Για τον ταλαιπωρημένο στην απεραντοσύνη της αθηναϊκής αγοράς, όπου στην αναζήτηση ενός αληθινού τυριού μπορεί να σπαταλήσεις έως και μισή μέρα από τη ζωή σου, ο Πειραιάς είναι κάτι σαν όαση. Πρωτεύουσα και επαρχία ταυτόχρονα, η πόλη αυτή κρατά ακόμη στην αύρα της κάτι από την αισθητική της Αθήνας του ’50, τις μικρές αποστάσεις ανάμεσα σε εξαιρετικά καλούδια, μια βόλτα σχεδόν εξωτική σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα αλλά και από τη θάλασσα. Που πάντα βρίσκει ένα κενό ανάμεσα σε δυό κτίρια να προβάλλει άξαφνα μπροστά σου εκεί που διαλέγεις μαρούλια, για να μπλεχτεί ξαφνικά στο μυαλό σου, και στα μάτια σου, το ιώδιο, η αλεγκρία, το ταξίδι κι ο ανοιχτός ορίζοντας μέσα στην πεζότητα μιας μέρας στην πόλη. Αν έχετε ένα Σάββατο δικό σας μην το χαραμίσετε στο σούπερ-μάρκετ της γειτονιάς. Τα ψώνια στον Πειραιά είναι εκδρομή και νοσταλγία και στο τέλος κερνούν από μπύρα με χταποδάκι και θέα θάλασσα μέχρι απρόσμενα μεσημεριάτικα ξεφαντώματα με τσίπουρα στα στενά της παλιάς αγοράς.
Η Κεντρική Αγορά
Πίσω ακριβώς από τα πάλαι ποτέ Λεμονάδικα, εκεί που τα καϊκια ξεφόρτωναν και πουλούσαν λεμόνια από τα γύρω νησιά, η Κεντρική Αγορά του Πειραιά συγκεντρώνει στα στενά της όλη την εμπορική κίνηση του κέντρου της πόλης. Οι νεότεροι εμπορικοί δρόμοι με τις λουσάτες φίρμες κρατούν φυσικά τις αποστάσεις από τη μυρωδιά των φρέσκων ψαρικών, του φασκόμηλου και του παστουρμά που αναδύεται από τη λαϊκή πλευρά του παλιού μπακάλικου, όμως εδώ θα βρείτε τα ολοζώντανα λαχανικά της «Φρουτεμπορικής» (Δημοσθένους 9-11, 2104174556), όλος ο πλούτος του φυτικού βασιλείου λαχταριστά αραδιασμένος στους εξωτερικούς πάγκους, όμως εσείς μην μείνετε μόνο στην εξωτερική εμφάνιση: μέσα, το κατάστημα διαθέτει όλων των ειδών τα όσπρια χύμα και με τον τόπο της-ελληνικής-προέλευσής τους, τραχανάδες, σάλτσες ντομάτας και ζυμαρικά μικρής ελληνικής παραγωγής, όπως τα δυσεύρετα Ντεβέτα από τον Βόλο. Μπροστά από τη Φρουτεμπορική και λίγο πιο κάτω, έξω στο δρόμο, η ηλικιωμένη κρητικιά χωρά στον μικρό της πάγκο την πιο σπάνια ποικιλία από άγρια χορταρικά και μυρωδικά, που της «πέμπουν συγγενείς από την Κρήτη». Με το look της παλιάς, αυθεντικής αγρότισσας, παρέα με τα χορταράκια της, θα σου πουλήσει τα δικά της σπιτικά τουρσιά, κάπαρη και ελιές. Μέσα στη στοά και στριμωγμένος ανάμεσα στα κρεοπωλεία με τα τροφαντά, μοσχαρίσια ποδαράκια για πατσά, ο Κοκώνης είναι αναμφισβήτητα ο βασιλιάς του ψαριού στο λεκανοπέδιο, με πείρα από το 1980. Όταν τα περιοδικά γεύσης ή οι σεφ αναζητούν κάτι το σπάνιο ή το δυσεύρετο, σ’αυτόν θα απευθυνθούν. Ψάρι μικρό ημέρας και ψάρι πολυτελείας, αχινοί σε βαζάκι, σπινιάλο ή αλλιώς φούσκες σε θαλασσινό νερό, ελληνικά καβούρια από την Καβάλα, μύδια, πορφύρες, καραβίδες και όλα τα οστρακόδερμα, ο Κοκώνης εσχάτως δημιούργησε και το www.psaradiko.net για τους εραστές του ψαριού