Πώς να προσεγγίσεις το έγκλημα, χωρίς να γίνεις ρατσιστής

Πώς να προσεγγίσεις το έγκλημα, χωρίς να γίνεις ρατσιστής Facebook Twitter
O χήρος, στον τάφο της γυναίκας του
24

 

Πρώτα η είδηση απ' το Euronews:

 

 

Σε τέσσερις συλλήψεις έχουν προχωρήσει οι πακιστανικές αρχές σχετικά με την υπόθεση λιθοβολισμού μέχρι θανάτου της 25χρονης εγκύου από την οικογένειά της.

Η οικογένεια της Φαρζάνα την κατηγόρησε ότι την «ατίμασε» γιατί ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε παρά τη θέλησή τους τον Μοχάμαντ Ικμπάλ, έναν γεωργό 45 ετών.

Ο σύζυγός της απειλεί να αυτοκτονήσει αν δεν τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

 

«Αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του αγέννητου παιδιού μου και της συζύγου μου, θα αυτοπυρποληθώ εκεί που σκοτώθηκε η γυναίκα μου, και θα φύγω απ' αυτόν τον κόσμο».

 

 

 

Η υπόθεση όμως πήρε και νέα τροπή όταν ο Μοχάμαντ Ικμπάλ παραδέχτηκε το δικό του έγκλημα. 

 

Είχε στραγγαλίσει την πρώτη του γυναίκα, προκειμένου να παντρευτεί την 25χρονη και είχε πληρώσει ένα ποσο, ως τίμημα αίματος προκειμένου να μην καταδικαστεί. Το περιστατικό αυτό έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων στο Πακιστάν. 

 

Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα διαδήλωσαν στο Ισλαμαμπάντ ζητώντας μεγαλύτερη προστασία για τις γυναίκες. 

 

 

====

 

 

Πραγματικά, σαν σενάριο ταινίας, με ανατροπές, με εγκλήματα "πάθους" και εγκλήματα "τιμής", όπου ακόμα κι οι καλοί αποδεικνύονται κακοί.  

 

Και σε άλλες χώρες ακούμε για φριχτά εγκλήματα που συμβαίνουν μια στο τόσο, όμως το Πακιστάν και η Ινδία σχεδόν μονοπωλούν τις υποθέσεις ομαδικών βιασμών, λιθοβολισμών γυναικών κλπ. 

 

Συχνά φοβόμαστε να το αγγίξουμε το ζήτημα, επειδή θα πεταχτούν πολλοί που θα πουν "Είναι ισλαμοφοβικό να κατακρίνεις την κουλτούρα αυτών των χωρών", ή "στην πολιτισμένη Δύση συμβαίνουν χειρότερα", ή "ρίχνεις νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής και θα είσαι εμμέσως υπεύθυνος για επιθέσεις που θα δεχτούν Πακιστανοί στην Αθήνα". 

 

Έτσι λοιπόν, ας το αγγίξω με πολλή προσοχή. Δεν είναι ισλαμοφοβικό να πούμε ότι κάποιες κοινωνίες ανέχονται την καταπίεση των γυναικών, το βιασμό τους, το στραγγαλισμό τους (πλήρωσε λέει "τίμημα αίματος" και αφέθηκε ελεύθερος ο άλλος!). Δεν ξέρω τι θρησκεία έχουν στο Πακιστάν και την Ινδία και δε με νοιάζει καθόλου: Δεν είναι η θρησκεία που τα κάνει όλα αυτά, αλλά η συνήθεια. 

 

Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγινε συνήθεια στην τρέχουσα κουλτούρα τους (παλιότερα η κουλτούρα τους ήταν διαφορετική, το ίδιο ελπίζω και στο μέλλον).

 

Καμία σχέση με ρατσισμό αυτή η άποψη. Δεν πιστεύω ότι γεννήθηκαν έτσι, δεν θεωρώ κατώτερη τη φυλή τους, δεν πιστεύω ότι είναι έμφυτα κακοί. Το αντίθετο: δεν είναι θέμα γονιδίων ή φυλής, αλλά συνήθειας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Άρα μπορεί να αλλάξει, και γι' αυτό οι ακτιβιστικές οργανώσεις παλεύουν και μάχονται εκεί, όπως και όπου αλλού χρειάζεται. 

