Από τον Δενδροπόταμο στην Αμερική: Αυτοί είναι οι μικροί Ρομά που κατέπληξαν τη LEGO!

Από τον Δενδροπόταμο στην Αμερική: Αυτοί είναι οι μικροί Ρομά που κατέπληξαν τη LEGO! Facebook Twitter
13

Από τον Δενδροπόταμο στην Αμερική: Αυτοί είναι οι μικροί Ρομά που κατέπληξαν τη LEGO! Facebook Twitter
Φωτογραφία: Αγγελική Μαυρομμάτη / firstlegoleague.gr

 


Λένε πως τα σημαντικότερα πράγματα γεννιούνται σε ένα υπόγειο ή μία σοφίτα. Στη δική μας περίπτωση ο χώρος τέλεσης των θαυμάτων είναι το υπόγειο μίας εκκλησίας στον Δενδροπόταμο. Εκεί ο πατέρας Αθηναγόρας μαζί με τους «οκτώ επιστήμονες ρομά», όπως ονομάζει τα παιδιά του, έφτιαξαν ένα πρότυπο ρομπότ που έκλεψε τις εντυπώσεις στον διαγωνισμό παγκόσμιας ακτινοβολίας First Lego League (FLL) και θα ταξιδέψουν ως προσκεκλημένοι στο Σεντ Λούις! Ο Θοδωρής, ο Αλέξανδρος, ο Σταύρος, ο Δαυίδ, ο Κωνσταντίνος, ο Σπύρος, ο Βίτι και ο Γιώργος μας υποδέχτηκαν λίγο πριν την απογευματινή προπόνηση των FAR.GO.BOTS (Far από το Φάρος, Go όπως «πάμε» και Bots από το Robots).

Περνώντας την πόρτα του «Φάρου του Κόσμου» θα συναντήσεις μία τυπική οικογένεια. Ο μικρός Θοδωρής χαζεύει τηλεόραση, η κυρία Βάσω εξηγεί μαθηματικούς όρους στον Δαυίδ και οι υπόλοιποι απολαμβάνουν το πλούσιο μεσημεριανό τους συζητώντας φωναχτά για τα τελευταία κατορθώματα του ΠΑΟΚ. Στη γωνία ο πατέρας Αθηναγόρας κανονίζει τα τελευταία διαδικαστικά για την απογευματινή προπόνηση στο υπόγειο της εκκλησίας και μιλάει συνεχώς στο τηλέφωνο. Το κατόρθωμα των παιδιών του έχουν κάνει τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου και ο ίδιος μοιράζει χαμόγελα και «ευχαριστώ» αδιακρίτως.

 

Από τον Δενδροπόταμο στην Αμερική: Αυτοί είναι οι μικροί Ρομά που κατέπληξαν τη LEGO! Facebook Twitter
O πατέρας Αθηναγόρας. Φωτογραφία: Αγγελική Μαυρομμάτη / firstlegoleague.gr


«Αυτό που έκανε φοβερή εντύπωση στους Αμερικάνους διοργανωτές της ρομποτικής του παγκόσμιου Φεστιβάλ, που ήρθαν να επισκεφτούν τη νέα χώρα μέλος, ήταν ότι μία ομάδα παιδιών που διέφερε από τις άλλες στο χρώμα διακρίνεται και προοδεύει. Όταν πληροφορήθηκαν λοιπόν ότι τα παιδιά αυτά προέρχονται από μία πολύ ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, ζουν σε μία γκετοποιημένη περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας και κατάφεραν με τη βοήθεια του «Φάρου» τα τελευταία δέκα χρόνια να ξεφύγουν από την κατάσταση της αγραμματοσύνης και της παραβατικότητας και να γίνουν σημαιοφόροι στα σχολεία τους έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Έτσι, μετά το τέλος του διαγωνισμού αποφάσισαν από όλες τις ομάδες παγκοσμίως του διαγωνισμού να διαλέξουν την ομάδα μας ως την τιμώμενη στο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής του Σεντ Λούις των Η.Π.Α.

