ΚΙΝΗΣΗ

Πρέπει δηλαδή να δουλευόμαστε μεταξύ μας για το δήθεν Άγιο Φως;

Πρέπει δηλαδή να δουλευόμαστε μεταξύ μας για το δήθεν Άγιο Φως; Facebook Twitter
60

 

Πρέπει δηλαδή να δουλευόμαστε μεταξύ μας για το δήθεν Άγιο Φως; Facebook Twitter

"Σύμφωνα με μαρτυρίες πιστών [CITATION NEEDED], το Άγιο Φως είναι ένα σύνθετο φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται στο θόλο εντός του Ναού της Αναστάσεως αλλά και κατ΄ άλλους έξω από αυτόν. Εμφανίζεται σαν λευκογάλανες οριζόντιες ταινιώδεις αστραπές, περιστρεφόμενες ανταύγειες ή κινούμενες φλόγες που κανείς δεν γνωρίζει από που προέρχονται… #"

 

Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι πιστοί που γνωρίζω μόνο για λόγους σεβασμού (και συμβολισμού) υποκρίνονται ότι πιστεύουν πως το Άγιο Φως όντως βγαίνει από μόνο του κάθε χρόνο την προκαθορισμένη ώρα.

 

Μπορεί ένα υποτιθέμενο θαύμα να ήταν πιστευτό ή ανεξήγητο το 500 ή το 1700 μΧ, αλλά σήμερα, με την πρόοδο της τεχνολογίας, με τις κάμερες και το ίντερνετ, το να συντηρείς ένα θρησκευτικό μύθο είναι μια πιο δύσκολη δουλειά.

 

Οι κάμερες και οι φωτογραφικές δεν επιτρέπονται κατά τη τελετή της αφής. Μόνο ο εκάστοτε Πατριάρχης επιτρέπεται να μπει στο σημείο που είναι τα κεριά. Μόνο αυτός ξέρει τι γίνεται. Η Εκκλησία θα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει σε ζωντανή μετάδοση ένα θαύμα, βουλώνοντας πολλά στόματα (και το δικό μου) και προσηλυτίζοντας εκατομμύρια νέους πιστούς (και εμένα), αλλά μπα. Προτιμά να μην το κάνει, να μην δημοσιοποιήσει το «θαύμα».

 

Τέλος πάντων, το θέμα δεν είναι το πώς εμφανίζεται το Άγιο Φως - αυτά έχουν γραφτεί κι εξάλλου στις θρησκείες το μεγαλύτερο ρόλο παίζουν οι συμβολισμοί, πράγμα απολύτως σεβαστό.

 

Για τους τρόπους που μπορεί να γίνεται η πιθανή απάτη έχουν γράψει και μιλήσει εκατοντάδες ειδικοί, ενώ ακόμα και το Πατριαρχείο ποτέ δεν έχει κάνει λόγο για θαυματουργή αφή του Φωτός (και ούτε πρόκειται να κάνει για ευνόητους λόγους) αφήνει όμως τους πιστούς να το υποψιάζονται, εδώ και αιώνες. Ενώ το Πατριαρχείο δεν υποστηρίζει ότι είναι θαύμα, αν το υποστηρίξει ο Νίκος Δήμου, ή εγώ, ξαφνικά είμαστε ανθρωπόμορφα τέρατα που δε σεβόμαστε τίποτα. 

 

Σήμερα μάλιστα, με αφορμή μια αποστροφή σε άρθρο του Νίκου Δήμου, είδα στις ειδήσεις ατελείωτα ρεπορτάζ για το θέμα, τα οποία -ω, τι έκπληξη!- αποτελούνταν απο μπόλικους μαυροφορεμένους που έλεγαν ξανά και ξανά πόσο προσβλήθηκαν επειδή κάποιος δεν πιστεύει στα ψευτοθαύματά τους. Είδα ακόμα και τον Σταύρο Θεοδωράκη (άρχισε ήδη κι αυτός τις εκπτώσεις;!) να κρεμάει τον Δήμου, λέγοντας ότι δεν πρέπει να παίζουμε με το θρησκευτικό συναίσθημα ούτε απ' τη μία ούτε απ' την άλλη πλευρά, και να διευκρινίζει ότι ο Δήμου δεν είναι στέλεχος του Ποταμιού. 