 

Και φυσικά οι Πακιστανοί της Ελλάδας καμία σχέση δεν έχουν με τα περιστατικά που συμβαίνουν στη χώρα τους, και ούτε, απ' όσο ξέρω έχουν ποτέ προσπαθήσει να κάνουν τέτοια πράγματα εδώ. Όσοι έχω γνωρίσει, σέβονται και τις γυναίκες τους αλλά και τις Ελληνίδες. Το ίδιο προφανώς και πολλοί στο Πακιστάν.

 

Όμως ότι είναι αίσχος είναι. Όπως και στην Ελλάδα παλιότερα, η στρεβλή αίσθηση των "οικογενειακών αξιών" (η κόρη μας μας ατίμασε!) οδηγεί σε φρικαλεότητες. Στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό προοδεύσαμε, τα ξεπεράσαμε. Η φριχτή νοοτροπία όμως δεν έχει ξεπεραστεί σε διάφορες χώρες, με τραγικά αποτελέσματα. 

 

Νομίζω μπορείς να γίνεις έξαλλος με αυτό, να ζητήσεις δικαιοσύνη, να απαιτήσεις -μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων- τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς να γίνεις ρατσιστής. 

 

Δεν φταίει κανενός η "ράτσα". Φταίνε οι παρωχημένες ιδέες του, και αυτές πρέπει να βοηθήσουμε να αλλάξουν. Για χάρη των θυμάτων τους, αν μη τι άλλο.

 

 

