ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Οι 7 πρώτες σκέψεις μου μετά την ανακοίνωση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη

Οι 7 πρώτες σκέψεις μου μετά την ανακοίνωση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη Facebook Twitter
67

Πριν από λίγες ώρες μού ακουγόταν απίθανο - τώρα επισημοποιήθηκε.  

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αφήνει τη δημοσιογραφία και δημιουργεί το κόμμα με την επωνυμία ΠΟΤΑΜΙ, που θα κατέβει στις Ευρωεκλογές (αν και ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος, αρχικά). 

Έγραψε ένα μακροσκελές κείμενο στο protagon με τίτλο Ξεκινάμε, απ' το οποίο θα βάλω μόνο μερικά αποσπάσματα:

Οι 7 πρώτες σκέψεις μου μετά την ανακοίνωση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη Facebook Twitter

Ξεκινάμε

Δεν ξέρω πώς να αρχίσω. Όσο κι αν έχω προετοιμαστεί γι' αυτή τη στιγμή, νιώθω μια αμηχανία. Ας ξεκινήσω λοιπόν από το τέλος. Μπορεί να υπάρξει πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν; Να βγω εγώ, να βγεις εσύ, να βγούμε πολλοί, να γίνουμε ένα ΠΟΤΑΜΙ που θα αλλάξει την Ελλάδα;

 

Ας τα πάρουμε ένα ένα. Η ιδέα δεν είναι μόνο δική μου. Κάθε πρωί, κάθε βράδυ, η δεύτερη φράση που λένε οι άνθρωποι που συναντώ είναι «τι θα κάνουμε;». Πολλές φορές η αφορμή είναι κάτι που έγραψα ή κάτι που έδειξα στην τηλεόραση. Άλλες πάλι είναι τα πρωτοσέλιδα, οι κυβερνητικές αποφάσεις και οι πολιτικοί καυγάδες. Όλοι σ' ένα αδιέξοδο. Ακόμη κι αυτοί που έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, μετά από δυο- τρεις κουβέντες αναρωτιούνται «έχουμε άλλη λύση;».

 

Η ιδέα λοιπόν είναι δική σας. Των φοιτητών που με βρήκαν στη Λέρο. Της παρέας που με σταμάτησε στον Βόλο. Των πιτσιρικάδων που μου τηλεφωνούν απ' τα Χανιά. Του συνεταιρισμού που επισκέφθηκα στα Γιάννενα. Αυτών που με φώναξαν στην Αριστοτέλους. Ίσως βέβαια και να τους παρεξήγησα κιόλας και να κατάλαβα λάθος. Γιατί κανείς από αυτούς δεν μου είπε να κάνουμε κόμμα. Μου είπαν όμως ότι οι πολιτικοί μας ζουν σε άλλον κόσμο, ότι τους ενδιαφέρει μόνο η εξουσία, ότι έχουν πάρει διαζύγιο από τη λογική. Ότι η ζωή πρέπει να προχωρήσει κι αυτοί – οι πολιτικοί δηλαδή- είναι μονίμως στα χαρακώματα να σκιαμαχούν με το παρελθόν. (...)

«Και με το χρέος τι θα κάνεις;» Θα φωνάζουν ήδη, αυτοί που θεωρούν γραφικές τις ιστορίες με τα λεωφορεία και τους μαθητές. Θα σας πω. Η επιβίωση μιας χώρας δεν μπορεί να εξαρτάται από την καλοσύνη των δανειστών της. Ωραία λοιπόν, θα στείλουμε τους καλύτερους διαπραγματευτές - αυτό είναι εύκολο. Το θέμα είναι όμως τι κάνεις εσύ για την πατρίδα σου και όχι τι σκόντο θα σου κάνουν αυτοί που σε δανείζουν. Πώς θα ξαναχτίσεις την οικονομία; Ποιοι θα επενδύσουν; Πώς θα έρθουν πίσω τα λεφτά; Ποιοι θα πάρουν το ρίσκο και πώς θα τους κάνεις να σε εμπιστευτούν; Αυτοί που κυβερνούν φοβίζουν κάθε μέρα όσους ακόμα επενδύουν σε αυτή τη χώρα και αυτοί που θέλουν να κυβερνήσουν τρομοκρατούν και τους επόμενους. Λες και όλοι πρέπει να γίνουμε δημόσιοι υπάλληλοι ή εργάτες πολυεθνικών. Δεν έχω τίποτα με τους κολοσσούς που έρχονται από την Αμερική ή τη Ρωσία αλλά ντρέπομαι όταν στα ράφια βλέπω ελληνικά βότανα σε συσκευασία Κίνας. Οι Έλληνες καινοτομούν στο εξωτερικό και εδώ παλεύουν με τους φόρους και τη γραφειοκρατία.