 

Μεταξύ μας όμως θα κοροϊδευόμαστε; Το Άγιο Φως είναι ένας συμβολισμός σπουδαίος (που απ' αυτούς που κάνουν ότι δεν τον αντιλαμβάνονται και τον παίρνουν κυριολεκτικά καταντά όντως ειδωλολατρικός!), όπως και όλοι οι συμβολισμοί της Εκκλησίας. Οι συμβολισμοί παραπέμπουν σε πράγματα υψηλά, ωραία και γεμάτα αγάπη. 

 

Αυτά πρέπει να κρατήσουμε, κι όχι όσα υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. 

 

 

Πρέπει δηλαδή να δουλευόμαστε μεταξύ μας για το δήθεν Άγιο Φως; Facebook Twitter

 

 

===

 

 

Θα το ρωτάω κάθε χρόνο.

 

 

Ποιος πραγματικά πιστεύει ότι το Άγιο Φως χρειάζεται τιμές Αρχηγού Κράτους - και γιατί;

 

Νομίζαμε ότι είχαμε τρελά λεφτά - και χαρίζαμε λίμνες, οικόπεδα και παραλίες στα Βατοπέδια και στις εκκλησίες. Νομίζαμε ότι θα είχαμε λεφτά για πάντα. Και τώρα;

 

Έχει πλάκα το να βλέπεις τηλεπαρουσιαστές να λένε με κάθε σοβαρότητα ότι ξεκίνησε το ειδικό ναυλωμένο αεροπλάνο για να πάει στα Ιεροσόλυμα και να φέρει το φως με τιμές Αρχηγού Κράτους. Και αφού το φέρει στην Αθήνα ξεκινάει άλλη (πανάκριβη κι αυτή) επιχείρηση: να διασκορπιστεί το φως σε κάθε Μητρόπολη με ειδικές πτήσεις αεροπλάνων κι από κει νέα επιχείρηση προς κάθε γωνιά, πόλη, χωριό και νησί της Ελλάδας.

 

Πρέπει δηλαδή να δουλευόμαστε μεταξύ μας για το δήθεν Άγιο Φως; Facebook Twitter

 

Αν πραγματικά ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι αυτό το φως έχει κάποια μαγική ιδιότητα και ότι χάρη σ' αυτό θα γίνει κάτι χειροπιαστό και γι’ αυτό πρέπει κάθε χρόνο να επαναλαμβάνεται αυτή η ιεροτελεστία με τιμές Αρχηγού Κράτους εν ενεργεία και με έξοδα των πολιτών (και όχι της Εκκλησίας) πάω πάσο. 

 

Αν όμως η ηγεσία της χώρας, που απ' τη μια λέει ότι σχεδόν χρεοκοπήσαμε και ότι όλοι [κυρίως οι φτωχοί] πρέπει να κάνουν αιματηρές θυσίες, θέλει να ξοδεύει τόσα λεφτά για έναν συμβολισμό, νομίζω πως κάτι κάνει λάθος. Και οι συμβολικές κινήσεις έχουν τα όριά τους και τολμώ να πω πως βρήκα σουρεαλιστικές τις μεταδόσεις των καναλιών για την άφιξη μιας φλόγας (αμφιβόλου προελεύσεως) μ' ένα ψιλοάδειο αεροπλάνο.

 

Πρέπει δηλαδή να δουλευόμαστε μεταξύ μας για το δήθεν Άγιο Φως; Facebook Twitter

 

Και βρήκα τελείως κιτς τις φολκλορικές σκηνές με τους τσολιάδες, τους παπάδες, τους στρατιώτες και τα εμβατήρια καθώς ιερείς και πολιτικοί μας κατέβαζαν τη φλόγα απ' το αεροπλάνο, ενώ οι Ελληνικές σημαίες ανέμιζαν και οι τηλεπαρουσιαστές δήλωναν (ψεύτικα) κατασυγκινημένοι απ' την συγκλονιστική, κατανυκτική ιστορικότητα της σκηνής.

