ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Τι θα πάρει το Ποτάμι;

Τι θα πάρει το Ποτάμι; Facebook Twitter
9

Τι θα πάρει το Ποτάμι; Facebook Twitter

 

Ας δούμε λίγο την κριτική που γίνεται προς "Το Ποτάμι". Ας παρακάμψουμε τις θεωρίες που βλέπουν από πίσω «σκοτεινά σχέδια» και ας εστιάσουμε σε όσους ασκούν κριτική από πολιτική σκοπιά. Η κριτική αφορά κυρίως στην ιδεολογική ασάφεια του νέου κόμματος, την άρνησή του να δεσμευτεί σχετικά με το σε ποια ευρωπαϊκή ομάδα θα ενταχθεί και την προσπάθειά του να κάνει πολιτική με απολίτικους όρους, δίνοντας έμφαση περισσότερο στο ύφος παρά στην ουσία.

Πολλά από αυτά που ακούγονται, είναι αναμφίβολα σωστά. Ούτε οι ιδέες πέθαναν, ούτε το πρόγραμμα είναι αδιάφορο, ενώ η τοποθέτηση σε σχέση με τα τρέχοντα θέματα σε επίπεδο ΕΕ, μόνο δευτερευούσης σημασίας δεν είναι. Αυτά για τους πολιτικά συνειδητοποιημένους ψηφοφόρους είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Ωστόσο σε στρατηγικό επίπεδο η κριτική αυτή είναι μειωμένης ισχύος. Το Ποτάμι απευθύνεται σε ακροατήριο που είτε δεν τοποθετείται καθόλου στον άξονα δεξιάς-αριστεράς (έχοντας απολίτικα χαρακτηριστικά) είτε έχει πολιτικές/αξιακές ταυτίσεις, τις οποίες όμως δεν ευθυγραμμίζει με τις παραδοσιακές ορολογίες. Η μεν πρώτη ομάδα, ερευνητικά προσδιορίζεται σε ποσοστά άνω του 10%, ενώ η δεύτερη, αν και εντοπίζεται κυρίως στον κεντρώο χώρο (μεταξύ 4-6 στην κλίμακα 1-10), είναι διάχυτη σε όλο το πολιτικό φάσμα και μολονότι έχει πολιτική άποψη χαρακτηρίζεται από χαμηλό βαθμό κομματικής ταύτισης. Για το κοινό αυτό η πολιτική αυτοτοποθέτηση είναι δευτερεύων πολιτικό κριτήριο.

Για να το πω λοιπόν λίγο χοντροκομμένα, η κριτική που ασκείται στο Ποτάμι γίνεται με όρους περασμένης 10ετίας, όταν οι παραδοσιακές πολιτικές ρετσέτες σήμαιναν περισσότερα.

Τι σημαίνει αυτό, θα πει κάποιος; Ότι δεν πρέπει να την ασκούν; Όχι βέβαια, κάθε άλλο. Αν το αισθάνονται απέναντι, ορθώς του ασκούν κριτική, έστω και αν αυτή έχει στρατηγικά προβλήματα. Τον "εχθρό" στην πολιτική δεν πρέπει τον αφήνεις ποτέ "ατουφέκιστο". Η επισήμανση αφορά την αποτελεσματικότητα της κριτικής. Αν περιοριστεί σε αυτό το επίπεδο, δεν θα αποδώσει, διότι δεν αγγίζει το κοινό δυνητικών ψηφοφόρων του νέου κόμματος.

Από την άλλη μεριά βέβαια, Το Ποτάμι δεν πρόκειται να γίνει... χείμαρρος (για να υποκύψω κι εγώ στον πειρασμό του λογοπαιγνίου που τείνει να γίνει κλισέ...) αν ο λόγος του περιοριστεί σε ένα άνευρο αναμάσημα περί "αυτονόητου", εστιάζοντας αποκλειστικά στις υφολογικές διαφοροποιήσεις. Το "αυτονόητο" ως πολιτικό πρόταγμα έχει κακοποιηθεί πολλάκις τα τελευταία 15 χρόνια που έχουν δημιουργηθεί ένα σωρό κόμματα. Δεν αποτελεί ενιαία αντίληψη, ερμηνεύεται διαφορετικά από τον καθένα, δεν συγκινεί, δεν συνεπαίρνει.