Θα το έχετε μάθει. Μέχρι και στα Τίρανα άρχισαν να πηγαίνουν Έλληνες φοιτητές. Αντί λοιπόν να κάνουμε εδώ τις σχολές, δίπλα σε καλά, ισχυρά, δημόσια πανεπιστήμια, προτιμάμε να στέλνουμε τα παιδιά μας στη Ρουμανία. Ο κατάλογος με τα παράλογα είναι ατέλειωτος. Στο Λεκανοπέδιο της Αττικής έχουμε είκοσι στρατόπεδα. Γιατί; Πέρα από το να υπηρετούν τα παιδιά των υπουργών και των υποστηρικτών τους, σε τι άλλο χρησιμεύουν τόσα στρατόπεδα στην Αθήνα; Οι δικαστικές αποφάσεις καθυστερούν 5,7,10 χρόνια – οι φτωχοί δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους - και οι ελληνικές φυλακές είναι γεμάτες με προφυλακισμένους.

Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα στον δυτικό κόσμο. Τις περισσότερες καισαρικές. Τα περισσότερα φροντιστήρια. Και από την άλλη ανοίγουμε τα λιγότερα βιβλία, έχουμε τους λιγότερους εθελοντές αιμοδότες, τους λιγότερους πλέον, ευεργέτες. Και στο κέντρο της Αθήνας κάθε πρωί έχει δύο τουλάχιστον συγκεντρώσεις. Κλείνουν οι συγκοινωνίες, σταματά η ζωή, για να πιέσουν ποιον; Τον υπουργό που τους βλέπει πίσω από τα φιμέ τζάμια; Πολίτες σε απόγνωση μπροστά σ' ένα κράτος κουφό. Έχει επικρατήσει η άποψη ότι αν δεν παραβιάσεις εσύ τον νόμο κάποιος άλλος θα βρεθεί να τον παραβιάσει και θα κερδίσει απ' αυτό. Θα πρέπει λοιπόν να γυρίσουμε στην αρχή και να κάνουμε μια νέα κοινωνική συμφωνία. Δικαιοσύνη στα μικρά και τα μεγάλα. Δικαιοσύνη, αξιολόγηση και αξιοκρατία. Αυτό θα κρατήσει εδώ τα νέα μυαλά που σήμερα φεύγουν σαν κυνηγημένα γιατί ξέρουν ότι δουλειές στην Ελλάδα κάνουν οι «κολλητοί» και τα «λαμόγια». Αυτός ο φαύλος κύκλος όμως πρέπει να σπάσει.

Μικρότερη Βουλή και όχι άλλη μια Γερουσία όπως σκέφτονται κάποιοι τις τελευταίες μέρες. Οι πολίτες να μπορούν να ψηφίζουν εκτός από το κόμμα της επιλογής τους και τον υποψήφιο της περιοχής τους από ενιαία λίστα. Κατάργηση όλων των προστατευτικών διατάξεων που είχαν οδηγήσει στο ακαταδίωκτο των πολιτικών. Γιατί θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι πολιτικοί που λογοδοτούν σήμερα στη Δικαιοσύνη, είχαν αθωωθεί και από τη Βουλή (και από τα κόμματά τους βέβαια). Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια για να πάψει επιτέλους να κυκλοφορεί το μαύρο πολιτικό χρήμα.