24

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

13 σχόλια
Πολύ κατατοπιστικό το σχόλιο του φίλου στις 31/5, 21:23, κυρίως γιατί έχει προσωπικό βίωμα από τη ζωή σε μουσουλμανική χώρα.Η μεγάλη διαφορά μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων είναι ότι οι δεύτεροι ασκούν βία (στις γυναίκες ή τους αλλόπιστους) με προτροπή του ιερού τους βιβλίου. Τα αντίστοιχα χωρία στο Κοράνι είναι ανατριχιαστικά και απομένει στην καλή διάθεση του αναγνώστη να μην τα βάλει σε πράξη. Αντίθετα ο Χριστιανός (ή ο άθρησκος Δυτικός) ό,τι κάνει έρχεται σε πλήρη αντίθεση είτε με το Ευαγγέλιο (όπου καταδικάζεται όχι μόνο η πράξη αλλά και σκέψη να ασκήσεις βία) ή το Σύνταγμα και το νόμο.
θα πρέπει να σκεφτούμει και το θέμα του υπερπληθισμού. Κοινωνίες που για θρησκευτικούς ή άλλους λόγους αναπαράγονται σε μή βιώσιμα νούμερα, τείνουν τελικά να δίνουν πολύ λίγη σημασία στην ανθρώπινη ζωή. Με την τεχνολογία δε του υπερηχογραφήματος, ειδικά στην Ινδία, έχει εξαπλωθεί η έκτρωση θηλυκών βρεφών έτσι ώστε η ανισορροπία στα φύλα οδηγεί σε διάφορα παρατράγουδα.
Δεν χρειαζεσαι να εισαι ρατσιστης για να κριτικαρεις ελευθερα τα αποτελεσματα του θανατηφορου συνδυασμου -φτωχεια -αναφαλβητισμου-τυφλου θρησκευτικο φανατισμο -ελλειψη παιδειας και ανθρωπιστικων αρχων που διεπουν το Πακισταν απο τοτε που ιδρυθηκε. Η θρησκεια και ιδιως η αυστηρη τηρηση της σαριας παιζει το πιο δυνατο ρολο σε αποφασεις οπως ο λιθοβολισμος μιας μοιχαλιδας καθως δινει νομικο δικαιωμα στη κοινοτητα να ευχαριστησει και να τηρησει το νομο που ειναι πανω απο τους ανθρωπους -το νομο του Μωχαμετ.Σε μια χωρα οπως το Πακισταν το κρατος και ο στρατος ειναι απομωνομενες ελιτ που ασχολουνται μονο με το να εξυπηρετουν τα δικα τους συμφεροντα. Οι ιδιες ελιτ αποφασισαν να πανε χερι χερι με τους φονταμελιστες μουσουλμανους και να βγαλουν απο τη μεση τη Μπεναζιρ Μπουτου...Μην ειστε τοσο μαλακοι με τετοιες χωρες που οι ελιτ τους αδιαφορουν τοσο πολυ για τους κατοικους τους.Να μη ξεχνατε επισης οτι το Πακισταν ειναι με δυτικη αδεια πυρηνικη δυναμη με δορυφορους στο διαστημα...
Καταρχήν συγχαρητήρια για την προσέγγιση πολυ προσεκτική, και σωστά τοποθετημένη η άποψη σας. Επίσης βρίσκω πολυ θετικό ότι στα σχόλια δεν υπάρχει κανένα σχόλιο τρολαρισματος, του στυλ " να πεθάνουν ολοι οι Πακιστανοί" κλπ. Πρέπει και εμείς να κατανοούμε γιατί συμβαίνουν αυτά. Δεν πανε πολλα χρόνια που και στην ελλαδα είχαμε εγκλήματα τιμής. Επειδή ταξιδεύω συχνά λόγω δουλειάς σε Πακιστάν και Αφγανιστάν, η δική μου γνώμη ειναι ότι οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτές τις συμπεριφορές ειναι κατα σειρά:Φτώχεια, και έλλειψη πρόσβασης σε βασικά αγαθάΈλλειψη παιδείας ΚουλτούραΟ ρόλος της θρησκείας, ως μέσου χαλιναγωγήσης των φτωχώνΕχω γνωρίσει πολυ δυναμικές γυναίκες στο Πακιστάν, με σπουδές και καριέρα, αλλα οι γάμοι συνήθως ειναι προξενιά, και κατόπιν συμφωνίας των οικογενειών. Όπως παλιά και στην Ελλαδα. Ευτυχώς ζήσαμε τα sixties στον δυτικό κόσμο και εκμοντερνιστηκαμε. Ελπίζω και οι χώρες του μουσουλμάνισμου να περάσουν και αυτές σύντομα μια αντίστοιχη δεκαετία.