Υπάρχουν κάποιοι σταθμοί στην πορεία του «Φάρου» που μας γεμίζουν με συγκίνηση. Για παράδειγμα πριν από τέσσερα χρόνια τα πρώτα μας παιδιά τελείωσαν το γυμνάσιο και πέρσι το λύκειο! Με υποτροφίες, μάλιστα, φοιτούν σε ιδιωτικά ΙΕΚ και ετοιμάζουμε τις επαφές με επιχειρήσεις που θα δουλέψουν, μπαίνοντας ως ισάξια μέλη στην αγορά εργασίας», αναφέρει ο πατέρας Αθηναγόρας.

Τη συζήτησή μας διακόπτει ο Κωνσταντίνος ψάχνοντας τη στολή του για το απογευματινό μάθημα πολεμικών τεχνών.

«Στην οικογένειά μας (γιατί ακριβώς περί οικογένειας πρόκειται) δεν ασχολούμαστε μόνο με τη ρομποτική. Τα παιδιά μας παίζουν τα Σάββατα σε ποδοσφαιρικές ομάδες, ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες, το θέατρο, τις κατασκευές, τη μουσική και πολλά άλλα. Η πόρτα της οικογένειάς μας είναι πάντα ανοιχτή. Σκεφτείτε ότι κάθε πρωί ετοιμάζουμε 450 μερίδες με φαγητό και όλοι συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις μας. Αυτό δεν γίνεται και σε μία οικογένεια;», προσθέτει.


Από τον Δενδροπόταμο στην Αμερική: Αυτοί είναι οι μικροί Ρομά που κατέπληξαν τη LEGO! Facebook Twitter
Ο Θοδωρής, ο μικρότερος της παρέας. Φωτογραφία: Αγγελική Μαυρομμάτη / firstlegoleague.gr


Στη θέση απέναντι από τον πατέρα κάθεται ο Θοδωρής, ο μικρότερος της παρέας. Χωρίς να έχει κλείσει καν τα 11 του χρόνια αποτελεί την επίσημη μασκότ της ομάδας. Κρατάει το μετάλλιο στα χέρια και μιλάει με σοβαρότητα για τον κρίσιμο ρόλο του. «Εγώ δουλεύω στα εξαρτήματα. Αναλαμβάνω τον συγχρονισμό της ομάδας, δίνω τα υλικά στους υπόλοιπους και εποπτεύω να λειτουργούν όλα καλά. Όταν μας είπαν πως θα πάμε στην Αμερική μπήκα στο σπίτι φωνάζοντας. Ο «Φάρος» είναι για εμάς το σπίτι μας. Εγώ μεγάλωσα εδώ. Μόλις τελειώνω το σχολείο (και τα βαρετά θρησκευτικά) περιμένω τον κύριο Γιώργο και την κυρία Βάσω να με βοηθήσουν στις ασκήσεις. Μετά είτε κάνω μικτές πολεμικές τέχνες είτε ασχολούμαι με το ρομπότ».

Έξι μήνες μεγαλύτερος είναι ο Σταύρος, ο «καλωδιάκιας». «Εμένα ο ρόλος που είναι η πίστα. Πρέπει να μαζέψω ταχύτατα τα πράγματα για να διευκολύνω τις επόμενες αποστολές να κερδίσουν χρόνο. Επίσης είμαι υπεύθυνος για τα καλώδια. Εκεί είναι το «βασίλειό» μου. Όλοι έχουν μάθει για το κατόρθωμά μας. Σήμερα ο δάσκαλος με φώναξε στο διάλειμμα, μου είπε πως μας διάβασε στο ίντερνετ και μου έδωσε συγχαρητήρια». Όταν μεγαλώσει ονειρευόταν να γίνει μουσικός. Την τελευταία εβδομάδα οι φιλοδοξίες άλλαξαν. «Μετά την ενασχόληση με τη ρομποτική και τον διαγωνισμό μάλλον για Πολυτεχνείο με βλέπω!», προσθέτει γελώντας.

