Πρώτα η είδηση απ' το Euronews:
Σε τέσσερις συλλήψεις έχουν προχωρήσει οι πακιστανικές αρχές σχετικά με την υπόθεση λιθοβολισμού μέχρι θανάτου της 25χρονης εγκύου από την οικογένειά της.
Η οικογένεια της Φαρζάνα την κατηγόρησε ότι την «ατίμασε» γιατί ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε παρά τη θέλησή τους τον Μοχάμαντ Ικμπάλ, έναν γεωργό 45 ετών.
Ο σύζυγός της απειλεί να αυτοκτονήσει αν δεν τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
«Αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του αγέννητου παιδιού μου και της συζύγου μου, θα αυτοπυρποληθώ εκεί που σκοτώθηκε η γυναίκα μου, και θα φύγω απ' αυτόν τον κόσμο».
Η υπόθεση όμως πήρε και νέα τροπή όταν ο Μοχάμαντ Ικμπάλ παραδέχτηκε το δικό του έγκλημα.
Είχε στραγγαλίσει την πρώτη του γυναίκα, προκειμένου να παντρευτεί την 25χρονη και είχε πληρώσει ένα ποσο, ως τίμημα αίματος προκειμένου να μην καταδικαστεί. Το περιστατικό αυτό έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων στο Πακιστάν.
Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα διαδήλωσαν στο Ισλαμαμπάντ ζητώντας μεγαλύτερη προστασία για τις γυναίκες.
====
Πραγματικά, σαν σενάριο ταινίας, με ανατροπές, με εγκλήματα "πάθους" και εγκλήματα "τιμής", όπου ακόμα κι οι καλοί αποδεικνύονται κακοί.
Και σε άλλες χώρες ακούμε για φριχτά εγκλήματα που συμβαίνουν μια στο τόσο, όμως το Πακιστάν και η Ινδία σχεδόν μονοπωλούν τις υποθέσεις ομαδικών βιασμών, λιθοβολισμών γυναικών κλπ.
Συχνά φοβόμαστε να το αγγίξουμε το ζήτημα, επειδή θα πεταχτούν πολλοί που θα πουν "Είναι ισλαμοφοβικό να κατακρίνεις την κουλτούρα αυτών των χωρών", ή "στην πολιτισμένη Δύση συμβαίνουν χειρότερα", ή "ρίχνεις νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής και θα είσαι εμμέσως υπεύθυνος για επιθέσεις που θα δεχτούν Πακιστανοί στην Αθήνα".
Έτσι λοιπόν, ας το αγγίξω με πολλή προσοχή. Δεν είναι ισλαμοφοβικό να πούμε ότι κάποιες κοινωνίες ανέχονται την καταπίεση των γυναικών, το βιασμό τους, το στραγγαλισμό τους (πλήρωσε λέει "τίμημα αίματος" και αφέθηκε ελεύθερος ο άλλος!). Δεν ξέρω τι θρησκεία έχουν στο Πακιστάν και την Ινδία και δε με νοιάζει καθόλου: Δεν είναι η θρησκεία που τα κάνει όλα αυτά, αλλά η συνήθεια.
Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγινε συνήθεια στην τρέχουσα κουλτούρα τους (παλιότερα η κουλτούρα τους ήταν διαφορετική, το ίδιο ελπίζω και στο μέλλον).
Καμία σχέση με ρατσισμό αυτή η άποψη. Δεν πιστεύω ότι γεννήθηκαν έτσι, δεν θεωρώ κατώτερη τη φυλή τους, δεν πιστεύω ότι είναι έμφυτα κακοί. Το αντίθετο: δεν είναι θέμα γονιδίων ή φυλής, αλλά συνήθειας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Άρα μπορεί να αλλάξει, και γι' αυτό οι ακτιβιστικές οργανώσεις παλεύουν και μάχονται εκεί, όπως και όπου αλλού χρειάζεται.
Και φυσικά οι Πακιστανοί της Ελλάδας καμία σχέση δεν έχουν με τα περιστατικά που συμβαίνουν στη χώρα τους, και ούτε, απ' όσο ξέρω έχουν ποτέ προσπαθήσει να κάνουν τέτοια πράγματα εδώ. Όσοι έχω γνωρίσει, σέβονται και τις γυναίκες τους αλλά και τις Ελληνίδες. Το ίδιο προφανώς και πολλοί στο Πακιστάν.
Όμως ότι είναι αίσχος είναι. Όπως και στην Ελλάδα παλιότερα, η στρεβλή αίσθηση των "οικογενειακών αξιών" (η κόρη μας μας ατίμασε!) οδηγεί σε φρικαλεότητες. Στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό προοδεύσαμε, τα ξεπεράσαμε. Η φριχτή νοοτροπία όμως δεν έχει ξεπεραστεί σε διάφορες χώρες, με τραγικά αποτελέσματα.
Νομίζω μπορείς να γίνεις έξαλλος με αυτό, να ζητήσεις δικαιοσύνη, να απαιτήσεις -μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων- τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς να γίνεις ρατσιστής.
Δεν φταίει κανενός η "ράτσα". Φταίνε οι παρωχημένες ιδέες του, και αυτές πρέπει να βοηθήσουμε να αλλάξουν. Για χάρη των θυμάτων τους, αν μη τι άλλο.
σχόλια