Να δούμε τα κοινωνικά προβλήματα με τη λογική, χωρίς δογματισμούς και αγκυλώσεις. Μετανάστες, ναρκωτικά, σκουπίδια. Όλα αυτά σε άλλες χώρες είναι αφορμή για λύσεις, εδώ είναι αιτίες πολέμων. Οι μετανάστες δεν είναι κακοί, αλλά ούτε χωράνε όλοι. Εκτός αν τους θέλουμε επαίτες στα συσσίτια της εκκλησίας. Αυτοί που ζουν εδώ πρέπει να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές, και τα παιδιά τους στο σχολείο να σηκώσουν και τη σημαία αν το αξίζουν. Τόσο απλά. Η πρέζα έχει κυριεύσει την επαρχία. Δέκα περιοχές της χώρας - νησιά και πρωτεύουσες νομών - ζητούν εδώ και χρόνια εναγωνίως ένα πρόγραμμα υποκατάστατων, μια θεραπευτική κοινότητα. Στην Αθήνα όμως οι υπηρεσίες δεν μπορούν να αποφασίσουν ποιος από όλους θα τους σώσει (παρεμπιπτόντως: προτιμάμε να σφάζονται στις φυλακές παρά να δίνουμε μεθαδόνη στους εξαρτημένους) . Και τα σκουπίδια δεν είναι παιγνίδι κολοκυθιάς. Αντί να ανακυκλώνουμε και να κομποστοποιούμε, τα πετάμε όλα στα δάση ή στη θάλασσα. Στα ψάρια του Αιγαίου ανιχνεύονται ίχνη πλαστικού στα σπλάχνα τους. Θα κάνουμε κάτι γι' αυτό ή θα είναι ένα από τα «δωράκια» μας στις επόμενες γενεές;

Την Ελλάδα θα σώσει το χώμα, ο ήλιος και η θάλασσα. Αρκεί να το πάρουμε απόφαση και να επενδύσουμε δυναμικά και έξυπνα σε αυτά. Χώμα – γεωργία, κτηνοτροφία. Ήλιος – ενέργεια αλλά και υγεία και ευτυχία. Θάλασσα – ψάρια και τουρισμός. Αντί λοιπόν να γκρεμίσουμε γρήγορα τις ασχήμιες που δημιούργησαν οι δεκαετίες του κιτς και να φτιάξουμε έναν νέο αναπτυξιακό χάρτη, αλληλοσυγχαιρόμαστε που οι τουριστικοί πράκτορες επιλέγουν την Ελλάδα όταν καίγεται η Αίγυπτος ή η Τουρκία.

Στην Ευρώπη όπως και στην Ελλάδα, εχθροί μας είναι οι λαϊκιστές, οι εθνικιστές, οι ευρωσκεπτικιστές. Η Ευρώπη είναι η οικογένειά μας. Πρέπει να συγκρουστούμε με κάποιους «γέρους θείους», να σκίσουμε κάποια παλιά κιτάπια και να συντάξουμε νέα, δε θα φύγουμε όμως, ούτε θα το παίζουμε μουτρωμένοι. Η Ευρώπη είναι το μεγάλο σχολείο της ενότητας του διαφορετικού. Άλλα τα λάθη των ηγετών και άλλες οι ευρωπαϊκές αξίες. Και σήμερα που στην Ευρώπη αμφιβάλλουν για τις λύσεις που επελέγησαν για την κρίση στην Ελλάδα, είναι η ευκαιρία να παρουσιαστούμε πιο Ευρωπαίοι από τους Ευρωπαίους. Να καταλάβουν ότι δεν έχουν ανάγκη μόνο τον κλασικό ελληνισμό αλλά και τον σύγχρονο Έλληνα.

Γι' αυτό λοιπόν αποφασίσαμε να κάνουμε «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ». Ποιοι το αποφασίσαμε; Άνθρωποι με τα ίδια ερωτήματα. Επαγγελματίες της ζωής – νέοι στην πολιτική. Κανείς από εμάς δεν έχει υπηρετήσει σε υπουργεία, υφυπουργεία ή γραφεία αρχηγών. Φοιτητές, διανοούμενοι, οικονομολόγοι, εργάτες, καλλιτέχνες, άνεργοι, έμποροι, γιατροί, αρχιτέκτονες. Μια ομάδα που έχει μυαλό και δύναμη – τη δύναμη της λογικής και του δίκιου. Τις επόμενες ώρες θα βγάλετε και εσείς μόνοι σας τα συμπεράσματά σας.

