Θα την τσακίσω εγώ την νοσταλγία σου! Από τον Χρήστο Χωμενίδη

Θα την τσακίσω εγώ την νοσταλγία σου! Από τον Χρήστο Χωμενίδη Facebook Twitter
Eικονογράφηση: Ατελιέ LIFO
7

 

«Ήμουνα σε ένα γλέντι γάμου, δεύτερος ξάδελφος της νύφης, με είχαν στριμώξει σε ένα τραπέζι με διάφορους άλλους άσχετους. Κι ενώ σκυλοβαριόμουν, ξεσπάει ξαφνικά ο πιό αστείος καβγάς που έχω δει στη ζωή μου. Δυό καλεσμένοι -ο ένας μπάρμπας, Δεξιός παλαιού τύπου, ο άλλος σαρανταπεντάρης, μοντέρνος και περπατημένος δήθεν- τσακώνονταν, κόντευαν να πιαστούν στα χέρια, γιατί νομίζεις; Για το αν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θα ήταν σήμερα Νέα Δημοκρατία ή Σύριζα! Την χειρότερη ξεφτίλα δεν θα την πιστέψεις: Οι υπόλοιποι στο τραπέζι αντί να τους χωρίσουν, έπαιρναν θέση, υποστήριζαν τον έναν ή τον άλλον! Για αυτό σού λέω, δεν υπάρχει σωσμός: Τα μπατζάκια μας καίγονται κι εμείς, οι ηλίθιοι, ασχολούμαστε με τον Κολοκοτρώνη…»

 

Ο κουρέας μου, που μου διηγούνταν το περιστατικό, πήρε βαθιά ανάσα και επέδραμε με την ξυριστική του μηχανή εναντίον του σβέρκου μου. Ο κουρέας μου είναι ένα πολύ ξύπνιο παλικάρι, το οποίο περιφρονεί όσο μπορεί τον περιρέοντα ζόφο. Δεν βλέπει ειδήσεις, δεν πλακώνεται στο καφενείο ή στο διαδίκτυο, ζει στη δική του φάση. Κάνει συλλογή από φυσαρμόνικες και πάει μεγάλους περιπάτους με τον σκύλο του, ένα πανέμορφο κόκερ.

 

Δεν έχει ωστόσο δίκιο ο κουρέας μου χαρακτηρίζοντας τους καλεσμένους στον γάμο συλλήβδην ηλίθιους. Το πρόβλημα τους δεν είναι τόσο διανοητικής όσο ψυχολογικής φύσης. Όπως εγώ στα δύσκολα προστρέχω νοερά στην μακαρίτισσα μανούλα μου, έτσι εκείνοι έχουν ανάγκη από την προστατευτική σκιά του Γέρου του Μωριά. Το παρελθόν -ατομικό ή συλλογικό, ένδοξο ή στοργικό- είναι το καταφύγιο, το λίκνο όπου κουρνιάζουμε, όταν το σήμερα φαντάζει μελανό και το αύριο στην καλύτερη  αβέβαιο. Η νοσταλγία αποτελεί παρηγοριά, έστω και εύκολη.

 

Από την άλωση της Πόλης τουλάχιστον, ρέπουμε προς την νοσταλγία. Το «πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας θα’ναι» γαλούχησε γενιές. Το 1919, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, πρωθυπουργός της Ελλάδας των τριών ηπείρων και των πέντε θαλασσών, ζήτησε να τού σταλούν από το Άγιο Όρος, όπου φυλάσσονταν, το στέμμα και το σκήπτρο του Νικηφόρου Φωκά.  Ονειρευόταν να στέψει μέσα στην Αγιά Σοφιά τον Αλέξανδρο, δισέγγονο του Βασιλιά της Δανίας, Αυτοκράτορα των Ελλήνων. Θα επρόκειτο για την ολική επαναφορά. Το 1922 η Μεγάλη Ιδέα να θάφτηκε στα ερείπια της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Οι Έλληνες όμως δεν έπαψαν να αναπολούν τα περασμένα μεγαλεία. Όσο πιο περασμένα και θολά στη μνήμη, τόσο πιο μεγαλεία…

