O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter
2

Από την 'Αλκηστη Γεωργίου

Φωτογραφίες: Γιώργος Πλανάκης

 

Ο Rob Snow είναι ένας βρετανός εικονογράφος και graphic designer ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Τον γνωρίσαμε καλύτερα στην περσινή του ατομική έκθεση, ενώ δουλειά του μπορεί να δει κανείς ακόμα και σε διεθνή περιοδικά όπως το επιστημονικό New Scientist.

Ο Rob Snow λατρεύει δύο πράγματα. Τα ζώα και την τέχνη. Και είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την μεγαλύτερη ίσως διεθνή καλλιτεχνική εκδοτική "συνάντηση" με θέμα τους αγαπημένους φίλους του ανθρώπου, τα ζώα.

Ο λόγος για το Creative Pet Project, ένα εντυπωσιακό βιβλίο τέχνης για το οποίο 111 διακεκριμένοι καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο (και περήφανοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων) δημιούργησαν αποκλειστικά από ένα έργο με βασικό θέμα το ζωικό βασίλειο.

Και όλα αυτά για καλό σκοπό: Όλα τα έσοδα του βιβλίου θα μοιραστούν σε διεθνείς φιλοζωικούς οργανισμούς!

 

Το εγχείρημα, που βρίσκεται ένα στάδιο πριν την ολοκλήρωση του, τρέχει αυτή τη στιγμή μία crowd funding καμπάνια, και στάθηκε αφορμή να γνωρίσουμε από κοντά τον εμπνευστή του (και την υπέροχη σκυλίτσα του).

Στην κουβέντα που κάναμε στην ολοκαίνουρια -αλλά όχι και τόσο φιλική για τα σκυλάκια, σύμφωνα με τον Rob -παραλία της Θεσσαλονίκης, μας εξιστόρησε το πώς βρέθηκε εδώ, μας μίλησε για το Project, και μας παραχώρησε κατ' αποκλειστικότητα 20 έργα που συμπεριλαμβάνονται στο λεύκωμα.

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter

 

Γεννήθηκα στην Αγγλία πριν από 49 χρόνια και άρχισα να σχεδιάζω ορμώμενος από τις ζωγραφιές του Winnie the Pooh, του E.H.Shepherd.

Η δασκάλα μου των καλλιτεχνικών με συμβούλευσε να τα παρατήσω, μιας που "όλο αυτό δεν θα με έβγαζε πουθενά". Αποφάσισα να την διαψεύσω.

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Αγγλία και τα τελευταία τριάντα χρόνια δημιουργώ επαγγελματικά.

Σήμερα εργάζομαι σαν εκπαιδευτικός, εικονογράφος και γραφίστας, εστιάζοντας σε εικονογραφήσεις απεικόνισης ζώων.

Μόλις ολοκλήρωσα την πρώτη μου προσωπική έκθεση στη γκαλερί Ρω στη Θεσσαλονίκη, και δουλεύω εντατικά για τη δεύτερη.

 

-Από πού ακριβώς είστε κύριε Snow;
-Είμαι από μια πόλη ακριβώς στη μέση της Αγγλίας , που ονομάζεται Leicester. Δεν αποτέλεσε ποτέ σημαντικό κομμάτι στη ζωή μου. Μεγάλωσα, έφυγα για σπουδές, και την  άφησα  πίσω μου ως παιδική ανάμνηση .Ωστόσο, όντας  καλλιτέχνης δεν πιστεύω και πολύ στα σύνορα.

 

-Και πώς βρεθήκατε στη Θεσσαλονίκη;

-Η γυναίκα μου είναι Ελληνίδα, και όταν το συμβόλαιο μου με το Αγγλικό Πανεπιστήμιο με το οποίο συνεργαζόμουν έληξε, σκέφτηκα "Γιατί όχι!".

Μετακόμισα  το 2000 στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάζομαι σε ένα ιδιωτικό Κολλέγιο Εικαστικών. Η κόρη μου γεννήθηκε εδώ .

 

-Τι σας έκανε περισσότερο εντύπωση όταν πρωτοήρθατε στην πόλη;
-Το πιο αξιοσημείωτο πράγμα που με επηρέασε όταν ήρθα για πρώτη φορά ήταν η ζέστη.