 

Ίσως βέβαια οι σκηνές αυτές να έδωσαν ελπίδα στους πιστούς. Πίστευα όμως ότι οι πιστοί δεν έχουν ανάγκη από τιμές αρχηγού κράτους και ειδικές πτήσεις ανά την επικράτεια για να νιώσουν Ανάσταση. Όσοι έχουν το Θεό μέσα τους τον βιώνουν και χωρίς τις πανάκριβες συμβολικές κινήσεις, χωρίς τα χρυσοποίκιλτα άμφια του Χριστόδουλου, χωρίς την Εκκλησιαστική περιουσία που μαζεύει και κρατάει η Εκκλησία εδώ και αιώνες "για μια δύσκολη στιγμή του Έθνους" (και που όταν έρχεται η δύσκολη στιγμή όχι μόνο δε μας τη δίνει αλλά δε θέλει κιόλας να φορολογηθεί σωστά - με καμία Παναγία!)

 

Πρέπει δηλαδή να δουλευόμαστε μεταξύ μας για το δήθεν Άγιο Φως; Facebook Twitter

 

Το ενδιαφέρον είναι πως μια γνωστή μου θρησκευόμενη ήταν αυτή που μου είπε σε σχετική κουβέντα: «Εγώ που πιστεύω, την ίδια αγαλλίαση θα ένιωθα είτε ναύλωναν ειδικό αεροπλάνο για να φέρουν μια φλόγα στο νησάκι μου, είτε άναβε ο παπάς της εκκλησιάς μας μια λαμπάδα και μας έδινε το φως εκείνη τη στιγμή. Αν έχεις πίστη δε χρειάζεσαι τίποτα άλλο. Δε χρειάζεσαι περιττούς εντυπωσιασμούς.»

 

Υπήρχε μια περίοδος που (νομίζαμε ότι) είχαμε λεφτά ως κράτος. Τότε η Εκκλησία ίσως να ήταν η Ιερή μας Αγελάδα και θεωρούσαμε αυτονόητο ότι οι παπάδες πρέπει να πληρώνονται ως δημόσιοι υπάλληλοι. Κάποτε δεχόμασταν πως υπάρχει τεράστια εκκλησιαστική περιουσία αλλά παρ' όλα αυτά εμείς έπρεπε να συνεισφέρουμε για την ανέγερση ναών (αυθαιρέτων και μη), και για τους φιλανθρωπικούς εράνους. Νομίζαμε ότι είχαμε τρελά λεφτά - και χαρίζαμε λίμνες, οικόπεδα και παραλίες στα Βατοπέδια και στις εκκλησίες. Νομίζαμε ότι θα είχαμε λεφτά για πάντα.

 

Κάναμε λάθος.

 

Αν δεχτούμε ότι το Άγιο Φως αξίζει τα λεφτά του και τις Τιμές Αρχηγού Κράτους εν Ενεργεία τότε ήρθε η ώρα να αρχίσει να παράγει έργο. Ή αν όχι αυτό το ίδιο, ας αρχίσουν να μας ξεχρεώνουν και αυτοί που κρατούν σφιχτά την περιουσία τους και δεν δέχονται να πληρώσουν ούτε καν (το δικό τους) λογαριασμό!

 

Είναι αλήθεια: υπήρχε μια εποχή που ο διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους φάνταζε καταστροφικός. Δε ζούμε πια σε εκείνη την εποχή.