Συμφωνώ με τα περισσότερα από τα παραπάνω σχόλια. Όσον αφορά στο ρόλο της φτώχειας, πιστεύω κι εγώ φυσικά ότι έχει σημασία, λογω αναλφαβητισμού ή ακόμη και για λόγους που μπορεί να μη μας έρχονται αμέσως στο μυαλό (πχ. επικράτηση της χειρονακτικής εργασίας ->κυριαρχία των "παραδοσιακών ρόλων").Εντούτοις δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ανισότητες ανάμεσα στα δύο φύλα είναι εντονότατες και σε ορισμένα μέρη πολύ πλουσιότερα από τη μέση ευρωπαϊκή χώρα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα φυσικά, η Σ. Αραβία.Μπορεί να μη γίνεται τόσο διάσημη για ανάλογα περιστατικά, αλλά οι λόγοι γι'αυτό δεν είναι απαραίτητα ότι οι άνδρες εκεί σέβονται περισσότερο τις γυναίκες. (Εν ολίγοις, το τι φθάνει ως τη δικαιοσύνη δεν ταυτίζεται πάντα με το τι λαμβάνει χώρα. Κι ακόμη κι έτσι, υπάρχουν περιστατικά όπως τα ακόλουθα: http://en.wikipedia.org/wiki/Rape_in_Saudi_Arabia)Δε νομίζω ότι είναι δυνατόν να υποβαθμίσουμε το ρόλο των θρησκειών & τους πόσο αλληλένδετες είναι με τη νοοτροπία σε ορισμένες χώρες. Δυστυχώς φοβάμαι ότι μια 10ετία δεν αρκεί (μη γελιόμαστε εξάλλου, ούτε κι εμείς μεταφερθήκαμε από το μεσαίωνα στο σήμερα σε μια δεκατία). Το ειρωνικότερο δε είναι ότι σε κάποιες χώρες τα 60's-70's είχαν αφήσει το στίγμα τους, & το σκοτάδι ξαναήρθε ξαφνικά & απότομα (βλ. Ιράν, Αφγανιστάν κλπ)Και ας μη φοβόμαστε επιτέλους να μας κατηγορήσουν για ρατσισμό. Εκτός αν υποστηρίξουμε αληθινά ρατσιστικές ιδέες, όπως ότι φταίει το δέρμα τους, ότι είναι στο DNA τους κι άλλα σκοταδιστικά. Άλλο η φυλή και άλλο η νοοτροπία, η οποία είναι καθαρά επίκτητη κι όχι έμφυτη.
θα συμφωνήσω με αρκετούς από τους αποπάνω στο ότι φυσικά και είναι ΚΑΙ θρησκευτικό το ζήτημα. πρόκειται για μια θρησκεία που ήδη έχει μια βάση σύμφωνα με την οποία υποβιβάζονται οι γυναίκες, και συν τοις άλλοις έχει διαστρεβλωθεί ερμηνευτικά από αιώνες σκοταδιστών θρησκευτικών ηγετών. όλο αυτό το σκοτάδι έχει δυστυχώς μπλεχτεί και με νομοθεσία και είναι πλέον αδύνατον να διαχωρίσει κάποιος τη θρησκεία από όλα αυτά.απλά δεν καταλαβαίνω γιατί να θεωρείται "ισλαμοφοβία" το να πει κάποιος πως αντικειμενικά αυτές οι διαστρεβλωμένες ερμηνείες του κορανίου έχουν φέρει μεγάλο κακό σε πολλούς ανθρώπους. είναι χριστιανοφοβία δηλαδή το ότι κριτικάρουμε τους ιεροεξεταστές κατά το μεσαίωνα, οι οποίοι καίγανε "μάγισσες", πάντα κατά το "λόγο του θεού"? απλά ας μη βιαζόμαστε όλα να τα βαφτίσουμε ρατσισμό..
Ευκαιρία οι αντιχριστιανοί δογματικοί να κάνουν άμεση ή έμμεση κριτική για την θρησκεία και συγκεκριμένα την Χριστιανική. Ο Ιησούς Χριστός για πρώτη φορά μίλησε για ισοτιμία μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Καθαγίασε πρώτα τον ρόλο της μητέρας μέσω της Παναγίας και έφτασε μέχρι να προστατεύει τις πόρνες και τις μοιχαλίδες από λιθοβολισμό. Μέχρι τότε ακόμη και στην Δημοκρατία των Αθηνών η γυναίκα ήταν ένα ακόμη πολύτιμο εμπόρευμα για διαπραγμάτευση χωρίς δικαιώματα. Δεν διάβασα τον Σωκράτη ή τον Αριστοτέλη να γράφει για ισότητα της γυναίκας. Αντίθετα «Τὸ γὰρ ἄρρεν φύσει τοῦ θήλεος ἡγεμονικότερον» : Αριστοτέλης, Πολιτικά. «Οι μεν άνδρες στους νόμους του κράτους, οι δε γυναίκες στις των συζύγων τους επιθυμίες πρέπει να υπακούουν.» : Σωκράτης.