που δεν έχουν τη δυνατότητα να ξυπνήσουν νωρίς, να το αναζητήσουν στους πάγκους της αγοράς. Με ένα mail το ψαρικό σου έρχεται σπίτι, όπως το ζητήσεις, φιλεταρισμένο, καθαρισμένο και κυρίως, με την εγγύηση της φρεσκάδας. Μπόνους, οι συνταγές στο site. Στα εξωτερικά καταστήματα της αγοράς, η Ρωσία έχει τη δική της νόστιμη γωνιά (Δημοσθένους 3, 2104118511). Ο πιο βελούδινος και φτηνός καπνιστός σολομός, κοιλιά σολομού, καπνιστά ψάρια, κονσέρβες με όλων των ειδών τα ψάρια, ξινή κρέμα σμετάνα, πελμένι, τα γεμιστά ζυμαρικά με πατάτα ή χοιρινό, κατεψυγμένα φρούτα του δάσους κάθε λογής σε πάμφθηνες τιμές αλλά και... κρέμα σώματος τριαντάφυλλο με 3 μόλις ευρώ. Για αληθινό, σπιτικό παστουρμά θα πάτε στον Αράμ Αβακιάν («Ο Γιώργος», Δ. Γούναρη 21-23, στοά Πολίτου, 2104112881) και μην περιφρονείτε τα σκονισμένα καταστήματα με τα οικιακά είδη της Γούναρη, που λατρεύουν το κιτς του ’60. Από τσέρκια μέχρι εμαγιέ γάστρες, όλα εδώ τα πληρώνεις σε τιμή που δεν περιλαμβάνει τη βιτρίνα και το λουσάτο αμπαλάζ. (Καπιζιώνη, Γούναρη 26, 2104177777).
Ο Μανδραγόρας
Από το 1955 που ξεκίνησε πουλώντας βότανα του βουνού, ο Μανδραγόρας εξελίχτηκε στο πιο εμπεριστατωμένο κατάστημα τοπικών προϊόντων στην Ελλάδα, κι ενώ άλλοι έχουν το όνομα, αυτός έχει και του πουλιού το γάλα. Ντεκόρ που θυμίζει παλιό μπακάλικο με τα σχέδια στο πλακάκι του πατώματος και τα αλλαντικά να κρέμονται πάνω από τα σακιά με τα αλεύρια και τα όσπρια. Οι τεράστιες πήλινες γαβάθες με τα τουρσιά και τις σαλάτες σε διχάζουν, από το σκεύος και το περιεχόμενο θες και τα δυό. Όλη η σειρά του Μανδραγόρα με τα εκπληκτικά βουβαλίσια προϊόντα, γάλα, βούτυρο και γιαούρτι, μελιτζανοσαλάτα καπνιστή σε ξύλο κέδρου, καυτερή σκορδαλιά, χταπόδι καπνιστό, κρίταμα Χίου, μπάμια και γεμιστή μελιτζάνα τουρσί σε ελαιόλαδο, ελιές κάθε λογής μαζί με κάπαρη, κρίταμο και λιαστή ντομάτα, ιδανικός μεζές για το κιτρινοκούλουρο από την Αστυπάλαια με το σαφράν, κολοκυθάκια μαριναρισμένα σε λάδι, ορεκτικές γαρίδες με σάλτσα μουστάρδα ή με λαδολέμονο και μαϊντανό, πλευρώτους με πιπέρια, λαχανοντολμάδες, καπαροσαλάτα, καλαμαράκια στο λάδι, τη νηστεία εδώ την ποθείς όλο το χρόνο, ιδιαίτερα αν τη συνδυάσεις με χαλβά Παπαγιαννόπουλου από το Βόλο με μαύρη σοκολάτα ή με ολόκληρο αβγό ταραμά. Μέλια από κάθε γωνιά της Ελλάδας, δυσεύρετα τυριά, όπως το ελαιοτύρι με μαύρο πιπέρι από τη Χαλκιδική, η φέτα Γιαννάκη από την Κεφαλλονιά και το μαστιχοτύρι της Χίου. Βάλτε στο καλάθι χοχλιουδάκια από το Αρκαλοχώρι κι ένα σπιτίσιο ζυμωτό ψωμί και περάστε δίπλα για τα μπαχαρικά και τα βότανα: ανθός ρίγανης από την Επίδαυρο, άγρια μέντα από τη Θεσπρωτία, βάλσαμο και κόκκινη ρίγανη από την Κομοτηνή, αποξηραμμένα φρούτα, θυμιάματα, μείγμα ζατάρ μαροκάνικο και ταντούρι ινδικό, ανθός κανέλας και αιθέρια έλαια, η περιπλάνηση στον Μανδραγόρα μπορεί να σας κλέψει ύπουλα όλη τη μέρα.
