεις που έχουν αυτές οι στημένες δίκες καταστρεπτικές και απρόβλεπτες (βασικά εξαπλώνονται σε όλους τους τομείς). Η απώλεια εμπιστοσύνης στη δικαιοσύνη είναι από τα χειρότερα που μπορεί να συμβούν σε μια κοινωνία. Να τους χαίρεται το ελληνικό δικαστικό σώμα.
"Ο πρόεδρος στο τέλος δήλωσε τότε πως η ποινή που επιβλήθηκε έχει στόχο ο μεν καταδικασθείς ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΤΟΥ οι δε αστυνομικοί γενικά να συνειδητοποιήσουν ότι παρόμοιες ενέργειες δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν και πως αυτή η ποινή δεν στρέφεται γενικά κατά της αστυνομίας."μπάτσος που δεν ξέρει τι είναι νόμιμο και τι παράνομο. κατανοητό.
Οταν καταλαβετε οτι τουλαχιστον οι μισοι δικαστες ειναι θρησκοληπτοι ακροδεξιοι, τετοιες αποφασεις δε θα σας κανουν εντυπωση. Επισης η αστυνομια στην Ελλαδα ειναι ανεξελεγκτη με ευθυνη και μονο, της πολιτικης ηγεσιας. Το ότι δεν εχουμε πολυ περισσοτερα τετοια περιστατικα οφειλεται στο ότι οι περισσοτεροι αστυνομικοι ειναι μαλλον λογικοι και ευσυνειδητοι. Το κουκουλωμα ομως ειναι παγια τακτικη, εκτος απο κραυγαλεες περιπτωσεις οπως η δολοφονια Γρηγοροπουλου. Στις ευρωπαικες χωρες η αστυνομια ελεγχεται γι αυτο και εχει μεγαλο σεβασμο απο τους πολιτες.
Σε ποιες ευρωπαικες χωρες? Στην Ιταλια,Ισπανια, Πορτογαλλια? Ψαξε λιγο την την υποθεση Diaz στη Γενοβα των G8 2001. Με τις ευλογιες ολοκληρης της ευρωπαικης ενωσης ,ξυλοφορτωσαν, σακατεψαν και σκοτωσαν.
Περιστατικα συμβαινουν παντού. Ειναι ομως σαφως λιγοτερα απο τα δικα μας, και συνηθως τιμωρουνται. Ακομη κι αν η ποινικη τους τιμωρία ειναι μικρη, διωχνονται τουλαχιστον απ το σωμα. Εδω συνεχιζουν κανονικα την καριερα τους και παιρνουν και προαγωγές.
Εδώ, αποφάσισαν για τον φοιτητή απο την Κύπρο ότι είναι υπεύθυνη για τα μαυρισμένα μάτια και τα σχισμένα χείλια μια ζαρντινιέρα, στο βασανιστή με το ηλεκτροσοκ θα κολλήσουν;Επίσης το "Τέλος, δικηγόρος του κατηγορούμενου στο ΜΟΕ ήταν ο πρώην βουλευτής Πέτρος Μαντούβαλος ο οποίος προφανώς επιτρέπεται να δικηγορεί, παρά την καταδίκη του σε κάθειρξη εφτά χρόνων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο παραδικαστικό κύκλωμα στις 18 Ιουνίου 2013" μας υπενθυμίζει ότι όλα σε αυτή την χώρα περνάνε, τα ξεχνάμε και μένει μόνο αυτή που μας δέρνει.