Πριν τον Χριστιανισμό κανένα θεωρητικό υπόβαθρο για ισοτιμία. Ένα σκαλάκι πιο ψηλά από τους σκλάβους. Το ίδιο και η κοινωνία της Ρώμης. Όσο για την Διαφώτιση και μαύρα άλογα όποιος έχει διαβάσει Βίκτωρ Ουγκώ ή Ντίκενς ή Τζέιν Όστεν θα καταλάβει ότι η θέση της γυναίκας ήταν χείριστη και βελτιώθηκε δραματικά στον Δυτικό κόσμο πρώτα στην Αμερική και μόνο τα τελευταία 50 με 70 χρόνια στην Ευρώπη. Η παιδεία, πανεπιστημιακή εκπαίδευση, εργασία των γυναικών και το δικαίωμα ψήφου μετά από αγώνες έδωσε στην γυναίκα την σχεδόν ισότιμη θέση στην κοινωνία δίπλα στους άνδρες.(;)Στις ισλαμικές χώρες θα αλλάξει η κοινωνία αλλά σε περισσότερες δεκαετίες. Είναι απατηλό όμως να πιστεύει κάποιος ότι ένας πρόσφατος μετανάστης από αυτές τις χώρες χωρίς Δυτική παιδεία θα αλλάξει νοοτροπία μονομιάς γιατί ζει στην Αθήνα ή στο Λονδίνο.
Νομίζω ότι παρα ειστε επιεικεις με τις θρησκειες. ΣΑΦΩΣ οι κοινωνικες νόρμες και ακομα και οι νόμοι επηρεαστηκαν βαθυτατα απο τις επιταγες και τις απαγορευσεις των θρησκειων. Το επιπεδο που εχουμε φτασει στη δυση, ηρθε με συνεχεις κατακτησεις και αγωνες εναντιον των θρησκειων και των πολιτικων επιλογων που πολλες φορες συμβαδιζαν.Απλως τα εχουμε αφησει αρκετα πισω (στην Ελλαδα όχι ολα) ωστε να μας διαφευγει η συνδεση.ΔΕΝ ειναι τυχαιο οτι αυτα τα εγκληματα γινονται σε μουσουλμανικες χωρες. Εινα σαφεστατα αποτελεσμα ΚΑΙ της θρησκειας. Κανουν κι εκει τα βηματα τους και η καθε κοινωνια εχει διαφορετικο ρυθμο. Αλλα δεν ειναι τυχαιο οτι στα πιο "πιστα" κρατη συμβαινουν αυτα και θεωρουνται σχεδο και δικαιολογημενα...ΥΓ Μην αρχισετε για τον "γλυκυ Ιησου" και τους κακους παπαδες που φταινε κλπ Οι θρησκειες δεν διαχωριζονται τοσο ευκολα αναλογα με το συμπερασμα που ΘΕΛΟΥΜΕ να βγαλουμε.
Μπορείς να μας εξηγήσεις γιατί οι Αθεοι Επικούρειοι Φιλόσοφοι ασπάστηκαν τον μισογυνισμό απο τους Παγανιστές και υποστήριζαν την πολυγαμία αφού οι θρησκείες είναι το πρόβλημα;; Γιατί δεν τον έδιωξαν απο την φιλοσοφία τους;; Ο υλισμός υποστηρίζει την επιβίωση του δυνατού και σαν άθεος έπρεπε να ξέρεις ότι στον υλισμό οτιδήποτε μοιάζει λογικό στον φυσικό νόμο στους ανθρώπους δεν ισχύει. Αν δεν ήταν ο Χριστός με το ριζοσπαστικό του κύρηγμα ακόμα η γυναίκα θα θεωρούνταν κατώτερη.
Φυσικά και δεν είναι φυλετικό θέμα.Είναι όμως θρησκευτικό.Οι Ινδοί και οι Πακιστανοί είναι η ίδια φυλή.Οι Ινδοί όμως έχουν διακριθεί για τον πολιτισμό και τη φιλοσοφία τους ανα τους αιώνες (με εξαίρεση ίσως το τελευταίο διάστημα) ενώ οι Πακιστανοί έχουν να επιδείξουν μονάχα καταπίεση και εξευτελισμό των γυναικών,φανατισμό και βία.Τι διαφορετικό έχουν τα δυο γειτονικά κράτη;; Μόνο τη θρησκεία.
Το Πακιστάν ειναι ένα κράτος 60 ετών.Και στην Ινδία γίνονται παρά πολλα εγκλήματα κατα των γυναικών, από Ινδουιστες. Το κοινό και στις δυο χώρες ειναι η φτώχια και η έλλειψη παιδείας. Στην Ινδία παρεμπιπτόντως υπάρχουν περισσότεροι μουσουλμάνοι απο ότι στο Πακιστάν.