Αν ο λόγος και οι θέσεις του Ποταμιού δεν συγκεκριμενοποιηθούν ώστε η ουσία τους να υπερβαίνει την ανάγκη να αποκτήσουν "ταμπέλα", τότε το κόμμα – όταν αρχίσουν οι χοντρές επιθέσεις – θα εγκλωβιστεί, θέλει δεν θέλει σε αυτό τον διάλογο. Και έτσι θα έχει χάσει το στοίχημα. Ίσως όχι πρόσκαιρα, σε μια εκλογή εκ των πραγμάτων χαλαρή, αλλά σίγουρα μακροπρόθεσμα.

[email protected]

9

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Πιστεύω πως το Ποτάμι θα πάει καλά κατ΄αρχήν.Από κει και μετά, αν θα αντέξει σε βάθος χρόνου θα δείξει..Προσωπικά το ελπίζω και το εύχομαι.Είναι εντελώς απαραίτητο πλέον να υπάρχει ένα πολιτικό σχήμα που να αρθρώνει λόγο με άξονα την κοινή λογική,την εξεύρεση λύσεων πέρα από κομματικές ταμπέλες,και λογικές αρχαϊκές,να ενδιαφέρεται για το θετικό αποτέλεσμα σε εθνικό επίπεδο και όχι να συντηρήσουμε το πολιτικό μας μαγαζάκι.Να μην αντιπαρατίθεται για να αντιπαρατεθεί,να πιστεύει πως η ευφυία είναι περισότερο αποτελεσματική από την στημένη λαϊκίστικη επιχειρηματολογια παρωχημένων εποχών.Το Ποτάμι εκφράζει ανθρώπους σύγχρονους που σκέφτονται την πολική αλλιώς ,απαλαγμένους από στενόμυαλες ,άνυδρες ,αναποτελεσματικές απαρχαιομένες πολιτικές διαμορφώσεις του παρελθόντος.Το Ποτάμι ανοίγει το δρόμο,και το ίδιο να μην τα καταφέρει κάτι που απεύχομαι , κάτι άλλο στην ίδια λογική θα ακολουθήσει.Το παλιό έχει πεθάνει αλλά δεν το ξέρει ακόμη.Το νέο δεν έχει ακόμη εδραιωθεί,ψάχνεται είναι στο δρόμο...θα έρθει,έρχεται..
Ανήκω στη δεύτερη ομάδα,αυτή των κεντρώων (φιλελεύθερων με άλλα λόγια).Σας πληροφορώ πως στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν ένα σωρό κόμματα με πολύ πιο συγκεκριμένες θέσεις,απόψεις και προτάσεις από το κόμμα του κ.Θεοδωράκη.Δε θέλω να αναφέρω κάποια από αυτά ονομαστικά,καθώς δε σχολιάζω για να κάνω προπαγάνδα ή πλύση εγκεφάλου.Όποιος ενδιαφέρεται θα ψάξει μόνος του.Αυτό που δεν έχουν όμως τα συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα είναι την προβολή που έχει το νεοσύστατο κόμμα του κ.Θεοδωράκη.Οπότε,αφήνοντας κι εγώ στην άκρη διάφορα "πονηρά" σενάρια,και πάλι δε βλέπω το λόγο γιατί κάποιος να προτιμήσει ένα πολιτικό κόμμα που είναι ακόμη "υπό κατασκευή" και κολυμπά στην ασάφεια.Ο μόνος λόγος που συγκεντρώνει αυτά τα ποσοστά είναι η εκτεταμένη προβολή του από τα μέσα και η εκμετάλλευση της περσόνας του αρχηγού.Καλό θα ήταν όμως να μην παρασυρθεί ο ψηφοφόρος από αυτά και να ψάξει λίγο περισσότερο που θα δώσει την ψήφο του.
Φίλε μου,Το Ποτάμι πριν καν γίνει η παρουσίασή του, μέσα σε μια μέρα απ' όταν ο Θεοδωράκης έγραψε το ''Ξεκινάμε" στο protagon, είχε 6.000 ανθρώπους – αυτή την εποχή – προθυμοποιημένους να δώσουν 10ευρώ για να το φτιάξουν. Μέσα σε μια βδομάδα βρήκε κόσμο να του παραχωρήσει γραφεία. Τέτοια σας αρέσει δε σας αρέσει, δε γίνονται επειδή το Ποτάμι υπάρχει στα ΜΜΕ. Αλλά επειδή κάτι εμπνέει και δημιουργεί προσδοκίες. Οι υπόλοιπες παρατάξεις εάν δοκιμάσουν κάτι ανάλογο σήμερα θα εισπράξουν 6.000 μούτζες. Τα ΜΜΕ φίλε μου, φύσει ασχολούνται μόνο με ό,τι ενδιαφέρει.Ναι, υπάρχουν και άλλα κόμματα με παρόμοιες θέσεις και που απεχθάνονται τον κομματισμό και την μικροπολιτική που ακμάζουν στην Ελλάδα αλλά δεν τραβούν έτσι. Ξέρετε γιατί; Γιατί ο Τζήμερος και όλοι αυτοί έχουν ύφος προσώπου κάργα αλλαζονικό σαν όλους τους φιλελεύθερους. Το πρόσωπο του Θεοδωράκη, όχι.