 

Από τον Δενδροπόταμο στην Αμερική: Αυτοί είναι οι μικροί Ρομά που κατέπληξαν τη LEGO! Facebook Twitter
Ο Σταύρος, ο "καλωδιάκιας".Φωτογραφία: Αγγελική Μαυρομμάτη / firstlegoleague.gr


Ο Δαυίδ είναι ο... Κατσουράνης της ομάδας. Οργανώνει, καθοδηγεί, ηρεμεί τα πνεύματα. «Εγώ ασχολούμαι με την τοποθέτηση του ρομπότ στην πίστα. Πρέπει να το βάλω κατάλληλα και να το ρυθμίσω ώστε να διευκολύνω κάθε φορά την αποστολή μας, βρίσκοντας ευκολότερα τους προορισμούς μας. Μην ξεχνάς ότι πρόκειται για ένα ρομπότ που έχει στόχο να βοηθήσει σε μετασεισμικά ρήγματα. Οπότε όλα πρέπει να γίνονται στην εντέλεια. Δεν είναι τυχαίο που η ομάδα πήρε το βραβείο έμπνευσης, ούτε και το ότι ο πατέρας Αθηναγόρας βραβεύτηκε ως καλύτερος μέντορας στον διαγωνισμό. Τώρα περιμένω πως και πως το ταξίδι στην Αμερική. Το μάθαμε στο αυτοκίνητο λίγες ώρες μετά τη λήξη. Από εκείνη τη στιγμή αυτό σκέφτομαι», τονίζει.

 

Από τον Δενδροπόταμο στην Αμερική: Αυτοί είναι οι μικροί Ρομά που κατέπληξαν τη LEGO! Facebook Twitter
Ο Κώστας Βασιλείου, ιδρυτής της "EDU - ACT". Φωτογραφία: Αγγελική Μαυρομμάτη / firstlegoleague.gr


«Από την πρώτη στιγμή θέλαμε να κάνουμε τη ρομποτική προσβάσιμη σε όλους. Να μην αφήσουμε κανέναν απ' έξω από τον κόσμο της. Στην πρώτη μου προσπάθεια να φέρω τον διαγωνισμό στη χώρα μας εισέπραξα αρνητική απάντηση. Έπειτα κάθισα και έγραψα μία επιστολή με το όραμα του διαγωνισμού στην Ελλάδα. Μέσα σε λίγες ώρες με πήραν τηλέφωνο από τη Δανία και μου είπαν «ξεκινάμε». Έπρεπε να σπάσουμε τα ταμπού. Να δώσουμε πρόσβαση σε όλους. Καταφέραμε να κάνουμε επιμόρφωση σε περίπου 10 χιλιάδες παιδιά πάνω στη ρομποτική. Ένα νούμερο τεράστιο.

Παράλληλα, πετύχαμε να μεταφέρουμε την ιδέα από το Ασβεστοχώρι στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν υπήρχε ομορφότερη εικόνα από δασκάλους και καθοδηγητές να απολαμβάνουν με μουσική και χορό τον διαγωνισμό παρέα με τους μαθητές τους, τους συγγενείς τους, την ομάδα τους.

 

Από τον Δενδροπόταμο στην Αμερική: Αυτοί είναι οι μικροί Ρομά που κατέπληξαν τη LEGO! Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τον διαγωνισμό.


Και στο διαγωνιστικό κομμάτι τα πράγματα κύλησαν υπέροχα. Οι τρεις νικήτριες ομάδες ("RoboRockers" από το πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, "Robot Masters" από το Ελληνογαλλικό Κολλέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ και "RoboTrainers" από το 1o Γυμνάσιο Κομοτηνής) έκαναν πραγματικά φοβερή δουλειά. Όπως και όλοι οι συμμετέχοντες. Η μεγάλη έκπληξη ήταν σαφώς η τιμητική πρόσκληση του ιδρύματος LEGO στην ομάδα του πατέρα, που θα ταξιδέψει ξέχωρα από τους τρεις νικητές. Ήταν η ευχάριστη έκπληξη. Μία επιβράβευση για όλα αυτά τα φανταστικά πράγματα που γίνονται σε αυτό το σπίτι», αναφέρει ο Κώστας Βασιλείου, Εκπαιδευτικός, ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού αγαθοεργούς σωματείου "EDU - ACT" και Εμπνευστής του προγράμματος Ρομποτική για όλους.

