Όλα τα πράγματα στον μάταιο τούτο κόσμο κάνουν τον κύκλο τους. Το ελληνικό κοινό παρακολούθησε το τελευταίο επεισόδιο του Mikeus, αντέδρασε στο κλείσιμο της σελίδας του Γέροντα Παστίτσιου και αποχαιρέτησε όλο το εκλεπτυσμένο μουσικό team της Αννίτας Πάνια. Για όλα υπάρχει ένα ξεκίνημα, μία ανοδική πορεία, η κατάκτηση της κορυφής, η ρετσινιά του "mainstream", η σταδιακή αποσύνθεση και για κλείσιμο, ένα φανταχτερό φινάλε για να πούμε ότι κάτι κάναμε βρε αδερφέ. Για όλα εκτός από το "Κωνσταντίνου και Ελένης" καθώς πλέον οι συντελεστές του Αντ1 το αντιμετωπίζουν σαν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής μας ιστορίας και ωσάν σύγχρονοι Αρειανοί, παλεύουν να το περάσουν στις επόμενες γενιές προβάλοντάς το μέχρι και για τα τρισέγγονά σου+.
Κάπως έτσι λοιπόν έκλεισε και η Χολή. Για όσους έχουν στήσει το νοικοκυριό τους κάτω από μία υπερλούξ πέτρα και ζουν εκεί τον τελευταίο καιρό, έχουν επιλέξει την ασκητική ζωή ή απλά δεν έχουν Facebook (απολύτως κατανοητό) να εξηγήσω: η Χολή ήταν μία σατιρική σελίδα απείρου κάλλους. Εικόνες που δόξαζαν την trash κουλτούρα αντλούμενες από facebook pages νυχτερινών μαγαζιών και official sites Ιεχωβάδων με βαρύγδουπες φράσεις και πολύ glitter αποτελούσαν κατα κύριο λόγο το υλικό της σελίδας. Με μότο "εκτοξεύουμε χολή προς κάθε κατεύθυνση", οι συντελεστές σχολίαζαν εκπομπές, τα πολιτικά, ποικίλα lifestyles και ανθρώπους. Το ακραίο που προσέφερε έκανε τη Χολή διάσημη στο facebook με χιλιάδες likes ενώ ταυτόχρονα, κάθε φωτογραφία που ανέβαζε συγκέντρωνε χιλιάδες comments-κράχτες. Και από ένα report.
Γίνανε πολλές οι φωτογραφίες, γίνανε πολλά τα reports, ξέπεσε και λίγο το χιουμοράκι, συνηθίσαμε και το ακραίο σε σημείο να περνάει αδιάφορο και μία ωραία πρωία η Χολή έκλεισε. Φαίνεται υπήρξαν πολλοί που προσβλήθηκαν από την σκληρή κριτική που τους ασκήθηκε, δεν είναι και λίγο να βγαίνεις σε ένα club το βράδυ και το επόμενο πρωί να κυκλοφορεί φωτογραφία σου στο διαδίκτυο με 800 άτομα από κάτω να κράζουν σαν να μην υπάρχει αύριο. Όταν ξεκίνησαν λοιπόν οι συζήτησεις περί του εν λόγω κοσμοιστορικού γεγονότος (βλ. κλείσιμο Χολής), σχηματίστηκαν δύο groups: οι Χολικοί και οι Αντιχολικοί.
Χολικοί (ή αλλιώς τα δικαιώματα του internetόφιλου στον 21ο αιώνα και θάνατος στη Vagrancy):
"Το internet είναι ο χώρος όπου δεν υπάρχει λογοκρισία. Ο καθένας είναι ελεύθερος να γράψει ακόμα και τις σκέψεις "χωρίς-λόγο-ύπαρξης" του μετά το πρωινό κατούρημα. Η πληροφορία παράγει πληροφορία. Ο καθένας μπορεί να σχολιάσει όπως αυτός νομίζει, να υποστηρίξει την άποψή του, να κράξει, να επιβραβεύσει, να εγκρίνει και να κατακρίνει το κάθε τι που θα πέσει στην αντίληψή του. Γέμισε το imdb κριτικούς κινηματογράφου και τα blogs πολιτκούς αναλυτές, η Χολή τους πείραξε; Και στην τελική ρε μαν, όταν ο άλλος με προκαλεί με την εμφάνιση τύπου "Με πήρε ο ύπνος στο solarium αλλά τώρα πέταξα ένα Vagrancy μπλουζάκι πάνω μου και ήρθα να ρίξω γκομενάκια με τους τρομπέξ τρικέφαλούς μου." στο τρίτο κωλόμπαρο γωνία, ε να μην σχολιάσω; Αν αυτός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά τον καθρέφτη στο σαλόνι του, δεν φταίω. Και στην τελική, αν εγώ κυκλοφορούσα με τέτοιο παρουσιαστικό, δεν θα είχα το θράσος να ανεβάζω τέτοιες φωτογραφίες."