Πράγματι,παίζει μεγάλο ρόλο το ύφος,και τα vibs που εκπέμπει ένα πρόσωπο.Και αυτό που εκπέμπουν τα πρόσωπα των Θεοδωράκη,Δήμου,Τέλλογλου,Σκόκου ,Μαυρωτά,κλπ έχει μία φιλική ,ειλικρινή,απλότητα και καθαρότητα.Go Ποτάμι go!
Αν το Ποτάμι ήταν του Γιωργάκη Κουτσιούκης κι όχι του Θεοδωράκη έχεις την εντύπωση ότι θα μάζευε τα 6000 άτομα που λες;Συγγνώμη,αλλά αυτό μου φαίνεται λιγάκι αφελές.Επίσης,θεωρώ λίγο επιφανειακό να κρίνεις ένα κόμμα από το...πρόσωπο του αρχηγού του."Τα ΜΜΕ φίλε μου, φύσει ασχολούνται μόνο με ό,τι ενδιαφέρει."Κατά τη γνώμη μου πάει κάπως αντίστροφα αυτό (δηλαδή καθορίζουν αυτό που ενδιαφέρει) και είναι κομμάτι του προβλήματος.
Aris 111Όχι αν δημιουργούσα εγώ το Ποτάμι δε θα συνεισέφερε ούτε η μάνα μου, σίγουρα η αναγνωρισιμότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Είπα πως από την πρώτη μέρα κόσμος επιθυμούσε να συνδράμει με λεφτά, για να δείξω ούτω πως το Ποτάμι είχε πρωτόγνωρη δυναμική πριν καν το πει η τηλεόραση. Τα ΜΜΕ ασχολούνται μόνο με ό,τι έχει ενδιαφέρον, με ό,τι πουλά. Ολόκληροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή έτρεξαν να τοποθετηθούν για το θέμα. Εσύ βρίσκεις επιφανειακό το να κρίνεις ένα κόμμα από το πρόσωπο του αρχηγού. Εγώ όχι. Θεωρώ πως ο αρχηγός είναι η αρχή. Εάν ο αρχηγός είναι εθνικιστής εθνικιστικό θα γίνει και το κόμμα. Αν ο αρχηγός είναι τρεις λαλούν και δυο χορεύουν, το ίδιο θα γίνει και το κόμμα... Στη συνέχεια βέβαια πρέπει να έρθουν και τα στελέχη. Πράμα που συμβαίνει. Λιγή τροφή για σκέψη:Εάν ο Τζήμερος ή ο Μάνος ή εγώ ή εσύ, είχαμε εκπομπή στην τηλεόραση θα είχαμε ποτέ την υψηλή τηλεθέαση που είχε ο Θεοδωράκης; Κι αν έστω φυτοζωούσαμε... θα είχαμε ως πρωταγωνιστές στις εκπομπές μας τους απλούς πολίτες; Εάν οποιοσδήποτε με υψηλή αναγνωρισιμότητα, άνθρωπος της τηλεόρασης, δημιουργούσε το Ποτάμι, θα προκαλούσε τέτοιο ρεύμα;
Καταλαβαίνω τι λες.Για τα ΜΜΕ συνεχίζω να διαφωνώ πάντως.Νομίζω πως πάει αντίστροφα.Ότι αυτά αποφασίζουν τι "πουλάει" κάνοντάς το γνωστό (επιλεκτικά πάντα βέβαια,με βάση τα συμφέροντά τους).Για τον αρχηγό που λες,έτσι όπως το είχες διατυπώσει νόμιζα ότι εννοούσες κυριολεκτικά το...πρόσωπο,οπότε μάλλον δεν κατάλαβα καλά τι ήθελες να πεις.Όπως και να έχει πάντως και πάλι διαφωνώ.Διαφωνώ με τη λογική του προσωποκεντρικού κόμματος και την προβολή του αρχηγού.Πιστεύω ότι οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται συλλογικά και η γραμμή να αποφασίζεται από όλα τα μέλη της ΚΕ του.Τέλος,τα ερωτήματα που θέτεις είναι πολύ υποθετικά και ειλικρινά δεν μπορώ να απαντήσω γιατί απλούστατα δεν τα έχω σκεφτεί ποτέ.