Αστικό σημάδι #1: Αιλιανού, Κάτω Πατήσια

Αστικό σημάδι #1: Αιλιανού, Κάτω Πατήσια Facebook Twitter
4
Αστικό σημάδι #1: Αιλιανού, Κάτω Πατήσια Facebook Twitter

Η Αθήνα είναι μια πόλη που μετρά τη ζωή της σε χιλιετίες και όχι σε χρόνια -η καταγεγραμμένη ιστορία της εκτείνεται περίπου 3.400 χρόνια. Σε αυτά τα χρόνια και στην πορεία της εξέλιξής της από προ-μυκηναϊκό οικισμό, σε πανίσχυρη πόλη-κράτος, μετά σε χωριό και έπειτα σε πρωτεύουσα, έχουν συντελεστεί "κοσμογονικές" μεταβολές. Διάσπαρτα μέσα στο σημερινό αστικό ιστό υπάρχουν ακόμα σημάδια, τα οποία -αν κοιτάξεις καλά- σου φανερώνουν αυτές τις μεταβολές. Τα «Αστικά Σημάδια» είναι αυτό ακριβώς, μια απόπειρα της Ομάδας Άστυ για την καταγραφή τέτοιων ιδιαίτερων ή φορτισμένων, πολιτιστικά ή συναισθηματικά, σημείων μέσα στη σύγχρονη πόλη. Ένα κτήριο, μια ταμπέλα, ένα μικρό πάρκο, μια χάραξη δρόμου ή ένα graffiti μπορεί να αποτελούν ίχνη όλων αυτών των μικρών πραγμάτων που συνθέτουν την μυθολογία της Αθήνας.

Το πρώτο μας αστικό σημάδι βρίσκεται στην οδό Αιλιανού στα Κ. Πατήσια. Εκ πρώτης όψεως το κτήριο που βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση δεν μας προϊδεάζει για κάτι σημαντικό. Το πηγάδι που βρίσκεται όμως ακριβώς μπροστά εξάπτει την περιέργεια, τι δουλειά έχει ένα πηγάδι -που συναντούμε κυρίως σε χωριά και αγροτικές περιοχές- σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες της πόλης των Αθηνών;

Μας εξηγεί ο Γιώργος Θάνος από την Ομάδα Άστυ:"Ακόμα και για χρόνια μετά την ίδρυση της νεότερης Αθήνας, η περιοχή των Πατησίων παραμένει αποκομμένη από τον κύριο όγκο της πόλης, αποτελώντας αρχικά χωριό με αγροικίες και περιβόλια και κατόπιν προάστιο με έντονα εξοχικό χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απογραφή πληθυσμού το 1879 βρίσκει στα Πατήσια 847 μόνιμους κατοίκους, ενώ οι «οδηγοί πόλεως» της εποχής εξαίρουν το ωραίο κλίμα του προαστίου και την ευχάριστη ατμόσφαιρα του. Η σταδιακή επέκταση της Αθήνας προς τα βόρεια έχει ως αποτέλεσμα την ένωση του προαστίου με την κυρίως πόλη, παράλληλα με την ανάπτυξη της οδού Πατησίων. Παρόλο που τουλάχιστον μέχρι τον πόλεμο, το τέρμα της οδού θα παραμείνει αγαπημένος τόπος εκδρομής και αναψυχής για τους Αθηναίους, ο μετασχηματισμός των Πατησίων στην πυκνοκατοικημένη συνοικία που γνωρίζουμε σήμερα έχει ουσιαστικά ξεκινήσει.

Η οδός Αιλιανού στα Κάτω Πατήσια διασώζει στα 450 μέτρα της τεκμήρια της εξοχικής και αγροτικής φάσης της περιοχής. Τρεις εξοχικού τύπου οικίες του 19ου αιώνα, μαζί με τα περιβόλια τους αλλά και τα χαρακτηριστικά τους πηγάδια, λειτουργούν ως υπόμνηση του παρελθόντος της γειτονιάς, ανάμεσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό που διαμορφώθηκε στα μεταπολεμικά χρόνια".

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
αχ οτι η Αθηνα ηταν χωριο ειναι μυθος, ήταν παντοτε μια απο τις μικρες εστω πολεις της Βυζαντινης (μαλιστα ακομα και τοτε αρκετα σημαντικη) και μετεπειτα της Οθ.Αυτοκρατοριας.Σε συγκριση η δυτ.ευρωπη τον μεσαιωνα εξαφανιστηκαν πληρως πόλεις ενω γενικα να εχουμε στο μυαλο μας οτι καμια σχεση το μεγεθος των τοτε πολεων με τις τωρινες!
Σε κάθε περίπτωση, μην συγχέουμε τα νεοκλασικά με τα λαϊκά κτήρια (τα συγκεκριμένα ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία / βλ. και βιβλία Μπίρη). Εξυπακούεται ότι χρήζουν συντήρησης (ή/και αποκατάστασης) αμφότερα, ωστόσο όλα κρίνονται κατά περίπτωση.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην περιοχή των Άνω Πατησίων (Κυπριάδου). Η περιπτώσεις είναι αμέτρητες κυριολεκτικά. Απορώ πολλές φορές πως έχουν καταφέρει να επιβιώσουν σε βάθος χρόνου, όντας ενταγμένα στο "στενό" αστικό ιστό.
Μένω ακριβώς εκεί και βλέπω καθημερινά αυτά τα σπίτια. Δεν ήξερα ότι η ιστορία τους φτάνει τόσο πίσω στο χρόνο. Θυμάμαι τους τελευταίους ιδιοκτήτες αυτών των δύο σπιτιών, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι με ένα σκυλάκι στο μεγάλο σπίτι και μια πολύ ηλικιωμένη γυναίκα στο μικρό σπίτι. Θυμάμαι ότι όταν ήμουν μικρή ήθελα να αγοράσω το μεγάλο σπίτι όταν μεγαλώσω γιατί μου άρεσε πάρα πολύ (το έχω προλάβει περιποιημένο και γεμάτο ζωή). Αυτή τη στιγμή τα κτίρια αυτά παρουσιάζουν πραγματικά εικόνα εγκατάλειψης, έχουν καεί και έχουν κατοικηθεί από ''εισβολείς'' τα τελευταία χρόνια. Θεωρούνται ''διατηρητέα'', ωστόσο κανενός είδους φροντίδα διατήρησής τους δεν τους έχει δοθεί (όπως και σε πολλά ακόμη γνωστά διατηρητέα κτίρια της Αθήνας) και είναι κρίμα.