Ναι,γνωρίζω οτι το Πακιστάν δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα απο Ινδούς (φυλετικά).Το κοινό στις δυο χώρες είναι η φτώχια και η έλλειψη παιδείας - ωστόσο θα έλεγα πως απο αυτά τα δύο το βασικότερο είναι η έλλειψη παιδείας και ο θρησκευτικός φανατισμός.
"Και φυσικά οι Πακιστανοί της Ελλάδας καμία σχέση δεν έχουν με τα περιστατικά που συμβαίνουν στη χώρα τους, και ούτε, απ' όσο ξέρω έχουν ποτέ προσπαθήσει να κάνουν τέτοια πράγματα εδώ. Όσοι έχω γνωρίσει, σέβονται και τις γυναίκες τους αλλά και τις Ελληνίδες."Το όνομα Μυρτώ θυμίζει κάτι; Ας είναι. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει να κατανοήσω γιατί οι Πακιστανοί, Αφγανοί, Ινδοί φέρονται με αυτό το τρόπο στις γυναίκες τους ούτε τις αξίες της κοινωνίας τους. Απλά απορώ που ένα οργανωμένο κράτος (Πακισταν, Ινδία) επιτρέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο στον 21ο αιώνα. Μη πιστεύεις ότι όσοι είναι εδώ δεν σκέφτονται με αυτό το τρόπο. Απλά ξέρουν ότι εδώ θα τιμωρηθούν. Κάτι σαν τους Έλληνες όταν οδηγούν στο εξωτερικό...
οι εδω Πακιστανοι δεν εχουν τις γυναικες τους μαζι τους στη πλειοψηφια τους ειναι ακομα εξαρτημενοι στις πρωτες οικογενειες τους γονεις, γιαγιαδες, ανιψια και επισης οτι θεωρουν επικινδυνο και αμαρτωλο να φερουν τις γυναικες στους σε επαφη με τον αμαρτωλο δυτικο κοσμο.. Ποσα Πακιστανικα ζευγαρια εχετε δει αραγε στην Αθηνα?
Η αυτοθυσία δυο νεαρών Πακιστανών,πρίν δυο χρόνια,να σώσουν ενα ζευγάρι ηλικιωμένων στη χώρα μας που είχε εγκλωβισθεί στις γραμμές του τραίνου,σου θυμίζει κάτι;Η κακοποίηση των γυναικών στην πολιτισμένη Δύση,μας θυμίζει κάτι;Τα αυτόματα και τα περίστροφα που ξερνάνε θάνατο τα τελευταία χρόνια σε Αμερικές και Νορβηγίες,μας θυμίζουν κάτι;Ιδίως στην Αμερική γίνονται καθ'εξιν.Το όχι και τόσο απώτερο παρελθόν έχει καταδείξει οτι και η Δύση,οταν συντρέχουν καταστάσεις κοινωνικής εξαθλίωσης,αποτυπώνει με τον πιο φριχτό τρόπο στα παλαιότερα των υποδημάτων της τα άνθρώπινα δικαιώματα.Η θρησκεία σε αυτές τις χώρες μπορεί διαχρονικά να συνετέλεσε στην καθυστερησή τους,δεν περιοποιεί όμως λιγότερη τιμή στη γυναίκα σε σχέση με τις άλλες θρησκείες.Ισως ακραίες ερμηνείες της να καταδικάζουν σε μαρασμό οχι μόνο απόπειρες κοινωνικής εξέλιξης,αλλά και τις δυνατότητες του γυναικείου φύλου.Η φτώχεια και ο φόβος για το αύριο,το παγκοσμιοποιημένο αύριο,το άβέβαιο αύριο,πυροδοτούν απάνθρωπες συμπεριφορές και καθιστούν(και εγκαθιστούν) έθος απεχθές κάθε είδους φανατισμό.Να μην ξεχνάμε οτι οι Αραβες,για εφτακόσια τόσα χρόνια,διέπρεψαν στα γράμματα και τις τέχνες.Ισως εκείνος ο Αλλάχ τότε,να μην ήταν τόσο στενοκέφαλος.
Με όλο το σεβασμό, αλλά το να ρίχνει κανείς τα εγκλήματα τιμής, τους αναγκαστικούς γάμους ή τους βιασμούς στην παγκοσμιοποίηση (!!!), και τον φόβο που αυτή προκαλεί, είναι από τις πιο ακραίες περιπτώσεις "καταλογίζω-στη-Δύση-ΟΛΑ-τα-προβλήματα-της-Ανατολής" που έχω συναντήσει στη ζωή μου.Να επισημάνω επίσης ότι δεν διαφωνώ σχετικά με τη θέση που αποδίδεται στη γυναίκα από τα υπόλοιπα θρησκευτικά βιβλία (αν ερμηνεύω σωστά την έκφραση που χρησιμοποιείς). Ουσιαστικά η κριτική που ασκείται στις ισλαμικές κοινωνίες έχει να κάνει με το πόσο αυτές ωθούνται να τηρούν κατά γράμμα τις εντολές της θρησκείας και κατά πόσον οι νόμοι του κράτους ακολουθούν τις επιταγές της θρησκείας.