Ερχόμενος από την βροχερή Αγγλία, ο ήλιος ήταν μια πραγματική  πολυτέλεια όπως και ο μόνιμα γαλανός ουρανός. Η ζωή ήταν υπέροχη όταν έφτασα, τότε με τη δραχμή ακόμα. Πολλές έξοδοι κι ένας χαλαρός τρόπος ζωής.
Οι άνθρωποι αυτής της πόλης, και ολόκληρης της χώρας, έχουν κάτι το εντυπωσιακό:

Όπως και ι περισσότεροι ευρωπαίοι του νότου είναι ζεστοί και ανοιχτόκαρδοι. Πρόθυμοι να σε βοηθήσουν, χωρίς να ζητάνε πολλά, ή και τίποτε, ως αντάλλαγμα .

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter

 

-Τι σας αρέσει περισσότερο στη Θεσσαλονίκη, και τι είναι αυτό που δεν αντέχετε καθόλου;
-Υπάρχουν πάρα πολλοί ζεστοί και φιλικοί άνθρωποι εδώ.

Τα θαλασσινά, επίσης, είναι φανταστικά. Το να ζεις δίπλα στη θάλασσα είναι αναζωογονητικό..

Πράγματα που δεν αντέχω; Την κακή οδήγηση και το ακόμα πιο κακό παρκάρισμα, το τσιμέντο, το κάπνισμα, και το 'γκραφίτι' στους τοίχους.

 

-Αγαπημένα μέρη στην πόλη;
-Δεν μου αρέσει η πολυκοσμία.

Υπάρχουν μερικά καφέ που μου αρέσουν πολύ για την ησυχία τους. Μπορώ να ακούσω τον εαυτό μου σκέφτεται εκεί, και δεν με πειράζει καθόλου να τα επισκέπτομαι μόνος μου όταν χρειάζεται. 

Και φυσικά, η γκαλερί Ρω, που φιλοξένησε την πρώτη μου έκθεση και στην οποία ετοιμάζουμε και μία δεύτερη, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter

 

-Μιλήστε μας για τη σκυλίτσα σας, την Honey..
-Η Honey έχει γίνει ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής μου. Ήταν ένα σκυλί που διασώθηκε από έναν φίλο ο οποίος βρήκε εννιά κουτάβια 'πεταμένα' σε μία δασική περιοχή του Πανοράματος.

Ήταν ενός μηνός και τα είχαν αφήσει εκεί να πεθάνουν. Πιθανόν κάποιος κυνηγός που θα έσωσε μάλλον το δυνατότερο απ' όλα. Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο σημαντικό είναι για έναν άνθρωπο το να βιώσει μια τέτοια εμπειρία δεσίματος με ένα σκυλί.

 

Η Honey είναι μισή Vizsla. Έχει το πιο όμορφο πρόσωπο , και έναν υπέροχο  χαρακτήρα. Τον Μάιο θα γίνει τριών ετών. Ήμαστε μαζί σχεδόν το 90% της ημέρας. Έχει προσθέσει μία έξτρα σπίθα σε αυτή την κυβερνούμενη από την κρίση ζωή.
Είδα πρόσφατα μια εικόνα που έλεγε: "Αν είχα ένα δολάριο για κάθε φορά που το σκυλί μου με έκανε να χαμογελάσω , θα ήμουν εκατομμυριούχος." Τόσο αληθινό .

 

Ο πατέρας μου εργαζόταν σε ένα αγρόκτημα, έτσι τα ζώα υπήρχαν ανέκαθεν στη ζωή μου. Με τα χρόνια είχα πουλιά, κουνέλια, γάτες, σκύλους, ψάρια, ό,τι μπορείς να φανταστείς.

Χωρίς αμφιβολία μπορώ να πω ότι η Honey είχε ως τώρα το μεγαλύτερο αντίκτυπο πάνω μου.

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter

 

-Και κάπως έτσι φτάνουμε και στη δημιουργία του Creative Pet Project.

