ΝΔ vs. ΧΑ: Στα πόσα αυτογκόλ θα κριθεί, άραγε, το «ντέρμπι»;

ΝΔ vs. ΧΑ: Στα πόσα αυτογκόλ θα κριθεί, άραγε, το «ντέρμπι»; Facebook Twitter
9

 

"Καμια κυβέρνηση δεν πολεμάει τον φασισμό. 'Όταν η αστική τάξη βλέπει την εξουσία να γλιστράει από τα χέρια της, τότε τον ανακαλεί προκειμένου να διατηρήσει τα προνόμιά της». Τη ρήση αυτή του Ισπανού αναρχικού Μποουνεβαντούρα Ντουρούτι αναθυμόμουν αυτές τις μέρες παρακολουθώντας τις εξελίξεις για την υπόθεση Μπαλτάκου. Έναν «αφορισμό» που είχα βρει υπερβολικό ακόμα και στα ατίθασα νιάτα μου, για να τον δω ωριμότερος να δικαιώνεται μεγαλοπρεπώς μέσα στην ίδια μου τη χώρα.


Εκείνο που παρέλειψε να συμπληρώσει ο ήρωας του ισπανικού εμφυλίου είναι ότι μερικές φορές, η αστική τάξη αποδεικνύεται τόσο χαζή στο χειρισμό των «μαντρόσκυλων» της πίσω αυλής της ώστε εντέλει κατασπαράζουν και την ίδια - είναι εξάλλου γνωστό ότι οι ορίτζιναλ φασίστες απεχθάνονται τους - συντηρητικούς ή φιλελεύθερους, αδιάφορο - αστούς, την κουλτούρα και τις αξίες τους περισσότερο ίσως κι από τους ακραίους αναρχικούς. Γιατί όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο φανερό γίνεται ότι η Χρυσή Αυγή όχι μόνο γιγαντώθηκε με την ανοχή και την ενθάρρυνση του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος και των συνεργαζόμενων ΜΜΕ, αλλά και ότι στρέφεται πια ευθέως εναντίον του με την επιπλέον «λύσσα» του τέως προστατευόμενου που άξαφνα πέφτει σε δυσμένεια.


Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που φαίνεται να δικαιώνεται το κατηγορητήριο για τις «σχέσεις στοργής» της αστικής τάξης, του «κατεστημένου» αν θέλετε, με ακροδεξιά μορφώματα. Το είδαμε μεταξύ άλλων στην Ιταλία το '22, στη Γερμανία το '33 και στην Ισπανία το '36, για να αναφέρω τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που όλες τους κατέληξαν με τις φασιστικές «εφεδρείες» να καταλαμβάνουν τελικά την εξουσία. Η (μεγαλο)αστική δεξιά ήταν, έπειτα, εκείνη που συνήθως αναλάμβανε να περιορίσει ή να αποβάλει «ομαλά» τις ακροδεξιές της αποφύσεις, όπως συνέβη στην Ισπανία αλλά και την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Κάτι που αποπειράται τώρα να κάνει και η ΝΔ του Σαμαρά, με ανεπαρκή και εξαιρετικά αμφιλεγόμενα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

 

Διότι στην περίπτωση της ΧΑ, τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα. Αφενός κανείς «συστημικός» αξιωματούχος δεν είχε, προφανώς, προβλέψει τη δυναμική που λόγω συνθηκών θα αποκτούσε η οργάνωση, αφετέρου είχαν επιπόλαια παραβλέψει ότι ο πυρήνας της είναι καθαρόαιμοι ναζί και υπόκοσμος κανονικός, όχι τίποτα «φλούφληδες» θρησκόληπτοι μικρομεσαίοι εθνικιστές όπως το έτερο, εξαφανισμένο πολιτικά σήμερα ακροδεξιό «δεκανίκι» τού ΛΑΟΣ. Κι ενώ η ΧΑ αφηνόταν ανενόχλητη να κάνει τη όλη «βρώμικη» δουλειά, αποκτούσε παράλληλα ερείσματα όχι μόνο στο πιο συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας αλλά επίσης στην κυβέρνηση, τα σώματα ασφαλείας, τον στρατό, ενδεχομένως και τις μυστικές υπηρεσίες.