@ IrisΔεν ισχυρίζομαι κάτι τέτοιο.Η εξαθλίωση σε συνδυασμό με τη συντελεσμένη παγκοσμιοποίηση επιτείνει,πιστεύω,το πρόβλημα.Η πολιτισμική παγκοσμιοποίηση συντελείται με τους όρους του κυρίαρχου,και κυρίαρχος σήμερα είναι η Δύση.Επιτάσσει οι πολιτισμικές της επιταγές να εξαργυρώνονται αβρόχοις ποσί από τους άλλους.Αδιαφορεί και περιφρονεί την προβολή της εθνικής και θρησκευτικής κουλτούρας.Η επιβολή αυτή προκαλεί,ανακαλώντας την ιστορική μνήμη,αναδίπλωση και εσωστρέφεια στους λαούς με τα αμυντικά αντανακλαστικά τους να τα εξωτερικεύουν,λόγου φόβου και ανασφάλειας,ιδιαίτερα επιθετικά.Αν δεν καταβληθεί προσπάθεια η πολιτισμική οικουμενικότητα να μπορεί να συνδιαλέγεται τα τοπικά και εθνικά στοιχεία,πολύ φοβούμαι ότι ο φόβος (και η βία που εκμεταλεύεται το φόβο αυτό)θα προκαλέσουν παραπλήσιες συμπεριφορές,αν δεν το έχουν κάνει ήδη,και σε χώρες πουν δεν βιώνουν εξαθλίωση και πείνα.
@isosΌπως το διατυπώνεις τώρα βγάζει περισσότερη λογική. Παρόλο που αδυνατώ να καταλάβω γιατί πρέπει να υάρχουν πολλαπλά μέτρα και σταθμά για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γιατί θα έπρεπε να προσπαθούμε να "σεβαστούμε" τις "πολιτισμικές ιδιαίτερότητες" όταν οι ιδιαιτερότητες αυτές ταυτίζονται με την καταπίεση των γυναικών, των γκέι, των αλλόθρησκων...
Πραγματικά ισορροπημένο το κείμενό σας. Επιτρέψτε μου όμως να προσθέσω, επειδή ζω και εργάζομαι σε μια από τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές χώρες, ότι στις χώρες αυτές είναι απλώς αδύνατο να διαχωρίσεις τη θρησκεία από την πολιτιστική κληρονομιά. Το Ισλάμ επιβάλλει έναν τρόπο συμπεριφοράς, πολύ αυστηρότερο απο τον Χριστιανισμό.Nαι, οι νεότερες γενιές, υπό την επιρροή της Δύσης, είναι πιο αποστασιοποιημένες.Ναι, δεν είναι σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες το ίδιο.Οι δομές των κοινωνιών αυτών όμως έχουν σαφή βάση το Ισλάμ και στο Ισλάμ η γυναίκα, όπως και να το δεις, έχει κατώτερη θέση απ´τον άντρα. Από κει και πέρα αρχίζουν οι ερμηνείες, με χειρότερα παραδείγματα χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν. Παραθέτω δύο λινκ από το μεγαλύτερο ισλαμικό Πανεπιστήμιο, η ερμηνεία του οποίου στα εδάφια του Κορανίου θεωρειται η επισημότερη και περίπου δεσμευτική για όλες τις χώρες.Μπορείτε να φρίξετε ελεύθερα: http://www.alazhar.gov.eg/news/Article_View_en.aspx?Articleid=55http://www.alazhar.gov.eg/news/Article_View_en.aspx?Articleid=56 Τον Νοέμβριο 2013, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο εξέδωσαν φετφά (θρησκευτικό διάταγμα), που απαγόρευε στις γυναίκες να κολυμπάνε στη θάλασσα, επειδή στα αραβικά η λεξη "θάλασσα" είναι γένους αρσενικού και, ερχόμενες σε επαφή με αυτήν, μετατρέπονται σε μοιχαλίδες. Και αυτά στην Αίγυπτο, ούτε καν στην Σ. Αραβία ή το Πακιστάν. Για κάτι τέτοια τους ανέτρεψαν φυσικά, αλλά υπάρχουν και πολλές γυναίκες που το δέχονται, αυτό όμως είναι άλλη κουβέντα. Συγγνώμη για το μακροσκελές σχόλιο.