Εγώ τώρα, δε θα πάω στην Ευρωβουλή. Δεν έχω ίσως και τα προσόντα. Καλά καλά δεν ξέρω ξένες γλώσσες. Θα μείνω λοιπόν στην Ελλάδα. Το τι θα κάνω θα εξαρτηθεί πάλι από εσάς. Αν πάμε καλά στις Ευρωεκλογές, μετά θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε και στις εθνικές εκλογές. Αν αποτύχουμε – αν αποτύχω για την ακρίβεια- τότε μετά τις ευρωεκλογές, θα προσπαθήσω να γυρίσω στη δημοσιογραφία. Μέχρι τότε την εγκαταλείπω. Που σημαίνει ότι σταματάω τους «Πρωταγωνιστές» και δεν θα έχω ενεργή συμμετοχή στο Protagon. Και εδώ θέλω να ζητήσω μία μεγάλη συγγνώμη από τους συνεργάτες μου. Στην τηλεόραση, στο Protagon, στην εφημερίδα. Τα σχέδια που κάναμε πρέπει να διακοπούν. Αυτό που προέχει τώρα είναι να σπάσουμε τη ρουτίνα της πολιτικής. Να ταράξουμε λίγο τα λιμνάζοντα νερά φέρνοντας νερό από το ΠΟΤΑΜΙ.

Και πού θα βρείτε τα λεφτά για την καμπάνια σας; Εδώ έχουμε την τεχνογνωσία Ομπάμα. Που όταν πρωτοβγήκε παραμέρισε τους δυνατούς του χρήματος και ζήτησε τα λίγα δολάρια των πολλών. Εμείς ζητάμε από όλους «ένα μέχρι δέκα ευρώ». Το πώς ακριβώς, θα το μάθετε τις επόμενες ώρες, απ' το topotami.gr. Προς το παρόν ετοιμάστε τα δέκα ευρώ (και όχι το ένα – ελπίζω). Και μπείτε κι εσείς στο ΠΟΤΑΜΙ.

Δεν είναι εύκολο, το ξέρω, να αλλάξουμε συνήθειες. Αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να αλλάξουμε ζωή.

Καλημέρα λοιπόν και ελπίζω να συναντηθούμε.

Τολμήστε το.

 

 

 

Οι 7 πρώτες σκέψεις μου μετά την ανακοίνωση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη Facebook Twitter

 

====

 

 

Αυτό έγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Και να τα επτά πρώτα πράγματα που μου ήρθαν στο μυαλό.

 

 

1) Ενδιαφέρουσα έκπληξη. Βέβαια, η τηλεοπτική αναγνωρισιμότητά του είναι νόμισμα με δύο όψεις. Σε μια εποχή που η τηλεόραση έχει απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό, θα πρέπει να αποτινάξει από πάνω του το Mega και την αίσθηση ότι οι εκπομπές του (όπως και κάθε συνεργάτη του Mega) εξυπηρετούν συμφέροντα, είναι πληρωμένες, γίνονται κατ' εντολή του Πρετεντέρη ή του Σαμαρά ή οτιδήποτε. 

 

2) Μπερδεύτηκα λίγο: Γιατί να μην είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής ώστε το κόμμα να μαζέψει ακόμα περισσότερες ψήφους; Κι αν θέλει μετά παραιτείται. ("Καλά καλά δεν ξέρω ξένες γλώσσες.";;)

 

3) Πόσο κρίμα που ο χώρος του κέντρου (μη μιλήσω καν για την κεντροαριστερά ή και την αριστερά) έχει διαλυθεί σε εκατό κομμάτια. Πόσο αισιόδοξο όμως ταυτόχρονα το ότι άνθρωποι που έχουν πολλά να χάσουν όταν μπλεχτούν με την πολιτική το τολμούν. 

 

4) Αυτό που περιμένω/ελπίζω απ' το ΠΟΤΑΜΙ -περιμένοντας να δούμε και τους συμμετέχοντες βέβαια- είναι ένα πράγμα: Καινοτομία. Στο άρθρο του Θεοδωράκη υπάρχουν όντως και ιδέες που δεν προέρχονται απ' την πολιτική, αλλά μάλλον απ' την κοινή λογική. Από την κοινωνία.