Αποδεικνύεται οπότε ότι η εξάρθωσή της, που κατέστη αδήριτη ανάγκη μετά τη δολοφονία Φύσσα, τη διεθνή κατακραυγή αλλά και τις εκλογικές ανάγκες της ΝΔ, δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά. Πιθανόν, μάλιστα, να μην είχε ξεκινήσει καν αν οι ίδιοι οι Χρυσαυγίτες δεν είχαν τόσο αποθρασυνθεί ώστε να πιστεύουν ότι απέκτησαν το ακαταλόγιστο, συμπεριφερόμενοι μαφιόζικα ακόμα και στους πολιτικά κοντινότερους «συγγενείς» τους. Γιατί παρακράτος υπήρχε πάντα τρόπον τινά στην Ελλάδα, τόσο όμως ανεξέλεγκτο, τόσο αποθρασυμένο είχαμε να το δούμε από την εποχή του Γκοτζαμάνη και του δολοφονικού του τρίκυκλου. Οπότε, ακόμα κι αν έχεις πράγματι τις καλύτερες προθέσεις, πώς να κατέβεις να παίξεις στο ντέρμπι έχοντας φάει αυτογκόλ ήδη από τα αποδυτήρια και με τον διαιτητή μιλημένο;

Κάπως έτσι έγινε και, λίγους μήνες μετά τον «ανένδοτο» που δήθεν κήρυξε ο πρωθυπουργός εναντίον της, μια υπόδικη εγκληματική συμμορία βρέθηκε ξαφνικά σε θέση κατήγορου χάρη στη «video art» του Κασιδιάρη, τις δικαστικές ολιγωρίες ή τσαπατσουλιές - γιατί ευθύνες για το φίδι που έσκασε μύτη από το αυγό έχει και η δικαιοσύνη, που τώρα θέλει, επιπλέον, να καταργήσει την αποδεικτική αξία των "παράτυπων" βίντεο - και, κυρίως, την απροθυμία του βασικού κυβερνητικού εταίρου, της ΝΔ, να εγκαταλείψει την κλειστή ακροδεξιά στροφή που πήρε, ειδικά επί αρχηγίας Σαμαρά. Γιατί ο «βασιλιάς» που καθημερινά ξεγυμνώνεται είναι ο καταρχήν υπεύθυνος για όλο αυτό που ζούμε, όχι οι αυλικοί του. Όταν ο διορισμένος από εσένα γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου σου όχι μόνο γράφει στα παλιά του παπούτσια καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά το κοκορεύεται κιόλας, ενώ ταυτόχρονα πάει κι απολογείται όλο κατανόηση στους ναζί επειδή, ρε γαμώ το μου, ίσως χρειαστεί να τους τραβήξεις λίγο το αυτάκι. Όταν ο διευθυντής του πολιτικού σου γραφείου Ηλίας Φιλιππακόπουλος υπήρξε άθλιο λιβανιστήρι του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Όταν από τα πλέον προβεβλημένα σου στελέχη είναι πρώην ακροδεξιοί all stars όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης κι ο Μάκης Βορίδης. Όταν κορυφαίος σύμβουλός σου και υποψήφιος μέχρι χτες Ευρωβουλευτής κρατά μεν αποστάσεις από τη ΧΑ αλλά τη συναγωνίζεται σε ρατσιστικό λόγο, εθνικοπατριωτικό λαϊκισμό και εκφραστική χυδαιότητα. Όταν τον αυτοπαραιτηθέντα Παναγιώτη Μπαλτάκο αντικαθιστά ο Αεροπαγίτης Φώτης Καϊμενάκης, που είχε φρενάρει ως «αντισυνταγματικό και περιττό» το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Όταν λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά, όταν κι εσύ ο ίδιος έχεις φλερτάρει στενά με τον ακραίο εθνικισμό στο παρελθόν ως πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ και δηλωμένος θαυμαστής του «Δικτύου 21», σόρι αλλά δεν δικαιούσαι να παριστάνεις μήτε τον ανήξερο, μήτε τον ανεύθυνο. Δείξε μου τον Φ(α)ήλο σου να σου πω ποιος είσαι! Και δυστυχώς η σημερινή Νέα Δημοκρατία διαφέρει πολύ από το συντηρητικό μεν αλλά φιλελεύθερο, δημοκρατικό αστικό κόμμα που οραματίστηκε ιδρυτής της, άσχετα που κι εκείνος είχε «βεβαρημένο» παρελθόν.