Αντιχολικοί (ή αλλιώς όλοι διαφορετικοί όλοι ίσιοι, αγαπάτε αλλήλους και οι τρέσες έχουν ψυχή)
"Το bullying, είτε γίνεται στα σχολεία είτε γίνεται διαδικτυακά, είναι το ίδιο απάνθρωπο. Το είπε άλλωστε και ο Κανάκης σε εκείνο το σποτάκι υπέρμετρης αισθητικής: είναι ψυ-χο-λο-γι-κή βία. Ήρθε το ντούκι να σχολιάσει τις δικές σου φωτογραφίες; Όχι. Ήρθε το ντούκι να σχολιάσει τις μάρκες που εσύ φοράς περήφανα καθημερινά; Όχι. Πώς ακριβώς «σε προκάλεσε» λοιπόν; Γιατί πιστεύεις πως η underground κουλτούρα σου είναι χιλιόμετρα μπροστά από την επιφανειακή αυτοπροβολή και τα λουστρίν δωδεκάποντα; Πρόκειται για διαφορετικές αντιλήψεις και διαφορετικά γούστα. Από τη στιγμή που το αποδέχεσαι δεν υπάρχει λόγος να στήνεις καρτέρι στο newsfeed σου περιμένοντας πότε θα εμφανιστεί η επόμενη φωτογραφία της Χολής για να πας να γράψεις το πρωτότυπο «Άσε μας κουκλίτσα μου»."
Σκεπτόμενη τα παραπάνω, δεν μπορώ παρά να καταλήξω στο εξής: καλώς ή κακώς η αυτοπροβολή μας στο internet έχει συνέπειες. Η σκληρή αλήθεια είναι πως ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες σου όπως επιθυμεί ο ίδιος. Εάν δεν επιθυμείς κάτι τέτοιο, υπάρχουν ρυθμίσεις που σε προστατεύουν (υποτυπωδώς μεν αλλά δεν νομίζω οι τύποι στις μυστικές υπηρεσίες όπου είσαι φακελωμένος να σχολιάσει το τατουάζ σου ως «fail» δε). Ό,τι κοινοποιείται στο διαδίκτυο μπορεί να σχολιαστεί και να κατακριθεί και εμείς που ανεβάζουμε τη φωτογραφία, ας το παραδεχτούμε, για αυτό το κάνουμε. Απλά την ώρα που γίνεται το upload ονειρευόμαστε likes και τον λαό μας να ξεσπάει σε λιγμούς στη θέα της απολλώνιας γοητείας μας και όχι εκατό άτομα να απαιτούν τη δημόσια καύση μας στην Αριστοτέλους.
Από την άλλη, ας γίνουμε επιτέλους άνθρωποι. Και για να το τερματίσω, άνθρωποι με ζωή. Δεν γίνεται κάθε φορά που βλέπουμε κάτι που δεν ταιριάζει στην αισθητική μας (την καλύτερη έκδοση αισθητικής που έχει αποκτήσει ποτέ άνθρωπος στον πλανήτη προφανώς) να το κράζουμε. Η τύπισσα με το λαμέ κολλητό φορεματάκι σου θυμίζει τσιπούρα με πόδια; Μην πας να το αγοράσεις. Ο τυπάς που βγήκε από διαφήμιση αναβολικών σου θυμίζει διασταύρωση hulk με oompa loompa? Δεν σε πίεσε κανείς να του μοιάσεις. Απόρριψέ το ειρηνικά και ήσυχα, το να «εκτοξεύσεις χολή» με κάθε τέτοια ευκαιρία απλά σε κάνει να δείχνεις στενόμυαλο και απόλυτο. Και η underground κουλτούρα θα απογοητευόταν αν ήσουν όντως έτσι.
σχόλια