Πιστεύω ότι το κόμμα θα έχει ενδιαφέρον και θα μπορεί να συνεισφέρει στα κοινά αν αφουγκραστεί την *άλλη* κοινωνία, κι όχι μόνο την κοινωνία που υποφέρει και ζητά, δικαίως, ανακούφιση. Μιλάω για την κοινωνία της αλληλεγγύης, της αυτοοργάνωσης, του εθελοντισμού, της τεχνολογίας. Αυτή θεωρώ πως είναι η μεγάλη αδυναμία των περισσοτερων κομμάτων: Η έλλειψη πρωτοτυπίας σε πρακτικά ζητήματα. Πρωτότυπες ιδέες χρειάζεται το Ποτάμι, πράγματα που δεν δοκιμάστηκαν στην κεντρική πολιτική σκηνή. 

 

5) Ο Μπουτάρης πορεύτηκε με την κοινή λογική (έκανε δηλαδή πράγματα που δεν ήθελαν και πολύ μυαλό αλλά συνήθως κανείς δεν τα κάνει, πχ. έφτιαξε τα οικονομικά του λεηλατημένου Δήμου του!) αλλά όχι μόνο με αυτήν. Άνοιξε το γραφείο του -και το μυαλό του- σε ένα σωρό δημιουργικές ομάδες και ιδέες της πόλης. Δεν κάθισε να περιμένει πότε θα αλλάξουν οι νόμοι, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι το ένα δεν είναι αρμοδιότητά του, το άλλο δεν το επιτρέπει το καταστατικό και πάει λέγοντας. Σήκωσε τα μανίκια και δεν σταμάτησε να δουλεύει - χωρίς βέβαια να πετυχαίνει πάντα.  

 

Οι 7 πρώτες σκέψεις μου μετά την ανακοίνωση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη Facebook Twitter
Aπό την εκπομπή Πρωταγωνιστές

 

(Χρησιμοποιώ το παράδειγμα του Μπουτάρη γιατί πιστεύω ότι η νοοτροπία του και ο τρόπος δουλειάς του θα ταίριαζε στον Σταύρο Θεοδωράκη. Ή, τέλος πάντων, γιατί πιστεύω ότι και κάτι τέτοιο λείπει απ' τα σημερινά κόμματα.) 

 

6) Πολύ σημαντικό, και ίσως απ' αυτό εξαρτάται και η επιτυχία ή αποτυχία του Ποταμιού. Να δεχτούν να ασχοληθούν με τα κοινά άνθρωποι που έχουν μεν να προσφέρουν με τις πράξεις και τις ιδέες τους, αλλά δεν τολμούσαν μέχρι τώρα να κατέβουν στην πολιτική. Να μην είναι απολιτίκ (χρειάζεται ένα σαφές στίγμα, κι όχι κάτι του στυλ "τα έχουμε καλά με όλους") αλλά να μην είναι και κομματόσκυλα. Και να είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τα -λίγα- άλλα κόμματα που έχουν παρόμοια δράση και νοοτροπία. 

 

7) Είναι νωρίς να προβλέψουμε το αν αυτή η κίνηση θα προσφέρει τελικά κάτι στη χώρα. Είναι νωρίς για χαρές και πανηγύρια, είναι νωρίς και για απαξίωση και τυφλό κράξιμο. Ούτε η λατρεία ούτε η κακεντρέχεια (και υπήρξε ήδη μπόλικη) θα μας βοηθήσουν σε κάτι. Μάλλον το αντίθετο...

Καλή επιτυχία, και καλό κουράγιο.  