Φοβάμαι ότι το έλλειμμα δημοκρατίας που εξέθρεψε η κρίση – και που γίνεται αντιληπτό όχι μόνο μέσω των αποκαλύψεων για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ΝΔ-ΧΑ αλλά κι από το γενικότερο κλίμα αυταρχισμού, καταστολής και παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων -θα αποδειχθεί εξίσου επαχθές και καταστροφικό με το οικονομικό μας έλλειμμα σε βάθος χρόνου. Όμως είπαμε, προέχουν η σταθερότητα, η συμμόρφωση απέναντι στις επιταγές των δανειστών μας, η προσέλκυση επενδυτών, η έξοδος στις διεθνείς αγορές. Άλλωστε η ελεύθερη αγορά δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνυπάρχει με κυβερνήσεις είτε ανοικτά δικτατορικές είτε κινούνται στα όρια του κοινοβουλευτισμού – το είδαμε παλιότερα στη Χιλή, τη Νότια Κορέα και αλλού, το βλέπουμε εν μέρει και στην Ουκρανία. Όσο για τη δημοκρατία καθαυτή, ας πρόσεχε. 


Τι να λέει άραγε για όλα αυτά η φράου Μέρκελ που επισκέπτεται την Αθήνα την Παρασκευή; Τι να πει κι αυτή. Μπορεί να μην ανέχεται ναζί στη χώρα της αλλά δε νομίζω να το κάνει και πολύ θέμα αν η ελληνική κυβέρνηση της αρεσκείας της τυχαίνει να έχει στους κόλπους της και μισή ντουζίνα «νοσταλγούς» ή στο περίπου. Δεν ξέρω καν την άποψή της για τον Ντουρούτι (μπορώ βέβαια να τη φανταστώ). Ίσως κάτι να της θυμίσει η «Γκουέρνικα», αλλά αυτή εκτίθεται στη Μαδρίτη. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας ουσιαστικά προΐσταται, εξάλλου, έχει κάνει τα τελευταία χρόνια μια ευδιάκριτη στροφή επί το αυταρχικότερον. Μια όμως και πολύς ο λόγος τελευταία για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, προσωπικά ευχαρίστως θα παραιτούμουν από τη διεκδίκησή τους αν για αντάλλαγμα έπαιρνε μαζί της φεύγοντας τους ομοϊδεάτες των οφειλετών μας συμπατριωτών της. Διαφορετικά βλέπω να τους παίρνει και να τους σηκώνει όλους μαζί ο Εξαποδώ.

