Οι Αυστραλιανές αρχές θανάτωσαν 50 καρχαρίες άνω των 3 μέτρων

Οι Αυστραλιανές αρχές θανάτωσαν 50 καρχαρίες άνω των 3 μέτρων Facebook Twitter
6

Το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα θανάτωσης των καρχαριών άνω των τριών μέτρων είχε ξεκινήσει στη Δυτική Αυστραλία τον περασμένο Ιανουάριο και είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις από μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων που τόνιζαν ότι ο λευκός καρχαρίας είναι είδος προς εξαφάνισης και απαγορεύεται η θανάτωσή του.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές σήμερα, από τον Ιανουάριο ως τις 30 Απριλίου που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα δεν έχει σκοτωθεί κανένας λευκός καρχαρίας, αλλά έχουν θανατωθεί 50 καρχαρίες άνω των 3 μέτρων. Άλλοι 120 καρχαρίες που πιάστηκαν στα δολώματα αφέθηκαν ελεύθεροι αφού πρώτα τους τοποθετήθηκε μηχανή εντοπισμού.

Οι αρχές της Δυτικής Αυστραλίας είχαν θορυβηθεί από τους έξι θανάτους από επιθέσεις καρχαριών τα τελευταία δύο χρόνια στα νερά της χώρας. Το μέτρο, σύμφωνα με την πολιτεία στόχευε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των λουόμενων.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι – Τι αποκαλύπτει ο διαχειριστής του δικτύου

Διεθνή / Μπλακ άουτ στην Ισπανία: Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι

Μια σειρά διαδοχικών δυσλειτουργιών μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα φαίνεται να ήταν αρκετή για να προκαλέσει το ιστορικό μπλακ άουτ που έπληξε Ισπανία και Πορτογαλία, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους δίχως ρεύμα για ώρες.
LIFO NEWSROOM
Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Η εξήγηση του συμβούλου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και ειδικού για θέματα ενέργειας, Μιχάλη Μυριάνθη, για το πρωτοφανές μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Η υπηρεσία Πολιτικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι ξεκίνησε έρευνα «έπειτα από αναφορές για διακρίσεις που γίνονται με βάση τη φυλή στον τρόπο λειτουργίας του περιοδικού» Harvard Law Review κατά παράβαση του άρθρου VI του νόμου περί πολιτικών δικαιωμάτων του 1964
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Στο χωριό μου (που είναι γραμματιζουμενοι και τα πάνε καλά με την ελληνική γλώσσα) λένε πως ένα είδος είναι "υπό εξαφάνιση" και όχι... "προς εξαφάνισης". Εκτός από μερικούς που χρειάζονται μαθήματα γραμματικής και στοχεύουν να... εξαφανίσουν οι ίδιοι το υπό συζήτηση είδος. Κατά τα άλλα γνωστή, άσχημη & ανεύθυνη η πολιτική των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους καρχαρίες.
Σε μια απο τις χωρες που εχω ζησει,στην Νοτιο Αφρικη,διαπιστωσα για πρωτη φορα,μεσω του αγωνα οικολογικων οργανωσεων, με μεγαλη εκπληξη,οτι ο καρχαριας ειναι απειλουμενο ειδος (endangered species).Και απο τι,αν το πιστευετε ; Οχι μονον απο την αλιευση του ,για σπορ,και οχι μονον,αλλα κυριως απο τα μεταλλικα αντικαρχαριακα δικτυα με τα οποια προστατευονται οι ,τεραστας εκτασης,ανατολικες παραλιες της χωρας(Natal,P.E.,Cape Province).Και αυτο λογω μιαςιδιαιτεροτητας του καρχαρια μη γνωστης στο ευρυ κοινο.Ο καρχαριας δεν διαθετει κινουμενα βραγχια και αεροθαλαμους,οπως ολα σχεδον τα ψαρια.Για να αναπνευσει,να διασπασει δηλαδη το νερο στα συστατικα του ,υδρογονο και οξυγονο,και να χρησιμοποιησει το δευτερο,πρεπει να κινειται συνεχως,ωστε ητο νερο να εισερχεται με πιεση σε αυτες τις σχισμες που βλεπουμε στα πλευρα του κεφαλιου του,και να διασπαται.Οταν,λοιπον,πιασθει σε αντικαρχαριακα δικτυα δεν μπορει να κινηθει και πεθαινει απο ασφυξια.Το δευτερο που σε εκπληττει ειναι οτι ο καρχαριας,περαν του οτι δεν αποτελει σημαντικη απειλη για τον ανθρωπο,ειναι,εκτος απο "σκουπιδιαρης της θαλασσας",και ενας οιωνει "ευγονικος" μηχανισμος για τα αλλα ειδη.Διοτι τρεφεται απο την "ευκολη λεια"των κοπαδιων ψαριων,ητοι τα ασθενεστερα η και αρρωστα απο αυτα.Οι οικολογικες οργανωσεις υποστηριζουν οτι ο συνολικος ρολος του καρχαρια στην διατηρηση της ισορροπιας του θαλασσιου οικοσυστηματος ειναι απο θετικος εως πολυτιμος,και οτι το ειδος πρεπει να προστατευθει παση θυσια.Και ειναι τουλαχιστον κριμα να πεφτει θυμα στον βωμο του τουρισμου,και,κυριως,αυτου των surfers, που λατρευουν τα κυματα του Australian reef.
Αγαπητέ, καλά τα γράφεις αλλά μην προσπαθείς να κάνεις ανάλυση της χρησιμότητας του είδους. Τα έχεις κάνει ελαφρώς έως πολύ σαλάτα (disclaimer: είμαι ιχθυολογος).
Δεν αμφισβητω τα λεγομενα σου.Εγω δεν εδηλωσα "ειδικος" .Αντιθετα εξ υπαρχης εγραψα οτι οσα αναφερω τα διαβασα η τα ακουσα απο υποτιθεμενους ειδικους-οικολογους στην Ν.Αφρικη.Θα ηταν χρησιμο εαν εγραφες ποιο ειναι το σωστο,εκει που εγω "τα εκανα σαλατα".
Μάλιστα. Πολύ λογικό να αποδεκατίσουν τους καρχαρίες για 6 θανάτους μέσα σε 2 χρόνια. Πραγματική μάστιγα η ύπαρξή τους. Περισσότερους νεκρούς έχουμε εμείς από τα βαρελότα (και αυτοί φαντάζομαι θα έχουν από χίλια δυο άλλα, μη φυσικά κιόλας, αίτια)