Περί τίνος ακριβώς πρόκειται, και πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα;
- Βλέπουμε σε μόνιμη βάση την καταστροφική επίδραση του ανθρώπου στη φύση:

Ρινόκεροι κινδυνεύουν με εξαφάνιση , ελέφαντες και τίγρεις σκοτώνονται για τους  χαυλιόδοντες και τη γούνα τους , οι πολικοί οικότοποι  εξαφανίζονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη..

 

Το Creative Pet Project αποτελείται από μία ομάδα καλλιτεχνών από ολόκληρο τον κόσμο που θέλουν να βοηθήσουν τα ζώα μέσα από το έργο τους . Ο στόχος είναι να εκδώσουμε βιβλία των οποίων το κέρδος θα πάει κατά 90% σε φιλανθρωπικά ιδρύματα για τα ζώα.

Τρεις γνωστοί για τις φιλοζωικές τους ανησυχίες διεθνείς οργανισμοί θα μοιραστούν τα χρήματα των πωλήσεων. Οι υποστηρικτές μας, στην ουσία, αγοράζοντας το λεύκωμα μας κάνουν μία δωρεά στους οργανισμούς αυτούς, παίρνοντας σαν "δώρο" ένα πανέμορφο βιβλίο τέχνης.

 

Η ιδέα γεννήθηκε από μια σκέψη που είχα κοιτάζοντας την Honey.

Σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω για να βοηθήσω τα ζώα, μέσα από αυτό που αγαπώ περισσότερο, την καλλιτεχνική δημιουργία.

 

-Ποιο είναι, λοιπόν, το concept του λευκώματος; Τι θα δούμε;
-Η ιδέα είναι σχετικά απλή.

Για να συμμετέχει κάποιος στη δημιουργία του θα έπρεπε να έχει ένα κατοικίδιο και να είναι συγχρόνως επαγγελματίας δημιουργός. Κάθε καλλιτέχνης ζωγραφίζει  ένα έργο το οποίο απεικονίζει ένα ζώο. Το κάθε έργο  συνοδεύεται από μία σύντομη βιογραφία του δημιουργού, και μια φωτογραφία μαζί με το κατοικίδιο του.

 

-Πότε ξεκίνησε το όλο εγχείρημα; Αναλάβατε μόνος σας την επικοινωνία με τόσους καλλιτέχνες; Συμμετέχουν περισσότεροι από εκατό δημιουργοί.
-Το Creative Pet Project ξεκίνησε το 2011.

Μετά από έξι μήνες υπήρχαν ήδη 111 καλλιτέχνες που συμμετείχαν.

Είναι δύσκολο να περιγράψω την  τεράστια και εθελοντική προσπάθεια που κατατέθηκε.

Ήρθα σε επαφή με περισσότερους από χίλιους καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο. Με περισσότερους από εβδομήντα παράγοντες, διακόσιους εκδότες βιβλίων, ενώ καθημερινά ξοδεύω πέντε με έξι ώρες προσπαθώντας να επικοινωνήσω το project..

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter

 

-Πείτε μας μερικούς από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν.

-Οι καλλιτέχνες είναι όλοι ευρέως γνωστοί.

Συμμετέχουν περίπου δεκαεννιά χώρες, και 111 καλλιτέχνες.

Κυμαίνονται από εικονογράφους παιδικών βιβλίων, εικονογράφους περιοδικών, ζωγράφους και εκφραστές του νέου σχετικά είδους του Ποπ Σουρεαλισμού.

Έχουμε κάποια μεγάλα ονόματα, δεν μπορώ να τα απαριθμήσω όλα αλλά ενδεικτικά:

Οι παγκοσμίου φήμης Anita Kunz, Yuko Shimizu, Jackie Morris, καθώς και οι γνωστοί Ποπ Σουρεαλιστές  Tara McPherson, John Brophy, Sas Christian και Heidi Taillefer.

 

-Υπάρχει και η αντίστοιχη crowd funding καμπάνια για την ολοκλήρωση του project. Ποιος είναι ο στόχος σας;

- Προς το παρόν προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε χρήματα για να τυπωθεί το βιβλίο, να διευθετηθεί η διανομή του, κτλ..

Το πρώτο βιβλίο που θα τυπωθεί θα κάνει τη διαφορά. Θα είμαστε σε θέση να δώσουμε κάτι ως αντάλλαγμα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που συνεισφέρουν στο να βοηθήσουμε τα ζώα. Θα ήταν ωραίο να είχαμε μία εταιρική επιχορήγηση.
Αλλά προς το παρόν χρειαζόμαστε από τους λάτρεις των ζώων και της τέχνης να πιστέψουν στο έργο μας.

 

Αν έχετε ένα κατοικίδιο, ή απλώς σας αρέσουν τα όμορφα art books, μπορείτε να συνεισφέρετε ακόμα και με ένα μικρό ποσό, ίδιο με αυτό που κοστίζει ένας καφές σήμερα, βοηθώντας ένα εγχείρημα που έχει σκοπό το καλό του πλανήτη.

Έχω ετοιμάσει ένα δείγμα του λευκώματος, σε μορφή PDF, το οποίο μπορεί κανείς να κατεβάσει από εδώ.

Το πραγματικά θαυμάσιο πράγμα, ωστόσο, είναι το γεγονός πως το όνομα σας θα τυπωθεί στο τέλος του βιβλίου ως ένα ειλικρινές "ευχαριστώ", ασχέτως του μεγέθους του ποσού που θα δωρίσετε.

 

Είναι για τα ζώα! Θέλουμε απλώς να βοηθήσουμε τα ζώα μέσα από την τέχνη .

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter

 

-Κάτι τελευταίο, κύριε Snow. Πιστεύετε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη φιλική προς τα σκυλιά;

- Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που αγαπούν τα σκυλιά, και σ' αυτούς που δεν τα αγαπούν.

Νομίζω ότι ένα Δημοτικό Συμβούλιο που έχει ξοδέψει τόσα χρήματα για την ανάπλαση των πέντε χιλιομέτρων της Παραλίας, περιλαμβάνοντας ένα μόνο λασπωμένο κομμάτι γης μικρότερο των είκοσι τετραγωνικών ως Πάρκο Σκυλιών, θα έπρεπε να ντρέπεται!

Τα σκυλιά χρειάζονται χώρο για να τρέξουν, να παίξουν, να κοινωνικοποιηθούν με άλλα σκυλιά.  Και καθώς η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις πόλεις της Ευρώπης με το λιγότερο πράσινο, ίσως το Δημοτικό Συμβούλιο θα μπορούσε να κάνει κάτι γι' αυτό.

Ανησυχώ για την Honey στους δρόμους, μιας που τα αυτοκίνητα σπάνια σταματούν εγκαίρως στα Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα χωρών όπως η Αυστραλία, όπου υπάρχουν ίσα δικαιώματα για τα σκυλιά, και η εκ προθέσεως θανάτωση τους είναι για τον νόμο ισάξια ενός φόνου.

 

Μία γεύση από το επερχόμενο Creative Pet Project

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter
"Animism Regions", John Brophy

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter
"Beloved", Olivas Peters

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter
"Bird Funeral", Dilka Bear

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter
"Cat and the fly anxiety", Paulina Gora

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter
"Cheshire", Heidi Taillefer

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter
"Fly in my soup", Rob Snow

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter
"Foxes” Yating Sun

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter
"In Dog We Trust", Sas Christian

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter
"Isabel", Fabio Hurtado

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter
"Just Dream", Dulk

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter
"Piyopiyo", Shichigoro Shingo

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter
"Proud Mama", Annika Hitunen

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter
"Safety of water", Tara Mcpherson

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter
"The Marked", Anita Kunz

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter
"Trial to the Human Race", Martinez Ortega

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter
"Undersea Moon", Ana Bagayan

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter
José Luis López Galván

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter
"The Lunch Date", Stephen Murray

 

O Rob Snow μας μιλά για το Creative Pet Project Facebook Twitter
artist" Pablo Zerda

**Όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει στην crowd funding καμπάνια για την ολοκλήρωση του Creative Pet Project μπορεί να το κάνει από  εδώ.

*To Creative Pet Project στο Facebook, και στο Twitter

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια