Διάβασα κάτι που με προβλημάτισε. Ένα νομοσχέδιο που αν πάει να περάσει έτσι, κατά τη γνώμη μου, θα συμβάλλει στην έξαρση πυρκαγιών (ώστε μετά να χτίζονται στα καμμένα).
Οι αναδασώσεις καμμένων περιοχών είναι απαραίτητες και πρέπει να προστατεύονται. Θέλω να πιστεύω ότι το νομοσχέδιο δεν θα πάει στη Βουλή - και πως τα περί μνημονιακών απαιτήσεων είναι υπερβολές που θα διαψευστούν άμεσα...
*Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» προωθείται στη Βουλή νομοσχέδιο από το υπουργείο περιβάλλοντος προκειμένου να ικανοποιηθούν μνημονιακές απαιτήσεις, στο οποίο με διαδικασίες fasttrack(εισήγηση δασάρχη και απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης) θα αίρονται ή θα ανακαλούνται αναδασώσεις εντός μόλις τριών μηνών!
Έτσι μέσα σε δασικές ή πρώην δασικές εκτάσεις θα υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας σύνθετων τουριστικών εγκαταστάσεων, μεγάλων έργων υποδομής (άρα και ΧΥΤΑ) και άλλου είδους επενδυτικών δραστηριοτήτων και εκμεταλλεύσεων.
Παράλληλα, θα μπορούν τα σχέδια πόλης οικισμών να επεκτείνονται, όπως επίσης οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, έπειτα από ανταλλαγή των εκτάσεών τους, να χτίζουν σε χορτολιβαδικές, βραχώδεις και πετρώδεις εκτάσεις.
Και βέβαια το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ένα από τα λεγόμενα προαπαιτούμενα προκειμένου η χώρα να εισπράξει το περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ της δόσης του Ιουλίου η οποία εγκρίθηκε στις 7 Ιουλίου.
Με βάση το σχέδιο νόμου, όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», χιλιάδες στρέμματα, κυρίως γεωργικής γης, που μαζί με δασικές εκτάσεις συνήθως έπειτα από μεγάλες πυρκαγιές έχουν τεθεί σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, θα αποχαρακτηριστούν άμεσα, με τη νέα ρύθμιση του νομοσχεδίου, που προβλέπει διαδικασίες fast track άρσης είτε ανάκλησης της αναδάσωσης εντός τριμήνου, με εισήγηση δασάρχη και απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Για να διευκολυνθεί μάλιστα η όλη διαδικασία καταργείται η ενδιάμεση εισήγηση πρωτοβάθμιας επιτροπής για την άρση της αναδάσωσης, ώστε να απλουστευτεί η σχετική διαδικασία.
Αρμόδια πηγή του ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι πολλές χιλιάδες στρέμματα σε όλη τη χώρα έχουν χαρακτηριστεί αναδασωτέες εκτάσεις, όπως, π.χ., στην Ηλεία μετά τις μεγάλες φωτιές τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας ένα εκατομμύριο στρέμματα, χωρίς να προηγηθεί αποτύπωση και εξαίρεση της γεωργικής γης.
Πάντως, όπως παρατηρούν ανεξάρτητοι παράγοντες, λόγω της απουσίας δασικών χαρτών και αξιόπιστης αποτύπωσης του δασικού πλούτου της χώρας, οι γρήγορες διαδικασίες άρσης της αναδάσωσης δεν διασφαλίζεται ότι δεν θα αφορούν και καθαρές δασικές εκτάσεις.
Παράλληλα, δεν αποκλείονται φαινόμενα πελατειακής εξυπηρέτησης και διαφθοράς, σε περιπτώσεις άρσης αναδασωτέων δασικών εκτάσεων, τα οποία λένε οι ίδιοι παράγοντες ότι είναι βαρύτατα ποινικά αδικήματα.
Με βάση τις διατάξεις αυτές η πρόσφατη πυρκαγιά στην κερατέα αποτελεί ένα εξαιρετικό πάτημα για όσους ενδιαφέρονται να... επενδύσουν καθ' οιονδήποτε τρόπο εκεί και βέβαια το ενδεχόμενο ένταξης της καμένης περιοχής σε καθεστώς απόλυτης προστασίας πέφτει σαφώς στο κενό.
σχόλια