ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Για την κατάργηση των Πανελλαδικών που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ

Για την κατάργηση των Πανελλαδικών που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
31

Κάποτε στο φροντιστήριο, μια κοπέλα που τη θεωρούσαμε αρκετά αφελή, πετάχτηκε σε έναν σχετικό με τις Πανελλαδικές τσακωμό και είπε: "Εγώ πιστεύω ότι όλοι θα έπρεπε να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο, χωρίς εξετάσεις!"

Μείναμε για λίγο μετέωροι και μετά σκάσαμε στα γέλια. "Μα γιατί όχι;", συνέχισε "μπορούν να μπαίνουν όλοι χωρίς εξετάσεις, κι όποιοι δεν αποδειχτούν καλοί στην πορεία, να κόβονται."

Μερικά χρόνια μετά αποφάσισα ότι καθόλου αφελής δεν ήταν η καλή μου συμμαθήτρια, κι ότι αυτός θα ήταν ένας ωραίος τρόπος για να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες - και να συνεχίσουν μόνο αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται/διαβάζουν/πετυχαίνουν στην πράξη. 

Μπορεί πχ. κάποιος να είναι καλός στη Σχολή Δημοσιογραφίας, και να περνούσε όλα τα μαθήματα όλων των εξαμήνων, αλλά να μην ήταν καθόλου καλός στα Αρχαία ή τα Λατινικά (ή και τα Μαθηματικά αν πήγαινε από τέταρτη δέσμη) κι έτσι ποτέ να μην έμπαινε καν στη σχολή. Ενώ κάποιος που ήταν καλός στην αποστήθιση Ιστορίας και ρημάτων της Αρχαίας Ελληνικής και πέρασε, να αποδείχτηκε ο χειρότερος σπουδαστής δημοσιογραφίας όλων των εποχών.  

 

Οπότε, η εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ -"Θα καταργήσουμε τις Πανελλαδικές - Ελεύθερη πρόσβαση για όλους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση"- μου ακούγεται καλή και μακάρι να γίνει.

 

[Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης βέβαια το να βάλουμε στο πανεπιστήμιο κάθε παιδί που τελειώνει το Λύκειο, σημαίνει ταυτόχρονα και επιβάρυνση κάθε οικογένειας, προσλήψεις άπειρων καθηγητών, μεγαλύτερες σχολές κλπ. Αλλά αυτό δε μας νοιάζει, θα είναι πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός θα κυβερνά σ' αυτό το υποθετικό σενάριο, αυτός ας βρει τα λεφτά για να το κάνει.]

 

Αρκεί βέβαια να γίνει με τον τρόπο που περιέγραψα και που γίνεται στο εξωτερικό - σε όσες χώρες τέλος πάντων γίνεται, όπου φυσικά τους δέχονται όλους αρχικά, αλλά μετά από κάποιο καιρό και ανάλογα με την επίδοσή τους είτε τους κρατούν ή τους διώχνουν απ' το Πανεπιστήμιο.

 

Όταν όμως διαβάζω ότι εκτός των άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αντικαταστήσει τις Πανελλαδικές με άλλου είδους έλεγχο "που κυρίως δεν θα δημιουργεί στους μαθητές και στις μαθήτριες το αίσθημα της απόρριψης και της αποτυχίας" [σωστό], αρχίζω να φοβάμαι ότι τελικά δεν πρόκειται να διώξουν ποτέ κανέναν ακόμα κι αν γράψει κάτω απ' τη βάση σ' όλα τα μαθήματα του πρώτου χρόνου.

 

Και μετά έχουμε κι αυτά:

 

Για την κατάργηση των Πανελλαδικών που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter

 

Όταν δεν μπορείς χωρίς ισχυρές αντιδράσεις ούτε με νόμο να διαγράψεις τους αιώνιους φοιτητές, θα μπορέσει αριστερό κόμμα να πει σε κάποιον "ΟΚ, πέρασες ελεύθερα στο Πανεπιστήμιο, αλλά δεν μπορείς να συνεχίσεις"; Και να του δημιουργήσει 'το αίσθημα της απόρριψης και της αποτυχίας';

 

Θα κατάφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση να βάλει τάξη στα πανεπιστήμια; Θα νοιαζόταν για να γίνονται μαθήματα; Θα νικούσε την κομματοκρατία; Θα υποστήριζε τα αιτήματα των καταλήψεων ή θα τις αποκαλούσε κατευθυνόμενες απ' την αντιπολίτευση;

 

Ποιος ξέρει, θα δείξει. Το σίγουρο είναι ότι οι Πανελλαδικές είναι ξεπερασμένες και αγχωτικές και άχρηστες και τελείως λάθος. 

  

 

Για την κατάργηση των Πανελλαδικών που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter

 

 

===

 

 

[+] Για να ευθυμήσουμε

 

Μερικά απ' τα σχόλια κάτω απ' την ανακοίνωση της είδησης περί κατάργησης των Πανελλαδικών απ' τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Για την κατάργηση των Πανελλαδικών που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter

 

 

Για την κατάργηση των Πανελλαδικών που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter

 

 