 

 

60

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

13 σχόλια
Σκοταδισμός!!! Αυτή η χώρα βασανίζεται ακόμα από οπισθοδρομικούς συντηρητικούς κολλημένους με την εκκλησία (κάποιοι απο αυτούς βέβαια δεν πιστεύω την μαλακία με το "άγιο φως" αλλά κάνουν τα στραβά μάτια γιατί έρχονται εκλογές of course). Οι τιμές αρχηγού κράτους για το...άγιο φως είναι απλά για γέλια αλλά και για κλάματα. Η εκκλησία αντι να βοηθήσει την χώρα συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα...Χορηγός του ταξιδιού προφανώς και είναι γνωστή εταιρεία αναπτήρων! ;-)ΥΓ: θυμάμαι από μικρό τις σκηνές με διάφορους παπάδες-μοναχούς να τσακώνονται για το ποιος θα πάρει πρώτος το "άγιο φως". Πραγματικά άγια ατμόσφαιρα. Και του χρόνου.
“ Μόνο ο εκάστοτε Πατριάρχης επιτρέπεται να μπει στο σημείο που είναι τα κεριά. Μόνο αυτός ξέρει τι γίνεται. Η Εκκλησία θα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει σε ζωντανή μετάδοση ένα θαύμα, βουλώνοντας πολλά στόματα (και το δικό μου) και προσηλυτίζοντας εκατομμύρια νέους πιστούς (και εμένα), αλλά μπα. Προτιμά να μην το κάνει, να μην δημοσιοποιήσει το «θαύμα». Πηγή: www.lifo.gr’’ Αν κάποιος δεν θέλει να πιστέψει ότι και να του δείξεις δεν πρόκειται να πιστέψει. Και σε ζωντανή μετάδοση να στο δείχνανε θα είχανε περάσει τα κεριά πρώτα με φώσφορο που έχει την ιδιότητα της αυτανάφλεξης.
Αυτό εννοώ κι εγώ. Βασική προϋπόθεση είναι το κράτος να προστατεύει τόσο την κοσμικότητα όσο και τον πολίτη.Ε, όχι, στο πλαίσιο του όποιου προοδευτισμού, να εξυμνούμε τη Ρεπούση! Βλέπετε, έχουμε μελετήσει και κάποια ιστορία παραπάνω από τα σχολικά εγ-χοιρίδια.
Μήπως η φωτιά είναι όντως αρχηγός του περίφημου κράτους μας;Δυστυχώς ο Ροΐδης, όπως και ο Νίκος Δήμου, έχουν απόλυτο δίκιο για τις παθογένειες της Ελληνικής κοινωνίας.Όσο για την αφρόκρεμα της δημοσιογραφίας μας -σχόλιο Ν. Χατζηνικολάου: επειδή το θέλουν οι περισσότεροι Έλληνες να συνεχίσει να γίνεται!-, ωχριούν μπροστά στη φλόγα. Θέτουμε με λίγα λόγια θεμελειώδη δημοκρατικά δικαιώματα στην κρίση του κόσμου; Κρίμα που δεν πήρε το Πούλιτζερ δημοσιογραφίας ο επιχειρηματίας Κος Χατζηνικολάου.Το κράτος οφείλει να μην υιοθετεί καμία "επίσημη" θρησκεία αν θελουμε να μιλάμε για ανεξιθρησκεία, η οποία αποτελεί ακόμα και σήμερα ζητούμενο της κοινωνίας μας όσο δεν υπάρχει διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας.
Εδώ έχουμε αφήσει την εκκλησία να υπαγορεύει το περιεχόμενο τον νόμων - υπάρχει κάποια άλλη σοβαρή εξήγηση που δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί όχι γάμος, ούτε σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, ακόμη και μετά την καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Σιγά μην κόψουν τα έξοδα για το φως...