Στο ταξί της επιστροφής ο οδηγός δεν μπορούσε να πιστέψει πως δύο «φυσιολογικά» παιδιά βρέθηκαν μέρα μεσημέρι στον Δενδροπόταμο. «Ασχολείστε με ναρκωτικά;», μας ρώτησε συνωμοτικά 3 φορές κατά τη διάρκεια της διαδρομής. «Άλλος λόγος για να πάτε στον Δενδροπόταμο δεν υπάρχει». Αποφύγαμε με την Αγγελική, τη φωτογράφο, να απαντήσουμε σε όλα. Κυρίως γιατί το «φυσιολογικό» σε αυτή τη χώρα τείνει να γίνει ο μεγαλύτερος ρατσισμός. Ένας ρατσισμός που προφανώς πορεύεται με λάθος «Φάρο» και συχνάζει σε λάθος υπόγεια και σοφίτες.

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

11 σχόλια
Όλα τα περιεχόμενα του άρθρου εξαιρετικά, όπως τα λένε οι παραπάνω σχολιαστές. Μου φαίνεται ότι λείπει η αναλυτικότερη παρουσίαση του έργου της "EDU ACT"και του ιδρυτή της. Είναι σαν να ξεχάσατε μιά ολόκληρη παράγραφο.
Εύγε σε όλους, στον εκπαιδευτικό για την πρωτοβουλία του αλλά κυρίως στον πατέρα που έφτιαξε τέτοια οικογένεια. Στον σκοταδισμο του λοιπού παπαδαριου και στον ωχαδερφισμο της κοινωνίας μας ειναι όντως ΦΑΡΟΣ. . .
Ωραία είδηση και ωραίο άρθρο, αλλά για όσους δεν είμαστε από τη Θεσνίκη, Δενδροπόταμος δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Μήπως θα έπρεπε το άρθρο να περιλαμβάνει και μία σχετική επεξήγηση; Μόνο στο τέλος με το περιστατικό στο ταξί κάτι διαφαίνεται.
Μπράβο στον παπά (φωτεινή εξαίρεση)Μπράβο στα παιδιά και τις οικογένειές τους, γιατί έπρεπε ν' αντιπαλέψουν όλα τα στερεότυπα αλλά και να έχουν πίστη στις δυνατότητές τους.Μπράβο στην καλή είδηση που πλέον σπανίζει στην ειδησεογραφία.
Mπράβο σε όλους.Συγχαρητήρια σε αυτόν τον παπά, που είναι μια φωτεινή εξαίρεση μέσα στον σκοταδισμό του παπαδαριού.Τέτοιους ιερωμένου χρειαζόμαστε.
Συγχαρητήρια στον πατέρα Αθηναγόρα και σε όλη την ομάδα των ανθρώπων που βοηθάνε αυτά τα παιδιά. Συγχαρητήρια στους δασκάλους και τους καθηγητές στα σχολεία του Δενδροποτάμου, οι οποίοι κάθε πρωί βγαίνουν στους μαχαλάδες και παρακαλάνε τους Ρομά να στείλουν ΚΑΙ σήμερα τα παιδιά στο σχολείο. Συγχαρητήρια στους ανθρώπους που ζούνε μαζί με τους Ρομά και μπορούν να έχουν άποψη για το τι είναι ρατσισμός. Υ.Γ. "Κυρίως γιατί το «φυσιολογικό» σε αυτή τη χώρα τείνει να γίνει ο μεγαλύτερος ρατσισμός." ------> Προφανώς δεν έχετε ξαναπάει στο Δενδροπόταμο. Δυστυχώς, αυτό που σας είπε ο ταξιτζής είναι μια αλήθεια. Ο ρατσισμός που κολλάει στη μαύρη πραγματικότητα που επικρατεί στην περιοχή?
Βασικά να μπράβο στα παιδιά και κυρίως ένα μεγάλο μπράβο στον πατέρα Αθηναγόρα για το έργο του και το παράδειγμα που δίνει σε όλους μας. Αλλά να κάνουμε και μια επισήμανση εδώ: Eίναι "ο πατέρας" κι όχι "ο πάτερ", αντίστοιχα "του πατέρα" κι όχι του "πάτερ". Λίγη προσοχή ρε παιδιά με την ελληνική γλώσσα, που την έχετε κατακρεουργήσει. Δεν είμαι η Κανέλλη, αλλά 5-10 βασικά πράγματα τα ξέρω. Πάντως, μπράβο για την ωραία αυτή είδηση!