67

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

20 σχόλια
Το ερώτημα είναι , αφού ο Θεοδωράκης θεωρεί εαυτόν ταγμένο στην οικογένεια της Ευρώπης και τοποθετεί τον εαυτό του στο χώρο της κεντροαριστεράς , για ποιο λόγο δεν ενσωματώνεται στους ήδη υφιστάμενους κομματικούς σχηματισμούς του χώρου ή για ποιο λόγο λόγο απέχει από τις προσπάθειες ανασύστασης μιας μεγάλης κεντροαριστεράς ; Είναι πια οι ιδέες του τόσο καινοτόμες που δεν χωρούν σε κανένα υφιστάμενο ή υπό σύσταση σχηματισμό της κεντροαριστεράς ; Είναι πια όλοι οι ομοιδεάτες του στη χώρα τόσο του πεταμού , που αυτός δεν καταδέχεται να συνεργαστεί μαζί τους ; Με τα δεδομένα αυτά , δύο εξηγήσεις έχω πρόχειρες :είτε την ψώνισε για τα καλά ΚΑΙ αυτός και την είδε αρχηγός κόμματος και μελλοντικός σωτήρας μας είτε είναι βαλτός από συμφέροντα για να ανακόψει την διαφαινόμενη επικράτηση του σύριζα. Υ.Γ. Δεν εισάγει πάντως τίποτε το καινούριο άλλο ένα κόμμα , ταυτισμένο με ένα και μοναδικό πρόσωπο ( προσωποπαγές κόμμα ).
Τέτοιου είδους γλυκανάλατες κοινοτοπίες-όντως είναι αδύνατον να διαφωνήσει κανείς-ειπώθηκαν παλιότερα και απο άλλους,μη αναγνωρίσιμους όμως, που λιμνάζουν έκτοτε στο ταπεινό 1 εως 1,5%.Το πορτρέτο του επίδοξου,κατα τα άλλα συμπαθητικού δημοσιογράφου,φιλοτεχνήθηκε επιμελώς στο χθεσινό δελτίο του,ανυποψίαστου και αφνιδιασμένου τάχα, mega εκ του οποίου σιτίζεται τα τελευταία χρόνια ο, «αφνιδίως» αποφασισμένος να σπάσει τ΄αυγά,δημοσιογράφος.Συνέπεσε δε η φιλόδοξη αναγγελία,με την παταγώδη αποτυχία κάποιων να αποπειραθούν να την φτιάξουν,τέλος πάντων,αυτή τη ρημάδα την ομελλέτα.
Σίγουρα ωραία τα λόγια. Θα μπορούσε να τα πει οποιοσδήποτε κοινής λογικής ανθρωπος.Όμως ο "γέρος" Μπουτάρης τα ειπε και τα κανε στηρίζοντας τη ζωή του με άνεση στην προσωπική του περιουσία. Η φιγούρα Γιάννης Αγιάννης ή η φιγούρα Επίσκοπος Μυριηλ τα πανε και τα κάνανε απλά επειδη ηταν το ολογράμματα ενός φιλάνθρωπος μυαλού.Ο πραγματικός Σταυρος όμως δεν εχει την άνεση του Μπουτάρη κι αν την εχει ειναι αρμοδιότητα ΣΔΟΕ.Και δεν προήλθε απο παρθενογενεση στην τηλεοπτική σκηνή, αλλα σαν φίλος του ΓΑΠ και σαν συνδεδεμένος εδω και κάποια χρόνια τουλάχιστον με Ψυχαρη και Μπόμπολα που ούτε έκαναν τα λεφτά του Μπουτάρη με τον ίδιο φυσιολογικό τροπο, ούτε έχουν σκέψεις Μπουτάρη για την κοινωνια.Βέβαια μπορεί κάποιος να αλλάζει κάποια στιγμή. Όμως η εκπομπή για το Φάρμακονησι ειναι πολύ πρόσφατη για αφήνει ανεπηρέαστη την καχυποψία μου,τόσο που να τη θεωρώ λογική.Ξέρω ακόμα οτι κι εγώ θα μπορούσα να πω τα ίδια στον κοςμο αν δε ντρεπομουν ... που αμάρτησα για τον βολεμένοι τότε εαυτό μου και που ξέρω αυτά που λέει ο Τσόμσκι για την προέλευση και τη σημασια του τελικού απολογισμού του Ομπάμα.Δυστυχώς κάποιοι δε δικαιούμαστε για να ομίλουμε που έλεγε ο πολυσχιδης, θλιβερος Μενιος.