καλησπερα κι απο εμενα..διαβασα ολα τα σχολια σας.δεν θελω να λαβω θεση στο συγκεκριμένο θεμα αλλα να κανω μια παρατηρηση ..κατι που εχω παρατηρησει αρκετο καιρο πριν. κατα καιρους ανθιζουν λοιπον διαφορα καυτα θεματα ,οπως αυτο, δημοσιευονται σε διαφορες σελιδες ,εφημεριδες κτλ.. και απο κατω στα σχολια ο κοσμος τσακωνεται για το αν εχει δικιο και ποιος εχει δικιο..κατ αρχην θεωρω λαθος του δημοσιογραφου που παιρνει θεση γυρω απο το θεμα και σχολιαζει..νομιζω πως πρεπει απλα να αναφερει την ειδηση .το πως θα σχολιασει ο αναγνωστης ειναι δικο του θεμα ,οταν ο δημοσιογραφος παιρνει θεση μου θυμιζει εκεινο τον πρετεντερη ,τον τσιμα,τον χατζηνικολαου που εκθετουν αποψη για ολα και επειδη ειναι αναγνωρισιμοι δημιουργουν <ρευμα> υπερ της αποψης τους...προσωπικα θελω να διαβαζω ειδησεις και οχι αποψεις..τελος παντων δεν μενω σε αυτο γιατι για αλλο με ενδιαφερει..παρατηρω λοιπον πως για καποιο
Παρ' ό,τι δεν συνεχίσατε το σχόλιό σας (ή είναι κάποιο τεχνικό λάθος;), ας πω ότι βρίσκεστε σε ένα μπλογκ γνώμης, στο οποίο γράφω την άποψή μου. Οι ξερές ειδήσεις που μάλλον θέλατε, είναι μπαίνοντας (στο σάιτ) δεξιά, στην ενότητα ΕΙΔΗΣΕΙΣ. [λινκ: http://www.lifo.gr/now ]
Θέλω να ζω σε μια χώρα όπου η θρησκεία θα είναι προσωπικό ζήτημα του καθενός, θα υπόκειται στους νόμους του κράτους οι οποίοι θα γίνονται σεβαστοί και θα εφαρμόζονται. Έτσι δεν θα με νοιάζει σε τι πιστεύει ο διπλανός μου, γιατί δεν θα έχει καμία επίπτωση στη δική μου ζωή. Και δεν θα έχει επίπτωση τη δικη μου ζωή για ένα ακόμη λόγο: το κράτος δεν θα έχει θρησκεία. Θα είναι ένα κράτος κοσμικό, που θα σέβεται όλες τις θρησκείες και το πολύ-πολύ να παρέχει κάποιες διευκολύνσεις στις "γνωστές" θρησκείες (όχι οικονομικές). Δεν θα νομοθετεί σύμφωνα με τη θρησκεία κανενός, γιατί αυτό μπορεί να αντίκειται στα δικαιώματα άλλης ομάδας πολιτών, που πιστεύει σε κάτι άλλο ή τίποτα. Ένα κράτος που θα νομοθετεί και θα αντιμετωπίζει τον πολίτη με βάση τους κανόνες του κράτους δικαίου, της χρηστής διοίκησης, της ισότητας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας, και με γνώμονα τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων, με γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως τα έχει αναγνωρίσει στις διεθνείς Συνθήκες που έχει υπογράψει. Ναι. Αυτές τις διεθνείς Συνθήκες που η σημερινή Ελλάδα του Σαμαρά και δεξιότερα έχει επιδεικτικά και αυτάρεσκα κουρελιάσει, ακόμα πιο πολύ κι απ'τους άλλους, τους αριστερότερα. Θέλω να ζω σε μια χώρα που όλα αυτά θα θεωρούντια αυτονόητα, αυταπόδεικτα, αδιαπραγμάτευτα και κεκτημένα. Σε μια χώρα και κοινωνία όπου δεν θα χρειάζονται ατέρμονες πολιτικώς ορθές (η μη) αναλύσεις όπως η παραπάνω, γιατί οι πολίτες θα έχουν ουσιαστική παιδεία.