Δ. Γούναρη 14, 2104172961
Κοσμίδης
Με εμπειρία από το 1924, η οικογένεια Κοσμίδη έφερε από τις χαμένες πατρίδες την αγάπη και την τέχνη της για το χειροποίητο γλυκό. Ο χαλβάς της Δραπετσώνας έγινε διάσημος ίσως γιατί «δεν θέλει μηχάνημα αλλά φροντίδα. Σα να’ναι μωρό». Εδώ θα τον βρείτε από την παραγωγή στην κατανάλωση, σκέτο, με κακάο, με σοκολάτα, με αμύγδαλο, αλλά και με φυτικές ίνες χωρίς ζάχαρη και με αμύγδαλο και διαιτητικές ίνες χωρίς ζάχαρη. Με την ευκαιρία θα ψωνίσετε και το ταχίνι της νηστείας, ολικής, με μέλι και βιολογικό, σησαμέλαιο και διάφορα κουλουράκια και γλυκά.
Αγ. Δημητρίου 7-9, 2104616448
Γαλακτοζαχαροπλαστείο Μαστρονικόλας
Το γαλακτομπούρεκό του ο πειραιώτης το προτιμά παραδοσιακά από τον Μαστρονικόλα, φύλλο τραγανό και γέμιση όλο γάλα, ελαφριά, καθόλου λιγωτική χωρίς περιττά αρώματα, ψηλή σαν πολυκατοικία.Ο Γιάννης Μαστρονικόλας συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση από το 1909 και φτιάχνει καθημερινά το δικό του πλούσιο, σαν παιδική μνήμη, πρόβειο γιαούρτι, καζάν ντιπί, κουρκουμπίνια, καρυδόπιτα, τρίγωνα, μπακλαβά και ραβανί. «Καλοκαίρι χωρίς παγωτό cookies δεν γίνεται», λέει το σλόγκαν του, εμείς δοκιμάσαμε το παρφέ του, ανάλαφρο, σαν παλιό παγωτό, με το γάλα να γεμίζει τον ουρανίσκο με το πλούσιο άρωμά του. Υπάρχει και σε ρόδι και σε φυστίκι.
Καραολή Δημητρίου 68, 2104123783
Λεβόν Τσερτσιάν
Ντελικατέσεν με ιστορία, που χωρά πολλά εκλεκτά προϊόντα στα λιγοστά του τετραγωνικά. Τα βουβαλίσια προϊόντα του Μπόρα, όσα φτιάχνουν με τα χεράκια τους οι «Γουμένισσες», δικές τους σαλάτες αλοιφές, ντολμαδάκια, κρουασάν βουτύρου κατεψυγμένα έτοιμα για ψήσιμο, πιτάκια, αλλαντικά, διαλεχτά τυριά, ζυμαρικά ελληνικά και εισαγωγής, σάλτσες, παξιμάδια και γλυκάκια.
Ηρ. Πολυτεχνείου 80, 2104522015
Στάνη
Αν μείνεις στον εξωτερικό, μοντέρνο χώρο του καφέ στην πλατεία, δεν πρόκειται ποτέ να υποψιαστείς την παλιά ιστορία που κρύβεται σαν περάσεις το δρόμο, στα ενδότερα της Στάνης. Εκεί που η ανακαίνιση δεν μπορεί να κρύψει την παλιά αύρα, από το 1933, το ζαχαροπλαστείο της δεκαετίας του ’60, τότε που ο κόσμος έβγαινε «για μια πάστα». Μόνο που εδώ θα έρθεις για τους τραγανούς λουκουμάδες με την τρύπα, το μέλι, την κανέλα και την άχνη ζάχαρη, το διάσημο σιροπιαστό ραβανί, το ρυζόγαλο και το σπιτικό παγωτό καϊμάκι με γλυκό βύσινο και τριμμένο αμυγδαλάκι. Τα πρωινά, οι εργαζόμενοι της γειτονιάς από δω προτιμούν την τυρόπιτά τους-του ταψιού.
Ι. Δραγάτση 14, 2104174235
Assos
Στα στενά και πάλι έξω από την αγορά, ο βέρος πειραιώτης θα κάνει οπωσδήποτε μια στάση στον κύριο Αγκόπ Οβακιμιάν για τους ολόφρεσκους τραγανούς ξηρούς καρπούς, όσο ψωνίζεις, η σέσουλα ανανεώνει το στοκ. Αποξηραμμένα ακτινίδια, κουμ-κουάτ και μπέρις, ζαχαρωμένο τζίντζερ, καραμέλες με μνήμες της παιδικής ηλικίας και βουτυράτα shortbread από τη Σκωτία.
