75 περιστατικά ρατσιστικής βίας σε ένα χρόνο

75 περιστατικά ρατσιστικής βίας σε ένα χρόνο Facebook Twitter
2

Περισσότερα από 75 περιστατικά ρατσιστικής βίας κατέγραψε στην Ελλάδα το πρόγραμμα των Γιατρών του Κόσμου και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες «Enough!».

Όλα αυτά τα περιστατικά, αφορούσαν σωματικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών που επέφεραν σοβαρούς τραυματισμούς. Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η περίπτωση της Μανωλάδας.

Τα περισσότερα θύματα προέρχονταν από Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Νιγηρία και Ιράν.

Μάλιστα 4 από τα θύματα ήταν ανήλικοι κάτω των 17 ετών, ένας από αυτούς και ο 14χρονος Αφγανός Ι.Ε.. Για το συγκεκριμένο περιστατικό το πρόγραμμα «Enough!» σημειώνει:

 «Ο 14χρονος Αφγανός Ι.Ε. υπήρξε θύμα βίαιης ρατσιστικής επίθεσης τον Μάιο του 2013 από τρεις μεγαλόσωμους άνδρες έξω από τον σταθμό του μετρό στην πλατεία Αττικής. Αρχικά, οι τρεις άνδρες τον προσέγγισαν και απαίτησαν να ελέγξουν τα διοικητικά του έγγραφα. Αφού τον εξύβρισαν, τον κλότσησαν στα πλευρά και τα πόδια και του έσπασαν ένα μπουκάλι μπύρας στο πρόσωπο, τον εγκατέλειψαν αιμόφυρτο και λιπόθυμο στο έδαφος και ένας περαστικός τον μετέφερε σε εφημερεύον νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική συρραφή για την επούλωση των τραυμάτων στην περιοχή της μύτης και του μετώπου».


Τα 58 από τα 75 περιστατικά συνέβησαν στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η πλατεία Αττικής και η πλατεία Ομονοίας. Επίσης, τέσσερις επιθέσεις καταγγέλθηκε ότι έλαβαν χώρα εντός αστυνομικών τμημάτων.

Μια από τις περιπτώσεις επίθεσης μέσα σε αστυνομικό τμήμα είναι και της 29χρονης Ι.Σ. από το Μαρόκο, που κατήγγειλε ότι δέχτηκε επίθεση από δύο αστυνομικούς εντός του αστυνομικού τμήματος του Αγίου Παντελεήμονα όταν πήγε να επισκεφθεί τον σύζυγό της ο οποίος κρατούνταν εκεί για διοικητικούς λόγους. Όπως κατήγγειλε οι αστυνομικοί, την παρέσυραν με τη βία στον ανελκυστήρα τραβώντας την από τα μαλλιά και ο ένας άρχισε να την κλοτσάει και να τη φτύνει.

Σε πολλές περιπτώσεις ρατσιστικών επιθέσεων, τα θύματα ανέφεραν τη χρήση όπλων από τους θύτες, όπως σιδερολοστοί, πτυσσόμενα κλομπς, αλυσίδες, σιδερογροθιές, μαχαίρια και σπασμένα μπουκάλια.

«Πέρυσι, ζήσαμε μια κλιμάκωση της βίας που κορυφώθηκε με τον θάνατο του Παύλου Φύσσα. Η κορύφωση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας επιτρέψει να πιστέψουμε ότι το ζήτημα της ρατσιστικής βίας βρίσκεται πίσω μας. Βρίσκεται μπροστά μας και αν και υπήρξε ύφεση και αποκλιμάκωση για λίγους μήνες, υπάρχει ξανά μια κινητικότητα τους τελευταίους δύο μήνες», σχολίασε, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και συντονιστής του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, Κωστής Παπαϊωάννου.

Στο σύνολο των 157 ατόμων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο στις δομές του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, το 70% δήλωσε πως έχει δεχθεί κάποιου είδους ρατσιστική συμπεριφορά και το 81,3% έχει υποστεί ρατσιστική συμπεριφορά κατά τις συνδιαλλαγές του με κάποια δημόσια υπηρεσία, με την πλειοψηφία να αφορά και πάλι αστυνομικά τμήματα.

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια