Αξίζει να είσαι πλούσιος;

Αξίζει να είσαι πλούσιος; Facebook Twitter
28

 

Από το curaqion

(Απόδοση για το LIFO.gr: Σοφία Ζυγούμη)

Έβγαλα 15 εκατομμύρια δολάρια στα 25 μου, πουλώντας μια νέα εταιρία τεχνολογικών εφαρμογών. Μίλησα με πολλούς ανθρώπους σχετικά με αυτό το ερώτημα και σκέφτηκα πολύ το κατά πόσο μπορώ να μείνω ο ίδιος πριν και μετά τα λεφτά.

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα: Το να είσαι πλούσιος είναι καλύτερο από το να μην είσαι, αλλά δεν είναι τόσο ωραίο όσο φαντάζει.

Η απάντηση στο «γιατί;» είναι κάπως περίπλοκη.

Πρώτον, ένα από τα λίγα πράγματα που σου προσφέρουν τα πλούτη είναι ότι δε χρειάζεται να ανησυχείς πλέον τόσο για τα λεφτά. Θα υπάρχουν ακόμα έξοδα στα οποία δεν θα μπορείς να αντεπεξέλθεις (αν και θα ήθελες) αλλά στα περισσότερα θα μπορείς, χωρίς να σκέφτεσαι το κόστος. Από αυτή την άποψη, το να είσαι πλούσιος είναι καλύτερο χωρίς αμφιβολία.

Όμως το να είσαι πλούσιος έχει και τα μειονεκτήματά του. Το πρώτο πράγμα που θα σκέφτεσαι διαβάζοντάς το είναι "τραβάτε με και ας κλαίω". Αυτό είναι όμως το πρώτο μειονέκτημα. Δεν έχεις το δικαίωμα να παραπονιέσαι ποτέ και για τίποτα. Από τη στιγμή που όλοι θεωρούν ότι όταν είσαι πλούσιος βρίσκεσαι σε νιρβάνα, δεν έχεις πια το δικαίωμα να έχεις ανθρώπινες ανάγκες ή να απογοητεύεσαι δημοσίως. Είσαι ακόμα άνθρωπος, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σε αντιμετωπίζουν ως τέτοιο.

Υπάρχει και δεύτερο μειονέκτημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν κάτι από σένα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ανακαλύψεις αν ο άλλος είναι καλός μαζί σου επειδή σε συμπαθεί ή επειδή έχεις χρήματα. Αν δεν είσαι ακόμα παντρεμένος, καλή τύχη μέχρι να ανακαλύψεις (και να μη διατηρείς αμφιβολίες) αν στον σύντροφό σου αρέσεις εσύ τα χρήματα.

Μετά έχεις τους φίλους και την οικογένεια. Μακάρι να μην χειροτερέψουν οι σχέσεις σας αλλά μπορεί να γίνουν πιο δύσκολες. Μπορεί να αρχίσουν να φέρονται παράξενα και να αρχίσουν να σε αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο. Μπορεί να ζητήσουν δανεικά (κακή ιδέα: αν δώσεις, δώσε τα ως δώρο). Ένα συνηθισμένο πρόβλημα είναι ότι δεν εκτιμούν τα Χριστουγεννιάτικα δώρα με τον τρόπο που συνήθιζαν και έχουν εξωπραγματικές προσδοκίες για το πόσο μεγάλο πρέπει να είναι ένα δώρο και μπορεί να απογοητευτούν αν δεν ικανοποιήσεις τις παράλογες απαιτήσεις τους. Πρέπει να αρχίσεις να παίρνεις αποφάσεις για τους γονείς σου για το τι κοστίζει πολύ και τι δεν κοστίζει υπερβολικά και ειλικρινά, είναι πολύ άβολο.

Προσθέστε όλα αυτά και θα αρχίσετε να έχετε μια αίσθηση απομόνωσης.

Μερικές φορές μένεις ξύπνιος το βράδυ και αναρωτιέσαι αν πήρες τις σωστές αποφάσεις στις επενδύσεις σου και αν όλα εξαφανιστούν κάποια στιγμή. Ξέρετε αυτή την αίσθηση του να στέκεται σε ένα ψηλό κτίριο, η αίσθηση ότι μπορεί να τρελαθείς και να πηδήξεις; Μερικές φορές ανησυχείς μήπως τρελαθείς και ξοδέψεις όλα σου τα λεφτά.

Το επόμενο που πρέπει να καταλάβετε για τα χρήματα είναι το εξής: όλα τα πράγματα τα οποία φαντάζεστε ότι θα αγοράζατε, έχουν αξία μόνο και μόνο επειδή δεν μπορείτε να τα πάρετε (ή πρέπει να δουλέψετε πολύ σκληρά για να τα αποκτήσετε). Ίσως να έχετε βάλει στο μάτι μια καινούρια Audi –όταν μπορείς να το αποκτήσεις εύκολα, απλώς δε σημαίνει πλέον τόσα πολλά.

Όλα είναι σχετικά, και πάνω κάτω είσαι αδύναμος. Ναι, τον πρώτο μήνα που οδηγείς την Audi ή τρως σε ένα ακριβό εστιατόριο, πραγματικά το απολαμβάνεις. Αλλά μετά κάπως το συνηθίζεις. Και μετά αναζητάς το επόμενο αντικείμενο, πως θα φτάσεις στο επόμενο επίπεδο. Και το πρόβλημα είναι ότι έχεις αναθεωρήσει τις προσδοκίες σου και οτιδήποτε κάτω από αυτό το επίπεδο δε σε ενθουσιάζει πια.

Αυτό συμβαίνει σε όλους. Οι καλοί άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν τις αρχές τους, να το παλέψουν ενεργά, και να παραμείνουν προσγειωμένοι. Οι χειρότεροι άνθρωποι παραπονιούνται και επιδίδονται σε γενικές πρακτικές μαλακίας. Αλλά θυμηθείτε αυτό: μπορεί να συμβεί και σε σας, παρ' όλο που δεν το πιστεύετε. Ξέρω τι σας λέω.

Οι περισσότεροι άνθρωποι διατηρούν την ψευδαίσθηση ότι αν είχαν περισσότερα λεφτά η ζωή τους θα ήταν καλύτερη και εκείνοι θα ήταν πιο ευτυχισμένοι. Μετά γίνονται πλούσιοι και αυτό δεν τους κάνει πιο ευτυχισμένους αλλά αντίθετα μπορεί να πυροδοτήσει και μια σοβαρή κρίση.

Εάν ανήκετε στη μεσαία τάξη έχετε τις ίδιες ευκαιρίες να κάνετε τη ζωή σας όπως τη θέλετε. Αν δεν είστε ευτυχισμένοι τώρα, δεν θα γίνετε με τα χρήματα.

Είτε είστε πλούσιοι είτε όχι, κάντε τη ζωή σας όπως τη θέλετε να είναι και μη χρησιμοποιείτε τα λεφτά σαν δικαιολογία. Βγείτε έξω, γίνετε ενεργοί, διοχετεύστε το πάθος σας και κάντε τη διαφορά.

Ελλάδα
28

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Ελλάδα / Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Πολιτικοί και ακαδημαϊκοί που συνεργάστηκαν στενά με τον πρώην πρωθυπουργό επιχειρούν μια αποτίμηση της παρακαταθήκης που άφησε ως μία απ’ τις πιο σημαντικές και πολύπλευρες πολιτικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Λίγη παραπάνω φιλοδοξία από το να βγάζεις μόνο τα έξοδά σου νομίζω θα ήταν καλό.Με τι όρεξη περνάει η καθημερινότητα ζώντας μόνο για να την "βγάζεις".