Τσαμαδού 15Α, 2104174300
Madras
Το μαγαζί θα σε βάλει αμέσως σε ζεν τόνους, το ζεύγος Παπατζιάλα θα σε μαγέψει με τις γνώσεις και τη φινέτσα του. Ανάμεσα στη επιστημονική του κατάρτιση και την αγάπη του για το τσάι, ο Στέφανος διάλεξε το δεύτερο, όργωσε όλες τις φυτείες της Άπω Ανατολής, μυήθηκε, μελέτησε, εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους δοκιμαστές του κόσμου. Ο μοναδικός στην Ελλάδα που εισάγει και εξάγει τσάγια και ο μόνος που πιστοποιημένα διαθέτει αυθεντικό Darjeling, παραλαμβάνει καθημερινά δείγματα κατευθείαν από τις φυτείες, δοκιμάζει και φτιάχνει τα δικά του χαρμάνια. Ξεκινώντας την ξενάγηση στα 600 διαφορετικά τσάγια από όλο τον πλανήτη, θα ταξιδέψεις μέσα από τις γνώσεις του Στέφανου στον πλανήτη του τσαγιού, θα μπερδευτείς, μάλλον τελικά θα αφήσεις εκείνον να επιλέξει αυτό που ταιριάζει περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία σου, χαμένος στα αρώματα, στα πολύτιμα σαν γλυπτά λουλούδια του τσαγιού, στα λεπτά αρώματα της κάθε ποικιλίας. Περισσότερο πανεπιστήμιο παρά κατάστημα, το Madras πουλά τις τσαγιέρες Yixing με τον μοναδικό στον κόσμο πηλό που νοστιμίζει το τσάι με τη χρήση, τη δική του τεράστια ποικιλία από μαντεμένιες τσαγιέρες, κινέζικα δοχεία τσαγιού σε εξαιρετικές τιμές και όλα τα αξεσουάρ που ανάγουν ένα τέιον σε επιστήμη και ιεροτελεστία.
Νοταρά 21, 2104118067
Le Votre Piree
Ο Στέφανος Διαμαντόπουλος και η φίλη του Έφη Καϊσέρογλου μοιράζονται την κοινή τους αγάπη και τη γνώση για το κρασί και έρχονται να γεμίσουν μ’αυτό τα χειροποίητα σοκολατάκια τους. Σοκολατάκια γεμιστά με σουμάδα, με vinsanto, αυράθηρο, ρακή από τη Σητεία, παλαιωμένο κονιάκ 40 ετών, σανγκρία αλλά και άλλα, βελούδινα και πρωτότυπα, μικρές αμαρτίες που λιώνουν σαν ηδονή στο στόμα, γεμιστά με τριαντάφυλλο, με καπνιστό τυρί μετσοβόνε, με βαλσάμικο, με μαστίχα, με κάρδαμο, με πιπέρια, με λάιμ, με μέλι.
Το παλιό ζαχαροπλαστείο του μπαμπά του Στέφανου, από το 1962, μεταμορφώνεται σε μαγικό κουτί που στεγάζει τη νέα σοκολατένια τέχνη της επόμενης γενιάς, σοκολάτες με καυτερή πιπεριά, με καπνιστό αλάτι, με βιολογικό τζίντζερ, με γύρη λουλουδιών, με γκράνμπερις. Κι αν η σοκολάτα σε αφήνει αδιάφορο, έχει και παράξενες μαρμελάδες, με ντομάτα, ελιά και βασιλικό, γλυκό κουταλιού σκόρδο και κρεμμύδι, πιπεριά και πλευρώτους.
Στο βάθος-εργαστήριο η σύζυγος του Στέφανου κεντάει τις τούρτες της, τα πιτσιρίκια του μεγαλώνουν κυριολεκτικά μες τη ζάχαρη κι όλη αυτή η γλυκιά οικειότητα σε κάνει να κολλάς πάνω της σαν μέλι.
Κουντουριώτου 166, 2104122577
Φούρνος Έξαρχος
Ο διάσημος φούρνος του Έξαρχου ενδέχεται να μην σε γοητεύσει τόσο με το ψωμί του, όσο με την περιήγηση σε μια άγνωστη, λαϊκή γειτονιά του Πειραιά, με τα ταπεινά σπιτάκια και τη ζωή της που θυμίζει χωριό. Σίγουρα, όμως, ο Έξαρχος θα σε κερδίσει με το εξαιρετικό, τραγανό, κρουστό, σπιτικό φύλλο που ντύνει τα τριγωνάκια τυροπιτάκια, κασεροπιτάκια και σπανακοπιτάκια του. Με τα νηστίσιμα, γεμιστά αχνισμένα σκαλτσουνάκια του, τα σαντορινιά μελιτίνια του με ανθότυρο που γίνονται ανάρπαστα το Πάσχα, τα μελωμένα κρουασίνια με γέμιση σοκολάτα. Η καρυδόπιτά του και το κέικ καρότου κατεβάζουν ως εδώ πολλούς εραστές, το ίδιο και το τσουρέκι του που γεμίζει με καρύδι και κάστανο.
Φιλικής Εταιρίας 29, Καλλίπολη, 2104512358
σχόλια