 

Η πολιτική -και η πολιτιστική επίσης- ηγεσία το γνωρίζει καλά. Όποτε την εγκαταλείπει η έμπνευσή της, συχνότατα δηλαδή, σπεύδει να το εκμεταλλευθεί. Να αντλήσει κύρος και νομιμοποίηση περιφέροντας εικονίσματα ή και φορώντας μάσκες ενδόξων νεκρών.  Ξέρω δυό τουλάχιστον καταξιωμένους καλλιτέχνες που εν έτει 2014 πιθηκίζουν τα σουσούμια του Μάνου Χατζιδάκι και τρεις κυρίες που ομνύουν και ξεπατικώνουν την Μαλβίνα Κάραλη. Το θέαμα είναι αξιοθρήνητο, ιδίως για όσους είχαν προφτάσει τα πρωτότυπα.

 

Στην κεντρική πολιτική σκηνή παίζεται εσχάτως μια ανάλογη παντομίμα. Ο μεν Αντώνης Σαμαράς προφανώς ονειρεύεται να αναδειχθεί σε δεύτερο στρατάρχη Παπάγο: Να ενώσει υπό την ηγεσία του τον αστικό («εθνικόφρονα» τον αποκαλούσαν στις αρχές των 50’s) κόσμο και να ανακόψει την επέλαση του κομμουνισμού.  Ο δε Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να ξυπνήσει και με τον τόνο ακόμα της φωνής του μνήμες Ανδρέα Παπανδρέου. Να δημιουργήσει και να καβαλήσει ένα τσουνάμι αντίστοιχο με της «Αλλαγής» του 1981.

 

Αμφότερων οι προσπάθειες είναι, κατά τη γνώμη μου, μεσοπρόθεσμα καταδικασμένες. Αμφότεροι μοιάζουν να αγνοούν ότι τα πρότυπά τους μεσουράνησαν σε εποχές αλματώδους, ξενόφερτης ανάπτυξης. Τι θα είχε καταφέρει ο στρατάρχης Παπάγος δίχως το σχέδιο Μάρσαλ, που –μολονότι κολοβωμένο από τους επιτήδειους- ξανάθεσε σε κίνηση την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία; Πόσο θα συγκινούσε ο ριζοσπαστισμός του Ανδρέα Παπανδρέου εάν δεν συγχρονιζόταν με το άνοιγμα των κρουνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τότε ΕΟΚ); Εάν δεν συνέπιπτε με τον καιρό που έβρεχε στην Ελλάδα λεφτά με το καντάρι;   

  

Και οι δύο -θα πείτε- πρωθυπουργός και αρχηγός της αντιπολίτευσης επαγγέλλονται κι εγγυώνται την ανάπτυξη. Ο Αντώνης Σαμαράς την διακρίνει κάθε τόσο στη στροφή του δρόμου και στέλνει τα πρωτοπαλλίκαρά του να τής στρώσουν κόκκινα χαλιά. Ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίζεται πως η ανάπτυξη θα αχνοχαράξει την ημέρα που ο ίδιος θα αναλάβει πρωθυπουργός. Παλιότερα έταζε πετρέλαιο από την Βενεζουέλα. Σήμερα όπλα από την Βραζιλία. Ο κύριος όμως ισχυρισμός είναι ότι ο ίδιος θα διαπραγματευτεί επιτυχέστερα με την Ευρώπη. Ξεχνάει –φευ!- να μας πληροφορήσει  πότε και πού ακριβώς έχει αποδείξει το διαπραγματευτικό του χάρισμα…      

 

Εκείνο που χαρακτηρίζει τις πολιτικές ηγεσίες είναι πως επιμένουν να μιλούν για κρίση. Για μια προσωρινή τουτέστιν φάση, απ’την οποίαν αργά ή γρήγορα θα συνέλθουμε. Απ’την οποίαν θα μας συνεφέρουν οι ίδιες.  