η γνωμη μου για τις εκπομπες του Θεοδωρακη : καταπιανοταν παντα με θεματα επικαιρα και "πιασαρικα".. πονταρε πολυ στο να διεγειρει το θυμικο του θεατη και να προκαλεσει τη συγκινηση, παρα στην πληροφορηση του.. ο μεγαλυτερος δε "πρωταγωνιστης" ηταν ο ιδιος.. υπηρχε παντα ενας λανθανων αυτοθαυμασμος και διαθεση για αυτοπροβολη του ιδίου πιο πολυ, σε σχεση με τους καλεσμενους του.. ψευτοπαρεϊστικο στυλ, "cool" ερωτησεις, παυσεις εντυπωσιασμου.. και τελικα, οταν τελειωνε η εκπομπη, αναρωτιοσουν : τωρα εγω τι παραπανω εμαθα για το συγκεκριμενο θεμα? καντε τη συγκριση με τον εξαντα : δημοσιογραφικη λεπτομερης ερευνα, πολλες πληροφοριες για θεματα που αγνοουσαμε ή ξεραμε ελαχιστα, και ο ιδιος ο αυγεροπουλος απλως το "μεσον" της ενημερωσης, ο φορεας και οχι ο πρωταγωνιστης.. εν ολιγοις, για μενα, ο Θεοδωρακης δεν ειναι τιποτε αλλο παρα η δηθενια σε ολο της το μεγαλειο.. την ιδια ακριβως δηθενια αποπνεει και το "μανιφεστο" του.. κοινοτοπιες με τις οποιες ειναι σχεδον αδυνατο να διαφωνησεις, και το ιδιο "παρεϊστικο" (και καλα) κλεισιμο του ματιου.. να μου λειπει..
Μέχρι τη μέση καλά το πήγαινες. "καντε τη συγκριση με τον εξαντα : δημοσιογραφικη λεπτομερης ερευνα, πολλες πληροφοριες για θεματα που αγνοουσαμε ή ξεραμε ελαχιστα...."Ήξερες ελάχιστο και ο έξαντας σου δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι κάτι έμαθες! Έλεγξες ποτέ αν τα στοιχεία που σου παρουσίασε ευσταθούν; Ωραίες αφηγήσεις πουλάει ο Αυγερόπουλος σε άτομα που δεν έχουν ιδέα για τα πράγματα που πραγματεύεται (ιδέα δεν έχει άλλωστε ούτε εκείνος) αλλά δεν κάνουν καν τον κόπο ή δεν έχουν την ικανότητα να ψάξουν λίγο περισσότερο. Η ημιμάθεια και οι μισές αλήθειες ή ακόμα περισσότερο η διαστρεβλωμένη αλήθεια είναι πολύ χειρότερα από την άγνοια
Βλέπω με καχυποψία οποιαδήποτε προσπάθεια του κατεστημένου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα σιγανά ποτάμια του, να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην προοπτική της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιτέλους, μέσα στον ορυμαγδό που έχει προκαλέσει ο παραγοντισμός, ο παρασιτισμός, η παραβατικότητα και ο παλιμπαιδισμός όλων αυτών που μας κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια και που με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους οδήγησαν την Ελλάδα κι εμάς τους Έλληνες σε ένα από τα χαμηλότερα σημεία της νεότερης ιστορίας μας, πρέπει να περάσουν στη γωνία. Θα χρειαστούν μόνο λίγοι μήνες για να φανεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει την μεγάλη τομή που απαιτείται για να κάνουμε το βήμα προς τα εμπρός. Μόνο λίγοι μήνες για να αποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ αν μπορεί ή αν ανήκει κι αυτός στον κάλαθο της Ελληνικής ιστορίας. Μακάρι να ισχύει το πρώτο, γιατί είναι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε. Αν όμως –όπως πολλοί κι ευλόγως υποψιαζόμαστε- ισχύει το δεύτερο, ας τελειώνουμε με ετούτο το κατώτερο των περιστάσεων πολιτικό σύστημα μια και καλή. Μια ψυχή που είναι να βγει, πρέπει να βγει! Οποιαδήποτε προσπάθεια να στηθούν αναχώματα από τα σιγανά ποτάμια και τους παραπόταμούς τους, μόνο επιτείνει χωρίς χρήσιμο λόγο την αγωνία εκατομμυρίων Ελλήνων.