31

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

2 σχόλια
Συμφωνοι, ο πανελληνιες ειναι ενας ξεπερασμενος και λανθασμενος τροπος εισαγωγης στο πανεπιστημιο. Ωστοσο, το να μπαινει σε οποια σχολη θελει ο οποιοσδηποτε και στην πορεια να διαγραφεται η να παραμενει αναλογα με τις επιδοσεις του ειναι μαλλον αφελες δεδομενου οτι ειναι αδυνατον να συντηρησει ενα ιδρυμα ενα τετοιο συστημα (μεγαλη κουβεντα και δε θελω να γραφω σεντονια).Με την ιδια λογικη θα μπορουσε οποιοσδηποτε να μπαινει σε μια δουλεια (γιατι οχι;) και αναλογα με τις επιδοσεις του να εμενε η οχι, χωρις καμια διαδικασια επιλογης. Οσο για το αισθημα απορριψης και αποτυχιας, καλως ηρθατε στον πραγματικο κοσμο! Απο την πρωτη χυλοπιτα μεχρι την πρωτη απολυση, το πρωτο χαμενο μονακι στο μπασκετ της γειτονιας, τη στιγμη που συνειδητοποιεις οτι δε σε φτανουν τα λεφτα για να παρεις ποδηλατο στο παιδακι σου τρως απογοητευσεις και απορριψεις. Τι σκοπευει να κανει γι αυτο ο ΣΥΡΙΖΑ;Τελος, περι αιωνιων φοιτητων (δεδομενου οτι ειμαι ενας τετοιος), μπορει καποιος να εξηγησει πως εγω που ζω και εργαζομαι στο εξωτερικο και χρωσταω μερικα μαθηματα για να παρω πτυχιο (απο το 2001) γιατι δε μου βγηκε καλα το προγραμμα με θητειες, δουλειες κλπ, επιβαρυνω το ελληνικο κρατος και το πανεπιστημιακο ιδρυμα στο οποιο φοιτησα; Αν καποια στιγμη μπορεσω να συνεχισω τις σπουδες (οπως θα ηθελα να συμβει) και παρω το ρημαδοπτυχιο, γιατι να μην εχω αυτην τη δυνατοτητα; Ενδεικτικα, στο αμερικανικο συστημα υπαρχει μια επιλογη η οποια λεγεται maintenance of matriculation συμφωνα με την οποια επιλεγεις να "παρεις αδεια" απο τις σπουδες σου και να επιστρεψεις οποτε επιθυμεις.
Συμφωνω και προσθετω: και γω οταν εδινα πανελληνιες ευχομουν να μπορουσαμε να μπαινουμε ολοι οπου θελαμε, και ναι, ειναι αδικο το συστημα σε καποια σημεια. Αλλα απο την αλλη, το να περνανε ολοι χωρς κριτηρια στα πανεπιστημια δεν θα προκαλεσει συμφωρηση στις πio "διασημες" σχολες-Ιατρικη,Νομικη, Πολυτεχνειο, Ασσοε, ΑΠΘ κτλ- και παραγκωνισμο τον λιγοτερο διασημων ειδικοτητων? αν σε καθε μια απ αυτες μπαινουν 2 και 3 χιλιαδες ατομα το χρονο, δεν σημαινει οτι θα αποφοιτουν τουλαχιστον 1000 (ποσες διαγραφες να γινουν..) απο καθε ειδικοτητα ανα ετος? Επισης, υπαρχουν και τα φοιτητικα "προνομια"- μειωμενες τιμες, εισητηρια, στεγαση κτλ- αν καποιος εχει τι δυνατοτητα να μεταπηδει απο σχολη σε σχολη μεχρι τα 30 του, σημαινει οτι θα διατηρει και ολα τα προνομια μεχρι να αποφασησει να παρει πτυχιο? Το να μπαινουν ολοι αδιακριτως σε οποια σχολη θελουν, δεν θα ριξει ως ενα σημειο το επιπεδο που εχουν πετυχει ορισμενα ιδρυματα? Και τελος, ναι υπαρχει σιγουρα ενα "συναισθημα απορριψης" οταν καποιος δεν φτανει τον στοχο του στς πανελληνιες, αλλα τι θα γινει με την ηθικη επιβραβευση των μαθητων που διαβαζουν απο το γυμνασιο, ειναι συνεπης και μελετηροι? (το πως τα πανεπιστημια θα διαχειρηστουν ολο αυτον τον κοσμο, δεν το αγγιζω καν)Το point μου ειναι, οτι ενα πιο δικαιο και "ανθρωπινο" συστημα αξιολογησης για την εισαγωγη στα πανεπιστημια, οπου πχ θα μπορουσε να συνυπολογιζεται και ο βαθμος του λυκειου, θα μπορουσε να ειναι πιο αποτελεσματικο και χωρις να οδηγει τους μαθητες σε απελπισια.(Να σημειωθει οτι προσωπικα ημουν μετρια μαθητρια του 17-18 και δεν διαβαζα απο το γυμνασιο :) )
Ίσα ίσα, ελεύθερη πρόσβαση θα έκανε πιο εύκολες και ανώδυνες τις διαγραφές. Ελεύθερη πρόσβαση σημαίνει επίσης: Γράφτηκα στο Δημοσιογραφίας αλλά δεν μου άρεσε και πάτωσα. Κανένα πρόβλημα, γράφομαι στο Ιστορικό Αρχαιολογικό κοκ.Η βασική μου αντίρρηση με τις διαγραφές των αιωνίων είναι αυτή: Ότι το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα σου δίνει αποκελιστικά μία ευκαιρία να περάσεις στο πανεπιστήμιο.
Ε, κοίτα. Όταν περνάνε 12 χρόνια και ακομά δεν έχεις τελειωσει την σχολή σου υπάρχει θέμα. Όλοι σπουδάσαμε, δεν κάναμε και μια δεκαετία για να τελειωσουμε.