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Ο Σαμαράς είναι αναλώσιμος. Η διάρκεια ζωής του είναι μέχρι πριν τις εκλογές όπου και θα τον διώξει το ίδιο του το κόμμα. Η ΝΔ θα επιστρέψει σε πιο φιλελεύθερα μονοπατια γιατί δε γίνεται αλλιώς. Είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Οι οποίες όμως θα καθυστερησουν όσο γινεται, γιατι τα κομματα της εξουσιας ξερουν οτι θα εχουν απωλειες βουλευτικων εδρων. Και κανεις βουλευτης δε θελει να χασει την εδρα του, για αυτο και ανεχονται ακομα τον ακροδεξιο Σαμαρα και ολο το περιβαλλον του που κανει κουμαντο στη ΝΔ σημερα.Ειναι τραγικο ομως να επανερχομαστε σε θεματα του 1974, αντι να κοιταμε να αλλαξουμε ριζικα τη χωρα, και σ αυτο εχει τεραστια ευθυνη ο Σαμαρας με τα παιχνιδακια του.Μονος οδηγος μας η δυτικη Ευρωπη, καπιταλιστικη ξε-καπιταλιστικη....
Έτοιμο το σκηνικό για κυβέρνηση ΝΔ - ΧΑΤο συστημικό κατεστημένο προετοίμασε το έδαφος με την επιστράτευση Μπαλτάκου και την ολοκλήρωση της "καθαγίασης" της Χρυσής Αυγής http://failedevolution.blogspot.gr/2014/04/blog-post_3.html
Επιτέλους ένα σχόλιο όαση στη νεοφιλελεύθερη δήθεν αποστασιοποιημένη και ανεξάρτητη αρθρογραφία της μπούρδας !!!Δεξια-ακροδεξια-φασισμός μια και ομοούσιος τριάς, εγγόνια των συνεργατών των γερμανοιταλών και των βουλγαρογραμμένων της κατοχής, γιοί των φασιστών της χούντας, πατριδοκάπηλα λαμόγια του σήμερα.
"Φοβάμαι ότι το έλλειμμα δημοκρατίας που εξέθρεψε η κρίση – και που γίνεται αντιληπτό όχι μόνο μέσω των αποκαλύψεων για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ΝΔ-ΧΑ αλλά κι από το γενικότερο κλίμα αυταρχισμού, καταστολής και παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων -θα αποδειχθεί εξίσου επαχθές και καταστροφικό με το οικονομικό μας έλλειμμα σε βάθος χρόνου."Ελλειμα δημοκρατίας πάντα υπήρχε στο ελλάντα, δεν το "εξέθρεψε" καμία κρίση. Απ΄την μεταπολίτευση και δώθε υπήρχε έλλειμα δημοκρατίας (για το πριν δεν το συζητώ καν, εκεί κι αν...) το οποίο ακριβώς επειδή ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε καταλήξαμε εδώ πού καταλήξαμε. Η Χ.Α είναι μόνο η κορυφή τού παγόβουνου. Υπάρχουν πάμπολλοι ακροδεξιοί στην ελλάδα πού δεν το ξέρουν ότι είναι ακροδεξιοί (στην κοσμοθεώρηση τους) και πού τούς βρίσκεις ακόμα και στούς κόλπους τής "αριστεράς".Μην ξεχνάμε για ποιά χώρα μιλάμε: μιλάμε για μιά χώρα όπου τα βασανιστήρια είναι παγιωμένα κι όπου δεν τιμωρείται ποτέ και κανείς γι΄αυτά, για μιά χωρα με παγιωμένο ρατσιμό πού πριμοδοτείται κάργα κι απ΄το σύστημα εκπαίδευσης, για μιά χώρα στο φούλ ομοφοβική, ξενοφοβική και φοβική γενικώς, και για μιά χωρα όπου ο χριστιανοταλιμπανισμός είναι αναπόσπαστο μέρος τής εξουσίας και θα συνεχίσει να είναι (ακόμα κι ο "αριστερός" -λολ- Αλέξης όλο αγάπες κι αγκαλίτσες και ύμνους είναι πρός την εκκλησία). Ολα αυτά (και άλλα πού λόγω περιορισιμού σε ένα σχόλιο δεν αναφέρω) δεν τα "εξέθρεψε" καμία κρίση. Προ-υπήρxαν σε καραμπινάτο βαθμό κι απλώς θέριεψαν και βγήκαν παγανιά σε φόρα παρτίδα modus με την κρίση. Γεματη νοσταλγούς πάσης φύσεως είναι αυτή η χώρα. γραφικούς νοσταλγούς χαμένων πατρίδων, συνταγματαρχών, Βενιζέλων, Στάλιν, Αδόλφων κι ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.Στο μόνο πράγμα πού δεν έχουμε ελλειμα είναι η διεστραμμένη νοσταλγία.