Μια τέτοια Ελλάδα την πολεμούν λυσσαλέα οι Άνθιμοι, οι Τσοχατζόπουλοι και οι Σαμαράδες, οι Πολύδωρες, οι Στρατηγοί Άνεμοι, οι Χριστόδουλοι, οι γλοιώδεις αμόρφωτοι Ψωμιάδηδες και οι αληταράδες, τα θρασύδειλα τόσο δα ανθρωπάκια του υποκόσμου και τοθυ βόθρου της ΧΑ. Αυτήν την Ελλάδα πολεμούν: της ελεύθερης σκέψης, της ελεύθερης έκφρασης, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Του φωτός, του διαφωτισμού, της ανοχής, του σεβασμού. Γιατί δεν θέλουν να είμαι πολίτης. Θέλουν να είμαι υπήκοος, υποτακτικός, αρνί στο κοπάδι της καθοδηγούμενης σκέψης που αυτοί θέλουν να μου υποδεικνούουν και να μου επιβάλλουν.Ε, οχι. Δεν τους κάνω τη χάρη ρε π____.
ποιος είσαι ρε αγόρι μου 'just a boy', βγες να τα πεις αυτά σε περισσότερο κόσμο ή γράψτα ή τελοσπάντων κάνε κάτι-μη περιορίζεις αυτήν την σκέψη μέσα στη σελίδα της lifo. Καιρό είχα να διαβάσω τέτοια ολοκληρωμένη τοποθέτηση.
μια χαρα τα λες, μονο που η Ελλας δεν ειναι "κανονικο" κρατος ! ειναι ταλιμπανικη θεοκρατια μιας γυφτοελιτ, που επιμενει να παριστανει τη "δημοκρατια". Οποτε εαν θελεις να εισαι πραγματικος πολιτης μαλλον για ταξιδι σε βλεπω να ετοιμαζεσαι, ισως σε καποια βορεια χωρα οπου αυτα που ζητας ειναι ηδη αυτονοητα. Εδω εχουμε ακομη μελλον για την "επανασταση του αυτονοητου"...
Δημοκίδη τα είπες όλα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι να προσθέσουμε.Όσο για την τελευταία πρόταση, νομίζω πως αργούμε ακόμα.Και μια πληροφορία για μερικούς που το αγνοούν. Στην "τριτοκοσμική" Τουρκία υπάρχει ο διαχωρισμός κράτους-θρησκείας εδώ και 80 χρόνια (χάριν στον Ατατούρκ).Εμείς ακόμα χεράκι χεράκι πάμε.
Οι πρωτοι-πρωτοι που επιτεθηκαν στον Νικο Δημου για το αρθρο ειναι οι : Ανθιμος, Κανελλη, Τερενς Κουικ και Κικίλιας. Κι'ομως! Ολοι αυτοι αποφασιζουν για την τυχη μας και Οχι ο Δημου!Ας αρχισουμε επιτελους καποτε να αντιλαμβανομαστε τι παει στραβα σ'αυτη τη χωρα, ποτε δεν ειναι αργα....
Ο Νικος Δημου τελικα παραιτηθηκε απο το Ποταμι, μιας και ο Στ.Θεοδωρακης πηρε αποστασεις η για να τα λεμε με τ΄ονομα τους, τον "Αδειασε". Η πανταχου παρουσα ελληνικη Θεοκρατια νικησε και παλι...
Δεν το γνώριζα. Για να κρατήσει συγκεκριμένους ψηφοφόρου (στους οποίους κανονικά δεν θα έπρεπε να απευθύνεται, ως μη-θεοκρατικό κόμμα) έδιωξε τον Νίκο Δήμου. Ντρέπομαι για λογαριασμό του Σταύρου Θεοδωράκη. Κρίμα
και εξ οικείων τα βέλη κυριέ μου...οχι μόνο απο το γνωστό ελληνοορθόδοξο πολιτικό τόξο,αλλά και απο το άλλο,το καινούργιο,με τα βέλη τα αιχμηρά...
Με τιμές αρχηγού-κράτους υποδεχόμαστε και διάφορες "θαυματουργές" εικόνες από το μακρινό...Άγιο Όρος, για τις οποίες βλέπουμε ουρές και ουρές. Πόσο πιο θαυματουργές από τις υπόλοιπες, κανείς δεν μπορεί ή καλύτερα τολμά να εξηγήσει. Προσωπικά τάσσομαι υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους αλλά υπό προϋποθέσεις.
