Ενώ μόλις πριν από λίγο η μαλαισιανή κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι το εξαφανισμένο Μπόινγκ έχει πέσει στο νότιο Ινδικό και ότι δεν υπάρχουν επιζώντες, τα αίτια αυτής της πτώσης παραμένουν ακόμη άγνωστα, με αποτέλεσμα διάφορα σενάρια να ακούγονται ως πιθανά.
Ένα από αυτά αναλύει στην εφημερίδα Le Figaro η εθνοψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Paris V Rebecca Duvillié, η οποία κάνει λόγο για τη συμπεριφορά που έχει ένα όνομα στην ασιατική κουλτούρα: «Αμόκ».
Το φαινόμενο αυτό, που είναι ψυχική διαταραχή και που δεν πρέπει, όπως τονίζει η Duvillié να αποκλειστεί από την έρευνα έχει συναρπάσει επιστήμονες και συγγραφείς.
Κατά την εθνοψυχολόγο, είναι μια ψυχιατρική ασθένεια η οποία εμφανίζεται μόνο σε άνδρες και παρατηρείται σε πολλές ασιατικές χώρες, όπως η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες. Σημαίνει την ξαφνική, ξέφρενη και θανατηφόρα τάση που κυριεύει έναν άνθρωπο ο οποίος πλέον διακατέχεται από ένα εκδικητικό πνεύμα. «Είναι μια αποκλειστικά ανδρική ασθένεια και χαρακτηρίζει τους ταπεινωμένους πολεμιστές οι οποίοι αποτυγχάνουν στο σκοπό τους. Το λογικό αποτέλεσμα είναι η αυτοκτονία», υποστηρίζει η Duvillié.
Όπως σημειώνει, στη δυτική ψυχιατρική, το «αμόκ», ορίζεται ως ψυχική διαταραχή, όμως στην ασιατική κουλτούρα η νόσος είναι μέρος ενός πολιτισμού, ένα κοινωνικό πλαίσιο. Μάλιστα, όπως λέει, η εκδήλωση του αμόκ, δεν σημαίνει ότι προϋπήρχαν ψυχιατρικές προϋποθέσεις. Ο καθένας μπορεί να περάσει απρόβλεπτα σε αυτό το στάδιο.
Στην περίπτωση του Μπόινγκ θα πρέπει υποστηρίζει, να εξεταστεί το οικογενειακό υπόβαθρο των ανθρώπων στο πιλοτήριο. Ποια ήταν τα πιστεύω τους, η άποψη τους για τον κόσμο ή τα δικά τους κριτήρια για την κανονικότητα. Όμως, όπως σημειώνει, δεν είναι δυνατό προληπτικά να ανιχνευτεί αυτή η πάθηση, γιατί δεν υπάρχουν τεστ για την ανίχνευση της.