ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Cinematic Literature. Του Άθου Δημουλά

Facebook Twitter
1

Του Άθου Δημουλά από το σάιτ του περιοδικού Διαβάζω.


Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο είδη ανθρώπων. Αυτοί που παρακολουθούν το «Game of Thrones» και αυτοί που δεν το παρακολουθούν. Αυτοί που το παρακολουθούν χωρίζονται σε δυο άλλες κατηγορίες, σε αυτούς που έχουν διαβάσει τα βιβλία και σε αυτούς που βλέπουν μόνο τη σειρά. Με δυο λόγια να πούμε ότι το αμερικανικό δίκτυο HBO («Sopranos», «Six Feet Under», «The Wire» κ.ά.) αποφάσισε να μεταφέρει στη μικρή οθόνη ένα απ’ τα κλασικότερα έργα της fantasy λογοτεχνίας, το επτάτομο «A song of ice and fire» του Τζορτζ Μάρτιν –«Game of Thrones» λέγεται το πρώτο απ’ τα επτά βιβλία. Μια περιπέτεια σε ένα φανταστικό, μεσαιωνικό σύμπαν. Διαπλοκές, βία, σεξ, ιππότες, νάνοι, δράκοι και όμορφες βασίλισσες. Αλλά αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά.
Περισσότερο ενδιαφέρον έχει το ότι γεγονός ότι το βιβλίο «A song of ice and fire» είναι για την ώρα ανολοκλήρωτο. Ο 63χρονος Τζορτζ Μάρτιν ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 να γράψει μια τριλογία, κάτι που σήμερα, με την έκταση που έχει πάρει η πλοκή, ακούγεται κάπως αστείο. Το πρόβλημα άρχισε να δημιουργείται όταν  το τέταρτο μέρος δημοσιεύτηκε με καθυστέρηση πέντε ετών απ’ το τρίτο, με τους φανατικούς του αναγνώστες (οι οποίοι πλέον ανέρχονται σε εκατομμύρια) να ανυπομονούν να μάθουν τι γίνεται μετά. Σαν να μην έφτανε αυτό, το πέμπτο μέρος κυκλοφόρησε μόλις πέρυσι. Όπως είναι λογικό, όσοι διάβασαν το πρώτο βιβλίο το 1996, έχουν κουραστεί συνειδητοποιώντας ότι 16 χρόνια μετά εκκρεμούν δυο ακόμη μέρη. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι που αντιμετώπιζαν τον Μάρτιν ως μεσσία, πλέον έχουν στραφεί εναντίον του και του προσάπτουν ότι τα χρήματα και η φήμη τον αποπροσανατόλισαν. Πλέον, στο ίντερνετ υπάρχουν σελίδες όπως το «Finish the book, George» ή «Is winter coming?». Και το χειρότερο σενάριο περνάει συνεχώς απ’ το μυαλό τους: τι θα γίνει αν ο Μάρτιν πάθει κάτι πριν το ολοκληρώσει;


Αυτή η μανία οφείλεται (εκτός απ’ την δεδομένη αργοπορία του συγγραφέα) στο γεγονός ότι το «A song of ice and fire» είναι ένα καλό βιβλίο και ότι ο Μάρτιν είναι ένας πολύ καλός συγγραφέας. Δεν είναι μια ακόμα περιπέτεια φαντασίας απ’ τις εκατομμύρια που καταναλώνονται μαζικά απ’ τους πιστούς αναγνώστες του είδους. Είναι η πρώτη φορά μετά τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» που ένα  τέτοιο μυθιστόρημα διασχίζει τα όρια του εν λόγω genre και κατακτά περήφανο την ποπ κουλτούρα. Η σειρά του HBO που ολοκληρώνει τον δεύτερο κύκλο της πλέον, αποτελεί μια συνεπή μεταφορά. Επιτρέπει μερικές φυσιολογικές ανισορροπίες αλλά καταφέρνει να σε παρασύρει στην πολυπλοκότητα των χαρακτήρων της και να σε συνεπάρει με το χορταστικό θέαμα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απ’ τα μεγαλύτερα blockbuster του Χόλιγουντ.

*τα βιβλία του Μάρτιν κυκλοφορούν στα Ελληνικά απ’ τις εκδόσεις Anubis.

Αρχείο
1

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Ανυπομονώ για τη μέρα που κάποιος θα μιλήσει και για εμάς τους υπόλοιπους που δεν το βλέπουμε, που φοβόμαστε να το ξεστομίσουμε. Και που αν δεν γνωρίζουμε τους χαρακτήρες, είναι αδύνατο πια να κοινωνικοποιηθούμε