Κανεις δεν μπορει να αρνηθει οτι η Εκκλησια εχει προσφερει κατα καιρους τεραστια βοηθεια στο κρατος. Παρολα αυτα δεν μπορουμε να μενουμε προσκολλημενοι στο παρελθον, αλλα να κοιταμε και το παρον και κυριως το μελλον. Μου φαινεται αδιανοητο την εποχη που κοσμος κοιμαται σε παγκακια και πλατειες, που παιδια λιποθυμουν στα σχολεια απο την πεινα, που η ανεργια εχει χτυπησει κοκκινο, που ολοι οι μισθοι σε δημοσιο και ιδιωτικο τομεα εχουν κοπει κατα 30% τουλαχιστον να σπαταλα (γιατι περι σπαταλης προκειται) το κρατος τοσους πολλους πορους για την διατηρηση μιας παραδοσης η οποια δεν προσφερει τιποτε ουτε στην ιδια την θρησκεια. Για να σταματησουν βεβαια τετοιες τακτικες θα πρεπει κυριως να υπαρχει πολιτικη βουληση και διαθεση για συγκρουση με κατεστημενα αιωνων. Η κυβερνηση (η εκαστοτε και η καθε) προφανως μεσα στο ολο πλαισιο υπονομευσης της δημοτικοτητας της δεν ειναι διατεθειμενη να ερθει σε συγκρουση με την τεραστια δυναμη και επιρροη της Εκκλησιας. ''Ίσως βέβαια οι σκηνές αυτές να έδωσαν ελπίδα στους πιστούς. Πίστευα όμως ότι οι πιστοί δεν έχουν ανάγκη από τιμές αρχηγού κράτους και ειδικές πτήσεις ανά την επικράτεια για να νιώσουν Ανάσταση. Όσοι έχουν το Θεό μέσα τους τον βιώνουν και χωρίς τις πανάκριβες συμβολικές κινήσεις, χωρίς τα χρυσοποίκιλτα άμφια του Χριστόδουλου, χωρίς την Εκκλησιαστική περιουσία που μαζεύει και κρατάει η Εκκλησία εδώ και αιώνες "για μια δύσκολη στιγμή του Έθνους" (και που όταν έρχεται η δύσκολη στιγμή όχι μόνο δε μας τη δίνει αλλά δε θέλει κιόλας να φορολογηθεί σωστά - με καμία Παναγία!) Πηγή: www.lifo.gr'' Φανταστικο σημειο.
ε δε το λες και παράδοση...από το 1988 ξεκίνησε!Το 1988 μετά από πρωτοβουλία του Ιάκωβου Οικονομίδη, ιδιοκτήτη ταξιδιωτικού πρακτορείου (σήμερα έχει τον τίτλο Μέγας Αρχων Ρεφερενδάριος και έχει χριστεί Μεγαλόσταυρος) και σε συνεργασία με τον Θόδωρο Τσακιρίδη (μετέπειτα πρόεδρο των Ολυμπιακών Αερογραμμών) και με τον έξαρχο Ειρηναίο (μετέπειτα πατριάρχη Ιεροσολύμων) καθιερώθηκε η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα με αεροπλάνο αμέσως μετά τη λήψη του από τον Πανάγιο Τάφο. Την οργάνωση της μεταφοράς του Αγίου Φωτός ανέλαβε το ταξιδιωτικό γραφείο του Ιάκωβου Οικονομίδη Ζ Tours από το 1989 έως το 2002 καθώς στη συνέχεια την οργάνωση της μεταφοράς ανέλαβε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. «Μέχρι τότε το Φως ερχόταν με βαπόρι μία εβδομάδα μετά την Ανάσταση. Εγώ έπεισα τον Θόδωρο Τσακιρίδη (αργότερα πρόεδρο της Ολυμπιακής) να βάλει ειδική πτήση». Ομως, όλα αυτά τα χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε στην Ολυμπιακή όλα τα έξοδα της οργάνωσης του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων και των επιβατών του αεροπλάνου! Η ειδική πτήση μετέφερε κάθε χρόνο μεταξύ 200 και 300 προσκυνητών.