Θα χρειαστούν μόνο λίγοι μήνες για να φανεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει την μεγάλη τομή που απαιτείται για να κάνουμε το βήμα προς τα εμπρός. Πηγή: www.lifo.grΓιατί ως γνωστόν όλα τα προβλήματα αντίστοιχου επιπέδου λύνονται μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον γουστάρω-για δικούς μου λόγους που δεν χρειάζεται να τους αναλύσουμε τώρα-αλλά αν βγει,δεν περιμένω να αλλάξει και πολλά μέσα σε ένα εξάμηνο π.χ..Αν είναι να φέρει κάποια αλλαγή-την παραμικρή-αυτό απαιτεί βάθος χρόνου.Το θέμα είναι πως βάζεις τις βάσεις γι'αυτό και τι ΕΙΔΟΥΣ(το τονίζω αυτό) βάσεις είναι αυτές.
"Βλέπω με καχυποψία οποιαδήποτε προσπάθεια του κατεστημένου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα σιγανά ποτάμια του, να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην προοπτική της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ"Τουλάχιστον εσύ είσαι ειλικρινής. Είσαι βαμμένος συριζοφρουρός και φοβάσαι μη σου χαλάσει τη σούπα ο protagon.
Οι ξενες γλωσσες στο Ευρωκοινοβουλιο σε επιπεδο fluency δινουν την ευκαιρια στον ευρωβουλευτη να συμμετεχει και να συμμαχεί με συναδελφους του ωστε να υποστηριχτουν τα ελληνικα συμφεροντα, μιας κι οι σχετικες συμμαχιες διαμορφωνονται συχνα στους διαδρομους προς την αιθουσα της ψηφοφοριας εως την τελευταια στιγμη....Αραγε, καλα τα λεει ο κ. Kostis Krimizis και κατι ξερει περι αυτου ο κ. Θεοδωρακη.-ς
Αν ειμασταν 10 χρονια πριν θα εβαζαν τον Κωστοπουλο και τα σχολια θα ηταν αντιστοιχα!Κλειστε το χαζοκουτι και ξυπνηστε ελεος με τον μπομπολα και τον ψυχαρηΚανεις δε θα σε σωσει.
Πάντα εύστοχες σκέψεις! Παλιότερα ο κόσμος είτε ψήφιζε με μισή καρδιά ή προτιμούσε την αποχή. Καλό είναι να έχει επιλογές. Η πολυφωνία είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας.
Η άποψή μου είναι πως ο λεγόμενος χώρος του Κέντρου πρέπει να αφήσει τους διχασμούς και να ενωθεί κάτω από την ομπρέλα του Βασίλη Λεβέντη. Εγώ στήριζα για χρόνια ΠΑΣΟΚ, αλλά με τόσο διχασμό που επικρατεί πλέον στο κέντρο είμαι σε σύγχυση κ μόνο η Ένωση Κεντρώων αποτελεί αποκούμπι μου κ σημείο αναφοράς.
Ναι τι; Η εκπομπη του μετραει σχεδον μια δεκαετια (μπορει και παραπανω) αν ειναι κριτηριο σκεψης το ποιους εχει φιλοξενησει στην εκπομπη του καηκαμε! Εχει παρει απο ανθρωπους απο ολους τους πολιτικους -και μη- χωρους. Οποτε τι θες να πεις; Για να μην τρελαθεις κιολας!
Πείτε με κολλημένο, πείτε οτι θέλετε, αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω άτομο που μέχρι πριν ένα μήνα πληρονώταν απο το μέγκα.Δεν μου είναι αντιπαθής ο ίδιος, αλλά κάποιος που δουλεύει για ένα εξάμβλωμα ταυτισμένο με την διαπλοκή και συστεγάζεται με άτομα όπως ο Πρετεντέρης και η Τρέμη μάλλον προς παλαιοκοματικό απατεώνα με προοδευτικό μανδύα μου φέρνει.Το δίλημμα των εκλογών μάλλον θα είναι μεταξύ μεγαλολαμόγιων διαπλεκομένων vs ηλιθίων γραφικών μικροαπατεώνων.Πάντως σε σχέση με τα γραφικά τριτοκοσμικά μεγαλολαμόγια που κυβερνούν τώρα σε κάθε περίπτωση θα έχουμε κάποια πρόοδο
Κυρίως αυτό - "θα πρέπει να αποτινάξει από πάνω του το Mega και την αίσθηση ότι οι εκπομπές του (όπως και κάθε συνεργάτη του Mega) εξυπηρετούν συμφέροντα, είναι πληρωμένες, γίνονται κατ' εντολή του Πρετεντέρη ή του Σαμαρά ή οτιδήποτε."