 

Ελάχιστοι τολμούν να πουν ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται για κρίση αλλά για μεταμόρφωση. Ότι η κοινωνία έχει ανεπιστρεπτί αλλάξει και τα εδεμικά φαντάσματα του παρελθόντος δεν πρόκειται –όσο και να το λαχταράμε- να ξαναζωντανέψουν. Ακόμα λιγότεροι εγκυμονούν ένα καινούργιο σχέδιο για την Ελλάδα – είναι σε θέση καν να περιγράψουν πώς θα ήθελαν τη χώρα σε πέντε ή σε δέκα χρόνια.  

 

Κι όμως: Αυτήν την πρώιμη άνοιξη του 2014, κάτι μοιάζει επιτέλους να κινείται. Μπουχτισμένοι από τις άγονες συγκρούσεις μνημονιακών-αντιμνημονιακών, αηδιασμένοι από το εμφύλιο πνεύμα που καλλιεργείται από τους επιτήδειους των ΜΜΕ, ολοένα και πιο πολλοί Έλληνες αποφασίζουν επιτέλουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Υπό συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες, παρά την ανεργία και τη φτώχεια, αρχίζουν να ανασκουμπώνονται, να κάνουν σχέδια, να οργανώνουν δράσεις…

 

Μία φίλη στην Κέρκυρα, μοσχαναθρεμμένη και ταλαντούχα ηθοποιός, σηκώνει τα μανίκια, μαθαίνει να καλλιεργεί το κτήμα του παππού της, παράγει τις δικές της μαρμελάδες. Ένας επιχειρηματίας διεθνούς βεληνεκούς χρηματοδοτεί μια ομάδα πιτσιρικάδων για να στήσουν ένα εργοστάσιο στη Σαλαμίνα που θα κατασκευάζει ποδήλατα.

 

Ολοένα και πιο πολλοί Έλληνες βγαίνουν από την σκιά των περασμένων μεγαλείων. Ξεφεύγουν απ’την νοσταλγία και τον μυρηκασμό. Θάβουν τους νεκρούς τους.

 

Οι πολιτικές ηγεσίες συνεχίζουν τα μονότονα πατροπαράδοτα τραγούδια τους. Αν δεν αλλάξουν επειγόντως σκοπό, μέχρι τις επόμενες –άντε τις μεθεπόμενες- εκλογές θα μοιάζουν με παλιές δόξες του πενταγράμμου, οι οποίες αξιοθρήνητα γερασμένες και μπογιατισμένες, αγκομαχάνε για το μεροκάματο σε κάποιο μαγαζί πέμπτης κατηγορίας με μπόμπες-ποτά και ερείπια-πελάτες. Να μου το θυμηθείτε.-

 

 

 

Αρχείο
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
"Να ενώσει υπό την ηγεσία του τον αστικό («εθνικόφρονα» τον αποκαλούσαν στις αρχές των 50’s) κόσμο"O αστικός κόσμος τη δεκαετία του 50 περιείχε και όσους αριστερούς δεν τολμούσαν , ελέω "νήσων" , να μιλήσουν. Ο Σαμαράς όντως θέλει να ενώσει τους εθνικόφρονες, επιτιθέμενος στη ΧΑ, και κατατάσσοντας όλους τους άλλους στην άκρα αριστερά. Σε ότι αφορά τον Ανδ. Παπανδρέου καθώς και τους Φρ. Μιτεράν, τον Μπ. Κράξι και τον Φελ. Γκονζάλες τη δεκαετίας του 80 , κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα μέτωπο του Ευρωπαϊκού Νότου και να κερδίσουν έτσι τα ΜΟΠ (μετέπειτα πακέτα Ντελορ και ΕΣΠΑ). Βέβαια το ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ στη δική μας περίπτωση ήταν ότι δεν υπήρξε κανένας έλεγχος στη διάθεση των χρημάτων και έτσι πολλά από τα κονδύλια δεν πήγαν σε παραγωγικές επενδύσεις.Αυτό όμως γίνεται και τώρα ... Τα δάνεια δεν πάνε σε παραγωγικές επενδύσεις αλλά σε πληρωμές άλλων δανείων .. Άρα υπάρχει μια λανθάνουσα αναλογία των σημερινών ηγεσιών (και του Σαμαρά) με τις τότε. Το ΕΣΠΑ μπροστά στα δάνεια μοιάζει με φυστίκια.Μακάρι ο Τσίπρας να θύμιζε είτε Αν. Παπανδρέου είτε Κων/νο Καραμανλή. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό το "θυμίζει Αν. Παπανδρέου" για τον Τσίπρα ακούγεται πιο πολύ ως μια αγωνιώδης προσπάθεια κάποιων να μας "δείξουν το μπαμπούλα του κομμουνισμού " παρά ως ουσία.Τώρα πριν τις εκλογές , "παίζει το success story" με "λεφτά να υπάρχουν" κυρίως για τους δικαστές και τους ένστολους (και ίσως έναν- δυό μικροσυνταξιούχους για ξεκάρφωμα). Αντί το όποιο πλεόνασμα να κατευθύνεται, βάσει σχεδίου, σε κάποια παραγωγική δραστηριότητα που θα μπορούσε να φέρει πραγματική ανάπτυξη, δίδεται στους εκπροσώπους του "το κράτος είστε εσείς".Καμία ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ δε συμβαίνει εδώ . Πρόκειται για ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ (και αυτή με το ζόρι).
Μα είναι πράγματα αυτά κε Χωμενίδη μας, να μας βάζετε να σπάμε το κεφάλι μας,για το ποιοί καταξιωμένοι μιμούνται τα σουσούμια του Χατζιδάκι και ποιές μανταμίτσες ξεπατικώνουν τη Κάραλη;;;;Για τα σουσούμια, ενας καταξιωμένος μούρχετε στο νου..αλλά ,από κει και μετά σκότος...Ωραίο κείμενο.
Είναι καλό για όσους Έλληνες αποφάσισαν ότι πλέον δε θα φυτοζωούν με τα φαντάσματα του παρελθόντος, ελπίζοντας ότι θα ξαναζωντανεψουν. Αντίθετα, βάζουν το μυαλό τους να πάρει στροφές και βρίσκουν το τσαγανό να τολμήσουν κάτι απο μόνοι τους, χωρίς τη βοήθεια των δήθεν πολιτικών "φίλων" τους. Καιρός για ξεσκόνισμα. Έρχεται η "Άνοιξη".
Εν γένει να συμφωνήσω.Μια ένσταση όμως. Όταν εξισώνεις τους πάντες κατηγορώντας τους αναπαράγοντας επιχειρήματα ψεκασμένων δημοσιογράφων κοντρα τσανελ περι Παπανδρέου Παπαγου Βενεζουέλας Βραζιλίας κλπ (αυτό με τη μίμηση της φωνης του ανδρεα είναι πάντως πρωτότυπο) δεν πέφτεις στην "παγίδα του λαϊκισμού", δεν γίνεσαι κι εσυ σαν τους ηλίθιους που "ανίχνευαν" πολιτικά τον Κολοκοτρώνη;Όχι κε Χωμενίδη, ο Μιχαλολιάκος με τον Καμμένο με το Σαμαρά με τον Βενιζέλο με τον Κουβέλη με τον Τσίπρα με τον Κουτσούμπα δεν είναι το ίδιο και δεν ακολουθούν παρόμοιες πρακτικές. Ο καθένας έχει προφανέστατα ξεχωριστή ατζέντα και τακτική και διακριτότατηπολιτικη διαδρομή.Η πολιτική συλλήβδην δεν είναι ένας μακιαβελικός διαγωνισμός κυνισμού. Όπως επίσης η κρίση ΔΕΝ ειναι μεταμόρφωση είναι κατι χειρότερο. Καταστροφή οικονομική και κοινωνική. Εκτός κι αν μεταμόρφωση εννοείς για παράδειγμα στην κατοχη την μεταφορά πλούτου απο τους πολλούς προς τους λίγους μαυραγορίτες οπότε πάσο